Има ли го някъде по света това?...

• 21 933
  • 376
  •   1
Отговори
# 60
Изключително добре те разбирам.Верно е,че е българска традиция и в последно
време всячески се опитваме да се запазим и съхраним като народ,но на мен ми
идват в повече и некролози,и помени и всичко останало.Само защото така трябвало
и какво ще кажет хората. NaughtyВсеки некролог,който видя ми свива сърцето,да
не говорим ако е на млад човек.Некролози не лепя никъде,имам си вкъщи снимка на
любимия ми човек и не съм длъжна на никой нищо да обеснявам и разлепвам,та да види.
Да не говоря какъв ужас предизвиках,обличайки се цветно,не в черно по време и след
погребението,просто защото покойникът така ми е казал да изглеждам и точно заради
това ми беше спокойна съвестта.Коментарите на хората,които по-късно научих,ме разтроиха
ужасно и доста си поплаках,заради което сега съжалявам.Малките и дребнави хорица винаги
ще си одумват и ще си говорят какво не е било по традицията и бла-бла,само аз си знам какво
ми е било в сърцето и колко съм жалила този човек.Никой няма право да ми казва как ще си показвам мъката,какво ще обличам и прочие.Прекалено е лично,за да позволя на хорското мнение да господства над живота ми! Crossing Arms

# 61
Не съм забелязвала некролози тук.Може би на гробищата съм виждала ,но на  друго място не.
Сигурно има някъде,но е като в България в никакъв случай.Там сме заринати в некролози.
И на мен ми е малко тъжно  да ги гледам навсякъде.Толкова скръб и смърт на всеки ъгъл,спирка и т,н...... Мисля ,че е прекалено. Rolling Eyes
Думата  некролог,най вероятно идва от Νεκρολογία (некро-мъртъв,логиа-думи ,слова).Не знам доколко може да се нарече българска традиция,щом като дори и думата не е българска?
Първоначалната идея (в България,в Гърция е малко по различен смисъла)на некролозите е да известят за смъртта,дата на погребение и т.н
Оттам -нататък,не виждам смисъл от печатане и лепене вовеки веков .

# 62
Подавките също ме потискат  Embarassed Става ми неловко   и не знам  какво да кажа   във  слу4ая .Но пък  се издразних  на   въпрос   от една комшийка  която  реши да ми подаде   Tired Приех подавката от любезност  ,4е  скърби   за някой   близък ,а тя най -нахално   ме попита  аз няма ли да се сетя  да и подам  Tired.Бях  втрещена  и  и казах ,4е аз никога не съм подавала и   го мисля  за ненужно  да  обикалям  по  съседите и да им тикам  разни  вафли и  сирена   CrazyЕдва ли не аз  съм  длъжна  да отвърна  със подавка  newsm78.
П.П.  Майка ми  винаги от както  се помня подава  тя  така   е решила  да показва  своята мъка по загубени  близки . И  сега  като  се замисля никога не е лепила некролози . ThinkingНямам против  всеки  сам  избира как  да скърби  и никой нищо  не може да му  каже . Аз примерно предпо4итам  да  не  натрапвам  .

# 63
Подавките също ме потискат  Embarassed Става ми неловко   и не знам  какво да кажа   във  слу4ая .Но пък  се издразних  на   въпрос   от една комшийка  която  реши да ми подаде   Tired Приех подавката от любезност  ,4е  скърби   за някой   близък ,а тя най -нахално   ме попита  аз няма ли да се сетя  да и подам  Tired.Бях  втрещена  и  и казах ,4е аз никога не съм подавала и   го мисля  за ненужно  да  обикалям  по  съседите и да им тикам  разни  вафли и  сирена   CrazyЕдва ли не аз  съм  длъжна  да отвърна  със подавка  newsm78.
П.П.  Майка ми  винаги от както  се помня подава  тя  така   е решила  да показва  своята мъка по загубени  близки . И  сега  като  се замисля никога не е лепила некролози . ThinkingНямам против  всеки  сам  избира как  да скърби  и никой нищо  не може да му  каже . Аз примерно предпо4итам  да  не  натрапвам  .
" Бог да прости" как ти звучи?!?
Ако толкова те депресира, не отваряй вратата на задушница просто Shocked
Вчера мина съседката, младо момиче, миналата година загуби майка си и искрено вярва, че така я почита, как не се сетих да и тръшна вратата, защото ме потиска.

# 64
  • на брега на морето
Горките ние!
А какво ли би ни зарадвало?

Анджелина,  thumbsup

mpetkova, прегръщам те много, много силно.

# 65
Нямам против  всеки  сам  избира как  да скърби  и никой нищо  не може да му  каже . Аз примерно предпо4итам  да  не  натрапвам  .-съм писала . Разни  хора  -разни идеали -как ти  зву4и ?

# 66
Не вярвах, че отново ще бъде повдигнат този траурен въпрос. (Анджи, изтървала си първото издание явно)
Некролози помня от време оно. Тогава бяха даже значително повече и се лепяха доста по-безразборно.
А защо се лепят - защото се правят за определен период от кончината, който се почита ритуално от нашето племе. Един вид като известяване е, че на определена дата в определен момент и място ще се състои въпросният ритуал. Все пак сватби и погребения стават с хора.  
Я колко по-приятно за окото, ухото и носа е комшията да си изчисти пред входа Панчаревския улов, примерно.

# 67
Уфф, никога не съм разбирала защо се приема нещо негативно, самоубеждавайки се, че има други още по-негативни неща /дори не говоря конкретно за некролозите, защото не ми пречат/. Peace

# 68
Защото всеки сам си изгражда скала за дразнителите и дразненията.
Защото много народ премълчава овчедушно за нарушаването на обществените норми, за да не си развали рахата със съседите (съвсем образно), но се дразни от ритуали, които спокойно може да подмине.  Peace

# 69
     Когато бях дете, попитах майка ми за некролозите. Тогава ми обясни, че с тях се оповестява настъпилата смърт или датата на помена. И който има желание ще почете мъртвия, защото погребението/поменът не са празници, за отправяш покана към някого.
     И на мен много повече ми пречат пиратките по празниците, отколкото отдаването на почит по време на Задушница или разлепените некролози.
     Но без да съм много религиозна, аз уважавам българските традиции, и засега спазвам празничните.

# 70
  • Варна
Има страни по света, където смъртта се чества специално и нейде има Ден на мъртвите - Латиноамериканските държави и то доста образно и показно.
Всъщност защо показността на некролозите ви пречи? Тя е точно за това.
И още - каква е връзката с религията изобщо? Нерелигиозните не си ли спомнят мъртвите си роднини или го правят без грам емоция...

# 71
Чета темата и не мога да повярвам ,че погребенията некролозите и подаването се определят за лицемерие и показност  ooooh!  А някой се чувстват и лично засегнати ,че някой им натрапвал нещо си .Идиотска работа.

# 72
VG, връзката с религията е Задушница, не некролозите.

# 73
  • Paradise
всичко що е християнско и е традиция в България, ни дразни.
Но иначе се иска от нас да сме толерантни към гей-парадите, към молещите се всеки петък мюсюлмани пред джамиите, към правото на оня с джипа да паркира на детската площадка, защото той там живее...; изобщо изтрещяваме яко с всеки изминал ден!

Аман от толкова чувствителни - некролозите им пречели...

# 74
Хърмаяни,все ми думите......... Hug
Лиляна,пак  Shocked
Сусие,не вярвам,че не виждаш некролози тук.Навсякъде ги има.

Общи условия

Активация на акаунт