Сива или никаква?

• 10 262
  • 196
  •   1
Отговори
# 150
По-младите обаче, които се осигуряват изцяло в условията на пазарна икономика, пак така разсъждават.   Пак ще има прецакани, тоест, но този път мисля, че сами ще се прецакат.

Сивата икономика ли ги кара да мислят така, или тяхното мислене причинява въпросната - това се чудя Simple Smile
Чудя се на какво се чудиш. Laughing
Сметката е проста - ако си на 30 г., имаш да плащаш осигуровки 35 г. до пенсия. Това са 420 месеца, нека са средно по 100 лв. на месец - държавата чака от теб 42 000 лв., преди да благоволи да ти отпусне пенсия.
И ако я доживееш, да речем, че ще си късметлия, и ще получиш пенсия 200 лв. Трябва да живееш 17.5 години, за да си възвърнеш дадената сума /без лихвите/. Колко забавно...
Тури и инфлацията, защото за 35 години цифрата е внушителна... Shocked
А на стари години трябват много пари за много  лекарства, което също изяжда пенсията...

# 151
Флип, ако хората си внасят в банкова сметка онова, което държавата очаква от тях ежемесечно, ще си осигурят прекрасни старини.

и ако не ги доживеят поне събраното ще остане на децата им, а не някъде си .....

# 152
Някой по-горе спомена, че шофьорския труд не бил тежък. А какъв е? Не само, че е тежък, но е изключително отговорен - поставяш на риск живота на маса хора само с факта, че си на пътя.
За учителите какво да кажем...Издухват се максимум на 20-тата година учителстване. Определено не желая бабка на 60 г. и дядо на 65 г. да обучават децата ми. И никой няма да ги държи на работа, разбира се.
Сиреч, нещата са така уредени, че просто не можеш да набереш нужните точки, стаж и не знам си какво си, за да се пенсионираш. Държавата просто ни рекетира, не че подсигурява старините ни.

# 153
  • София

Нека не смятаме, че държавата може да се погрижи по-добре за нас, отколкото ние самите можем.

Понякога е така. Има хора, които ще си похарчат спестяванията за мерцедес или подобна изгъзица (извинете, ама няма по-точна дума). Има хора, които ще ги дадат за лечение или инфлацията ще им ги изяде, или ще направят неразумна инвестиция, ще се доверят на близък или не толкова близък измамник... Хайде първите сами са си виновни, вторите нямат късмет, третите и те са дообмислили нещата, но крайният резултат е един и същ - ще има хора без обезпеченост. И пак се връщаме на хуманността - развито общество сме, няма да оставим жив човек да умре от глад.

Ясно е, че дава много бъгове сегашната система, но ако тя се (само)разруши, би трябвало да има някаква алтернатива, различна от "всеки да се оправя, както може". Толкова път сме извървяли, за да избягаме от закона на джунглата.

# 154
Пенсиите се индексират по т.нар. швейцарско правило, което включва в себе си и инфлацията. И  не мисля, че системата сама по себе си е бъгава.

Проблемът с неадекватните пенсии е от една страна от субективни и нереалистични очаквания, от втора страна от бедната ни като цяло държава ( заплатите са ни ниски, няма как и пенсиите да са високи), и от трета - от еднократната промяна на системата, която се случи, с всички съпътстващи преизчисления, бази, тавани, осигурителни коефициенти и т.н.

Темида, аз не искам а кажа, че трудът не е тежък. И да копаеш на нивата не е леко, но за него никой не дава пенсия. Шофьорите не са най добре платената категория труд докато работят, няма как да вземат и най големите пенсии. По скалата от 150 до 700 лв ти къде би ги поставила? А къде са по скалата на заплатите между 240 и 2000?
Освен това, не забравяй да сравниш техния труд с по тежки чисто физически като миньор, водолаз, полицай, пожарникар, строителен и подобни работник. Не забравяй и колко по образовани и  платени са адвокати, инженери, икономисти. Не забравяй и колко по напрегнати професии има- като лекарската например.

# 155
Има ли текст конкретен в закон, който може да те задължи да се осигуряваш?

# 156
Не знам, според мен сега сме в джунглата...
И сега оставяме живи хора да умират от глад. И все повече ще стават гладните, бедните и умиращите от глад. Независимо от това колко плащаме на държавата...

Зило, ти пък... Кодекс за социално осигуряване.

Рокси, нямам отговор на твоите въпроси. Просто се сетих, че когато попадна на един конкретен шофьор на маршрутка, който е на около 60 г., изпитвам притеснение докато сляза. Докога ще го държат този човек да вози толкова хора, след като рефлексите му са очевидно забавени...

Това са моите аргументи в полза на "сивото".

Последна редакция: пт, 13 май 2011, 10:39 от temida

# 157
Има ли текст конкретен в закон, който може да те задължи да се осигуряваш?
Има. В КСО /не мога да го цитирам в момента/. 
И нещо повече, ако не се осигуряваш, оставаш длъжник на държавата и задължението е публично. Не знам как стои точно въпроса с безработните, които нямат фирми. Не знам дали и те са приравнени на самоосигуряващи се лица, но работиш ли по трудов договор нямаш никакъв, избор - работодателят е длъжен да ти удържи сумата за осигуровки, и да я преведе.

# 158
Освен в пенсионната, много аналогична е и ситуацията в здравно-осигурителната.
Аналогична по това, че издънването е видимо приближаващо, а идеите за справя-
не са много малко. Още веднъж казвам, че това не важи САМО за България.

Лозунгът "по-малко държава" не означава непременно "по-малко пари за лапане".
За едни е така, но за други, малцина, означава баш обратното. Но това е една
друга тема ...
Проблемът идва от това, че "социална" държава с либерални методи да се прави
е като да правиш бебета с вибратор. А и държавата не е това, което беше ...
Та, макар да започнах с това, че цитираният министър нищо лошо не е казал, в
момента отношението ми е "... поредният, който не знае какво говори". Друг е
въпросът дали да приемем, че това нормално и приемливо.

# 159
Това са моите аргументи в полза на "сивото".

Хайде, пък после като рИевнете защо нивото да услугите е незадоволително (образование, здравеопазване и т.н), просто си припомнете защо няма пари. Хем данък общ доход и корпоративните данъци върху печалбата са сред едни да най-ниските в Европа, хем сума ти народ не ги плаща, но си мислят, че с данъчни порядки като от Третия Свят някакси може да се закърпи социална система поне като на скандинавските страни.

# 160
Алиса, мисля да не реввам. Laughing
Защото смятам, че колкото и да плащаме, няма да се вдигне нивото нито на образованието, нито на здравеопазването. Парите ни просто потъват в една бездънна яма.
Само от време на време чуваме, че еди кой си получил един милион хонорар за еди какво си, но това било напълно резонно. Един друг пък бил мистър 10 процента и си носел къщичката на гърба си, и т.н. Всичките тези обаче продължаваме да си ги избираме. Хак ни е тогава.
Ама когато мога, няма да им давам парите си.
Да живей Андрешко!

Последна редакция: пт, 13 май 2011, 12:23 от temida

# 161
О, стига вече с това "те" и "ние". Ти с какво си мислиш, че се различаваш от"тях", като криеш, мамиш и се облажваш от неплащането на задълженията си? С нищо, просто не ти е предоставена възможност да мамиш в голям мащаб.

И като викаш, да живей Андрешко, какво си мислиш, че става, когато простият, лъжлив и лукав селянин се озове на власт? Той пак си "живей", а другите Андрешковци започват да го кълнат, че е успял да изведе Андрешковщината на ново ниво.

# 162
Именно, именно...Чакам да вземе да ни управлява някой по-различен от мен, за да взема да му поверявам парите си. Wink

Успокой се, прекаленото вълнение не е полезно за здравето. И прочети пак Елин Пелин, че си забравила образа на Андрешко - той не се е озовал на власт. Нито пък е прост. Laughing

# 163
Чакам да вземе да ни управлява някой по-различен от мен,

Приготви се да чакаш от Космоса да кацнат различните обаче, защото когато едно поколение Андрешковци възпитава следващото пак в този дух, няма да има мат'рял доста дълго време.

# 164
Що бе, Алиса, ти нали си по-различна?
Декларираш всеки лев, плащаш и осигуровки върху него, или...., а?
Ще гласувам за теб, само се кандидатирай. Ама трябва да обещаеш, че ще останеш все така праведна. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт