АПРИЛче весело расте - гука, смее се и маха с ръце! - Тема 2

• 30 454
  • 714
  •   1
Отговори
# 390
Каква е целта на анкетата? Аз виждам само едни намигващи емотикони...

# 391

за замразяването- вече се сдобих с домашни тиквички и днес мисля да го замразя. Искам да ги сложа в малки пликчета, колкото за една доза, ама колко е това? Simple SmileSimple Smile Мамите с опит могат ли да и кажат колко тиквички се слагат за една порция пюренце? Пюре само от тиквички се дава, нали? Съжалявам за глупавите си въпроси, но...нещо не мога да преценям грамжите, а и тепърва почвам да чета за захранването.

И аз се интересувам колко трябва да е приблизително една доза?   Thinking San_ya, благодаря за споделения опит Simple Smile

Добре дошла на мама S.I.N. Simple Smile

# 392
  • Сопот, Пловдив
Анкетата, нещо Диди беше опитала да пусне нова анкета, но се оказало, че може да се пуска само по една на тема или нещо такова, и няма как да се оправи, та анкета ще има на следващата темичка, доколкото разбрах.  Grinning

За вавксините - не съм толкова запозната с мненията по темата и не съм толкова против слагането им, но не съм убедена, че това трябва да се случва на толкова ранна възраст.

# 393
Здравейте на всички!  Hug Много ви благодаря за бързите отговори Simple Smile
 За Николета днес беше голям ден, сложиха й ваксината задължителната, голям рев падна ... много я заболя, че и в двете крачета. До момента е добре, спинка си, няма Т и се надявам да не получи и си похапна много добре.  
 Виждам, че коментирате биогая капките. Искам да ви кажа, че аз лично съм много доволна от тях и много бързо дадоха резултати при нас. Първо купих инфакол и то даже две опаковки и се видях в чудо. След което се разрових в нета и прочетох, че имали странични ефекти, като запек и наистина, след като и ги давах известно време се запече детето.
 Аз днес ходих за първи път на финес да започна да си влизам във форма, че имам доста за сваляне. Чудя се ако карам един път седмично само на плодове, дали рискувам да ми намалее кърмата и дали може да се отрази това на бебка по някакъв начин? По принцип аз така си отслабвам винаги, работи при мен тази диета. Това е засега ... че доста дълъг стана поста ми Simple Smile
sevdalinaborova@mail.bg давам емейл за фейс  Hug

# 394
     Да споделя за храненето ние сме с дохранване и аз се опитвам по всякакъв начин да увелича кърмата но нещо не успявам няма кой знае каква разлика взех си чай за кърмачки Teekanne, слагам я често на около 2 часа и половина и давам добавката от 60мл. но като я изпие и дръпна бутилката  започва да плаче после я слагам пак да сукне, вечер преди да си легна изцеждам към 60-70 мах 80мл. като са минали около 3ч. от кърменето. Искам да премахна добавката и да си бъдем само на кърма, но май няма да стане мойта работа изчетох, какво ли не из нета за преминаването от смесено хранене само на кърма, но май не е толкова лесно!!! Иначе сутрешното хранене което е около 5ч. сме само на кърма, а вечер на последното хранене я дохранвам с кърмата, която съм събрала през деня и то остават 4 дохранвания с АМ, но не ми се вярва кърмата от 60-70мл. да стане 120 така лесно. Сега си мисля да опитам с чая на ХИП може пък да има по-добър ефект. Това са моите тревоги  Simple Smile
  КОнсултантите по кърмене да помагат със съвети също и майките с опит ще съм много благодарна
DiDiPeh, поздравявам те затова, че продължаваш да търсиш начини за увеличаване на лактацията  Peace  Разбирам и тревогите ти около спирането на добавката, за момента се справяш чудесно с намаляването на добавката - от 90 на 60 мл е добър резултат, браво  Hug

Ще ти е удобно ли да ми отговориш колко кърмения имате за 24 часа, как протича едно хранене - първо гърда ли предлагаш? От едната или от двете гърди се храни бебето?

Би ли описала по колко време суче активно бебка ( да се чува преглъщане, челюстите и ушичките да се движат ритмично)? Опитвала ли си компресия - тя обичайно се прилага когато бебето се измори от активното сукане или просто „чака” млякото да тече в устата му, като по този начин се подпомага задното, по-хранителното мляко да достигне до бебето и да се съкрати времето за престой на гърдата.

Много майки, които дохранват и се опитват да намалят добавката, са забелязали успех, опитвайки  следното:
- кърмят от първата гърда, после от втората, после отново от първата и отново от втората (звучи малко трудно и продължително, но всъщност повтарянето на гърдите, дори и за по 5-10 мин, дава допълнителна стимулация, а и поемане на още малко кърма, като това може да е по-приятна алтернатива на доизцеждането, което понякога се практикува при желание за увеличаване на кърмата)
- дават добавка, в случай че бебето изглежда още гладно
- избират да дават добавката с алтернативен на шишето метод - лъжичка, чашка, пипетка, спринцовка без игла (насочена към вътрешната страна на бузката на бебето)
С малки стъпки и много търпение е съвсем възможно добавката да се намали или дори съвсем да стане излишна  Peace

Би могла да опиташ да намалиш добавката с 10
тина грама за 1-2 дни - така  количеството ще е малко, съответно стъпката ще е плавна,  ще се даде възможност на гърдата да получи сигнал за повишеното търсене и вероятно да отговори с увеличаване на кърмата.
Целта е да става бавно и постепенно и да се следи детето - да пишка добре, урината да е без мирис и наситен цвят, лигавиците да са влажни, бебето да е жизнено.

Пишеш, че я кърмиш на 2,5 часа, ще ти бъде ли удобно да съкратиш този интервал на 2 часа, да речем, за да видиш дали по-честото стимулиране би увеличило лактацията? Вероятно задържането на бебето по-дълго активно на гърда, би помогнало за по-ефективното ѝ изпразване. Ето някои идеи за това:
- контакт кожа с кожа - в повечето случаи това стимулира бебетата и те сучат значително по-ефективно и по-скпокойно.
- спокойна обстановка и удобна поза, за да можеш майката да се отпусне максимално, което подпомага потичането на кърмата
- топла напитка и вода преди кърменето - това по принцип също помага кърмата да слезе по лесно
- жито, овесени ядки, орехи, бадеми  също действат добре, но всичко това е индивидуално  Peace

Ще се радвам, да споделиш дали нещо от тези неща мислиш, че би проработило при вас и ако желаеш да обсъдим допълнително някой вариант  Hug[/color]

# 395
За ваксините - ще взема ротавирусната, тя се приема през устата и не би трябвало нищо да разбере детето; а диарията е особено опасна за бебета и малки деца ... не ми се рискува при положение че има алтернатива;
имам доверие на педиатъра си;
наясно съм с конспирацията във фармацевтичната индустрия ... но само от нас зависи Simple Smile купувам и приемам само най-необходимото и то в краен случай ...

относно липсата на избор за ваксините - като толкова много майки са толкова против и има доказани случаи на вредни последствия, защо никой не предприема нищо?

в една тема за ваксините бях писала, че аз нямам смелостта да поема тази отговорност и да не ги сложа ... за което бях "изядена с парцалите" от други мами пишещи там ...

# 396
за замразяването- вече се сдобих с домашни тиквички и днес мисля да го замразя. Искам да ги сложа в малки пликчета, колкото за една доза, ама колко е това? Simple SmileSimple Smile Мамите с опит могат ли да и кажат колко тиквички се слагат за една порция пюренце? Пюре само от тиквички се дава, нали?
Аз замразявам доза за едно готвене от по 4-5 резенчета тиквички с дебелина около 1-1,5 см. Пюре само от тиквички не съм давала. Тиквичките обикновно съм ги комбинирала с ориз или картоф, морков и магданоз/копър, а по-късно съм добавяла и сирене и малко кисело мляко.

# 397
Елил, разбирам те напълно. Не знаех, че ротавирусната е през устата. В такъв случай може и да я направим.

Да мине само първата пентаксим.

Вчера впрочем водихме Андрей на ортопед - всичко му е наред, д-р Алексиев е много симпатичен. Смяхме се, че с неговата професия не върви да му кажеш "довиждане" или "до скоро" или някой друг от поздравите, които предполагат да се видим отново Simple Smile)

# 398
  • Сопот, Пловдив
Въпрос към консутантките на ЛЛЛ:

Симон Мартин прие ваксините след втория месец доста зле, като това се отрази включително и на апетита му. Първите дни след ваксината почти беше спрял да яде, едвам изяждаше по 40-50 грама на ядене (имам електронни везни, с които меря преди и след хранене, за да знам какво изяжда). Сега вече започва да се нормализира, но средното количество на хранене сега ни е 100-110 грама, а преди беше 140-150. През първите дни, в които той спря да яде гърдите ми се препълваха, течаха, налагаше се да изцеждам. После обаче като че ли се отрегулираха сами и кърмата в гърдите ми се намали, въпреки по-малкото количество, което Симон Мартин изяжда, след това почти нямам какво да изцедя. Въпроса ми е - бебо предполагам все някога ще започне пак да яде повече, възможно ли е количеството кърма да се увеличи отново от само себе си, както се и намали, без да ми се налага да слагам по-често на гърда, да изцеждам и да стимулирам по някакъв друг начин или за пореден път няма да се размина с тези екстри?

# 399
  • Sofia
San_ya, благодаря за отговора, и аз се чудех дали само тиквички става хубаво за пюренце. Тепърва ще обменяме опит за пюрета и захранване , че  newsm78

Днес Маги става на 3 месеца! newsm51  Колко бързо минава времето! Днес я гушкам и си мисля- кога телцето й ми стигаше малко под гърдите, кога вече, когато я прегръщам и съм седнала крачетата й опират в дивана Simple Smile Почват да ми лисват най-бебешките моменти! Което ми напомня да се наслаждаваме на всеки миг с нашите бебочета, защото е неповторим!

Честито и на нашите астрални близнаци
Стефания на мама munito 
Даная на мама mama lia 
Изабела Жулиета на мама mishelaa 
Ивайло на мама Scarlett83
Ралица на мама Бобо и Алекс
Жанна на мама Doliva
Адриана на мама AlexNM (
София (3,740 кг) на мама Magimon

Да са щастливи и обичани нашите сладурчета!

# 400
Здравейте!
Имам едно бързо въпросче към мамите които дават АМ, какво мляко ползвате?

Честито на порасналите бебешочета.

# 401

Симон Мартин прие ваксините след втория месец доста зле, като това се отрази включително и на апетита му. Първите дни след ваксината почти беше спрял да яде, едвам изяждаше по 40-50 грама на ядене (имам електронни везни, с които меря преди и след хранене, за да знам какво изяжда). Сега вече започва да се нормализира, но средното количество на хранене сега ни е 100-110 грама, а преди беше 140-150. През първите дни, в които той спря да яде гърдите ми се препълваха, течаха, налагаше се да изцеждам. После обаче като че ли се отрегулираха сами и кърмата в гърдите ми се намали, въпреки по-малкото количество, което Симон Мартин изяжда, след това почти нямам какво да изцедя. Въпроса ми е - бебо предполагам все някога ще започне пак да яде повече, възможно ли е количеството кърма да се увеличи отново от само себе си, както се и намали, без да ми се налага да слагам по-често на гърда, да изцеждам и да стимулирам по някакъв друг начин или за пореден път няма да се размина с тези екстри?

Rois, правилно ли разбирам, че притесненията ти са свързани с това, че при следваща ваксинация Симон Мартин може пак да откаже да се храни и кърмата може пак да намалее? Възможно е това да не се случи, напълно възможно е този път реакцията да е по-слаба или да няма такава, както много майки споделят в подобна ситуация. Ако пък се окаже, че бебето ти пак отказва да суче, може да е добър вариант да му предлагаш по-често или да поизцеждаш и да даваш с лъжичка или чашка, за да се избегне дълъг период без храна и течности.

Когато Симон Мартин е отказал да суче, гърдите са се препълнили, това е дало сигнал на организма, че търсенето е намаляло и той е намалил предлагането, тоест възможно е производството на кърма леко да е намаляло. Чрез изцеждането, което си приложила и  засиленото сукане на момчето ти са засилили стимулацията и нещата са се регулирали. Ако кризата отмине бързо, вероятно скоро след това кърмата пак ще се регулира по нуждите на бебето ти. Ако забележиш, че дни след ваксината Симон Мартин е сърдит и видимо гладен след кърмене, може да е удачно да предлагаш гърда по-често за известно дреме или да помогнеш с изцеждане за кратък период, докато се регулира кърмата  Peace

# 402
  • Сопот, Пловдив

Rois, правилно ли разбирам, че притесненията ти са свързани с това, че при следваща ваксинация Симон Мартин може пак да откаже да се храни и кърмата може пак да намалее? Възможно е това да не се случи, напълно възможно е този път реакцията да е по-слаба или да няма такава, както много майки споделят в подобна ситуация. Ако пък се окаже, че бебето ти пак отказва да суче, може да е добър вариант да му предлагаш по-често или да поизцеждаш и да даваш с лъжичка или чашка, за да се избегне дълъг период без храна и течности.

Когато Симон Мартин е отказал да суче, гърдите са се препълнили, това е дало сигнал на организма, че търсенето е намаляло и той е намалил предлагането, тоест възможно е производството на кърма леко да е намаляло. Чрез изцеждането, което си приложила и  засиленото сукане на момчето ти са засилили стимулацията и нещата са се регулирали. Ако кризата отмине бързо, вероятно скоро след това кърмата пак ще се регулира по нуждите на бебето ти. Ако забележиш, че дни след ваксината Симон Мартин е сърдит и видимо гладен след кърмене, може да е удачно да предлагаш гърда по-често за известно дреме или да помогнеш с изцеждане за кратък период, докато се регулира кърмата  Peace

Да, едно отпритесненията ми е за следващата ваксина, но и също (извинявам се, че малко неясно съм си формулирала въпроса) дори да не реагира на следващата ваксина, колкото повече расте, от повече кърма ще се нуждае, та дали както гърдите се отрегулираха при слабото търсене и количеството кърма намаля, ако Симон Мартин иска да суче повече възможно ли е от само себе си да се увеличи количеството, без подпомагане от моя страна? Аз знам, че досега именно така се е увеличавало количеството, с повече търсене, но сега понеже внезапно намаля се притеснявам да не доведе до някакъв необратим процес, при който е наложително аз да стимулирам, а аз да си бездействам и да се надявам, че ще стане от само себе си. Май пак не бях особено ясна  Grinning , но аз  мисля че горе-долу си отговарям сега, че ще трябва да следя детето и ако той започне да нервничи и да изглежда гладен да стимулирам тогава.
Благодаря сърдечно за пореден път за бързия отговор и обстойната информация  Hug и се извинявам отново, че понякога занимавам консултантките с елементарни неща, просто съм от прекалено притеснителните майки.  Crazy  Embarassed

# 403

А аз да попитам за Горна баня,който е ходил там.Имаме направление и Педито отсече Горна Баня,не съм имала време да я питам как се ходи до там?Записва ли се час?При кой ортопед е най-добре?
Аз на ортопед ще го водя в Токуда - работят с направления, така че можеш да пробваш. Моят час е за понеделник. Горна баня ми е далече, а и бебо се роди в Токуда, така че съм склонна да им се доверя.

S.I.N. за кърмачетата казват, че и 10дни да не се изхожда пак е нормално. Предполагам, че ако не се напъва много и се чувства добре, няма нужда все още да предприемаш мерки. Предполагам и консултантите ще се включат с по-компетентно мнение. Можеш да пробваш и с Биогая. А за ротавирусната ваксина - ние я сложихме. Моите племенници всяка година имат проблем като отидат на море, а откакто и аз карах такъв вирус преди две години - предпочитам да го спестя на бебето си. Освен това при ротавирусната ваксина няма никакви последствия като температура и т.н, приема се много добре от децата.

# 404
Здравейте!
Имам едно бързо въпросче към мамите които дават АМ, какво мляко ползвате?

HIPP BIO 1 синята опаковка доволна съм

Общи условия

Активация на акаунт