Предучилищна - набор 2006

• 53 686
  • 736
  •   1
Отговори
# 435
Важно е местоположението, учителката и средата. Средата обаче не знам как може да бъде проучена предварително.

# 436
Важно е местоположението, учителката и средата. Средата обаче не знам как може да бъде проучена предварително.

Никак!
Даже и в набедено за елитно детско или учебно заведение. Понеже ако бъде обявено за такова, Сульо енд Пульо се юрват натам /у нас проблем с достъпа няма, връзки му се вика и е отколешна нашенска традиция/, а това предполага спад на нивото. Неминуемо.
Можете да се молите просто да имате повечко късмет.

# 437
  • София
Относно избора на училище има тази тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=676877.0

Лично за мен са важни:
- учителите
- резултати на децата от изпити
- учебен процес
- мнения на познати на мен хора, познавайки ги и знаейки критериите им
Близостта до дома въобще не е от значение за мен
При нас изборът е ясен покрай каката тазгодишен първокласник  Laughing

# 438
Благодаря за отговора Hug
Да споделя, днес минах покрай въпросното училище, става въпрос за 41-во, видях, че има цяла тема за него. Отписах малката, защото занималня изобщо не бяха предвидили още, щяло да има, но от кога не се знае. За мен е невъзможно да я взимам на обяд. Ще се борим после за първи клас пък... каквото стане. За мен средата е важна, но вече са се омешали от какви ли не квартали, особено в центъра, така че каква ще е средата не мисля, че някой може да гарантира. Rolling Eyes

# 439
Да споделя, днес минах покрай въпросното училище, става въпрос за 41-во, видях, че има цяла тема за него. Отписах малката, защото занималня изобщо не бяха предвидили още, щяло да има, но от кога не се знае. За мен е невъзможно да я взимам на обяд. Ще се борим после за първи клас пък... каквото стане. За мен средата е важна, но вече са се омешали от какви ли не квартали, особено в центъра, така че каква ще е средата не мисля, че някой може да гарантира. Rolling Eyes

Наистина ли нямат занималня?Става въпрос за предучилищната нали?
Не са ли длъжни по закон да имат?

# 440
  • София
Относно избора на училище има тази тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=676877.0

Благодаря

# 441
кака Сиси ще имат занималня, платена, 100лв ми каза госпожата е била миналата година, но не знае от кога ще се организира, а мен това не ме устройва, защото сме на работа мъжа ми и нямам начин.

# 442
  • Между гори и планини
Здравейте момичета. Аз бях на родителска среща, но не съм се отчела, е сега в книжарницата стоим по 12 часа и съм капнала.
На кратко - запознахме се с учителките на всяка група и чухме разпределенията. Моят син и приятелче от градината му ще са заедно. Ще бъдат на 2 смени, като моят започва от 1-ва смяна в 8 без 15 и свършва в 12ч. Ще бъдат с 30 мин часове и малки междучасия и едно голямо от 20 мин , в което им дават закуски, но той може да си носи и от вкъщи. Носи всеки ден резервни дрехи и бельо, пантофки. Всеки ден имат поне по 3 домашни. Ще работят по програмата на издателство "Изкуства". ваканции, както в у-ще. Като цяло ги подготвят доста стриктно към училището. Това от една страна беше причината да го запиша, но сега ме е страх от голямата промяна.
Говориха и за това, че вече е задължително целодневното обучение от 1-ви клас и те имат база за такова.
На 17-ти ни искат много официални - момчетата с папионки или вратовръзки.
Моят син не е много очарован, дори след факта, че ще има приятелче там.
А, да не забравя - не са ни дали никакъв списък, защото от училището купуват абсолютно всичко и всички да имат еднакви помагала (което е добре). Забранени са и мобилните телефони (не че аз съм си помисляла да му купувам такъв!)

# 443
  • София, България

Наистина ли нямат занималня?Става въпрос за предучилищната нали?
Не са ли длъжни по закон да имат?

Не са длъжни. Ние бяхме на родителска среща в 26-то. Казаха, че понеже много родители искали, училището щяло да подсигури за собствена сметка следобедните занимания. Но само до 17 часа. Безплатно е, но храната се плаща (2.20 обяд + 0,60 закуска) - демек става същата такса като в детската градина - само че там ги хранят и следобяд, а и ги гледат от 7.00 до 19.00 часа. Аз си мислех, че в училище ще е по-добре за детето - да свиква, но се оказва обратното - в градината са по-добри условията.

Ние се отказахме от 26-то засега и аз вече съм се отчаяла. Отписах го, защото се оказа, че ще бъдат в групата 30  Shocked деца и то СМЕСЕНИ и набор 2007 и набор 2006, като дори 5-годишните са повече. Ми извинете, ама не съм съгласна. Моя син е февруари 2006, почти на 7 е, а ще учи заедно с дечица декември 2007 (тоест още 4 годишни  Shocked). Щях да го преглътна поне ако бяха някаква нормална бройка 16-17 деца. Но 30  #Crazy И нямало как да се открие нова група. И малките щели да учат с материалите на големите. Ми догодина попитах тия малките какво ще правят. Ами ще тръгнат на училище, или ще повтарят курса, беше отговора  #Crazy Абе, потресох се направо  ooooh!

След това ходихме в 5-то училище. Там имало отделни групи, обаче и двете били препълнени - с по 30 деца. Та засега ще си пътуваме всеки ден по два пъти през цяла София, дано скоро намерим нещо.

В тая връзка - важен въпрос: Може ли да се осъществи местене в средата на учебната година  newsm78

# 444
  • Отвъд алеята зад шкафа
Здравейте,
И аз да се запиша с момченце на почти 6 в предучилищна група в 129 ОУ. Вчера мина родителската среща - 22 деца ще са като има и 4  от набор 2007 г. Учителката ми се стори доста строга,  има малък списък, който трябва да изпълним, няма да носят учебници напред - назад, ще стоят там в кутии, ще имат закуска, но започва с втора смяна, явно няма място. Това ще е труден преход за него, защото спи на 3 дена веднъж следобед, но предполагам че ще свикне. Хареса ми на първо четене учителката, ще има дисциплина, ще има непрекъсната връзка с родителите, по никакъв начин няма да бъдат оставяни сами да се движат в училището, има добра охрана на входа. И да видим и какво ще научат Grinning Той много се вълнува, въпреки че е свикнал да ходи на подобно полудневно занимание, но ще има нови приятели.

Подкрепям за 119-то, на мен също все още ми е в списъка с вероятни училища. Не ни е най-удобно като място. Но са с добра подготовка по математика.

Здрасти Дари М, радвам се да се засечем и тук:)

За мен при изборът на у-ще е водещо да е близо, средата, общото ниво и дисциплина, мненията на познати и добрите учители. За местоположението - не искам детето ми да губи ценно време от деня си в пътуване и задръствания. Това е загуба не само на неговото време, но и на моето. За средата - мисля, че все пак може да се добие предварителна представа за общата среда и ниво на у-щето. Надявам се да не бъркам в моя избор.
Спортът в училище не ми е водещ в избора, т.к дъщеря ми ходи 3 пъти в седмицата по 2 часа на тренировки. Езикът също засега не ме интересува особено - в първите години искам да обърне внимание на общите дисциплини, западният език няма да й се размине в гимназията, а и чужд език се научава най-добре именно в гимназията.

Аз съм в дилема за мобилния телефон - като цяло съм много против детето да има от малко телефон, лаптоп и т.н, обаче майчината загриженост и страхове ме натискат да купя телефон, за да мога да я проверявам. Като е на детска градина нямам такива притеснения, знам, че я пазят, че не може да влезе непознат човек вътре, че детето не може да излезе извън градината.....но в у-ще не е така. Добавям и наличието на по-големи деца, вкл. до 12 клас.....та не знам - да устискам ли и да не купя телефон или да взема, за да мога да звъна през 5 минути и да питам: "Къде си?", "С кого си?", "Какво правиш?"  Laughing

# 445
  • София
Радос, ние сме в пето в предучилищната на 6 годишните. Те казаха, че до 17ти няма да е ясна бройката. Бих те посъветвала пак да провериш след това.
И да - може да се премести и след започване на учебната година. Стига да има места.

# 446
В тая връзка - важен въпрос: Може ли да се осъществи местене в средата на учебната година  newsm78

Може. Голямата миналата година (1-ви клас) я преместих в друго училище. Звънях до инспектората, понеже от първото училище не искаха да ми дадат документите, оттам ми казаха, че нямат право да откажат преместване, единственото условие е да има един месец до края на първия срок. Ако не, когато започне втория срок.

# 447
Преди около час ми се обадиха за свободно място - Бях писала по-напред в темата, че бях ходила - местата бяха запълнени отдавна, но си оставих телефона за всеки случай ... не вярвах, но ми се обадиха преди малко .... и ме обвзе едно чудене сега къде да открием учебната година - в училище или в детската градина
Буквално в последния момент е да, но изглежда в някои училища има отказали са се .. та звънете и питайте

Някой има ли записан в Бр.Миладинови Бургас  newsm78

А иначе родителските срещи минаха ли???

# 448
Ето ме и мене при вас. Дъщеря ми е 2006, ноември. Догодина е първолак, сега - втора година подготвителна. Бих я пуснала и в училище тази година, но в училището, в което ще учи, няма предучилищна. На градина й и много скучно, тя и не спи от години на обяд, ама ще издържи тази последна година. Simple Smile)

# 449
  • софия
Как не съм ви видяла до сега ooooh! че и друга тема пуснах ooooh! Отивам да ви чета и ще пиша.

Здравейте и от мен Simple Smile За моето юлче тази година е последна година в градината преди училище. Последна година истинско и чисто детство в моите представи. Пред нас не е стояла дилемата дали да бъде първокласничка тази година - смятаме, че детството няма да се върне, кратко е и не искаме да й отнемаме година от него. Ще си изкара последната година предучилищна в градината. Още не сме ориентирани кое ще бъде училището. Имам някакви много бледи насоки и идеи какво предстои. Попрочитам за училища, но ми е пълна каша. Едно знам със сигурност - няма да е в кварталното училище (28мо, Красна поляна Mr. Green). Наясно съм с трудностите и минусите на това да учиш далеч от вкъщи, но нивото и средата за мен са по-важни от удобството.

Надявам се в тази тема да успея да намеря помощ -  мнения и впечатления за конкретни  училища, опит с по-големи деца в семейството или близки и познати, споделяне на собствен избор, срокове и начини за кандидатстване за училище, документи и т.н. Надявам се и майките на първокласници да споделят конкретни и пресни впечатления, доколко представите и очакванията им са се оправдали и покрили с действителността в избраното училище. Иначе е ясно, че си има теми за отделните училища.

Последна редакция: сб, 15 сеп 2012, 13:40 от zvanche

Общи условия

Активация на акаунт