Чувствате ли се виновни пред децата

• 6 147
  • 89
  •   1
Отговори
# 60
Да, чувствам се виновна. Извинявам се, но от това горчивия вкус в устата ми не изчзва. На децата не бива да се крещи. Както не крещя на хората по улиците, така и на собственото си не би трябвало да викам. Нещата обаче излизат извън контрол в онази една седмица преди месечния ми цикъл. Просто бих била щастлива ако имах възможност да оставям дъщеря си с баща й в този период, а аз "да хвана гората", че да не преча на никой. И детето обърквам така. В проклетата седмица се карам и не разрешавам неща, които по принцип разрешавам или за които по принци не се карам. Tired

# 61
няма как да не се чувстваме виновни,сигурно и нашите родители са се чувствали виновни когато са ни се карали
Ами...аз не съм сигурна в това. Като че ли поколението на моите родители е с друго мислене. Май не са умували твърде по въпроса за вината.
Понякога се мисля дали пък това не е по-правилно...

Дали е,или не е-няма значение,защото какъвто и да е отговорът,не можеш да заповядваш на сърцето си какво да чувства или да не чувства. PeaceЖивотът ни би бил изключително лек ако това беше възможно... Laughing

Да, чувствам се виновна. Извинявам се, но от това горчивия вкус в устата ми не изчзва. На децата не бива да се крещи. Както не крещя на хората по улиците, така и на собственото си не би трябвало да викам. Нещата обаче излизат извън контрол в онази една седмица преди месечния ми цикъл. Просто бих била щастлива ако имах възможност да оставям дъщеря си с баща й в този период, а аз "да хвана гората", че да не преча на никой. И детето обърквам така. В проклетата седмица се карам и не разрешавам неща, които по принцип разрешавам или за които по принци не се карам. Tired

Като те чета ми става още по-мъчно,защото моята "седмица" почти никога не свършва от гледна точка на избухливостта.Та си нямам с какво да се оправдая дори... Tired Sad

# 62
Като те чета ми става още по-мъчно,защото моята "седмица" почти никога не свършва от гледна точка на избухливостта.Та си нямам с какво да се оправдая дори... Tired Sad

Мен детето ме нааправи спокойна и се справих с избухливостта... до въпросната седмица. Тогава ставам наистина неуправляема.

# 63
  • в очите на дъщеря си
Аз също съм мн избухлива и замисляйки се и моята седмица май не свършва. Жалко , че го осъзнаваме  и съжаляваме , но като чели  нищо не променяме. Чувствал съм се виновна , а и 100% и в бъдеще ще се чувствам така , но дано да се променя

# 64
Аз също съм мн избухлива и замисляйки се и моята седмица май не свършва. Жалко , че го осъзнаваме  и съжаляваме , но като чели  нищо не променяме. Чувствал съм се виновна , а и 100% и в бъдеще ще се чувствам така , но дано да се променя

И аз така Cry
Всеки ден се чувствам виновна, когато се разкрещя за нещо, но просто не мога да се въздържа.
Днес например прах килими на двора с двете хлапета и ... просто ми идеше да хвана гората Twisted Evil

# 65
  • Там, където ме обичат
Май всички имаме такива моменти. Трудни и напрегнати, но чувството за вина е вътрешният глас, който ни кара да се стараем да сме по-добри.  Peace

# 66
  • където ми харесва
и какво правите в такива случаи?
Голямата ми дъщеря много иска да помага в къщи. Онзи ден взела тоалетна хартия и леген с вода и оляла ламината в опити да го измие. Като видях картината се стъписах и се развиках. Детето се стресна, много се натъжи и се разплака.
Почувствах се ужасно виновна. Cry Гушнах я, извиних се, но от това вината ми не намаля...
В такива случаи гледам да си сдържам нервите. Като крещя тя няма да разбере дали е виновна, или не, по-скоро ще си стресирам децата (говоря за себе си, изрично го казвам).
По-скоро обяснявам, че не се прави по този начин, ами по еди кой си, показвам, обяснявам и така.
Опитвам се максимално да огранича до нула ситуации, в които ще се налага да чувствам вина пред което и да било от децата ми.
Но ми се е случвало, признавам си. Да, отивам, извинявам се, обяснявам "мама не беше права така да вика и сега много съжалява, ще й простите ли?"...и ги оставям да помислят, след което идват, гушкат се и казват, че са ми простили..

# 67
Дано поне извиненията да вършат работа и аз почти веднага се извинявам като усетя, че съм прекалила или съм си изпуснала нервите. Постоянно търся някакъв баланс, хем да не станат глезени деца, хем пък да не прекалявам с взискателността си и често се питам правилно ли постъпих като бях толкова строга!  Rolling Eyes

# 68
Каква работа могат да свършат извиненията...децата така или иначе ни прощават, каквото и да сбъркаме, с или без извинения. Въпроса е какво им причиняваме с това, че не си сдържаме нервите.
И как се поправя това нещо.

# 69
  • където ми харесва
Каква работа могат да свършат извиненията...децата така или иначе ни прощават, каквото и да сбъркаме, с или без извинения. Въпроса е какво им причиняваме с това, че не си сдържаме нервите.
Не е точно така.
Имам предвид-хубаво, детето ще ти прости, че си си изпуснал нервите, ще се чувства наранено от това, както и ти, но ако не се извиниш на детето си е голяма грешка.
Едно, че извинявайки се, показваш уважение (както казах  в друга тема, много е важно да уважаваш детето си, не само да го обичаш), признавайки грешката си. Второ, ако ти не научиш по този начин детето си, че когато човек сбърка, трябва да се извини, то как ще се научи? Ако то бърка и ти го караш да се извинява, а в същия момент, когато ти сбъркаш и не се извиниш, то ще се обърка и няма да се научи да разпознава правилно ситуациите.

# 70
Мечо, съгласна съм с всяка твоя дума. Моите притеснения са за това, че детето е наранено въпреки последвалото извинение.
Голямото ми дете е извънредно чувствително и ранимо. И аз не знам как да променя това, а много искам, защото това няма да и помага в живота.

# 71
Не е съвсем така, защото аз имам ясен спомен от моите детски и тийнейджърски години за неща, за които родителите ми са ми се карали без да имам вина. От сегашната ми гледна точка разбирам основанията им да са го правили, но така и никога не разбрах, когато осъзнаваха, че не са прави, какво ги спираше просто да ми кажат едно "извинявай" и това ми оставя един горчив вкус. Така че извинението има значение за детето, не можем да разчитаме, че ще му мине.
Аз се извинявам в такива моменти, опитвам се да обясня защо съм постъпила така и казвам, че не съм била права и ще се опитам да не го правя отново. Дъщеря ми е на 6 и много обича да прави разбор после на поведението ми. Това обаче много помага, защото по-добре ме разбира.

# 72
  • Бургас

и какво правите в такива случаи?

Чувствам се, да. Доста често при това. Не мисля, че има родител, на който да не се е случвало /може би само честотата варира/.
Какво правя ... извинявам му се /ама откровено, не отбивайки номера и с половин уста/ ... обяснявам нещата /на неговия език, така че да ме разбере максимално добре/ и се старая да греша по-малко.
За гушкане и т.н. е ясно, аз това си го правя и без друго всеки ден по много пъти.

# 73
Виновна съм когато казвам или правя нещо за което съм давала акъл и съм обясняла сто пъти как и къде и защо.
Пък на практика правя обратното.
Много ми е криво като ме засекат в крачка Embarassed

# 74
И за най-малкото си прегрешение спрямо дъщеря си се чувствам виновна. Аз рядко крещя по принцип, а по нея изключително рядко, но когато се случи се извинявам. При това се извинявам за тона си, но обяснявам, че по същество държа на това, което съм й казала.
Освен, ако не съм прекалила и не се наложи да се извиня и за думите си. Тогава ми е супер криво и място не мога да си намеря. Затъвам в обяснения даже, така че ако се е почувствала оскърбена и наранена да разбере, че вината не е нейна. Казвам й направо, че съм си го изкарала на нея и че вината е моя (примерно). Има ефект определено - виждам как на детето му олеква. Но стига да не се превръщат в ежедневие подобни разговори и обяснения.

Общи условия

Активация на акаунт