Безопасен ли е добивът на шистов газ за природата - НЕ !

• 38 745
  • 896
  •   1
Отговори
# 780
  • Варна
Значи неправилно си се изразила първия път, познанията и капацитета не са едно и също.

Не съм казвала /писала, че са едно и също нещо, за това съм използвала и съюза "и".

Именно, това противоречи на:

Капацитета да се правят оценки се базира на познанията за даден процес.

съюзът "и" е бил излишен.

# 781
хайде да пробваме пак. Имаме две думи с различно значение:
Познание- съвкупност от процеси, процедури и методи описващи дадено явление

(а) факти, информация и умения, придобивани чрез преживяване или образование, теоретичното или практическото разбиране на субекта, или това, което се знае в дадена област като цяло; (б) осведоменост или запознатост придобити чрез преживяване на факт или ситуация

[Капацитет може да означава и набор от компетенции, роля, позиция, в чиито прерогативи е извършването на определени действия.

И т.к. съюзът свързва различните синтактични единици, съм го използвала съвсем правилно.

Накара ме да се поровя из речниците, че чак се и усъмних.  Mr. Green Дано и познанията ти по химия и фракинг са на по-високо ниво иначе разговора става безпредметен

# 782
  • Варна
Пак ще се съглася с теб, защото долния пост потвърждава, че си сгрешила в изразяването си първия път.  Mr. Green

Капацитет (от лат. capacitas, -itatis, от корена capax със значение „способност да се задържа много“) е способността да се поемат, задържат, абсорбират или вместяват определени обеми от материално вещество, умствени способности и други

# 783
  • София
Сигурните неща:

- никой от поддръжниците и никой от противниците, които редовно пишат тук, не знае със сигурност какво представляват съставките на сместа и колко точно голям е рискът;
- официалната информация е смехотворно оскъдна, а преди обществеността да окаже натиск - и липсваше изобщо;
- твърде много тревоги се надигнаха в твърде много държави (включително цивилизовани и технологично напреднали и напредничави);
- Шеврон бяха осъдени от цяла държава за грандиозни вреди, друга държава също е на път да ги осъди...

... нямам нужда от повече сигурни неща.

П.П. Но който е подел песента си, вероятно трудно ще му е да я остави недовършена.
Моля ви, поне внесете разнообразие в рефрена  Joy

Последна редакция: ср, 13 юни 2012, 14:54 от Пепеляши

# 784
Предаване от 05.06 по ZDF (без превод) http://www.youtube.com/results?search_query=giftige+stoffe+im+boden

# 785
Сигурните неща:

- никой от поддръжниците и никой от противниците, които редовно пишат тук, не знае със сигурност какво представляват съставките на сместа и колко точно голям е рискът;
- официалната информация е смехотворно оскъдна, а преди обществеността да окаже натиск - и липсваше изобщо;
- твърде много тревоги се надигнаха в твърде много държави (включително цивилизовани и технологично напреднали и напредничави);
- Шеврон бяха осъдени от цяла държава за грандиозни вреди, друга държава също е на път да ги осъди...

Блаженни са верующите и тчхно е царството небесно....
1. Шеврон съдиха и осъдиха държавата за която споменаваш и то преди същата тази държава да ги осъди... интересно защо ли за същата сума - и както и да го подчертаеш не можеш да промениш хронологията
2. Мислиш ли, че щом ти не знаеш съставките и другите не ги знаят;
3. Тревогите, които се надигат в други държави колкото тези надигнали се в България ли са, ако са толкова, то в едно кафене има повече хора отколкото по тези сбирки

# 786
  • Варна
неизчерпаеми блага за огромно наше съжаление няма.
Не знам дали си ходила в този район, но не е от най-проспериращите

Направо се просълзих. От смях. Обаче си е и обидно. Драга, очевидно ТИ не си ходила в този район, за да видиш, че е доста проспериращ. Най-малкото, че трудно ще намериш и 1 квадрат незасят. Ей, аман от такива дето ще ми казват какво да правя със земята си. Тази земя ми дава поминък. Газ не се яде. Айде да оставим  земеделието, обаче отровна органична химия в подпочвените води ще унищожи и туризма. Вече никой германски пенсионер няма и да си помисли да отиде на Албена. Какво ли ще стане, ако земята бъде замърсна? Няма да има вече земя годна за обработване и ще има армия безработни земеделци. Винпромите в района ще трябва да затворят, без грозде и чиста вода не могат да работят, а сега изнасят доста. Цялата хранителна промишленост, млекопреработватели, месопреработватели, мелници и т. н., Нестле например ще трябва да затворят. Цяла Варна се храни от комплексите, ако няма туризъм, не ми се мисли какво ще стане. А ти ми говориш за работни места, ами благодаря, ама си имаме.
Въобще няма да споменавам потециалното влияние върху двете ни сеизмични точки - Шабленската и Провадийската. Катастрофално земетресение в района е имало последно 15 век, време е за ново.
А Хамерикаците ще се изнижат като пръдня от гащи и ще кажат "ама вие се съгласихте".
Така че си стой в Тексас и не си ври носа в нашите земи.

# 787
3. Тревогите, които се надигат в други държави колкото тези надигнали се в България ли са, ако са толкова, то в едно кафене има повече хора отколкото по тези сбирки
Че си пристрастна е ясно, но информацията ти е напълно погрешна. Ти пак си прави пристрастните изводи, просто, ако може, ги прави на базата на по-действителна информация.
На протеста против шистовия газ в София имаше над 6000 души. Това е най-големия протест от Виденовата зима насам. Българите по принцип са много инертни, когато става дума да излязат да протестират - търпимостта ни е пословична и безгранична, а екологичната тематика като цяло не е много популярна сред народонаселението.
Точно това прави този протест изключителен.
Ти пак си мисли, че добивът на шистови газ е безопасен и полезен за икономиката, но поне вече си информирана, че в едно кафе има по-малко хора.

# 788

Докато си плащам данъците по Вашите земи имам право да си вра носа.  Mr. Green

А това за винопроизводството в района - просто е върха на простотията

# 789
  • Варна

Горното е върха на простотията! Няма нужда да казвам защо.
Като чета такива като теб ми идват нецензурни думи.
На всички грозде и винопроизводители ти ли ще им намериш работа после? А на всички земеделци? Всички пропуснати ползи ти ли ще ги възстановиш? Бас ловя че дори не си от този край и по тази причина нямаш право на мнение. В противен случай явно страдаш от тежка форма на мозъчна патология. Но аз съм от този край и приемам всичко много лично.

# 790
  • Варна

Докато си плащам данъците по Вашите земи имам право да си вра носа.  Mr. Green

Типично.. ooooh!

# 791
  • София
Сигурните неща:

Блаженни са верующите и тчхно е царството небесно....
1. Шеврон съдиха и осъдиха държавата за която споменаваш и то преди същата тази държава да ги осъди... интересно защо ли за същата сума - и както и да го подчертаеш не можеш да промениш хронологията
2. Мислиш ли, че щом ти не знаеш съставките и другите не ги знаят;

Така, де - песента... за нея говорехме  Joy
Но поне, моля те, разнообрази  Praynig

# 792
Кажи ми едно добро нещо, което са направили САЩ? Thinking
За 45г "народна" власт са направени само 4 (четири) научни открития в България. В САЩ само във филма "Междузвездни войни" на режисьора Джордж Лукас са направени 12 (дванадесет) научни открития !!!  

Но аз съм от този край и приемам всичко много лично.
А от този добруджански просперитет ли сте закотвили във Варна  (Местожителство:Варна) ?

След като  явно сте по умни от собствените си учени, защо не коментирате техните изказвания.  Laughing

Опасно ли е добиването на шистов газ?
Учени от БАН се заеха да разяснават рисковете и ползите от добива на шистов газ в България.
http://bnt.bg/bg/news/view/55144/opasno_li_e_d

Няма ли да коментирате въпроса кое енергетично производство е 100% безопасно?

Опастността от шистовия газ е подобна на тази със самолетните катастрофи. Много се говори за тях, много шум се вдига а на практика са най безопасните.

Шансовете да умрете от:

- Падане 20,666 : 1
- Сърдечен удар 950,000 : 1
- Удар от гръмотевица 2,320,00 : 1
- Ядрен инцидент 10,000,000 : 1
- Самолетна катастрофа 11,000,000 : 1
- Ужилване от пчела 15,000,000 : 1
- Атака от пума 32,000,000
- Докато си блогвате 35,000,000 : 1
http://www.informationisbeautiful.net/
 Laughing Laughing Laughing

# 793
  • Варна
Кажи ми едно добро нещо, което са направили САЩ? Thinking
За 45г "народна" власт са направени само 4 (четири) научни открития в България. В САЩ само във филма "Междузвездни войни" на режисьора Джордж Лукас са направени 12 (дванадесет) научни открития !!!  

Joy Joy Joy
Много забавно. Ама не ми отговори на въпроса.

# 794

Горното е върха на простотията! Няма нужда да казвам защо.
Като чета такива като теб ми идват нецензурни думи.
На всички грозде и винопроизводители ти ли ще им намериш работа после? А на всички земеделци? Всички пропуснати ползи ти ли ще ги възстановиш? Бас ловя че дори не си от този край и по тази причина нямаш право на мнение. В противен случай явно страдаш от тежка форма на мозъчна патология. Но аз съм от този край и приемам всичко много лично.

KКаза медецинската сестра за винопроизводството... Липсват ти познания и по география определено

Общи условия

Активация на акаунт