Консултации с адвокат/ темата на tais

• 79 956
  • 748
  •   1
Отговори
# 690
Моля ако се повтарям да ме извините.Въпроса ми е следния-1.Когато бащата е безработен и е регистриран на борсата кой плаща издръжката на детето?

От общината или накуп с лихвите, когато намери работа.

# 691
здравейте искам да попитам при условие че е доказано бащинството в съда с днк тест преди 3 години, може ли бащата да го оспори и да иска от съда да се назначи нов ДНК тест

# 692
Привет!
Много моля за спешна консултация от тук вписващите се адвокати. Ситуацията е следната:
Предстои ми развод. 16 години брак, две деца на 15 и 10 години, два апартамента придобити и закупени по време на брака/ единият е ипотекиран за период от 20 години с месечна вноска от 1500лв. Ипотеката е на стойност 70 хил. евро на мое име, независимо от факта, че тези пари съпругът ми ги използва изцяло за неговия бизнес. Той се води съдлъжник/, както и два магазина. Магазините са обаче на името на фирмата на мъжа ми. Фирмата му е ООД. Аз също имам фирма, която е със статут ЕOOД.
След изневяра от моя страна, съпругът ми се изнесе от семейния ни апартамент и заживя в другия ни апартамент, като от своя страна след месец от напускането си той заживя с първата ми братовчедка. Не ми се намесват емоциите тук, но той държи да се разведем бързо и да се изнеса незабавно заедно с децата.
Много моля да ми отговорите:
1. Изневерята има ли тежест в съда?
2. До колко изнасянето му от семейното жилище без децата може да е в моя полза пред съда?
3. Когато изневярата е взаимна това как се отразява върху съдебното решение?
4. Имам ли шанс да запазя жилището си, в което живеем заедно с децата и след развода и ако има такива какви са в процентно отношение?
5. Може ли и да претендирам за някакви права върху неговата фирма и магазините?
Ще съм безкрайно благодарна, ако ми отговорите. Умирам от страх! Непрекъснато ме заплашва, че ще ми вземе и децата и имотите и всичко.

# 693

1. Изневерята има ли тежест в съда?
2. До колко изнасянето му от семейното жилище без децата може да е в моя полза пред съда?
3. Когато изневярата е взаимна това как се отразява върху съдебното решение?
4. Имам ли шанс да запазя жилището си, в което живеем заедно с децата и след развода и ако има такива какви са в процентно отношение?
5. Може ли и да претендирам за някакви права върху неговата фирма и магазините?

1. Да, относно вината за разстройството на брака.
2. Има отношение към ползването, но не е решаващо.
3. Преценяват се отделно като брачни провинения, може да води до взаимна вина.
4. Да, за ползването, собствеността няма отношение.
5. По принцип да.

Въпросите ти на практика изчерпват всички проблеми на бракоразводното производство. Намери си специализиран адвокат, защото той може да претендира за жилището - както собственост, така и ползване, за децата, и за дялове от фирмата ти.

# 694
Здравейте. Искам и аз да попитам нещо относно издръжката на дете.
Не съм разведена още , но от няколко месеца живеем разделени с бащата на детето ,мога ли да поискам издръжка и какъв е реда?
Благодаря !

# 695
От държавен съдия -изпълнител получих документ,тъй като бившият е намерен като притежател на сметка на дебитна карта в банка,да посоча способ за изпълнение.Въпросът ми е какво да посоча?Не разбирам.Принципно молбата ми е за изплащане на издръжка от общината,защото знам ,че той не работи,мисля,обаче,че получава пенсия по болест.

# 696
независимо от решенията и присьдените дни на баща и мога ли след развода да направя нещо,ако тои не се сьобрази с желанието на детето да не ходи при него след като тои като родител има право на това.

Разбира се, че има право на това, ако не си съгласна просто не го подписвай! При влязло в сила съдебно решение няма какво да направиш, освен да изпълняваш - доброволно или принудително. Желанието на детето не е от значение в случая, вие сте негови родители и затова решавате вместо него.

Извинявай за офф-коментара, но е чудно как може да искаш нещо от съда с желанието да не го спазваш...
Не се извинявай,защото е точно така.И благодаря за отговора.
Именно в това ми е проблема.Нямам оснвания да не подписвам споразумението.Единственото притеснение ми е.че детето не иска да ходи в дома на приятелката му.Чисто човешки нямам право да огранча посещенията и при него.Но тя е дете, един ден го мрази един ден няма нищо против.Споразумението подписах разчитайки на лични договорки, че няма да я кара насила да спи там.Исках да знам,ако след развода той не се сьобрази с желанията не детето мога ли да заведа друго дело за ограничаване на преспиванията.

# 697
Исках да знам,ако след развода той не се сьобрази с желанията не детето мога ли да заведа друго дело за ограничаване на преспиванията.

Можеш, но пак казвам че желанията на детето не са от решаващо значение. То затова си има родители - да решават вместо него до 18 години.

# 698

1. Не съм разведена още , но от няколко месеца живеем разделени с бащата на детето ,мога ли да поискам издръжка и
2. какъв е реда?
Благодаря !

1. Да, можеш.
2. Отиваш при адвокат, подготвяте искова молба до съда, прилагате документи и чакате съдебното заседание.

# 699
  • София
Моля за отговор на следния въпрос: Каква е разликата в таксите /държавните и за нотариус/ върху имот при покупко-продажба и доброволна делба?  newsm78 newsm78

# 700
  • В градината...
Каква е разликата в таксите /държавните и за нотариус/ върху имот при покупко-продажба и доброволна делба?  newsm78 newsm78
Делбата е по-евтина. И в двата случая се дължи такса по ЗМДТ - размерът е според съответната община. При продажба - върху цената на имота, който се продава, а  при делба - върху размерът, с който делът се е увеличил. Нотариалните такси и в двата случая се изчисляват по един и същ начин.

# 701
  • София
Каква е разликата в таксите /държавните и за нотариус/ върху имот при покупко-продажба и доброволна делба?  newsm78 newsm78
Делбата е по-евтина. И в двата случая се дължи такса по ЗМДТ - размерът е според съответната община. При продажба - върху цената на имота, който се продава, а  при делба - върху размерът, с който делът се е увеличил. Нотариалните такси и в двата случая се изчисляват по един и същ начин.

Благодаря за отговора. А има ли подобно твърдение, че не можеш да продадеш имот на цена под данъчната оценка? Това важи ли и при възмездна доброволна делба?

# 702
  • В градината...
Винаги таксите се плащат върху по-високата цена. Ако това е данъчната - върху нея.

# 703
Можеш да го продадеш, но таксите - върху данъчната оценка. Тя е най-ниската възможна оценка, върху която се начисляват такси. Няма такова понятие възмездна доброволна делба.

ПП Перуника, писали сме заедно  Peace

# 704
  • В градината...
Може би е имала предвид с изравняване на дялове.

Общи условия

Активация на акаунт