Навън е вече лято, а в коремчето ми - НОЕМВРИйско злато

• 30 266
  • 743
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте, ноемврийски мами /с някой вече се познаваме  Simple Smile / ! Аз не съм за тази тема, но искам съвет за моя приятелка. Тя ще ражда през м. 12 и сега й е времето за фетална морфология. Обръщам се към бургаските мами, защото тя не трябва да пътува извън града. Вие вече сигурно сте ходили на това изследване и сте наясно при кой е добре и при кой - не. Аз преди време ходих в МБАЛ Дева Мария, но си беше повече 4D -шоу. Не, че не съм доволна, но тя иска по-обстойно изследване на органите на бебето. Така, че дайте съвет! Приятелката ми се колебае между Д-р Ковачева, Д-р Г. Петрова от Айтос и някой /но кой?/ от Ветрен! Ще пиша и в темите на съседните месеци, дано някой да се включи с мнение.
Благодаря Ви и леко бременеене!   

Аз също съм от Бургас , но не съм ходила тука на Фетална Морфология ( ходих в София по определени причини ) За Бургас знам , че д-р Калчева http://www.svetlakalcheva.com/ също има доста добра апаратура и оглежда всичко .  А това което говориш ти ,че видеозон за 1-2 мин и чао до следващия месец е женска консултация а не ФМ. Феталната се плаща от клиента и не е по здравна каса.Надявам се да съм ти била полезна Simple Smile
Лек и усмихнат ден на всички сладки коремчета  Hug Hug

Благодаря!

# 676
  • Варна
Момичета, имате ли мнение по въпроса относно съхраняване на стволови клетки след като се роди бебо. Аз лично мисля, че има полза, ама е скъпо.....  Thinking

Hug на всички

[/quote]

аз рядко пиша, но ви чета редовно... по отношение на стволовите клетки - работя в банка за съхранение на стволови клетки (нарочно няма да пиша в коя, да не излезе реклама), но ако имате конкретни въпроси по темата мога да дам инфо.

# 677
Момичета, имате ли мнение по въпроса относно съхраняване на стволови клетки след като се роди бебо. Аз лично мисля, че има полза, ама е скъпо.....  Thinking

Hug на всички

аз рядко пиша, но ви чета редовно... по отношение на стволовите клетки - работя в банка за съхранение на стволови клетки (нарочно няма да пиша в коя, да не излезе реклама), но ако имате конкретни въпроси по темата мога да дам инфо.
[/quote]

О, чудесно. Аз бих искала да знам до колко години след взимането са годни за употреба?

# 678
  • Варна
според последните данни могат да бъдат съхранени за 25 години. При положение, че се съхраняват правилно разбира се! А начина на съхранение е в газовата фаза на течен азот при -196 С. Като периодично се пускат и контролни проби за да се установи дали всичко с клетките е ОК.

# 679
според последните данни могат да бъдат съхранени за 25 години. При положение, че се съхраняват правилно разбира се! А начина на съхранение е в газовата фаза на течен азот при -196 С. Като периодично се пускат и контролни проби за да се установи дали всичко с клетките е ОК.

Благодаря за информацията.

# 680
  • Велико Търново

Hug на всички

[/quote]

А мен ме интересува има ли значение къде ще родиш за да дадеш клетки за съхранение? И още - някъде бях чела че имало фирми които съхраняват твоите си клетки и ако се наложи ползваш точно тях, и други фирми които разполагат с твоите клетки, а като ти се наложи ползваш на други - има ли такова нещо

# 681
  • Варна
закона, под "шапката" на който работим е "Закона за трансплантации на тъкани органи и клетки" - та според него е необходимо съответната банка да има сключен договор с дадената болница, а също така е необходимо да има (банката за съхранение на стволови клетки) и разрешение за дейността си издадено от ИАТ (изпълнителна агенция по трансплантации).
Просто, трябва да се провери болницата където, ще се ражда, с кои банки има сключен договор.

На втория въпрос: има частни и публични банки за съхранение на стволови клетки.
в частните си ПЛАЩАШ за определен период от време и АКО се наложи да се ползват клетките ти ги връщат.
В публичните ДАРЯВАШ клетки и ако някой друг има нужда от тях при наличие на съвместимост - разбира се, ги ползва. Тук преди няколко месеца "отвориха" публична банка в Александровска болница в София. А частни има от 2006 година...

# 682
Честит рожден ден, snezhito!
И на мен ми стана интересно за съхранението на стволови клетки каква е цената за съхранението им

# 683
На мен също ми е много интересно ,каква е цената за да се вземат и съответно поддържат стволовите клетки?
gergova_n ,виждам ,че си от Варна.Трябва ли да те изражда специален екип и има ли такъв във Варна за да се вземат стволови клетки?Не вярвам всики екип да го прави!?
И другия ми въпрос е ,как се даряват?

# 684
gergova_n: благодаря ти много за информацията!

Аз имам два въпроса:

1. Какъв е процента на успешно размразяване на клетките? Има ли значение колко време са били за замразени за да има по голяма успшност на размразяване?

2. Има ли в БГ или във вашата клиника опция да се плати някаква голяма еднократна сума за замразяването до живот или винаги се плаща годишно или както е там. Чудя се дали можем дали им план по който не трябва да плащаме всяка година, а да си платим таксата наведнъж?

# 685
snezhito, честит рожден ден!  newsm67
За стволовите клетки като гледах цените вървят от 3000лв. и нагоре, което ми се вижда множко. А и не знам колко читаво ги съхраняват тук и до колко след години ще са ефективни.

# 686
  • Варна
На мен също ми е много интересно ,каква е цената за да се вземат и съответно поддържат стволовите клетки?

различните банки за стволови клетки в България предлагат различни услуги (в смисъл има няколко места от където могат да се извлекат стволовите клетки). Нас ни вълнува процедурата по извличането им от кръвта и самата тъкан от пъпна връв - та цените варират в рамките на 4 000 до 5 400 лв. Това е за 20 годишен период на съхранение. Като горните цифри обикновено са разделени на 2 плащания - първо плащане, с което се поемат разходите по събирането и анализа на пробата и втората по -голяма сума се заплаща, когато е сигурно че клетките отговарят на съответните стандарти (количество, жизненост) - тя покрива 20 год. период на съхранение без годишни вноски. Има и банки, които имат първоначална такса по извличане и анализ на пробата, след което се плаща на годишни вноски.

gergova_n ,виждам ,че си от Варна.Трябва ли да те изражда специален екип и има ли такъв във Варна за да се вземат стволови клетки?Не вярвам всики екип да го прави!?

И на 3-те места където се ражда във Варна има сертифицирани лекари от съответните банки за стволови клетки - мога да кажа, че всички работят с всички. Ако решите да съхраните просто питайте, кои лекари вземат стволови клетки в съответната болница - това не важи само за Варна.

И другия ми въпрос е ,как се даряват?

Не знам каква е процедурата по даряването на клетките в публичната банка, но може да се обадиш в Александровска болница и от там да ти обяснят.

1. Какъв е процента на успешно размразяване на клетките? Има ли значение колко време са били за замразени за да има по голяма успшност на размразяване?

Няма значение, колко време са били замразени клетките - стига да е било по правилния начин. Същото важи и за размразяването. При нас върнатите проби са 16 - всички успешно размразени. Статистиката сочи, че в световен мащаб извършените трансплантации са около 20 000.

2. Има ли в БГ или във вашата клиника опция да се плати някаква голяма еднократна сума за замразяването до живот или винаги се плаща годишно или както е там. Чудя се дали можем дали им план по който не трябва да плащаме всяка година, а да си платим таксата наведнъж?

Няма практика да се плаща "до живот", по простата причина че за момента има доказателства за успешно съхранени и след това използвани стволови клетки за 25 год. период. По горе писах, че различните банки имат различни схеми на плащане - някой имат годишни вноски, а при други се заплаща на веднъж.

Сори май стана доста дълго....

# 687
  • София
Gergova_n, а как стои въпроса примерно при вас, ако при разсрочено плащане се случи година, в която собственикът на клетките не може да си плати задължението /което е напълно възможна ситуация/?. А също какво се случва като изтече този 20 или 21 годишен период, за който реално е сключен договорът за съхранение и в него не се е наложило използването на клетките?

Иначе тази банка за клетки, за която аз четох е в София и предлага както еднократно плащане, така и разсрочено плащане /като е възможно да се съхраняват 2 вида стволови клетки, съответно оттам варират сумите/. Еднократното плащане на мен ми идва определено много, а ме притеснява, че винаги съществува възможността да има сериозни парични проблеми през годините и да не може да се плаща разсроченото задължение.... Много се двоумя  Thinking

# 688
  • София
Здравейте момичета, честито на всички празнуващи днес  newsm67
Днес бях на ФМ при доц. Томова, искам да ви кажа, че съм впечатлена от нея и от асистентката й.
Моето бебче беше решило да си поспи, докато трае прегледа и понеже не се виждаше съвсем добре се разходихме, и после се върнахме при лекарката. Беше се събудил и му видяхме физиономииката-неописуем момент. Всичко му е наред на бебо и със сигурност е МЪЖ . Малко по-дребничък върви- 464 гр, но не се притеснявам. Поздрави на всички

# 689
Здравейте момичета!
Честит рожден ден на Жълтурчето и на Снежи!

Аз да си призная, съвсем неблагородно ви завиждам за топлото време и жегата. Тук при нас лятото е много студено тази година (ако въобще може да се нарече лято този сезон) – облачно, ръми си леко и между 17-22 С максимални температури. На мен постоянно ми е студено и никъде не излизам без шал и сако (и това края на юли, какъв ужас!). Такова ни е по принцип времето през зимата или началото на пролетта, тази година караме само на един сезон  Sad.

Моето бебче също постоянно се мести и аз по ритничетата определям как е застанало. Тези дни е с крачетата надолу.

За стволовите клетки – ние решихме да замразим. Избрахме план, при който ти ги съхраняват 18 години и първо плащаш малка сума за комплекта, където се събира материала. След като мине раждането, от болницата изпращат клетките в банката и тогава се плаща около $ 1000 и после всяка година до 18-тата по 100 долара. Не са малко пари, но не са и чак толкова много при положение, че повечето се плащат разсрочено, а и мисля, че си заслужава.

Поздрави на всички!

Общи условия

Активация на акаунт