Нашите"специални" деца с ДЦП-6

• 104 095
  • 790
  •   1
Отговори
# 675
Здравеите.Моля ви даите ми инфо как да правя упражнения по Воита.По думите на физиотерапевтката ни е вече голям за него,а на въпроса ми защо не го е прилагала-ами тук в чужбина не го използваме.Нормално лие постоянно да му вика и да е строга с него,когато плаче и не изпълнява командите и,направо се дере милото и хълца след това.

Всъщност е нормално да плаче. Да му вика не е нормално. Това си е признак за безсилие от страна на терапевта, което децата безпогрешно надушват и си пускат номерата в действие. Съответно наистина се губи време.
Някои рехабилитатори имат прекрасен подход, други - не.

# 676
Благодаря ви за отговорите.Да ви кажа честно когато го пое тази жена тои беше на 6 месеца.Малък,неразбиращ,го подхвърляше на топката.Късаше се от рев.И аз с него.При всяко ходене при нея,ме стискаше и не искаше да ме пусне.Тя ми казваше тогава-трябва да съм строга,виждам го че може, а неиска да го прави.На командите и сега-стани,седни,върви са с толкова заповедничесни и викащ тон че се плаши.Вкъщи,под формата на игра( не зная дали не бъркам,като му ги правя така),изпълнява ги,смее се.Вярно е че тази жена беше упорита за да стигне тои на това ниво,но няма ли да се получи стрес за детето или нещо да отключи( като заспива понякога се тряпка).
За метода Воита питах,защото така ни препоръчаха от клиниката на Чавдаров.

# 677
Вкъщи,под формата на игра( не зная дали не бъркам,като му ги правя така),изпълнява ги,смее се.
Не бъркаш. Те играят като всички други деца. Защо трябва да е неприятно като може да е приятно?
И по-добре не плачи пред детето. Плашиш го допълнително. Аз си плача после сама.

# 678
  • София
zai4eto 81, моят син е с лека форма на ДЦП, правихме Войта 9 месеца. За това време всеки ден е бил с гимнастика по мин. 2-т3 часа (вкл. и др упражнения). Не се отказах, защото все пак се бях хванала за надеждичката, че Войта може да компенсира поне донякъде увреждането  на неврологично ниво. На детето със сигурност не му се отрази добре психически. И до днес почва неистово да реве, ако види болнична кушетка (или ако въобще му замирише на болница), изключително недоверчив е към чужди хора, трудно свиква да работи с нов терпевти (не само рехабилитатори). На 1 годинка започна да се стряска насън, много се притеснихме и спрях Войтата. Имахме горчив опит и с други препоръчани рехабилитатори - отнасяха се с детето като с предмет, те реално правеха движенията вместо него, той се скъсваше да реве. Нямаше и минимален опит да го стимулират например с играчка да направи дадено движение сам. Слава богу, имала съм глава на раменете и много бързо прекратих с тях. Както ти е казала ТоВо  - най-добре е, ако можете да правите упражненията на игра. Освен това според мен, ако едно дете е способно да извърши дадено движение само, активно, много по-добре е да го направи така, отколкото насила рехабилитаторът да го "движи". Естествено има и неща които винаги ще останат много трудни и неприятни, но трябва да са колкото се може по-малко. Аз например сега гледам да стимулирам сина ми да се движи максимално навън – качване по пързалки, минаване по тунелчета, прескачане на бордюри, качване и слизане по наклони, клякане, навеждане, достигане на високи предмети и т.н.

# 679
Следващ АБР курс март 2013

# 680
http://prodavalnik.com/ortopedichni-obuvki--orto-novi-i6554245
http://prodavalnik.com/ortopedichni-sandaleti-orto--novi-i6551923

http://prodavalnik.com/ortopedichni-obuvki-korekta---italianski-i6554607
http://prodavalnik.com/ortopedichni-obuvki---piedro-i6554731

http://prodavalnik.com/prodavam-spetsializirana-prohodilka-nimbo-i6618727

При сериозно желание правя корекция на цените. Моля пишете на лични!
Извинявам се ако съм се натрапила в темичката ви! Лек ден на всички!

# 681
По повод публикацията на fifi82  - разговарях с ортопеда който ни наблюдава в момента.Ортопедичните обувки -би трябвало да са поръчани по мярка на детето.Подобна иницятива на родителите да закупят ортопедични обувки ,които са правени за друго краче  са даже ВРЕДНИ за нашите малчугани. Naughty

# 682
полини нашите обувки не са правени а са купувани от английски сайтове, говоря за ползваните. А за новите те са чешки и фирмата ги предлага в БГ , предполагам повечето родители я знаят ОРТО, също не са по мярка!Точно за това съм си позволила да ги пусна за продан!

# 683
Здравейте на всички.
Включвам се и аз във форума. Имам син на година и половина с изоставане в психомоторното развитие.
Засега сме с диагноза "лека форма на дцп-хипотонична", но бяхме в болница и ни правиха доста изследвания включително и генетични.
Имаме е нетипични пристъпи, които не излизат на ЕЕГ. Никои не може да разбере какви са и съответно да ги лекуваме. Отхвърлят епилепсия.
Ще бъда много благодарна, ако пишат родители на деца с подобни проблеми.

# 684
Здравей Стели. В какво се изразяват тия пристъпи? Моето момиченце също правеше пристъпи, а ЕЕГ винаги е било в норма, но си бяха типични епилептични пристъпи. Ние ги записахме на камера и ги показахме на Литвиненко и той ни сложи диагноза епилепсия. Имаме също и лека форма на ДЦП - атаксична. Към момента сме с леко изоставане, ходи, но не може да бяга, личи й леко че има проблем, вдървена походка, и най-големия ни проблем еговора, въобще не говори а вече е на 3 години.

# 685
Нашите пристъпи се изразяват в изплакване и задържане на дишането(леко посиняване около устата и очите), всичко е 20-на секунди, след това все едно нищо не се е случвало. Ние също ги имаме снимани на клип, но нещо невролозите не се трогват. Пристъпите са главно по време на сън. Правихме ЯМР и всичко е в норма. На крачка сме от прохождането, но спряхме рехабилитацията заради пристъпите. Всичко останало двигателно го прави-сядане, лазене, клякане, изправяне, вървене придържайки се за мебелите. Нашата лекарка също е притеснена за говора.
Вашите пристъпи какви бяха и кога проходите? Правили ли сте ЯМР?
Между другото хипотоничното ДЦП е атаксично, така че сме с еднакви диагнози.

# 686
Здравейте,дано съм полезна за някого в темата...цената подлежи на коментар.http://prodavalnik.com/prodavam-prohodilka-ormesa-dynamico-1-za- … zhdaniya-i7776509

# 687
  • густо майна Филибето
И моето дете е с най-изразена хипотония и атаксия, макар, че има и спастика. Хипотонията с израстването намалява. От две години насам е и с епилепсия. Тя е вече на 10г, аз доста неща съм позабравила. При нея има и аутистично поведение и умствено изоставане Sad Проходи някъде близо около втората година, не посочвам точен месец, защото въпреки, че направи самостоятелни стъпки на година и половина, доста по-късно стана сравнително стабилна. Започна да  прави опити да тича на три, но тичаше по правилния начин чак на 5г. Тогава и започна да отскача от земята. За стълбите не помня възрастта, в която започна да слиза или да качва,качването го научи по-рано и сама (с опора на парапет), но за слизането никога не я оставям сама.
Проговори нормално, но използваше съвсем други думи, не обичайните мама, ам, вода, и т.н., към втората година спря изцяло да говори, изобщо - имаше регрес, но това е свързано с аутизма.

# 688
Нашите пристъпи ги забелязахме когато беше на 14 дена, но е възможно да са започнали още с раждането. Продължиха месец и половина и след започване на лечение с конвулекс спряха, слава Богу. Изразямаха се в потрепване на ръце и крака, първо започваше едностранно, после се обхващаше и другата половина дори и главата. Ужасно беше. Детето пребледняваше, появяваше се синина около устните. И това продължаваше 30 и повече минути. После проходи на 1г и 4-5 месеца, но много залиташе и падаше. За около 6 месеца се стабилизира. Правили сме ямр 2 пъти. Първия път показа лека хидроцефалия /повече течност в мозъка/, втория път течността се беше резорбирала и беше нормален. Сега вземаме ноотропил вече 7 8 месеца, но не ни е помогнал за говора, отделно ходи при 2 логопедки, но няма засега резултат.

# 689
Ние също пиехме ноотропил, не мога да кажа дали помага. Сега пием ескимо кидс и малкия започна много да говори( негови си неща, нищо целенасочено), но незнам дали и това, че спряхме рехабилитацията не оказва влияние. Днес пак говорихме с професора за пристъпите, но той категорично каза, че детето няма епилепсия и няма излишно да го трови с антикулвусанти. Каза, че това са вид психогенни пристъпи и ни изписа успокоително. Запазихме си час за четвъртък при доц. Литвиненко, да видим и той какво ще каже.

Общи условия

Активация на акаунт