Не знам как да озаглавя темата

• 14 926
  • 196
  •   1
Отговори
# 75
В първи клас не псуват като каруцари, не знам защо така смяташ. В класа на сина ми едно-единствено дете псува, използва цинични думи и жестове. Разбира се, синът ми ме пита и аз обяснявам кое какво е, от каква категория хора се употребява и защо.
Пишка и цици са едни съвсем обикновени думи, с които се обозначават съответните части на тялото. Не знам защо думата пишка да е притеснителна - съвсем естествена е, защото децата я свързват само и единствено с пишкането.
Лично аз не одобрявам от малки да се учат на вагина и пенис, още повече, че и доста майки не са наясно каква е разликата между вагина и вулва и научават децата си на нещо, което просто не е вярно. И има момиченца, които си въобразяват, че пишкат от вагината.

# 76
Но на малки деца какво да им кажеш, то няма как да се сети веднага синоним на какво е думата, дори няма как да загрее приблизително.

Така е! Аз имах предвид случаите, в които е съпроводено с показване.

# 77
  • София
Янечек, никъде не съм писала, че се псуват като каруцари. Просто има един период, в който става наместване на пластовете в класа, защото децата са с различна култура. а дори тези, които псуваха бяха достатъчно с акъла си, за да не го правят пред учителката.

Октопод, лично аз избегнах такива ситуации с непознати думи и показвания, защото децата ми ходиха на градина съвсем малко време (с което не бяха засегнати от градинското циркулиране), както  и се срещаха предимно с хора културни, които не са си позволявали да засягат подобни въпроси. Така нещата станаха много лесни, защото ми беше много по-лесно да обясня на 7-годишно дете как стои въпросът с евфемизмите, отколкото да обяснявам на 4-годишно.

# 78
Янечек, никъде не съм писала, че се псуват като каруцари.

Къде написах, че се обръщам към теб, четох първия пост по темата и там авторката се притеснява, че в първи клас се псуват като каруцари, логично е всички отговори да насочени предимно към автора на темата.

# 79
  • София
Ок, сори, станало е недоразумение!

# 80
На мечо..., на колко години беше дъщеря ти, когато й обясни за вулвите, вагините и уретерите, и как онагледи разказа си?

# 81
  • където ми харесва
На мечо..., на колко години беше дъщеря ти, когато й обясни за вулвите, вагините и уретерите, и как онагледи разказа си?
На 4 години беше и онагледих с книжка, в която всичко е нарисувано и обяснено като за деца...

# 82
  • В заешката дупка
Лично аз съм научила моите да казват "пише" на пишките си, и "цоцки" на гърдите ми. Второто стана някак си несъзнателно от "цоцкам" - защото това използвах като ги кърмех, а ги кърмех доста време. Да не почна да обяснявам с какво умиление са викали и викат на гърдите ми "цоцки", че съвсем на някой ще му се догади.  Grinning

# 83
На мечо..., може ли повече да споделиш за таза книга?

# 84
Не мисля, че такива цветисти думи за подходящи за речника на който и да е, не само на децата. Аз никога не съм говорила така пред родителите ми, а дъщеря ми знае какво са "гърди" и "пенис" ( на 4 години е ). За щастие не се е намерил "добродетел". който да я светне за "лошите" думички все още и се надявам, че това няма да стане скоро  Peace

# 85
  • Mediterraneo
Една от първите думи на бебето беше цици, наред с мама, тати и кака. Пристрастено кърмаче е и изобщо не се притеснявам, че още името си не може да каже, а използва цици, когато иска да суче.

# 86
Ами моята щерка пък постоянно се интересува  Laughing
Смятам, че вероятно това е, zащото тя има по-голям брат. Та.. не zнам от кога, май от както иzобщо може да говори и раzсъждава, постоянно констатира "аz.. миче (момиче), бати.. моНче.. бати има пишка... аz няма пишка, мама няма пишка.. тати има пишка". Та така, не ми се струва никак страшна думата дори zа едно две, тригодишно  Rolling Eyes . Е, не съм се zадълбочавал да обяснявам тя какво има, zащото не се е налагало до сега. За сега явно интересът й спира до там да zнае, че момчетата имат пишка, а момичетата нямат и толкова. Като се стигне до там, ще и обяснявам zа нейното... каквото и да е, както дойде.
И цици zнае.. като се zамисля, не zнам от къде и кога точно, но така наричаме ние гърдите, актос е zамисля. Тати има малки цици, бати има малки цици и т.н. Не каzва гърди, определено. Ами.. и това не намирам zа никак ужасно. Не и повече от дупе, да кажем... Вероятно е въпрос на усещане, но моето е такова.
Но с това свършват "ужасните" думи, иzполzвани у нас  Laughing
Не псуват всички деца в първи клас, така е. Синът ми.. явно не намира zа никак приятно да иzполzва каквито и да е такива думи, тип псувни и обиди, а може и да zнае. Вероятно zнае вече, раzбира се.

В същност.. описаните в първия пост думи аz лично иzобщо не намирам zа особено "цветущи и гроzни". Поzнавам обаче малки, учени нарочно на псувни деца. Иzключително неприятно е, откровено просташко и идва от таквиа въzрастни, естествено.

# 87
Пристрастено кърмаче е и изобщо не се притеснявам, че още името си не може да каже, а използва цици, когато иска да суче.

Ами думата цици идва точно оттам - поне за животинчетата се казва, че цицат Simple Smile Т.е. съвсем оправдано е да се използва тази дума, наред с цокита или каквото там се употребява в семейството като синоним на "суча". Виж, ако казваха цомби - вече щеше да е невъзпитано и тогава бих се подразнила и аз на роднината.

# 88
Така де, при едни цици, при други цедки. Wink

# 89
Вергилия-много лош вкус има тази твоя роднина,но и ти си го знаеш това !На нашето дете използвам "дуда" ,"дупе" , "пишле, "гърди" и т.н.
Възнамерявах да използвам "вагина " ,"пенис" и т.н .,но чакам малко да порасне-към 4,5 годишна да е .
И аз се интересувам от тази книжка:)

Общи условия

Активация на акаунт