Чакаме вече ритничета от Априлските мъничета

• 31 248
  • 746
  •   1
Отговори
# 120
Момичета, вие като уведомихте шефовете си, представихте ли някакъв документ удостоверяващ състоянието ви. На мен доки ми каза, че не е необходим, но все пак...

# 121
  • София
А ако си ходил на ранния, трябва ли да ходиш на късния?
Ако са ти хубави резултатите, не мисля, че има смисъл. Обаче, казват, че така се постигали най-точни  резултати. Посъветвай се с док.

# 122
Момичета, вие като уведомихте шефовете си, представихте ли някакъв документ удостоверяващ състоянието ви. На мен доки ми каза, че не е необходим, но все пак...
Аз на моя шеф му казах по принуда. Трябваше да дам обяснение защо имам двуседмичен болничен.

# 123
  • Варна
 Здравейте момичета ! Относно това,което споделиха D&G  и други мами за подуването на корема,газове и т н. ...мисля че не трябва да се притесняваме ..и аз съм така...и ми се случва предимно вечер....единтвеното,което правя е да се опъна,незнам какво друго би помогнало

И аз имам болки в кръста и ме прорязва някой път ниско долу,но гледам да не обръщам много внимание...мисля че е нормално на фона на всички хормони и уголемяването и разширяването ,което
започва осезателно

Днес при нас във Варна времето е ужасно.Неможе да се излиза.Обявиха оранжев код.МНого е студено ! Поздрави на всички и ви следя редовно !

# 124
Привет, момичета!
Аз се бях малко затрила, но ходихме на гости на мама и си починах и ме поглезиха  Blush

Чета, че хубави и лоши неща се случват с някои от вас, стискам палци все повече да са хубавите и почти никакви лошите!  Hug

wood-nymph и двата скрининга са по желание, не са задължителни, но всеки от нас би се вслушал в съветите на лекаря си за това да ги прави или не.

Аз днес бях на ФМ, всичко с бебето е наред, много скача и дивее в корема ми, но плацентата и при тази бременност е ниско, а сега и била залепена за разреза на секциото  Sad Това може да е проблем ако се врастне .... затова лекарката ми ме изпраща на ФМ ІІ триместър във Фемина, при доц. Димитрова, за да види на 3Д какво е положението. Дано до тогава да се вдигне  Praynig
Другото хубаво от днес, е че в Токуда са започнали да вземат кръв за БХС и си спестих ходенето до МД и едни 14 лв., защото тук таксата е 20лв. Сега в петък чакам резултата и от него.

Относно заплати и осигуравки в закона е малка каша и за неспециалистите е объркавщо. По-горе момичетата са казали как се изчислява обезщетението - въпросните 80% и 90% се съпоставят с нетната (чиста) заплата и се плаща по-малкото, разбира се, държавата няма да се набута  #Cussing out Само да вметна, че обезщетението за болничен за бременност и раждане, което се изплаща то 45 дни преди термин се формира на база заплатата от предходните 18 месеца, но не на термина, а на първия ден в болничен. Като за база се вземат пълни месеци. Като пример, ако термина е 10 април, то в 45-дневен болничен ще се излезе на 20.02., а болничния ще се смята върху дохода от август 2010г. до януари 2012г., вкл.

# 125
wood-nymph и двата скрининга са по желание, не са задължителни, но всеки от нас би се вслушал в съветите на лекаря си за това да ги прави или не.

Миа, знам, че е по желание, по-скоро неправилно зададох въпроса. Исках да знам колко от вас са ходили на ранен и късен, за да се ориентирам дали е практика на лекарите да изпращат и на двата  Wink

# 126
  • София
Мia66, може ли малко повече информация за БХС в Токуда! ( ако имаш такава, разбира се Peace )

# 127
  • Sydney
Mia66 дано ти кажат хубави неща на втората ФМ  Praynig браво за новините за бебче  Hugако знаех, че ще почнат в Токуда да вземат за БХС, щях да издържа една седмица... а и по-добре ми е там, понеже ми знаят вената, а не като тази жена в МД, която се опита в дупката от предната седмица да напъха иглата и ми стискаше супер много вената...още ме боли!!!
dior.84 днес четох една статия тук в бгмама за храните образуващи подуване - сега ще я потърся да я постна  Peace http://www.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=4535
Брук Дейвис  Wink
wood-nymph ако си над 35 год. задължително си и на двата  Peace

Последна редакция: пн, 17 окт 2011, 17:45 от benitabeni

# 128
Гинекологът, който те наблюдава или личният ти лекар издават удостоверение за бременност, което се подава в Личен Състав, счетоводството или на прекия ти ръководител.
За фирми,  в които законите не се спазват много - препоръчвам да си го занесете на деловодителката - да го входира, когато го разпише за кого е и ви привикат да ви питат "кви са тия глупусти?" - казвате само, че док-и така е казал - ти нищо не знаеш .. но от тук на татък се плашат и не спират за прегледи, защото от тази година има и горещ линк за оплаквания .. сега ще го потърся .. не е нужно да се стига до адвокати, ако те притиснат или дори те уволнят - още същия ден - изпращат инспектори и глоби, ревизии .. така, че вече се плашат - има ли нещо черно-на-бяло.. още повече във фирми от "сивата икономика" ... подавайте си такова удостоверение или пък поне един болничен, в който да пише бременност!

# 129
laguna, вицът ти е хубав, ама явно момичетата сега са на сериозни вълни и не им е до вицове Simple Smile
С коментарите за шефовете ми припомнихте драмата, която изживях, след като казах на мойте.
И директора, и зам-дир. в службата са жени, пък реакциите им бяха по-несъпричастни от на мъже...Не искам да ви занимавам с подробности, ще кажа само, че разговорът с тях се състоя точно преди първия учебен ден на сина ми, а те ме доведоха до състояние да рева цяла нощ и отидох на тържеството с подути като на жаба очи...
какво ми чуха ушите, момичета, при положение, че работя 10год. на това място и смея да твърдя, че съм лоялен служител...принудиха ме да излеза веднага в болничен, което за мен е финансово неизгодно, ама пък поне си почивам
Та искам да кажа на мамите, които тепърва ще уведомяват шефа, по-добре психически да са подготвени за неразбиране, отколкото после да изживяват обида като мен.  
Позволявам си да дам съвет и на момичетата с гастро проблемите - на мен много ми помага еспумизан при по-драматични състояния, а иначе можете да си правите чайчета за колики, които се дават на бебета
Дълго стана, ама да кажа и за контракциите за някои дето питаха, че нали вече три дни съм на лекарства и за тях - болката при мен беше много силна, главно в кръста, но с усещане като силно дърпане и отпред ниско на корема. Отидох веднага и на ултразвука се видя, че матката е контрахирана, т.е. най-добре, ако се съмнявате, се прегледайте!
На всички много Hug!!

# 130
wood-nymph, явно не съм те разбрала добре. Аз за сега съм само с първия, въпреки, че съм на 36г., а докато родя, живот и здраве, ще съм на 37. Моята лекарка не ми каза, че трябва задължително и втория, но и то има време, при мен поне. На мен ми препоръча ФМ във 2-ри и 3-ти семестър и ФЕКГ.

benitabeni, и аз не знаех, че в Токуда вземат кръв за БХС. Като ми каза днес Колева да сляза в лабораторията за БХС, аз се учудих и викам - значи няма да ходя в майчин дом, а тя - не, тук ще ти вземат кръв. Става малко по-бавно от това да отидеш направо в МД, но аз бърза работа нямам Simple Smile
Брук Дейвис, нищо особено няма при БХС в Токуда, просто отиваш със снимка от ултразвук с отбелязани необходимите данни - нухална гътка и т.н. в клинична лаборатория на първи етаж. Там попълваш един въпросник, плащаш 20 лв. на спешна регистратира (не знам защо там) и ти вземат кръв. Казват ти кога и къде да отидеш за резултата. Явно както другите болници от страната и те вземат кръви изпращат в НГЛ за изследване. Не знам при получаването дали ще има специалист, който да разчете резултата или ще трябва на своя лекар да си го носим, но в петък ще знам.

# 131
Здравей, аз по принцип бях подготвена от ЖК ми бяха издали етапна епикриза с всички данни, които касаят бременността ми, но не се стигна до там да я представям. Просто уведомяването беше устно и отказаха документа.

# 132

Миа, знам, че е по желание, по-скоро неправилно зададох въпроса. Исках да знам колко от вас са ходили на ранен и късен, за да се ориентирам дали е практика на лекарите да изпращат и на двата  Wink

Аз днес ходих на ранен, като двама гинеколога ми казаха, е нямало нужда да ходя след като съм на възраст под 37 години, но пък наша позната акушерка ме посъветва да си направя само първия и ако при него всяко е наред, да не правя другия. Иначе един от гинеколозите дето каза, че нямало нужда от скрининг, отбеляза, че ако все пак държа да се прави такъв да бил втория. Според мен е въпрос на преценка.

# 133
Да пусна още малко инфо по въпроса за болничните:
то в закона е написано ясно, ама работодателите правят разни гимнастики, за да си спестят някой лев от осигуровки. Обезщетенията за нормалните болнични са 80 % и се изчисляват на база последните 12 месеца като първите 3 дни от първичен болничен се плащат от работодателя на 60 %, болничните продължение се поемат изцяло от НОИ. Обезщетенията за 45 дни преди раждане и след това, вкл. и майчинството (общо 410 дни) са на 90 % и се изчисляват на база 18 месеца назад. Тук няма дни от работодателя, всичко се плаща от НОИ.
За сроковете за изплащане е малко относително по закон е до 15 дни, но това е срок след като са подадени в НОИ, а работодателят има други срокове - до края на следващия месец има право да внесе осигуровките и да подаде информация за осигурените лица, след което има двудневен срок да подаде болничните в НОИ, от там нататък броите 15 дневен срок за обработка и изплащане от НОИ. Така, че болничните за Септември можем да ги чакаме от 15 Октомври до 17 Ноември. Дано да е по-скоро  newsm17
А за базата за изчисляване се взема осигурителния доход за съответните периоди и се изчислява средноаритметично дневното възнаграждение, но сумата на болничния не може да е повече от нетното възнаграждение. В повечето случаи дори да ви осигуряват на реалното възнаграждение излиза, че след удръжките на осигуровки и данък общ доход, нетното възнаграждение е по-ниско от това, което излиза за болничите, т.е. болничите са колкото нетното възнаграждение, на което се водите по официални ведомости. Вече който е в сивата икономика е ясно, че ще е много ощетен, но от здравето по-ценно няма!

Някой беше писал за случай на ТД 1000 лв, а го осигурявали на прага за длъжността 400 лв. Такъв вариант няма!!! Винаги се внасят осигуровки върху по-голямата сума! Обратното е възможно заплатата по ТД да е дори мин. 240 лв, а осигурителният праг да е дори 1000 лв. Тогава сте ощетени дори когато работите, защото ви удържат осигуровки като за 1000 лв, и реално от 240 като ви направят удръжките какво ли ви остава за получаване???

Дано съм ви била полезна! Ако някои има конкретни въпроси да ми пише на лични, с удоволствие ще ви помогна, понеже работя в тази сфера. Нали съм вече в болнични, малко взе да ми липсва работата  newsm03

Последна редакция: пн, 17 окт 2011, 19:57 от Elllka

# 134
Elllka, то наистина трябва да работи човек в тази сфера, че да може да се оправи Simple Smile
Аз ще ти пиша на лични, че при мен е малко сложно.

Общи условия

Активация на акаунт