Здравословно хранене за децата - 6

  • 47 081
  • 735
  •   1
Отговори
# 675
  • IT
  • Мнения: 3 702
за бонбони аз импровизирам-последно правих с рожково брашно, пулпата която остана от кокосовото ми кисело мляко, мед, смлени с машинката за кафе сурови слънчогледови семки и малко бадеми-всичко на око.
Готвих вчера нахут с пъщърнак-всичко се изяде до последно Simple Smile

# 676
  • Добрич
  • Мнения: 757
Извинявам се, че пиша тук, но не мога да изпратя ЛС на Вери Sad

# 677
  • Мнения: 3 743
Галче, ти тапиоката в топло мляко ли я разтвори?


Да, в топло прясно краве мляко. Не знам защо остана на зрънца Rolling Eyes

хелън, алекса ти е дала някои идейки Hug. Аз намирам също, че комбинацията сусамов тахан, мед и какао учудващо наподобява на шоколадово десертче, можеш да пробваш ако искаш. Наскоро бях пробвала също и банан с някакъв друг плод с/без ядково брашно, овесени фини ядки смлени или на парченца, и каквото друго се сетиш. Като ти хареса консистенцията да можеш да оформиш топчета, ги слагаш в хладилника и от овесените ядки и банана ще стегне още малко. Моята щерка си умира за подобни комбинации. Друг вариант е петмез от фурми със сусам, малко мекичко става, но можеш и като тънко барче да го направиш и да го дадеш направо от камерата на хладилника. Яде се Wink

# 678
  • IT
  • Мнения: 3 702
това със сусама ще е супер, не съм давала още на малкия, имам някакви задръжки подсъзнателно, макар че досега не е проявявал алергия към нищо.

# 679
  • Мнения: 961
Галче, ти тапиоката в топло мляко ли я разтвори?

Да, в топло прясно краве мляко. Не знам защо остана на зрънца Rolling Eyes
Разтвори нишестето в мъничко хладка вода или мляко и после го прибави на тънка струя в топлото мляко, като бъркаш непрекъснато, така не би трябвало да стане на буци. По принцип нишестетата се разтварят по-добре в студена течност, иначе започват да се сгъстяват и няма време да се разтвори всичко.  Hug

Моите деца сами си правят тези бонбончетата и ги овалват в кокосови стърготини.

# 680
  • Мнения: 3 743
Галче, ти тапиоката в топло мляко ли я разтвори?

Да, в топло прясно краве мляко. Не знам защо остана на зрънца Rolling Eyes
Разтвори нишестето в мъничко хладка вода или мляко и после го прибави на тънка струя в топлото мляко, като бъркаш непрекъснато, така не би трябвало да стане на буци. По принцип нишестетата се разтварят по-добре в студена течност, иначе започват да се сгъстяват и няма време да се разтвори всичко.  Hug

Моите деца сами си правят тези бонбончетата и ги овалват в кокосови стърготини.

Много благодаря, аз нямам никакъв опит с нишестетата Blush Ще пробвам и така следващия път Hug

А една сполучлива солена комбинация със сусам, която бях чела тук някъде из форума, но чак днес изпробвах е сусамов тахан със смлени маслини, малко наподобява на пастет, особено с кимионче и чубричка.

В тази връзка да ви питам, че съм малко скарана с подправките, кои са подправките, които придават на ястията вкус на месо Crazy

# 681
  • на последния етаж
  • Мнения: 9 923
Много ми хареса идеята за топчета от сусамов тахан. Галче, по-конкретни пропорции ще дадеш ли (дори и ориентировъчни)?

# 682
  • Мнения: 3 743
Лита, ами аз малко на вкус ги правя Blush. В смисъл слагам малко сусамов тахан, смесвам с мед на вкус /с течен се смесва по-лесно/. И когато съм доволна как е на сладост, добавям смлени овесени ядки и евентуално една лъжичка какао на прах докато консистенцията стане такава, че да мога да мачкам тестото и да правя топчета от него без да ми лепне по пръстите. Ето сега намерих нещо подобно: http://goneraw.com/recipe/sesame-balls и това: http://veganmania.com/recipes/index.php/desserts-and-sweet-thing … res/halvah-balls/ С кокоса ще стане още по ммм  chef

# 683
  • на последния етаж
  • Мнения: 9 923
Страхотно! Благодаря ти, Галче!   bouquet
Още утре ще пробвам, надявам се да се харесат на моето момиче. Simple Smile

# 684
  • Мнения: 54
Да споделя и аз за бонбоните. Правя от смлени орехи и пестил от фурми, омесвам ги хубаво и ги правя на топчета, слагам ги в цветни формички за мини мъгинчета и ги редя в една кутия от Фереро роше. Последният път сложих в сместа и годжи бери. Правила съм от сварена елда, със сусамов тахан, смлени ядки и мед (сушени плодове или пестил от фурми). Пестилът е доста сладък и на този етап перфектно задоволява нуждата от сладко.

# 685
  • IT
  • Мнения: 3 702
Не бях правила бонбонки със ядково брашно само, но днес "сготвих" със смлени на кафемелачката семки слънчогледови, бадеми, кашу и лешници и на блендера разбити домашно сушени стафиди и сливи. Сега се изсушават на много ниска температура с вентилатор.

Момичета, имате ли опит с чията и как мога евентуално да дам нещо с чия на детето?

# 686
  • Мнения: 3 743
мисля, че повечето сурови крекери с лен, могат да се приготвят с чиа, има същите свойства, но аз лично не съм пробвала.

Аз суша в момента "крекери" от банан, половин авокадо, 1 с.л. фурми и овесени ядки за сгъстяване. Ще видим дали ще се одобрят Flutter

# 687
  • IT
  • Мнения: 3 702
А овесените ядки цели ли са или като брашно? Аз правих крекери по рецептата, която пусна без поръсените неща отгоре и малкия мн ги хареса. Трябва да намеря повече здравословни неща, заместващи солетите и бисквитите-готовите.

Бяхме в събота на рожден ден-менюто стандартно за клубче-моето дете пи вода, вместо сок изяде 3 кисели краставички и 2 солети вместо пицата и само помириса тората и не пожела и трошичка да хапне от нея.

# 688
  • Мнения: 3 743
Овесените ядки са като брашно, но ако са от фините, сигурно може и "натюр" да се сложат. Ето едни сусамови крекери, които много се хареса вкъщи, макар че според мен са малко мазнички Blush: http://allrecipes.com/recipe/wheat-crackers/detail.aspx

# 689
  • Мнения: 54
За мен си правя закуска от пшеничен зародиш, сусамов тахан, мед и чия. Разбърквам ги на каша. Дъщеря ми много често ме подяжда. Иначе чия съм слагала в кекс или бонбони, но избягвам да й давам, че не е като да няма енергия.

Общи условия

Активация на акаунт