Отговори
# 45
  • София
Ураааа! Изваддилли сме късмет с училище, значи! И с приятелки на дъщеря ми. И понеже съм ходила доста пъти в училище, виждам малко момичета прически от преса, грим и подобни. За моя радост дори сред седмокласничките са малко. Има няколко момичета от клас, които ежедневно ползват преса, хвалят се с това наляво и надясно. Разбира се, дъщеря ми също е суетна, но за момента всичко е нормално, канализирала е суетата си майсторене на бижута по свои идеи.

За гимназиите не зная, все пак там са доста по-големи. Аз помня, че на нас навремето в десети клас ни дойде на акъла това с гримирането и преобличането, но пък имахме униформи и ни проверяваха за външния ввид. Но съм сигурна, че пак щеше да има една групичка кифли, чалгаджийките не мога да ги оприлича с нещо от мое време.

Ама, то и наркотиците, алкохолът и цигарите, също сексът на дванайсет е забранен плод, ама какво  да правим, да им го разрешаваме на този принцип ли?  Peace (нарочно давам такъв краен пример, за да илюстрирам идеята) Не мога да го разбера този стаден порив и това е! Всъщност, разбирам го, но ми е странен. Точно като някакви овце. Забелязвам, че тези деца, на които им стиска да не са със стадото за всяка идиотщина и си намерят поне още едно-две деца неовце, се справят чудесно в живота.

# 46

Точно това си мислех да пусна и аз. След тези снимки третирам косата си значително по-малко.

В анкетата гласувах с "не". Пресата уврежда косата, малко или много, но го прави. По празници и по по-специални събития може, но за ежедневно ползване твърдо не Naughty .

# 47
 "кифлите" и "чалгаджийките" , честно казано предпочитам детето ми да отделя по 20-30мин. пред огледалото вместо да нарича с подобни изрази съучениците си. Тя няма преса но при спец. поводи и по-нейно желание я вода на фризьор. Има си собствени гримове от 3 годишна. Не се цапоти използва ги при състезания и участия. има достатъчно ангажименти извън и в у-ще. И не съм съгласна с мнението "Според мен, когато децата имат твърде много свободно време и никакви странични занимания, особено с подкрепата на родители и лели започват да се занимават и интересуват само от това - прически, грим и всичко това снимано и качено във фейсбук." Звучи като " Жена шофьор, като негър скиор" или някоя крилата фраза за блондинки.........

# 48
Аз лично не разбирам тези стремежи у малки момичета да притежават вещи, които не са за тях и не отговарят на възрастта им.
Когато съм убедена, че може да използва въпросната преса, или нещо друго така, както трябва, с нужните предпазни продукти и всичко останало, да, може и да купя.
Но не съм сигурна, че едно 11г. момиче, може да се справи с всичко това достатъчно добре само, за да не стане някой сакатлък.

# 49
  • София
Недаби,
 Що, нещо обижда ли те "кифла и чалгаджийка"? Защото аз не виждам нищо обидно, но не ги припознавам като пример за подражание за дъщеря си. За моя радост и тя  не ги припознава за себе си.
"Подобните думи" са от жаргона и неофициалното разслоение в училище. А и не са ги измислили децата, те си съществуват и в света на възрастните и обозначават хора с определени характеристики като култура, поведение, външен вид и ценности.
Затова и написах, че аз лично не бих одобрила такъв подарък за 11-годишно момиче, но ако родителите одобряват, бих купила. Но определено няма да става въпрос за моя племенница, защото познавам роднините си доста добре като вкусове.

Не водя дъщеря си на фризьор по специални поводи, не виждам смисъл. Нейните официални поводи са напълно нормални детски такива, и не изискват специална прическа или грим. Какви толкова трябва да са специалните поводи, номинация за Нобелова награда?
Виждам, че бъркаш сценичния грим с ежедневното гримиране.

# 50
nedabi, какво провокира купуването на детски грим на 3годишно дете?
Интересно ми е, защото дъщеря ми е почти на 4г, знае че грим използва само мама и то рядко.
Има си единствено един нейн балсам за устни, който и слагах зимно време, за да не и изпръхват устните. И то използването му се налага, а не е за прищявка. (от марка за медицинска козметика, не детски).

# 51
  • София
Не ми е ясно какво имате против момичета 5 - 6 кл. със подредена, направена коса?
В салона при дъщеря ми доста често майките водят и момичета. Обикновенно Ани ги прави/според шефката тя се разбира с тях/ с някаква детска, закачлива прическа. Още от миенето им се слагат всички продукти на Л"Ореал, показани по-горе. Самите момичета са щастливи, че им се обръща внимание. Отделно в София има и специален детски фриз. салон - отзивите за него са много добри, клиентите са доволни.
Защо си мислите, че като отдели 1 - 2 ч. месечно за косата си момичето не мисли за учене и не е сериозно и отговорно?
А и през това време е с мама, получава сенякаква близост.
Не ми харесват момичета с дълга коса, с прав път по средата, цъфтяща и одърпана. Имам няколко такива в блока - майките ги подстригват с кухненска ножица 2 - 3 пъти годишно. Като им порасне косата - връзват с ластик и готово.

# 52
  • София
о, нищо не бих имала, особено ако идват в салона при дъщеря ми! Напротив, дори щях много да ги обичам и да си ги ухажвам! От какъв зор ще водя дъщеря си всеки месец на прическа, за да й горят косата с преси, да я мацотят с всякакви химии от едната суета ли? Тя да не е модел или манекенка, или да има специално официално представяне някъде, че да я водя за прическа? А ако близостта между майка и дъщеря ще я измерваме с фризурите (а после идва и маникюрът, педикюрът, екстеншъните...), значи много сме я закъсали. Фризьор само за подстригване признавам, другото е  излизшно за едно малко момиче.

# 53
Aisha, нямам нищо против момичета 5-6клас, да са с "подредена" (каквото и да означава това) и "направена" коса. Но това се постига с една добра прическа, сешоар и четка. За това също може да се отиде в салон.
Не разбирам стремежа малки деца да се правят на нещо, което видимо не прилича за възрастта им.
Ще имат цял живот да си правят прически, да се клепят с каквото им хрумне.

# 54
Предполагам, че Айша по-възпитано се изрази, но имаше предвид, също така измити, сресани коси, добре подстригани.
Не виждам нищо лошо също и в маникюра и педикюра, да се покаже от майката или още по-добре от специалист как да се грижат за ноктите си, грижата за ноктите не означава само лак.
Дъщеря ми започна да проявява интерес към лаковете от тази година и то от време на време.
Но за първи път я заведох на маникюр в 5 клас, гризеше си ноктите, маникюристката и ги оформи колкото беше възможно в случая, обясни и надълго и нашироко кое как , ходеше редовно и след 3 месеца имаше вече добре оформен, подрязани нокти.

# 55
  • София
Не знам какво е искала още да каже Айша, но едва ли говори само и единствено за миене, сресване и подстригване на косата. В маникюра и педикюра сами по себе си няма нищо лошо, но каква нужда от тях имат малките момичета? Та те са си хубави поради самия факт, че са малки момичета!
Определено скоро разкрасителната индустрия няма да фалира, дори все повечее ще се набляга на детската такава. За мен това е насила сексуализиране на момичетата, и то с активното участие на майките. Ще взема и аз да се включа в бизнеса.

# 56
"кифлите" и "чалгаджийките" , честно казано предпочитам детето ми да отделя по 20-30мин. пред огледалото вместо да нарича с подобни изрази съучениците си. Тя няма преса но при спец. поводи и по-нейно желание я вода на фризьор. Има си собствени гримове от 3 годишна. Не се цапоти използва ги при състезания и участия. има достатъчно ангажименти извън и в у-ще. И не съм съгласна с мнението "Според мен, когато децата имат твърде много свободно време и никакви странични занимания, особено с подкрепата на родители и лели започват да се занимават и интересуват само от това - прически, грим и всичко това снимано и качено във фейсбук." Звучи като " Жена шофьор, като негър скиор" или някоя крилата фраза за блондинки.........

ще коментирам само моето мнение - ако състезанията и участията на твоето дете включват грим ок, но при децата, които виждам и познавам не е така. В зависимост от приоритетите на родителите се подреждат и интересите и приоритетите на децата. Аз насърчавам децата си с тренировките по шах и даже се научих да играя и аз. Аз не купих преса за 120 лв, а за същата сума купих шахматен часовник. В свободното си време моето дете отива да играе  и да бяга, а не да стои пред огледалото. Водя ги на фризьор редовно за освежаване на краищата на
 косата, голямата даже е с много чуплива гъста руса коса. Сигурна съм, че ако аз започна да  й говоря за това колко хубаво би било да изправим чупливата коса и сложим малко сенки да подчертаем сините й очи, след време това ще е нещото, което ще я вълнува много повече отколкото книги или шах.

# 57
nedabi, какво провокира купуването на детски грим на 3годишно дете?
Интересно ми е, защото дъщеря ми е почти на 4г, знае че грим използва само мама и то рядко.
Има си единствено един нейн балсам за устни, който и слагах зимно време, за да не и изпръхват устните. И то използването му се налага, а не е за прищявка. (от марка за медицинска козметика, не детски).
На 3 години започна да тренира художествена гимнастика и да взима уроци по класически балет. Започна да ходи по състезания и да участва в концерти.

# 58
Всичко е въпрос на приоритети и инвестиции.
Аз предпочитам самочувствието на децата ми да идва от това, което е в главите им, а не върху тях.
Ако имат достатъчно вътре, видимото е чисто, семпло, естествено и нормално за възрастта.

# 59
" В зависимост от приоритетите на родителите се подреждат и интересите и приоритетите на децата. Аз насърчавам децата си с тренировките по шах и даже се научих да играя и аз. Аз не купих преса за 120 лв, а за същата сума купих шахматен часовник. В свободното си време моето дете отива да играе  и да бяга, а не да стои пред огледалото. Водя ги на фризьор редовно за освежаване на краищата на
 косата, голямата даже е с много чуплива гъста руса коса. Сигурна съм, че ако аз започна да  й говоря за това колко хубаво би било да изправим чупливата коса и сложим малко сенки да подчертаем сините й очи, след време това ще е нещото, което ще я вълнува много повече отколкото книги или шах. "

[/quote]
Няма да коментирам  цени, само ще кажа че спорта е скъпо начинание, и независимо от това какъв е той, основен спонсор на състезателя  са неговите родители.
Интересите ми са различни от тези на децата ми , но независимо от това аз подкрепям избора им. Да позволявам си да изразя мнение, но преди всичко се съобразявам с техните желания.Както се казва мога да им покажа пътеката, но те сами ще трябва да я извървят.

Общи условия

Активация на акаунт