Перете ли на празници

• 59 955
  • 49
  •   1
Отговори
# 30
  • Бургас
Такова ми е питането-суеверни ли сте че на празници не се пере и чести.
Случвало се е. Не винаги и не нарочно.
Вярващ човек съм, не религиозен. Не смятам, че ще се обърне света ако пусна една пералня /особено ако е наложително/.
И не мисля, че ще стана по-праведна и добра християнка ако не се къпя, не чистя и не пера на съответния ден. Други са нещата, които правят човека Човек и християнин.

# 31
И не мисля, че ще стана по-праведна и добра християнка ако не се къпя, не чистя и не пера на съответния ден. Други са нещата, които правят човека Човек и християнин.
Много точно. Peace

# 32
Не мога да разбера защо свързвате не-прането ,- чистенето и -къпането с християнството?
Може би поради това, че бабите и телевизията/медиите на всеки празник ни обясняват разни суеверия като правилен начин за почитане на празника .

Последна редакция: чт, 01 дек 2011, 19:51 от тиги

# 33
  • София
За пръв път чувам, че не трябвало да се пере на празници.

Освен нечистенето и непрането по празници е много актуално и некъпането.
А по празници къпете ли се? Защото канонът забранява и това.

Оооо, аз се къпя всяка неделя редовно  bowuu

# 34
Ferrum, вашата рода определено трябва да внимава по празници. В нашата не вярваме на суеверия и затова не се случват инциденти и си перем.
Дори си мисля, че трябва да внимавате не само по празници, просто спрете да перете и всичко ще се нареди.

Или може би да ти изпратим прането си, че нали не си суеверна, значи теб лошият късмет няма да те застигне.  Mr. Green  
Естествено, че всичко това, което се е случило, може и да е най-обикновено стечение на обстоятелствата. Но всеки си има някакви възгледи. Когато е казано, че в един определен ден не се пере, гледам да го спазвам. Лично на мен не ми представлява никакъв проблем. Няма да остана мръсен или да ми свършат чистите дрехи, ако, да кажем, на Йорданов ден не пусна пералня. И както казаха по-горе, става въпрос за големите църковни празници... Защото иначе според календара абсолютно всеки ден е някакъв празник, т.е. почита се някой светия. Това означава, че изобщо не трябва да перем.  Wink

# 35
Между другото, винаги след Великден ми звъни майка ми, че следват седем велики четвъртъка и не трябва  да пера.
Ако помня, спазвам.

# 36
 И каква точно работа е прането Crazy? Разбирам логиката на нашите пра-прабаби, уморени от тежката кърска работа, да си спестят едно ходене до реката с наръч мръсно пране, оправдавайки се с празника на Свети Иларион Мишкоядец, но в 21 век да гледам попски календари и това да ми определя дали ще пусна пералня...хм!
Щом сте толкова вярващи и спазващи казаното от баба ви, следва на всеки църковен празник да си вземате почивен ден от основната си работа, за да уважите съответата канонизирана персона с бездействието си и да не пипнете нищо- като евреите в събота. Иначе не виждам логика.

Последна редакция: чт, 01 дек 2011, 23:05 от Елиас

# 37
Пера и чистя всеки ден без значение дали е празник или не . Както се казва "не оставяй днешната работа за утре" Wink

# 38
  • София
Ferrum, Ако ти изпера прането, пак ще те настигне лошият късмет, най-малкото може да получиш алергия от праха, с който  пера. Joy
Наистина е изумително да вярваш, че пускането на пералнята ти се забелязва от някакви висши сили. Предлагам ти да говориш на чужд език, докато переш, така ще отчетат, че не си в Бг и може да ти се размине.

Това, което се случва с възрастните ти прародители, няма нищо, ама нищо общо с неспазването на суеверията.

# 39
ЕйМиМи, защо да получавам алергия? Да не ползваш някаква умопомрачителна химия, че да я получа тая алергия!  Joy
Според мен тук малко бъркате понятията. Аз тези неща не ги възприемам в никакъв случай като суеверие. Суеверие е например да заобиколиш, ако пред теб мине черна котка. Ето това е суеверие, и то глупаво. А тези неща аз ги приемам като отдаване на някаква почит. Например на задушница, да кажем, към починалите. На празници не пускаме пералня не с идеята, че иначе някакви висши сили ще ни накажат, а просто като някакъв вид уважение към починали, към Бог и така нататък. Осъзнавам, че звучи нелогично и че почитта си към някого можеш да я изразиш по хиляди други начини, но така е останало, такъв е обичаят. На мен не ми пречи нищо да го спазвам. В по-голямата си част доста обичаи са глупави и нелогични ако се замислите, но нали за това са традициите. Ако нямам друг избор и ми се налага може би ще изпера без да се замисля, но до момента не ми се е случвало да бъда на такъв зор, че да не мога да отложа пералнята за следващия ден или да я пусна предишния.

# 40
Мен ни в делник, нито в празник ми се пере и чисти...ама се налага... Когато коша прелее или ми трябва определена дреха- се насилвам, независимо какъв ден е.  Mr. Green

# 41
  • София
ЕйМиМи, защо да получавам алергия? Да не ползваш някаква умопомрачителна химия, че да я получа тая алергия!  Joy
Според мен тук малко бъркате понятията. Аз тези неща не ги възприемам в никакъв случай като суеверие. Суеверие е например да заобиколиш, ако пред теб мине черна котка. Ето това е суеверие, и то глупаво. А тези неща аз ги приемам като отдаване на някаква почит. Например на задушница, да кажем, към починалите. На празници не пускаме пералня не с идеята, че иначе някакви висши сили ще ни накажат, а просто като някакъв вид уважение към починали, към Бог и така нататък. Осъзнавам, че звучи нелогично и че почитта си към някого можеш да я изразиш по хиляди други начини, но така е останало, такъв е обичаят. На мен не ми пречи нищо да го спазвам. В по-голямата си част доста обичаи са глупави и нелогични ако се замислите, но нали за това са традициите. Ако нямам друг избор и ми се налага може би ще изпера без да се замисля, но до момента не ми се е случвало да бъда на такъв зор, че да не мога да отложа пералнята за следващия ден или да я пусна предишния.

с Ариел пера, и вече има човек с алергия у нас. Та просто знам какво лошо може да ти се случи. Само не разбрах защо така си изявяваш почитта, ако си вярващ не е ли достатъчно да идеш на църква? Защо точно непрането е символ на вярата ти?

# 42
Да, за вярващите присъствието на литургия в деня на празника е единствения начин да изразят почитта си. Едно време, обаче хората са се страхували да не разсърдят определен светец и за да изпросят милостта му са измисляли стотици нелогични от съвременна гледна точка обичаи . В този смисъл непрането е суеверие, макар да е създадено от религиозно чувство, самата идея, че светците се сърдят на хората, които не ги почитат и ги наказват не е съвместима с християнския морал.

# 43
И аз вече не спазвам такива неща-ами то почти всеки ден е някакъв празник.Преди години май спазвах като ми кажеха-днес не се пере prostor,днес не се чисти clean.Имам една съседка,която винаги звънеше на вратата и ни уведомява дали днес се пере Joy.Когато работих в една къща,си спомням че пак беше някакъв църковен празник и преди това ми се бяха обадили,да ми кажат че така и така на този ден не се прави нищо.Е да,обаче като съм на работа и трябваше да пусна не една,а няколко перални  как да кажа на жената -виж,днес не се перяло #Crazy,щеше да ме вземе за луда..А и тук няма такива празници и вече не се съобразявам с това.

# 44
  • София
Добре де, а защо само прането е проблемно, а не друга работа? Или аз не съм разбрала  Thinking

Допълвам: сега прочетох, че зависело от празника.

Общи условия

Активация на акаунт