Безопасен ли е добивът на шистов газ за природата - НЕ !

• 38 755
  • 896
  •   1
Отговори
# 600
Съжалявам Госпожа Емилия, пробвай тук. Дано този път стане: http://petel.bg/article.php?aid=11848

# 601
# 602
  • най-шареното място
http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/sinite-deputat … oviia-gaz,129684/

Това повтаря интервюто на професорката /помня че малкото й име е Кристалина като евро-комисаря ни/, която дава съвети, кое е разумно и кое не за енергойна независимост - едно не научно решение както и дас го погледнеш..... Очаквам Костов да стане изследовател за да си дойдат нещата по местата....

# 603
Ето и целият текст на становището на учените от БАН. Последният абзац е достатъчно красноречив
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150556194826655.3766 … 206654&type=1

# 604
В профила на Боби Сандов има качени много новини, доста лоши обаче. Sad

# 605
  • София
Дай линк, моля те.

# 606
"Тъй като министър Трайков увери пресата, че "Шеврон" ще бъде подведена под отговорност в случай на евентуални екологични щети, бихме искали да проследим как точно се случва това в досегашната практика на “Шеврон” и, съответно, какво би коствало на България да води дело срещу нея при широкомащабно замърсяване.
Градчето Лаго Агрио се намира в джунглите на североизточен Еквадор... Векове наред само туземци населявали дъждовната гора. През 1967 г., обаче, сондажите на “Тексако” открили богато находище на нефт на две мили под джунглата. В продължение на двайсет и три години ръководен от “Тексако” консорциум от компании копаел кладенци из цяла еквадорска Амазония...
От 1993 г. насам група еквадорци водеха сякаш обречена битка за подвеждане на “Тексако” под отговорност за пораженията върху природата в Ориенте. Според ищците, по време на продължилия десетилетия добив, Тексако е изхвърлила осемнайсет милиарда тона токсични отпадъци. Компанията е обвинена, че при прекратяването на дейността си в Еквадор е оставила зад себе си стотици открити ями, пълни със злокачествена черна маса. Нанесените от “Тексако” щети, твърдят ищците, се измерват с ракови заболявания, спонтанни аборти, вродени заболявания, мор по добитъка, заболявания на рибата и почти пълното унищожение на няколко племена. Наследството на “Тексако” в региона е наречено “Чернобил в джунглата”.  Когато съдията Николас Самбрано издава присъдата си, делото вече се е точило осемнайсет години..."
Статията е публикувана в сп. “Ню Йоркър” от 9 януари 2012 г., където може да бъде прочетена в нейната цялост. (част от превода)
Мен ме остави без думи това изказване: "През 2008 г. лобист на “Шеврон” казва пред “Нюзуик”: “Не можем да позволим малки държавици да се пречкат така на големите компании”. Говорител на “Шеврон” заявява: “Тази битка ще я водим, докато замръзне адът – и после ще продължим на леда”.

# 607
Възможно е ограничаване или прекъсване на снабдяването с газ
Започна изключително груба и подмолна кампания за премахване на мораториума... Twisted Evil

# 608
Мен ме остави без думи това изказване: "През 2008 г. лобист на “Шеврон” казва пред “Нюзуик”: “Не можем да позволим малки държавици да се пречкат така на големите компании”. Говорител на “Шеврон” заявява: “Тази битка ще я водим, докато замръзне адът – и после ще продължим на леда”.

В това няма никакво съмнение.

# 609
  • Добрич

Супер нагли! С огромно лоби...

# 610
“Тази битка ще я водим, докато замръзне адът – и после ще продължим на леда”.
За жалост на Шеврон дедите ми са от Спарта и няма да им е лесно в тази битка.  #2gunfire

# 611
  • гр. Шумен
Възможно е ограничаване или прекъсване на снабдяването с газ
Започна изключително груба и подмолна кампания за премахване на мораториума... Twisted Evil

Вчера "Труд" излезе на първа страница с ЕЙ ТАКОВА ЗАГЛАВИЕ по въпроса. Толкова са прозрачни, че няма накъде повече.
А в 24 часа беше публикувано интервю с двама социолози. Ето едно емблематично мнение от него:
"Социологът Иван ЧАлъков за шистовия газ: Срещу ограничения риск от локални щети в следващите 50 г. можем да живеем по-богато, особено ако направим и обществото по-справедливо."
ОТ тук - http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1216053
Човекът дори не се усеща колко е прав - за да живеят някои по-добре, други (туземците) трябва да се съгласят земята им да стане клозет. Поне е откровен.

# 612
    Първият дипломат на САЩ идва в София заради шистовия газ

За днес предвидени ли са протестни шествия ?

# 613
Това ли казаха по новините - Хилари щяла да изпраща свой експерт, в случай, че не сме достатъчно убедени колко безвредна е технологията за добив на шистов газ?!
Беше шумно около мен и не съм сигурна дали правилно съм чула.

# 614
Това ли казаха по новините - Хилари щяла да изпраща свой експерт, в случай, че не сме достатъчно убедени колко безвредна е технологията за добив на шистов газ?!
Беше шумно около мен и не съм сигурна дали правилно съм чула.

Да, ще изпраща експерти.

Идната седмица ще изпратя в България своя специален пратеник по въпросите на евразийската енергетика Ричард Морнингстар. Това съобщи държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън по време на съвместната пресконференция с премиера Бойко Борисов.
  Ричард Морнингстар ще проведе разговори на експертно ниво за това как САЩ могат да ни помогнат както за опазване на околната среда, така и за постигане на енергийните цели на държавата, каза първият дипломат на САЩ.

Клинтън демонстрира готовност да се покаже безопасността на технологиите и обеща помощ за българското правителство в работата му по добива на енергия на достъпни цени.

Американски специалисти ще презентират най-добрите технологии за добив на шистов газ така, че и обикновените българи да ги чуят, поясни премиерът Борисов.

Последна редакция: нд, 05 фев 2012, 19:25 от Соня.

Общи условия

Активация на акаунт