Здравословно хранене за децата - 6

• 47 431
  • 735
  •   1
Отговори
# 390
Никога до момента не съм съблюдавала количества.
Уж казват ядки, колкото побере шепата ти.
Сякаш наблягаме повече на семената вече: слънчоглед, тиква, коноп, чиа, сусам...
Калций има и в зеленолистните.
Купувай kale (къдраво зеле), Галче. Тук поне то е лесно достъпно и не е скъпо, дори и био. То деяни на студ, затова е толкова разпространено из Канадските ширини.
Дори и да го преработиш термично, ще се запазят минералите в него.
Най-често приготвяме чипс - сладък и солен с него в сурово състояние. Можеш да ползваш и фурната на по-ниски градуси.
Правим и сок.

# 391
  • IT
Вери а как правите чипса от къдравото зеле?

# 392
Относно облъчените храни ето една вестникарска статия, предоставена впрочем от шефа на ядки "Детелина" в отговор на въпроса ми за облъчването на техните ядки:
http://mirimbi.snimka.bg/education/statia.646065.26056993.big
парола tarantul

От този линк доколкото разбрах няма опасност от това облъчване Rolling Eyes
В този ред на мисли имате ли идея дали по принцип радиация се натрупва не само в храни а и в други неща...дрехи, предмети за бита, детски играчки произведени от такива места Rolling Eyes
Примерно играчки от Китай и Япония Rolling Eyes
За млечните..ние пък бяхме с алергия и чак сега прояждаме.Аз пък не мога да си представя да не ядем Rolling Eyes.Само за прясното мляко май съм склонна да го ограничавам.
И от доста време се каня да ви питам..искам да давам на малкия и за мен сушени плодове.
При тях също май имаше нещо което не е ОК-в обработката им май.Вие от къде и какви взимате?
За рецепта с пащърнак-невероятна Peace
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1868.msg41473.html#msg41473
Мерси за инфото за пащърнак н Кауфланд.На пазара при нас няма.

# 393
  • Пловдив
Аз да попитам в кои храни има по- голямо съдържание на цинк?
....
Знам за пшеничния зародиш, но какво друго?
Ядки? Кои?

Четох и за телешкото, но за момента детето е на безмесна диета пак.

Последна редакция: чт, 12 яну 2012, 23:34 от *Бенджи*

# 394
 Галче, ако не даваш млечни, нито яйца, трябва и доста пълнозърнести, не само термирани, но и накиснати сурови, или попарени и киснати (овес, елда, спелта,...) Това е заради желязото, против анемия.
 Много веганска и суровоядска става темата.
 Лично за мен здравословното хранене освен много сурови зеленчуци, плодове, ядки включва все пак и мляко, сирене, яйца. Проблемът ми е, че през зимата по-трудно намирам натурални такива продукти. По комплексни причини  Laughing
 А пък нещо, което и заклетите вегани и суровоядци приемат с ентусиазъм, мен ме смущава  newsm78 Много съм сдържана в употребата на продукти от далечни страни, колкото и да са модерни и вълшебни  Blush

# 395
Allexa, ето всичко с къдраво зеле:

http://www.recipemagician.com/?s=%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D1%80%D0%B0% … D0%B5%D0%BB%D0%B5

Малко е против моята политика за даване на линкове към мои неща. Wink

Бъни, при сушените плодове проблемът е обработката - използват се сулфати.

cayenne, Галчето попита, затова и отговарям.
Специално за млечните друг повдигна въпроса.

Аз мисля, че всичко се обсъжда. И както виждаш не негодувам, когато се говори за животински продукти. Нито пък някой е пускал статии срещу тях. Отявлени коментари с такава насока също няма. Т.е. пропаганда липсва.
Имам чувството, че проблемът е друг. Wink
Мога да го реша много лесно.

Отявлени вегани и суровоядци - смешно звучи.   Joy
Аз съм близо до тия далечни страни. А конопец, киноа и чиа Канада произвежда. За България също не е невъзможно.  Laughing

Анемия могат да имат и всеядните.
Има хора, които не ядат никакви зърнени и са си в отлично здраве. Да, за вегани и суровоядци става дума. Ама толкова по въпроса.

Последна редакция: чт, 12 яну 2012, 23:04 от Вери

# 396

Аз съм близо до тия далечни страни. А конопец, киноа и чиа Канада произвежда. За България също не е невъзможно.  Laughing

няма значение дали може или не може да се отглежда, а дали е отгледана тук, защото носи съответната информация. Тема на дълъг разговор. Мисля, че това имаше предвид cayenne.

# 397
  • IT
Вери благодаря за рецептата, ще ползвам фурната, защото нямам дехидрататор. Майка тази година за пръв път гледа на вилата  такова зеле и там все още се мъдрят останали 2-3 зелки.

# 398
 Вери, разбира се, че ще отговаряш  Hug аз почти със всичко, което пишеш тук съм съгласна, и научавам по нещо от теб често  Grinning Пък то няма как понякога да не съм с различно мнение, тая тема я харесвам, освен заради обмяната на полезна информация, също и заради като цяло много толерантното и добронамерено отношение на пишещите.  Heart Eyes
  Аз си изказах одобрението към млякото и яйцата, колкото да поддържам равновесието  Laughing
  "Отявлените"го казах по-скоро със симпатия и хумор  Wink

А конопът си го имам за местна култура, мисля от векове си гледат тук коноп. Или поне съм сигурна, че прабабата на мъжа ми е правела някакви любими на свекърва ми сладки от конопени семена  Grinning Рецептата, уви е загубена  Mr. Green

# 399
Вери мерси, а пробвахте ли чипса Листопад със спанак? Аз ще вземада пробвам утре Laughing А органик ли го купувате него и къдравото зеле и откъде?

Аз пък много обичам да опитвам нови неща, било то и екзотични. А ние чисти вегани няма как да станем засега, макар да виждам как реагира тялото ми на месни, на млечни, на готвени, на сурови, на накиснати, на покълнали храни Flutter В общи линии със себе си съм склонна да си правя експерименти, но с щерката гледам да съм по-предпазлива Hug

# 400
 Галче, и аз пробвам екзотични продукти, любопитно ми е, някои са и вкусни  Laughing Но гледам, доколкото е възможно, около 90 % в менюто ни да са отгледани по сравнително близки ни географски ширини и дължини. Не бих си купила, например, грозде или ягоди от Нова Зеландия, посред зима. Ябълките предпочитам да са български, в краен случай гръцки или от близка страна, а не от Южна Америка.
 Но пък, който живее в някоя от въпросните далечни страни трябва да има друга концепция по въпроса  Grinning

# 401
За сушените плодове тогава откъде newsm78купешките не са ОК така ли Rolling Eyes

# 402
cayenne, добре. Simple Smile

Да, г-жа Емилия, наясно съм с тази теория.
Темата е наистина дълга.

Бенджи, виж това, ако не си вече:

http://www.bb-team.org/articles/2645_tsink-i-usvoyaemost

и източници:

http://www.vegparadise.com/otherbirds29.html

Галче, не сме пробвали със спанак.  Laughing
Не сме био маниаци. Купуваме такава стока само ако ни е изгодно. Не на всяка цена и въпреки всичко.
Особено лятото предпочитам местно производство. Пробвала съм био местни домати, когато им е сезона и такива от ферма и не био. Последните са много по-вкусни и приличащи на едновремешния домат на село. Същото е и с ягодите. Със сигурност има и други неща, просто сега не се сещам. Единствено био местни ябълки бият по точки останалите алтернативи.
Тук сертифицирането е скъпо и просто има еко производители, но без сертификат.

Бъни, сигурна съм, че има и читави сушени плодове.
Другият вариант е домашно производство.
Тази година си суших големи количества домати, ябълки, ягоди.

# 403

Другият вариант е домашно производство.
Тази година си суших големи количества домати, ябълки, ягоди.

Вери , би ли споделила точно как ? Домати суших и аз , станаха чудесни . Ябълките и , особено , ягодите на същия принцип ли ?

# 404
Сушени плодове и зеленчуци купувам наето тази фирма:http://www.serenaltd.com/-много са хубави-особено черешите и вишните.Има ги във Фантастико,Хит,Пикадили.Сушени домати си правих есента-в бурканчета със зехтин ги съхранявах,но ги изядохме.Сега ползвам тези на Серена-те са съвсем сухи,в пакетче.

Общи условия

Активация на акаунт