Отговори
# 30
И моят син обича плодове, зеленчуци и супи, но обича и вредните храни. Всеки ден е борба да се разминем с поредният боклук, докато един ден детето ми се провикна в магазина; "Искам да ми купиш боклуци, моля!"

Laughing

Търсим някакво средно положение. Добри резултати постигам с убеждения от сорта на "Навън с мръсни ръце не ядем", "От непознати не вземаме храна", "Сладкото, Зрънчо...не е полезно"....
Вече сама виждам, че многократните повторения са си стрували.
Друг "трик" са малките опаковки - когато все пак се черпим с нещо, предлагам малко опаковано шоколадче, вместо цял кроасан.

Веднъж се "наложи" да си купим чипс. На следващата вечер, когато пак искаше, нашият аргумент беше, че чипсът е свършил, останал е само лют, и той не е за деца. Така го забрави този продукт.

# 31
  • Между гори и планини
Синът ми има хранителни алергии, това ми е добро оправдание - без изкуствени оцветители, захар.
Живяхме в САЩ и детето ми отслабна драстично за 2 месеца, защото отказва да яде "американски боклуци" - цитат - МакДоналдс, КФС, хамбургери и джънк.
За моя радост обича всички плодове и зеленчуци в суров вид.

# 32
Е, това с Мак Доналдс и др. от сорта ги има в няколко града в БГ. )
Така че не е определящо за това какво ядат децата и дали се хранят с тези хамбургери и др. подобни.

# 33
  • София
Макар че съм крайна по отношение на някои неща, точно за вредните храни смятам, че крайното отричане не е удачно.
Затова като цяло вкъщи не купувам газирано, сладки неща и гризини, но пък когато детето поиска му взимам.
На 5 години е и в Макдоналдс и КФС никога не е ходил, не мисля и да ходи, докато това зависи от мен и баща му.
Общо взето вредностите му се събират в рамките на натурален сок, шоколад - детски на Милка и много рядко желирани бонбони.

# 34
  • София
А какво му е чак толкова на сандвича от МакДоналдс?! Хляб + печено телешко кюфте и малко кашкавал... В сравнение с чипс и зрънчо ми се струва къде къде по-добре...

# 35
Справила съм се вече.
Говорене, обясняване и личен пример му е майката.

# 36
  • София
А какво му е чак толкова на сандвича от МакДоналдс?! Хляб + печено телешко кюфте и малко кашкавал... В сравнение с чипс и зрънчо ми се струва къде къде по-добре...

http://www.youtube.com/watch?v=j-ljW5YEdao

# 37
 Peace
Справила съм се вече.
Говорене, обясняване и личен пример му е майката.

# 38
  • София-Лагера
Ядеме си всичко,което ни е вкусно.
В нормални количества.

# 39

Щях да напиша същото нещо... Кофтито са пържените картофи и сметановия шейк...
Моето дете е малко - 2 год. и вече всички навън се чустват длъжни да го натъпчат с всичко вредно възможно... Много се дразня, онзи ден съседи хапваха кремвирши и лютеница и луканка, че и чипс, в беседката до блока еми не можах особено да я опазя при наличието на 15 човека бутащи й в устата ядене, а имаше други деца и тя напираше да играе, не ми даваше сърце да си тръгнем. После цяла нощ се събуждаше да пие вода от тая солена луканка, на другия ден баща й беше инструктиран вече и им забрани.

# 40
И при нас етака- колкото и аз да се стремя да не му давам разни боклуци, другите даца на площадката като ядат солети, Зрънчо или чипс и аз не мога да го опазя.Опитвам се да му обяснявам и да не ядем пред него такива неща, но пък и бабите и дядовците хич не ми помагат.Винаги като го видят му се купуват такива неща и чак когата се скарам му взимат някакъв плод! ooooh!

# 41
Е с мярка, от едно зрънчо на няколко дни нищо му няма на детето. Според мен МакДоналдс трябва да се избягва, пърженото вкъщи.... и да се набляга на плодове и зеленчуци. Но всяка крайност според мен вреди, ако не му даваш и глътка кола, тя ще се превърне в мечтан забранен плод.
Аз избягвам да купувам газирано, сладки и зрънчо вкъщи, навън като поискат купувам, с уговорката че ще се яде вкъщи и след обяд/ вечеря ...

# 42
Едва ли съм особено крайна що се отнася до хранителтните навици на децата ми, но е факт, че малката опита зрънчо и шоколад на две години и един месец и ги прие с позиви за повръщане.
Храна от Макдоналдс обе ядат- един, два, три пъти в месеца. Не виждам нищо страшно. На малкото основно храненето му се състои от месо, сирене, плодове и зеленчуци, голямото яде хляб, зеленчуци и мляко. Едва ли е най-балансираният режим, но и да седна да се тюхкам и променям насила вкуса им, няма да стане.

# 43
Напоследък все по-често виждам препълнени заведения за бързо хранене с деца, за които е  ужасно важно да се хранят здравословно, а повечето от подрастващите ядат Макдоналдс, шоколади, баници и т.н.

Как е при вас?

"Само по малко" е най-лесният начин боклучавата храна да се фаворизира, да се издебне моментът кога и как да се получи лесен достъп до нея.Затова не приемам този вариант за справяне.

Тъй като синът ми е изключително злояд, за мен е още по-сериозен проблемът да не товаря организма му с некачествени и вредни хранителни продукти.Не желае да обядва,- абсурд да му предложа чипс и зрънчо,  вафла или дори мече Барни.Като огладнее, тогава ще яде.

Моят начин е просто да избягвам и да не купувам боклучавата храна.Вярно е, че днес повечето храни са "относително вредни", както и "относително полезни".Затова преди време бях пуснала тема за "спорните храни".За мен не е все едно и също баницата на баба му и кроасан, например, в който яйцето е забравило кога е било яйце, млякото е забравило кога е било мляко, да не говорим за подобрители, подсладители, стабилизатори и т.н.

Определени неща не купувам изобщо, за други казвам, че не са за деца.например, колкото и да не е полезна, не мога да се лиша от Кола, малко други неща пия.Но на детето не давам, казвам- не е за деца и толкова.А и той има някаква боязън от непознати храни.До момента не е пил нищо газирано, шоколад не е хапвал преди навършване на три години, дори и след това- като изключение, на Макдоналдс е ходил точно веднъж, то и аз съм ходила не повече от 4-5 пъти общо.

За мен правилото е колкото по-изкуствена е една храна, толкова е по-неприемлива за консумация.
Има храни, които просто не виждам причина да се консумират, като например чипс и зрънчо.Едно полезно нещо няма в тях.

Солети давам, но без сол- това е все едно хляб, когато пътувам това е единствената храна, заедно  с ментовите бонбони, която мога да приема.

# 44
Нека всичко е в разумните граници. Дъщеря ни рядко иска да й се купи нещо от "вредните" храни, така че ако поиска, то не й отказваме. В крайна сметка става така, че опитва от дадения продукт и после не се сеща за него, и или ние с баща й го изяждаме, или се хвърля. За шоколад последният й коментар беше , че е твърде сладък за вкуса й...
Ако детето беше от тези, които обичат зрънчо, шоколад и чипс, може би щях да ограничавам като поставям условие. Пример, днес ти купувам чипс, но в следващите 3 дни ще ядеш плод за десерт и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт