Раждане вкъщи 12

• 21 345
  • 844
  •   1
Отговори
# 240
Едно ми направи впечетление, че са чакали да започне да ражда и тогава са я резнали, един месец е стояла преди това в болницата.
Така би трябвало да бъде. Моя позната роди два пъти в Холандия със секцио на термин в този век Simple Smile. Едно време и аз и сестра ми сме родени със секцио на термин. Секциото на термин значително намалява рисковете за бебето.
Аз всъщност така отказах доктора при първото ми раждане от секцио Simple Smile казах му -само при започнал родилен процес и веднага рисковете от вагинално раждане намаляха.
За мен лично е важно да родя естествено, не само вагинално, защото човешките деца така са замислени да се раждат. За мен това е нормата, оттам нататък търся сред другите варианти, този с най-малко минуси ..

# 241
Ceca, питам за нам кой път - знаеш ли точно кога ще започне раждането ти? Щото аз не знам и варианта ти би ми свършил работа, ако знаех поне приблизително... Нали не мислиш, че мога да си позволя да стоя над месец някъде си (с цялата фамилия) за да чакам да ми тръгне раждането...  Tired  Нещо трябвало да се направи по въпроса...  Tired    Ами да се направи, гинеколозите и акушерките, които ги е страх да израждат, да ходят на полето да копаят картофи - там страшно няма...  Tired

jp, кога за последно ме чу и ме видя как комуникирам с лекар....  Whistling

# 242
В този смисъл наистина смятам, че ако искаш да убедиш някой лекар, че за теб е важно да родиш вагинално, може да пробваш да смениш начина на комуникация по въпроса.

Подкрепям PeaceМисля,че и това отдавна обсъдихме.Ето така  от всеки един  зависи  да се променят практиките.

# 243

jp, кога за последно ме чу и ме видя как комуникирам с лекар....  Whistling

Не съм. Екстраполирам на база на демонстрираното от теб тук.

Не виждам какво толкова сложно има да отговориш на един прост въпрос, който явно те вълнува - без да се троскаш и да пробваш да обидиш някого.

# 244
  • Куциндрел
Ceca, питам за нам кой път - знаеш ли точно кога ще започне раждането ти? Щото аз не знам и варианта ти би ми свършил работа, ако знаех поне приблизително... Нали не мислиш, че мога да си позволя да стоя над месец някъде си (с цялата фамилия) за да чакам да ми тръгне раждането...  Tired  Нещо трябвало да се направи по въпроса...  Tired    Ами да се направи, гинеколозите и акушерките, които ги е страх да израждат, да ходят на полето да копаят картофи - там страшно няма...  Tired
Ще го направиш, ако е важно за теб. Ако нямаш средства никой не ти е виновен /освен ако някой не те е обрал/.
И аз искам да имам доста неща, но нямам, защото не мога да си ги позволя. Но не се тръшкам за това и не се сравнявам с гражданите на развитите страни. Но там, ако не плащаш здавни осигуровки, няма да се ползваш с домашно асистирано раждане и още куп други неща. Така, че не всеки живее розово и безпроблемно.

Лекарите и акушерите не са задължени да правят непременно VBAC, те имат задължението да има здраво бебе и здрава майка.
Аз не мога да ти помогна, а и като гледам как се тръшкаш и на всичко намираш извинение, не искам да ти помагам.
Никой обикновен човек също не е длъжен да ти помогне.

Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш.  Peace

# 245
  • Пловдив
Вагинално раждане след секцио, търсех още едно такова в същата болница, но  при друг лекар, но не можах да го намеря, а сега не ми си рови по-задълбочено. Не исках да споменавам лекари и болници да не излезе като реклама. Моят лекар не е цитираната лекарка, друг е, но и той при определени условия е съгласен за естествено раждане след секцио. Значи стават трима само в една болница.  Thinking Как да повярвам, че в цяла България няма други като тях.  Stop

П.П. Обърнете внимание на описанието на раждането. Невъзможно било в болница......

Допълвам: раждане след секцио Да не си помисли някой, че си измислям за спорта, че такова нещо като естествено раждане след секцио в българските болници няма.

Последна редакция: пн, 30 май 2011, 18:03 от razel_dazel

# 246
Лекарите и акушерите не са задължени да правят непременно VBAC, те имат задължението да има здраво бебе и здрава майка.
Бих казала що годе здрава майка и привидно здраво бебе.  hahaha Това в кръга на шегата .. може би.
Наистина за VBAC не се съгласяват много. За това си трябва и знание как точно да се случи с минимален риск и търпение .. Акушерките също не се навиват лесно, ако е под 4 години.

# 247
Акушерките също не се навиват лесно, ако е под 4 години.

В списъка на холандските индикатори предишно цезарово сечение е към списъка за secondary care при раждане. Не намерих точно какво включва secondary care, но пишеше, че със сигурност изисква лекар, а не акушерка.

# 248
Стелт е писала на 15-та страница:
"Аз не държа да родя вагинално на 100 %, искам само да ми се даде шанс да започна раждането по нормален начин, обаче като говоря с лекаря си за това, виждам уклончивата усмивка и чувам думите "е, ти искаш, ама..." "

и след 5-6 поста я питате "ти защо държиш да раждаш вагинално"

Стелт, винаги има възможност да не насрочиш планово секцио а да се явиш в болницата когато раждането тръгне. Тогава вероятността да те оставят да раждаш вагинално е по-голяма а и секцио да ти предложат то все пак ще бъде на избраната от бебето дата.

Хубаво е да се чете....

Моля, всички, които смятат себе си за разумни да отговарят само на смислените въпроси и да пишат само неща, които смятат за важни в дискусията. Не винаги победител в спора е онзи, който пише последен, напротив.
Аз също много искам темата да се поизчисти и да се говори повече за активно естествено раждане, ако не само за домашно, но предвид това, което се случи смятам че това може да стане, когато си вземем поуки от него и продължим напред БЕЗ да забравяме.

# 249
Стелт е писала на 15-та страница:
"Аз не държа да родя вагинално на 100 %, искам само да ми се даде шанс да започна раждането по нормален начин, обаче като говоря с лекаря си за това, виждам уклончивата усмивка и чувам думите "е, ти искаш, ама..." "

и след 5-6 поста я питате "ти защо държиш да раждаш вагинално"

Буквално съм написала "А защо е толкова важно за теб да родиш вагинално".

Наистина не разбирам мотивацията й - още повече сравнена с повишените рискове при VBAC. Да, не разбирам и защо иска да започне раждането по нормален начин - ако държиш да прецизирам в такива детайли въпроса си.

Едва ли подходящото време за секцио ще бъде, когато се види, че матката се разкъсва/ще се разкъса от контракциите.

# 250
Ето един разказ за VBAC на една жена, преживяла руптура на матката, с малко линкове отдолу за допълнително инфо.

# 251
  • София
Това ме подсеща, че един от много ми въпроси остана без отговор: защо Цвети е бързала за болницата във фаталната нощ?
Ама ти не прочете ли - за да констатират смъртта на бебето. Била длъжна по закон.

Момичета, възползвам се, че така удобно сте ми подали репликите, за да се включа с малко инфо откъм тъч линията  Simple Smile
Ако става дума за това да е сигурно, че някой е умрял, не е необходимо умрелият да се разхожда по болници. В София и градовете, когато смъртта е настъпила в домашни условия, това може да се направи като се повика медицинско лице, което е ОПЛ (демек - джи пи). Може да е личен лекар на умрелия, личен лекар на някой от близките му или дежурен ОПЛ от близкото ДКЦ. Това са хората, които по закон имат правото  да констатират смъртта и да издадат документ, наречен Съобщение за смърт, на база на който по-късно от съответната община издават и смъртния акт. В София и градовете лекарите от Спешна нямат право да издават този документ.

По казуса с бебето: майката е имала една-единствена причина да отиде с него до болницата, а именно - да търси медицинска помощ. Вероятно и за него, не само за себе си...

# 252
Ето един разказ за VBAC на една жена, преживяла руптура на матката, с малко линкове отдолу за допълнително инфо.

Лекарят предложил да индуцира раждането ... Аз затова казах, че трябват знания. В тази ситуация ражданео не само НЕ трябва да се индуцира, но и НЕ трябва да се ускорява.

Джем, ако не е записан като живороден, може ли да има смъртен акт?

# 253
  • София

По казуса с бебето: майката е имала една-единствена причина да отиде с него до болницата, а именно - да търси медицинска помощ. Вероятно и за него, не само за себе си...

За мен това е очевидно, а въпросът ми беше реторичен, по повод доста ироничните (а понякога доста агресивни) изказвания по адрес на лекарите и болниците - изказвания на хора, явно убедени, че на тях никога няма да им се наложи да разчитат на тези лекари и тези болници за живота си или за този на близък човек. Но както видяхме И в случая Цвети, често върлите противници на злите лекари тичат баш към тях, когато собствените им (и на вселенските им консултанти) запаси от задълбочени "медицински" познания се изчерпат... понякога твърде късно. Иначе пред компа е лесно да иронизираш ония идиоти, дето се раждат със скалпел в джоба.

# 254
  • До хладилника, който обичам
Berend Botje, нали знаеш страха от изчакване при VBAC - да не стане твърде късно, ако се разчита на майката да прецени кога да иде.

Общи условия

Активация на акаунт