Здравословно хранене за децата - 6

• 47 423
  • 735
  •   1
Отговори
# 405
Бенджи, сега видях въпроса ти за цинка. Ето какво съм чела за него:
       - цинкът влиза в състава на много ензими, които катализират на клетъчно ниво процесите в организма, важен е и за хормоналния баланс и развитие при децата, в изграждането на инсулина, на колагена, важен е за бързото зарастване на рани
       - повече цинк има в овеса, пълнозърнестите изделия, някои дрожди, морски дарове, месо, мляко, яйца (жълтъка), в грах, леща, фасул, макар и по-малко Zn има в круши, орехи и череши
         в коластрата има до 20 мг/л, в кравето мляко от 2,5 до 5 мг/л, а в кърмата от 1,3 до 2 мг/л
       - учените твърдят, че се усвоява по- лесно от храните с животински произход, тъй като растителните съдържат препятстващи усвояването на Zn целулоза, фитинова киселина и др. като желязо и калций (които пък са във всички продукти съдържащи и цинк). Принципно от приетия цинк се резорбира не повече от 20 - 30%  
       - може да се предозира, когато се приема медикаментозно, може да предизвика проблеми със стомаха

Вери, и на мен ми е интересно да споделиш опит за сушенето на плодове. Ще ми се това лято да пробвам.

# 406
  • Някъде на път....
........
Бъни, сигурна съм, че има и читави сушени плодове.
Другият вариант е домашно производство.
Тази година си суших големи количества домати, ябълки, ягоди.
Ауууу, а ние доста сушени плодове хапваме през зимата.....  Thinking

# 407
Суших в дехидратора. След това не съм ги обработвала по никакъв начин. Седят в стъклени буркани и имат добър вид. Не са мухлясали, нито са завъдили буби.
На открито също ще стане, ако има хубаво слънце и чист въздух.

За Коледа суших като украса портокали, грейпфрут, лимон и лайм. Страхотен аромат.

# 408
Сушени плодове и зеленчуци купувам наето тази фирма:http://www.serenaltd.com/-много са хубави-особено черешите и вишните.Има ги във Фантастико,Хит,Пикадили.Сушени домати си правих есента-в бурканчета със зехтин ги съхранявах,но ги изядохме.Сега ползвам тези на Серена-те са съвсем сухи,в пакетче.
Мерси за споделения опит Hug.Задължително ще ги потърся.На читавите сушени плодове сигурно пише без консерванти или нещо подобно newsm78какво да гледам newsm78
Чувала съм за сушене на плодове на фурна с вентилатор и на много ниски градуси, но не съм пробвала.
Това дехидратор не го днам какво е Embarassed

# 409
Сушилник.  Laughing
изпълнява същите функции като посочените от теб: сушене с вентилатор и на много ниски градуси.

# 410
Сушени плодове и зеленчуци купувам наето тази фирма:http://www.serenaltd.com/-много са хубави-особено черешите и вишните.Има ги във Фантастико,Хит,Пикадили.Сушени домати си правих есента-в бурканчета със зехтин ги съхранявах,но ги изядохме.Сега ползвам тези на Серена-те са съвсем сухи,в пакетче.
Мерси за споделения опит Hug.Задължително ще ги потърся.На читавите сушени плодове сигурно пише без консерванти или нещо подобно newsm78какво да гледам newsm78
Чувала съм за сушене на плодове на фурна с вентилатор и на много ниски градуси, но не съм пробвала.
За съжаление на повечето нищо не пише(на насипните съвсем нищо не пише), а голяма част от плодовете са тъпкани със захар и различни консерванти в зависимост от плода. Сушени плодове си позволявам само био или домашни.

# 411
За съжаление на повечето нищо не пише(на насипните съвсем нищо не пише), а голяма част от плодовете са тъпкани със захар и различни консерванти в зависимост от плода. Сушени плодове си позволявам само био или домашни.
Ами тези дето liu jo е посочила май Био се водят.Разгледах ги..не са даже скъпи.

# 412
За тях не мога да коментирам, може би е добре да се направи запитване до фирмата.  newsm78

# 413
Сушени плодове напоследък използвам само във вид на петмез за десерти. Доколкото виждам няма в съдържанието сулфити. За мен е достатъчно разнообразието от пресни плодове на пазара и май сушените плодове не ни липсват Blush

Вери, съгласна съм за сертифицирането на "био"-то, но пък небио пшеница,киноа и слънчоглед, уж сурови, не ми покълват Rolling Eyes Затова аз гледам да избирам "био" за покълване, а пък плодовете и зеленчуците май си ги ядем и ние с пестицидите Embarassed

# 414
Много имах да чета и наваксвам Simple Smile
Аз спирулина слагам на малчо в закуската, в смутита, кремчета.И още сто неща му слагам и той лапа всичко( пчелен прашец,сега зимата вит..Ц на прах, сироп от бъз ,пробиотик,зелена формула за дечковци , канела,прополис, хранителна мая на люспи , сусамов тахан,орехи и т.н.)
Надявам се да свикне от малък и след някоя година да не се впечатлява от някоя екстра.
Вече правя само соден хляб.
За мая, дори тази която се води био не зная от какви дрожди е и не рискувам.Кваса при два опита, все не ми се получава.
Някой писа ли на ДиНи за съставките?
Интересноми е дали ползват маргарин или друго вредно.

# 415
  • Пловдив
cayenne, Вери, благодаря!   bouquet

# 416
Галче, и при нас бобови, зърнени, семена са ни био, повечето или май почти всичко.
С плодовете и зеленчуците, обаче, не е така. За тях вече писах. Ядки също - не всичко е био.

Аз съм купувала небио пшеница, слънчоглед и киноа и са покълвали. Такива неща пазарувам от магазините, където продават здравословна и био храна или от 2-3 по-малки магазинчета ( италиански, индийски).

# 417
  • София
Дора, ядох ДиНи на коледно тържество и .... предполагам, че имат някои кофти съставки. Такива, каквито аз не съм слагала в устата си от години, затова ги усетих.
Помпозните описания в сайта не ми стигат, искам по-сериозно изписване на състава , ама за всичко вложено вътре.

Някой проверявал ли е дали иранските фурми в зелените кутии са облъчени? те никога не се развалят, освен ако не стоят поне месец на летни температури. Дори и тогава не се развалят, а  само кристализират захарите.... много взе да ми става съмнително ....

# 418
  • София
Относно облъчените храни ето една вестникарска статия, предоставена впрочем от шефа на ядки "Детелина" в отговор на въпроса ми за облъчването на техните ядки:
http://mirimbi.snimka.bg/education/statia.646065.26056993.big
парола tarantul

Ето я и така статийката -лъжи и манипулации. http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=934744

"- Не се сещам да съм срещала такова уточнение на етикет в нашите магазини. Спазва ли се наистина изискването?
- Сравнително малко са у нас тези храни и вероятно затова не правят впечатление, но има такива. Пък и човек не чете внимателно всичко..."

Айде бе, аз чета абсолютно всичко и надпис : Облъчена храна или Съдържа ГМО не съм видяла !!! ако някой е видял, да се успокои, това са всичките 96% отоблъчените храни, останалите само 4% не са етикетирани.
баси, кретенщина, замазват ни очите и душите.

# 419
  • София
"Законодателството ни е изцяло съобразено с нормите и директивите на Европейския съюз. Контролната функция и дейносттана нашата лаборатория са същите, както и в останалите държави членки. Българинът може да бъде спокоен, че като потребител не е в по-неблагоприятна позиция от който и да е друг гражданин на ЕС."

Joy Joy Joy

#2gunfire

Общи условия

Активация на акаунт