Нова църква на мястото на парк - да се радваме ли или не?

• 21 200
  • 385
  •   1
Отговори
# 120
Да запазим единственият парк на Младост 3.
Да се построи църква, джамия и синагога една до друга на полето зад бл.356

По-добре не би могло да се каже!
Нали  Peace Ето го лозунга!

# 121

Супер !
А не би ли било по-добре, ако направят един истински парк в Младост , например в полето зад Младост -2 или в полето към Горубляне ?

# 122
Изобщо не трябва да се намесват църкви, джамии или синагоги. Не е правилно част от този малък парк, да се унищожава за каквато и да е постройка. Това е второто и последно място, в което може детето да играе и няма достъп на автомобили във вътрешността. Един строеж ще съсипе алеите, атмосферата и ще затвори половината парк, не само ще отнеме част от площта.

Освен това не намирам за уместно да има религиозен храм в средата на детски парк. Мисля, че двете страни взаимно ще си пречат.

# 123
  • my own world....
За тежест добавете и будистки храм + шаманска шатра....! Лозунгът е супер!

# 124
За тежест добавете и будистки храм + шаманска шатра....! Лозунгът е супер!

Защо не.  Щом ще има църква, защо да ги няма и тях.

# 125

Супер !
А не би ли било по-добре, ако направят един истински парк в Младост , например в полето зад Младост -2 или в полето към Горубляне ?
Би могло! И съм "ЗА" с две ръце ! Но сигурно отдавна са частна собственость...

# 126
 Хайде хората които не познават района да не се упражняват в теории, особено включващи верски вариации...
   За никаква тишина не може да става въпрос на мястото, тъй като е до оживено кръстовище. Никой не иска тишина. Проблема ни е, че се унищожава култивирана площ, с току що направени алеи и с дървета, които повече от десет години сме чакали да пораснат, хората са засаждали цветя, и въобще е единственото хубаво място в квартала.

Ето това трябва да се каже. Не че хората са против построяването на църква, а че са против това да става за сметка на унищожаване на инфраструктура, в която вече са вложени средства и унищожаване на растения. Защото иначе всеки, който ще разбере за проблема от медиите, ще остане с впечатлението че майките са против църква, което не е вярно. Просто църква не трябва да се строи ако това е за сметка на съсипването на нещо друго. А доколкото разбирам в Младост има алтернативни терени, които могат да се ползват.

Аз съм направо втрещена от лекотата, с която е взето това решение въпреки вече направени инвестиции върху терена. И ако се окаже че е с общински пари строежа, просто ще се разплача.

Можете да се опитате да се свържете със Зелените. Въпреки че след парламентарните избори нещо изчезнаха от хоризонта или поне не са особено активни публично. Нямам контакти, но сигурно в нета могат да се намерят.  

# 127
Ето това трябва да се каже. Не че хората са против построяването на църква, а че са против това да става за сметка на унищожаване на инфраструктура, в която вече са вложени средства и унищожаване на растения. Защото иначе всеки, който ще разбере за проблема от медиите, ще остане с впечатлението че майките са против църква, което не е вярно. Просто църква не трябва да се строи ако това е за сметка на съсипването на нещо друго.

Ели, благодаря ти! Изобщо не ми харесва акцента върху предназначението на постройката. Това няма никакво отношение в случая!

# 128

Супер !

Лозунгът не е подходящ, защото земята, която е посочена не е общинска. Земите между Младост и Горубляне си имат собственици, и въобще в Младост вече има съвсем малко терени, които да са собственост на общината. Предполагам, че това е и една от причините да изберат парче от своята собственост, и да я отстъпят на църквата.
   В този смесъл ,не е уместно да се посочва място, където да се строи църква, защото не знаем каква е собствеността му, нито пък какво да се строи - синагоги ли, джамии и прочие.

Нашето желание, е да не се унищожава тази градинка, всичко друго е обект на различен разговор. Мисля, че лозунгите трябва да бъдат в дух, да не се унищожава зелената площ.

# 129
  • София
Лозунгът не е подходящ, защото земята, която е посочена не е общинска. Земите между Младост и Горубляне си имат собственици, и въобще в Младост вече има съвсем малко терени, които да са собственост на общината. Предполагам, че това е и една от причините да изберат парче от своята собственост, и да я отстъпят на църквата.
   В този смесъл ,не е уместно да се посочва място, където да се строи църква, защото не знаем каква е собствеността му, нито пък какво да се строи - синагоги ли, джамии и прочие.

Нашето желание, е да не се унищожава тази градинка, всичко друго е обект на различен разговор. Мисля, че лозунгите трябва да бъдат в дух, да не се унищожава зелената площ.

Точно така е. Многото пустеещи терени не са задължително общински.

# 130

След което някой ще реши че вместо парк иска да има нещо друго. Ще прежалят вече инвестираните пари (както правят в момента) и ще направят друг истински парк на трето място.

Няма лоша да направят още паркове, но не защото "се налага" да съсипят съществуващите, а просто защото има нужда.

# 131
   Почти никой от пустеещите терени не е общински. В Младост вече няма общинско място на което да се направи парк. Земите към Горубляне и зад Младост 2 не са общинска собственост, това е проверено и сигурно. Те си имат собственици .
   Не е от компетенцията на гражданите да избират място за църквата, наше право е да си запазим това, което вече е направено.

# 132
   Почти никой от пустеещите терени не е общински. В Младост вече няма общинско място на което да се направи парк. Земите към Горубляне и зад Младост 2 не са общинска собственост, това е проверено. Те си имат собственици .   

Вероятно е така, но в район Младост някак си ми се набива на очи едно не особено читаво управление на общинската собственост, което според мен доста се отдалечава от реалните нужди на района. 

# 133
  • София

Впрочем, аз имам конкретно контрапредложение.
Щом Общината се е сдобила внезапно с пари, вместо да се чуди каква сграда да кльопне посред единствената гадинка, да вземе да превърне поляните и гората, водещи към и около манастирчето в парк. Като има подходящо асфалтирана алея до там няма да е нужна допълнителна сграда за църква, нали, тази си има и история, и традиция, и красив двор, и чешма, и ... да речем, аура, излъчване. От друга страна, общината има остра нужда от парк. Да вземат да направят алеи из цялата тази област, да напръскат п/в кърлежи, да сложат на места пейки, на места - масички за пикник, съоръжения за деца... може би тенис- корт или няколко маси за тенис... и т.н.

Говоря за ето тази голяма зелена област, заедно с рекичките в нея. И Ето този манастир с действаща църква.

# 134
  Кати, терените около манастирчето и реката не са общински. Църковната земя те си я оградиха с ограда и между другото пътя дотам е съвсем приличен. Така че общински парк там не може да има.

Варианти къде какво може да се направи може да си фантазира всеки, но важна е най-вече собствеността върху земята. Така че, ако има някакъв протест, той трябва да се съсредоточи върху това да се запази зелената площ в паркчето, а не всеки да си предлага къде да се премести строежа. Колкото и да няма общинска земя, общината все може да намери 210 квадрата в четири квартала.

И Общината не се е сдобила с пари, а просто е променила предназначението на парцела и го е отстъпила на църквата, която ще строи храма. Тия неща са обсолютно важни, за да не олекват хората с призиви - "Стройте в полето", "Като имате пари, постройте нещо друго" и прочие.

Щото нали сме  виждали доста протести, в които ако не е достатъчно правилно дефинирана целта и посочен адресата, хората изглеждат като сборище екстремални луди.

Мисля, че нашия протест трябва само да бъде насочен към запазване на дърветата и градинката.

Последна редакция: пт, 03 юни 2011, 13:38 от Iris04

Общи условия

Активация на акаунт