Некоректен работодател - не кандидатствайте

• 13 317
  • 90
  •   1
Отговори
# 60
  • София
На кой е трябвало да ги плати тия 150 лв?

# 61

Не помня. Този разговор го водихме преди година. Трябва пак да я попитам какво е станало. Но моят въпрос в случая е дали такова нещо е нормално-за да и изплатят евентуално 600лева тя да плати 150.

# 62
  • София
Съдебното производство по трудови спорове е безплатно за работника и той е освободен от такси и разноски. Та по тази причина ми е интересно на кой е трябвало да ги плати тези пари.

# 63
  • София
Сега ще посоча друг случай. Моя съседка беше завлечена с 600лева и уволнена заедно с други нейни колеги от аптеки "Санита". Каза ми, че трябвало да плати 150лева, за да се започне  дело  против тях. Какво ще ни кажеш по тоя казус?

Ще кажа, че трудовите дела са безплатни и освободени от държавни такси. Ако имаш точна представа за какво е трябвало да плати 150 лв, ще кажа и повече.

# 64

Не помня. Този разговор го водихме преди година. Трябва пак да я попитам какво е станало. Но моят въпрос в случая е дали такова нещо е нормално-за да и изплатят евентуално 600лева тя да плати 150.

предполагам за адвокат става дума, въпреки че при спечелване, адвокатският хонорар се възстановява от загубилата страна

другото, което му хрумва е финансово-икономическа експертиза, ама тя май беше по-евтина newsm78

# 65
 Laughing vl трябва да се радваш, че има хора като Flip които вярват в системата..то тя ако не е твърдо убедена, че с-мата работи, няма начин да си върши работата  .. Peace
като редови гражданин си признавам, че аз спазвам законите просто заради доброто възпитание, а не защото мисля, че мога да бъда наказана   Whistling...  И точно това според мен е най-големият ни проблем. Според мен в останалия т.нар. цивилизован свят, хората ги е страх от закона (от полицията, ако щете) и този страх ги кара да спазват правилата (малко или много)
Тази логика автоматично важи и за отношенията работник-работодател.. Ако иска да ти плати, ще ти плати, ако не иска... както всеки тук обича да казва "съди ме" Crossing Arms

# 66
другото, което му хрумва е финансово-икономическа експертиза, ама тя май беше по-евтина newsm78
тя се плаща на час работа, а часовете се определят от съда  според сложността. Но принципът е същия като при адвокатския хонорар.
Санита бяха фалирали преди години, орподадоха си всички аптеки, сега мисля жената си откупи обратно няколко.
Така или иначе, там заплати от по 600 лв няма от години. Имам приятелка, работеща там през цялото време ( и в периода, в който собствеността беше чужда).
Поредният произволен преразказ Tired

# 67
  • София
предполагам за адвокат става дума, въпреки че при спечелване, адвокатският хонорар се възстановява от загубилата страна

Може, може. Може и подкуп да е, той vl вече разказа как по трудово дело са искали подкуп. Как да ти кацне дело за цели 600 лв. и да не поискаш да се облажиш?

vl, чакам с нетърпение следващия ти трудов казус.

ani12544, аз не вярвам в системата толкова безрезервно, колкото се тълкуват постовете ми тук и в съседната тема (за съда и натиска). Просто логическата връзка "не ми платиха заплатата-ерго, съдът е скапан" ми убягва.

# 68
тя се плаща на час работа, а часовете се определят от съда  според сложността. Но принципът е същия като при адвокатския хонорар.
Санита бяха фалирали преди години, орподадоха си всички аптеки, сега мисля жената си откупи обратно няколко.
Така или иначе, там заплати от по 600 лв няма от години. Имам приятелка, работеща там през цялото време ( и в периода, в който собствеността беше чужда).
Поредният произволен преразказ Tired

По какъв начин това, което пишеш се връзва с нашата случка? Не преди години,  а преди една година и 3-4 месеца тази моя съседка беше съкратена и завлечена. Какви са били техните заплати според твоята информация? 1000-2000лева?
И аз мислех, че тези трудови дела са безплатни. Затова зададох въпроса. Но много е вероятно някой да се е опитвал да се възползва от незнанието на хората и да злоупотребява с него. Точно това имах предвид, като посочих тоя пример.  

Последна редакция: ср, 18 май 2011, 16:16 от vl

# 69
  • София
vl, хубаво е да питаш, ама трябва малко входна информация. "Искаха й 150 лв., ама не помня за какво. Коментирай" - някак не знам какво да коментирам.

Ако е за адвокатски хонорар - разбира се, че трябва да си плати, никой не работи благотворително. И за експертиза- пак така. Като спечели делото, съдът ще добави и разноските към размера на дължимата сума.

Ако фирмата-работодател е "куха" обаче, т.е. няма активи, и да спечели делото, нищо няма реално да вземе - това го коментирахме вече. Но съдът и за това не е виновен.

# 70
Нали си досещаш, че не ми е работа да зная всичките подробности по тези случаи? Ако беше мой проблемът или пък наш семеен, щях да зная всичко и да го цитирам.

Досега не сме имали такива проблеми за щастие. Но колко други случаи са ми разказвали мои близки и далечни познати, които са прежалили неизплатени заплати! Сигурно и ти знаеш доста такива. Как мислиш, тези хора дали имат доверие на нашето провосъдие? Дори и дела не са водили, сметнали, че няма смисъл. И тук подробности не мога да ти цитирам. В по-свестните страни като Италия например такива дела могат да се водят от профсъюзите, в които потърпевшите членуват. Но тук в Бг нямаме и профсъюзи. Сигурно някой ще ме обори.

# 71
     Странно за какво ли са тия 150 лева, при положение че такъв е размерът на минималния адвокатски хонорар по трудови дела.
      Безплатно производство не значи безплатна адвокатска защита. Впрочем, по трудови дела ищците-работници или служители не внасят разноски за експертизи. Поемат се от бюджета на съда.

# 72
  • София
Нали си досещаш, че не ми е работа да зная всичките подробности по тези случаи? Ако беше мой проблемът или пък наш семеен, щях да зная всичко и да го цитирам.

Досега не сме имали такива проблеми за щастие. Но колко други случаи са ми разказвали мои близки и далечни познати, които са прежалили неизплатени заплати! Сигурно и ти знаеш доста такива. Как мислиш, тези хора дали имат доверие на нашето провосъдие? Дори и дела не са водили, сметнали, че няма смисъл. И тук подробности не мога да ти цитирам. В по-свестните страни като Италия например такива дела могат да се водят от профсъюзите, в които потърпевшите членуват. Но тук в Бг нямаме и профсъюзи. Сигурно някой ще ме обори.

Е, като не ти е работа да знаеш всички подробности, защо постваш тия случаи за коментар? Аз ли да знам подробностите?

Хората, които не са взели заплати, защо точно в правосъдието да нямат доверие?  Особено пък ако не са завели дела, щото нямало смисъл  Shocked Май не ме четеш, не ме разбираш или не искаш да ме разбереш. Какво е виновен съдът, че дадена фирма е останала без пари за заплати? И какво е виновен съдът, че някой е решил да не завежда дело - това пък вече ме хвърля в пълен шаш. Може би да заповяда съдът на гости у приятелката ти, и да й каже "мила, хвърлих боб и разбрах, че не си взела заплата. Ето заповядай тия пари, нали съм съд, та работата ми е да ти ги платя".

И Хърмаяни е права, за трудови дела експертизите не се плащат от служителя, това съвсем ми беше изхвърчало от главата. Може би и адвокатския хонорар съдът трябва да го плати, та да си доволен. А между другото си има и бюро за безплатна правна помощ за социално слаби лица... Ама като няма кой да си размърда задника, с извинение, да си гони интереса, кой му е виновен?

# 73
Ами честно казано, 600 лв не се връзва за заплата на фармацевт, дори тези с малък опит започват с повече, но това наистина няма отношение към случката.
Просто ми изглежда изключително недостоверна- нито се разбира от какво точно е формирано това задължение, нито по какъв начин е уволнена, нито за какво са искани 150те лв, нито дори дали членува в профсъюз. Щото ние и профсъюзи имаме, друг е въпросът колко хора членуват в тях и какво е отношението им.

# 74
    Странно за какво ли са тия 150 лева, при положение че такъв е размерът на минималния адвокатски хонорар по трудови дела.
      Безплатно производство не значи безплатна адвокатска защита. Впрочем, по трудови дела ищците-работници или служители не внасят разноски за експертизи. Поемат се от бюджета на съда.

внасят, може да е минимално, но вече внасят. информацията ми като вносител на въпросните 30 лв (имам и документ и разпореждането на сгс) е от края на ноември 2010 г. ако има промяна след този месец, се извинявам за подвеждането Peace

Общи условия

Активация на акаунт