Отговори
# 615
  • Където морето целува небето...
Привет на новите мами. Аз чак сега се прибирам и сядам да хапна и да си гледам "Стъклен дом".
Януари - давам още един глас за сребърната вода. Незнам кой ми я каза тогава, но помогна.
За часовете при лекарите - ами навсякъде се чака май. Аз в ДМ до сега не съм чакала, но гледам да запазвам винаги първият час за деня на лекаря. Знам, че ако са влезли за раждане няма как да дойдат за преглед, но май имаше дежурни в кабинета, които ходят само при секцио като втори лекар.
Мадам тиква днес май си чакала спешното секцио след планирано нормално раждане на моя приятелка.

Чухте ли за Електронният регистър на ражданията?

# 616
Сузка,чух за регистъра.Добре звучи като идея. Peace
И аз гледам да запиша винаги ранен час за преглед,ама напоследък ми се спи и поизместих приоритетите си.Иначе и на частно и по ЗК все си чакам.

# 617
Сузка,чух за регистъра.Добре звучи като идея. Peace
И аз гледам да запиша винаги ранен час за преглед,ама напоследък ми се спи и поизместих приоритетите си.Иначе и на частно и по ЗК все си чакам.

Имам място вече Simple Smile Можеш и във ФБ да ми пишеш.

Какъв е този регистър, дайте малко инфо.

# 618
Ами от януари 2012 ще се въведе и ще се записват данни за родените бебета и майките - кг, см, нормално ли е протекло раждането и такива неща.

# 619
Ами от януари 2012 ще се въведе и ще се записват данни за родените бебета и майките - кг, см, нормално ли е протекло раждането и такива неща.
Ще се следи в коя болница се правят повече секции,какъв процент от родилките се настаняват в реанимации след усложнения,ако се налага лечение какво е назначено и как е протекло то и т.н.Ще има един човек в борницата,който ще отговаря за всичката тази информацияи ще носи отговорност.Добра е идеята и има смисъл от нея но дано добрият замисъл не се опорочи.

# 620
Ще се следи в коя болница се правят повече секции,какъв процент от родилките се настаняват в реанимации след усложнения,ако се налага лечение какво е назначено и как е протекло то и т.н.Ще има един човек в борницата,който ще отговаря за всичката тази информацияи ще носи отговорност.Добра е идеята и има смисъл от нея но дано добрият замисъл не се опорочи.

Дано  Peace

# 621
На мен лично ще ми е интересно какъв е процента на секциите,колко от тях са пожелание(и как ще го обосноват медицински),колко и по какви медицински причини,какви упойки се ползват,при нормално раждане колко често се прави епизиотомия,колко често се прави  "избор на екип",колко често има усложнения,какъв е средният болничен престой и т.н

# 622
Да питам и тук - взех си талцид, ама не пише как се приема - имам спомен, че не се гълта като аспирин/аналгин и т.н. с вода, а се схрусква, сдъвква или смуче? Нека който го ползва да каже и колко бързо му се усеща ефекта? Вие кога го вземате - точно преди ядене, след хранене или някъде по средата?

А сребърната вода си я купувате от аптеката, нали?  Crazy Не от хлебарницата Joy
И си я капете в носа?

А за електронния регистър и аз чух, ама още съм със смесени чувства към инициативата! Какво подобрение като резултат очаквате за родилките, бебета и нивото на здравеопазването като цяло? От написаното си представям набор на статистическа информация. Ама ще поровя и пак ще пиша по темата.

# 623
За Талцита ти писах във ФБ.
Сребърната вода - Да от аптеката. Купи си и пипетка ако нямаш у вас.

# 624
Да хубаво е като замисъл, но пълен достъп ще имат само от здравното министерство. Гражданите ще виждат само колко деца са се родили в дадена община. Пълни данни никой няма да може да види, което е глупаво.

# 625
Да хубаво е като замисъл, но пълен достъп ще имат само от здравното министерство. Гражданите ще виждат само колко деца са се родили в дадена община. Пълни данни никой няма да може да види, което е глупаво.
Е тъпо е,че няма да имат достъп и гражданите,защото аз ако искам да раждам секцио ще се насоча към болница където имат повече опит с него,ако искам нормално ще се насоча към болница където има по-малко болничен престой след него(по-малко усложнения,епизиотомии и т.н).

# 626
Именно - добре измислено, ама пак по български.

# 627
Дейзи, Сабинка от една страна е така, но аз примерно не искам всеки да види дали съм забременяла нормално или инвитро, как съм родила и какво са ми правили. Хайде данните на бебето не е фатално да се гледат.
"В регистъра ще се подава информация за мястото, датата и часа на раждането, данни за майката и за детето - пол, килограми, състояние, ръст, както и как е протекло самото раждане. Също така ще се вписва кой лекар е водил раждането, дали бременността е ин витро и дали майката се отказва от детето си."
Трябва просто да направят нещо като статистика видима за всички, която да е без личните данни. Иначе къде отива поверителната информация на лекарите.

# 628
О,Сузка,със сигурност ако има публична информация трябва да се изнася като проценти,не като лични данни.Например в еди коя си болница процентът на живородените бебета е еди какъв си,който е под,над средния за страната,процента на секциите е еди какъв си от които еди колко си по желание,еди колко си планувани,от които еди колко си по тази или онази причина,в процеса на нормално раждане се е преминало към спешно секцио еди колко си процента,еди колко си процента е използвана тази или онази ваксина,броят на доносените бебета е еди какъв си  т.н.
Тази обществено изнесена информация ще е един вид рейтинг за болницата и няма да има спекулации.А аз да кажем ако искам да раждам нормално с епидорална упойка няма да отида в болница където 70% от ражданията са секцио,а от 30-те оставащи епидурална се е ползвалав 2% от случаите. Peace

Последна редакция: пн, 07 ное 2011, 21:18 от deyzi

# 629
Точно - никой не иска да се вижда личната информация, а сумарната, % за дадената болница.

Общи условия

Активация на акаунт