"Днес не ми е до гости, хайде да се видим някой друг път"

• 30 078
  • 368
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Роси, ако и спане предлагахте, то вашето си е ол инклузив.
Чак се ядосвам като чета... 4 гостувания в седмицата с вечеря  ooooh!
Не че нещо, ама и твоята роднина не е добре. Със сигурност, ако скръцне със зъби на мъжа си, нещата биха се променили. Знаеш ли как щях да разреша на мъжа ми да се мъкне всяка вечер да вечеря на чуждо място  Close
Взимай мерки веднага! Ако ще и кардинални да са. Такива хора не заслужават намеци, а директно в очите.

# 61
ако са ти достатъчно близки, просто ги изпрати да купят вечеря  Rolling Eyes

# 62
rosy_bosy, ами ти защо им слагаш ядене?
Казваш, че е време за вечеря и искате да си останете сами и толкова.
Хем не са ти приятни, хем не смееш да си кажеш.
Или предлагаш да отидат до магазина с мъжа ти и да купят нещо за вечеря, защото не си приготвяла нищо.

# 63
Или предлагаш да отидат до магазина с мъжа ти и да купят нещо за вечеря, защото не си приготвяла нищо.

без мъжа на роси - те да извадят парите и те да изберат вечерята

# 64
Роси, дано не ми се обидиш, но от това, което чета смея да каже, че си е типично селски манталитет този. На село имаме един съседи, които си влизат, сядат си на масата, даже си казват "а сипи да хапнеме по една чурбица". Ситуацията е доста неприятна, а и до колкото разбирам ти хем искаш да им кажеш, хем не искаш да ги обидиш. Аз първо бих поговорила с мъжа си и бих му обяснила, че ми е неприятно и дискомфортно, изброявайки доводите си и на второ място при следващото им гостуване бих повикала жената на страни (на по цигари) или да види еди какво си и бих и споделила съвсем откровено. "Много ми е приятна компанията ви, но сме в затруднено финансово положение, детето трудно заспива, а на мен ми е много сконфузна цялата ситуация. Надявам се да не ме разбереш погрешно, просто сме в труден период." Това разбира се е просто пример. Някои хора макар и добри са си природно нахални или пък просто безумно несъобразителни и трябва да им се говори "право куме в очи"  Peace

Последна редакция: ср, 06 юли 2011, 14:57 от poli-poli

# 65
Роси,
според мен имаш проблем с мъжа си, не толкова с мъжа на роднината ти. Едно е да му даде гайката, за която онзи е дошъл или да му налее бира за половин час, но да толерира такова застояване през ден вече не е добре. Говори с мъжа си дали не може да го отпраща в рамките на 20-30 минути примерно.

# 66
  • София
rosy_bosy, ами ти защо им слагаш ядене?
Казваш, че е време за вечеря ...
Дали ако каже "Май вече е време за вечеря" те ще зецепят, че е време да си тръгват или ще си изтълкуват, че след малко Роси ще им поднесе вечерята  Crazy
Роси, направи такъв експеримент  Wink

# 67
Въпросът ми е ползвате ли това изречение когато приятели или роднини ви се обадят, че искат да ви дойдат на гости или да ви поканят ? Не на някакво събитие, а ей така между другото.
И разминават ли се разбиранията ви с вашата половинка за това кога е удобно/ удачно да се поканят гости или да се ходи на гости и кога не ?
А когато гостуването продължи до късно, а вие вече искате да си починете, как постъпвате ?
Неочаквани / непоканени гости - да или не ?
...

Нямаме роднини или приятели, които да се самопоканват у нас. С повечето се виждаме навън. На пръсти се броят наистина близките хора, които допускаме у дома и те винаги се съобразяват дали е удобно. Случвало се е далечни роднини да се "пробват" - директно ги помолих да ме изчакат в близко заведение да си свърша домашната работа и тогава да отида при тях. Дори собствената ми майка пита дали е удобно и кога. Без да отрязвам хората - просто общуваме с хора със сходни разбирания за онтошения, приятелство, дом и т.н.
С половинката имаме сходни разбирания за това, че домът си е за семейството, а не е място за всенародни веселия. За хората, които допускаме у дома, също сме на едно мнение кой, кога и как.
Гостуване извън нормалните часове по горните причини не сме имали. Вкъщи идват само толкова близки приятели, че с тях не се притеснявам да си легна или да вляза да си взема душ. Гостуващите са ми и достатъчно близки, за да им кажа, че в момента нямам нищо за ядене и да си изпържим заедно яйца или дори те да отидат до магазина.
Обожавам да се събирам с нашите кумове, с които често караме заедно големите празници в нашия дом, защото кумата готви, кумът шета, че и традиция имаме на сутринта след Нова година /тогава задължително сме у нас и остават да преспят/ той да стане рано и да приготви кафе за всички, преди да се събудим.
Веднъж е гостувала вкъщи една компания с девойка, която се качи да танцува на масата и после тръгна да си ляга с половинката й на нашата спалня. Не ми се правеше скандал и се нацупих, изкъпах се и се врътнах в другата стая. След малко мъжът ми директно ги изгони.
Просто някои филми при нас не се прожектират.

# 68
  • София, център
Веднъж е гостувала вкъщи една компания с девойка, която се качи да танцува на масата и после тръгна да си ляга с половинката й на нашата спалня. Не ми се правеше скандал и се нацупих, изкъпах се и се врътнах в другата стая. След малко мъжът ми директно ги изгони.

Олеле!

Роси при вас с намеци явно няма да стане като те чета.
Говори с роднината.
Подкрепям това за селския манталитет.
Но и в мъжа ти има вина.
Аз моя бих го ощурила, ако така се заседява.

# 69
azaf, хахаха, за тази случка с танците на мацката върху масата май беше пусната тема даже...)
Или просто сходна ситуация от някой друг...

# 70
Роси, дано не ми се обидиш, но от това, което чета смея да каже, че си е типично селски манталитет този.
...

Какво да се обиждам, точно откакто купихме къщата в едно село, се сблъсках с тези проблеми.
Както и влизане в двора и в къщата ми, без да се обадят, това не го правят само те, всички на село са така, ама ги отучих като си пуснах кучето да се разхожда из двора свободно  Mr. Green

Бубанка, Мирама, ами те са в дневно холо кухнята ми. Няма как да ям, без да ме видят, а съгласете се, че това не е лесно някак, как ще седна да ям, пък те ще си продължат да си пийват, без да предложа поне на тях. Ама за да предложа, трябва да има какво.
Дори те да донесат яденето, аз не искам толкова често да ми се натрапват, не само в яденето е проблема. Аз казах и преди, ако ние постъпим по същия начин - ще ни посрещнат, нахранят и т.н. ама аз не съм по тая част. На гости само с предварителна уговорка и изрична покана, като съм попитала по кое време, дали ще нагласи домакинята нещо и какво ние да донесем.
Предполагам те понеже посрещат със софрите и всичкото като на селски сбор, очакват и от нас същото. Еми не мога като тях и не искам.
Аргун, проблемът е и в мъжа ми. Аз и преди писах, не може да си прати човека по живо по здраво, колкото и да не може да го изтърпи, той си чака онзи сам да се сети.
Редовно някоя баба комшийка хваща мъжът ми за слушател, той не знае как да се измъкне и аз ходя да го "спасявам" един вид.

Азаф, точно така очаквам и мъжът ми да постъпва, когато трябва да подрязва ентусиазма на гостите, а понеже той е усмихнат и приветлив, те остават с впечатлението, че аз съм крива и той всъщност няма нищо против. Дори когато съм му казвала, че искам като отида да приспя детето, да се погрижи в стаята да се говори тихо, да се намали музиката или телевизора малко, той ми е отговарял: Ама те са гости, как да им правя забележки така  Tired

Но вчера и той остана гладен и той мърмора, че прекаляват и не се усещат, но нищо не прави.
А е къде къде по - лесно да придърпа приятеля си настрани и да му обясни, че има правила, които трябва да спазва или другият вариант - на всяко посещение да казва: "Хубаво си поприказвахме, ама сега имам работа. Айде пак ще се видим по натам. Чао" и това е.
Обаче сега аз трябва да говоря с жената, тя пък да сервира на мъжа си, че АЗ не искам да ни идват на гости, нали виждате как излиза.
Ама явно друг начин няма.

Последна редакция: ср, 06 юли 2011, 15:13 от rosy_bosy

# 71
rosy_bosy, ами като се налага, ще го "спасяваш" мъжа ти. )
Като дойде тоз човек да му иска нещо, след 15-20мин. отиваш при мъжа си и му казваш - "Хайде приключвайте, че ми трябваш за една работа да ми помогнеш", и всякакви такива от сорта.
И другият да си ходи.

# 72
Не можеш ли да минеш с някакъв номер - Извинете ме, аз ще трябва да ви изоставя, стана късно, аз ще трябва да къпя детето и ще се приготвяме за лягане...

# 73
rosy_bosy, ами като се налага, ще го "спасяваш" мъжа ти. )
Като дойде тоз човек да му иска нещо, след 15-20мин. отиваш при мъжа си и му казваш - "Хайде приключвайте, че ми трябваш за една работа да ми помогнеш", и всякакви такива от сорта.
И другият да си ходи.

Естествено. Или пък като тръгнеш с детето му казваш, хайде да ми помогнеш да приспим детето, защото знаеш колко трудно заспива, когато има други хора в къщо. Аааа ма ха!  Crossing Arms

# 74
     Роси, като те чета, все едно виждам себе си преди 10-12 години. И аз хем исках вълкът да е сит, хем агнето цяло. Сходни навлеци ми гостуваха по два дни в седмицата, но все в отсъствие на мъжа ми. И все до 1-2 през нощта.
     Не се гордея, че съм била толкова неуверена, но свекървата ме спаси тогава, и то без уговорки. Просто реши да си поиграе на "лоша свекърва". Внезапно се налагаше да я закарам у сестра й, да и "помогна за лютеницата", или пък се оказвах "заспала" без да знам, а тя като часовой пази на двора, за да не звъннат като дойдат, защото: "Хърмаяни се прибра много уморена от работа, болеше я глава и си легна още в 19 часа".  Grinning Веднъж даже "скандал" ми спретна. Подейства безотказно.
     Като разкарах тези по трудния начин, си научих урока. Сега директно и без повече коментари казвам: "Не е удобно" по всякакъв повод. Истинските приятели не питат повече и не се сърдят. Но всъщност и други такива нахалници май не съм срещала.
     Защо не се опиташ ти за изиграеш ролята на свекървата?

Общи условия

Активация на акаунт