"Парите следват детето" 2

• 51 310
  • 1 165
  •   1
Отговори
# 375
Колко се радвам, че има кого да попитам ...
1. Дали "парите ще следват детето" още от тази есен, че сме 1-вокласници.
2. Дали ще паднат малко поне такците на частните училища?

Почти съм сигурна, че няма да е от тази есен. Всъщност в проектозакона е записано следващата учебна година.
За втория въпрос - от БАЧУ уверяват, че ще стане. Но пък има и друга, ако не бъркам, казва се НАЧУ и там са Меридиан 22. Отделно има и доста независими ЧУ и ЧДГ. И аз това все питам за ясно становище по въпроса - я на всички заедно, я поотделно.
Много ще ми е интересно и какво мислят, например, от Американския колеж по въпроса. Confused

Доколкото знам АК не обучава децата  основно и само по Българските Държавни образователни изисквания. Не са ли по Американска образователна система? Ако е така, не отговрят на условията за финсиране на децата, предвидени по проектозакон....Дано да греша!

Наистина е интересен казус. Но пък същото е и с IB училищата, които са хем по бълг. обр. изисквания, хем по IB програмата.

Всъщност съм чувала, че и АК имат  голям контрол от министерството, което ме кара да мисля, че би трябвало идеята да важи и за тях.

И още една идея в тази насока - за Немската гимназия с немската диплома. Това си е същият случай като АК, но за държавно у-ще. Confused

Мисля, че за казуса е важно дали покриват нашия стандарт и имат ли акредитация. Какво надграждат не е от значение за избора на родителите и ползването на полагащата им се субсидия /ако се "положи"/. 

Снощи попитах същия въпрос за АК и IB у-ща и във ФБ групата. Принципът е следният - щом учениците покриват бг образователни стандарти, явяват се на матура и получават българска диплома, правилото важи и за тях.

Нека да се върнем на дискусията по зададената тема, моля!   bouquet

# 376
  • София
а аз си мисля нещо друго. Значи, като става въпрос за това да се вдигне издръжката на един ученик, или да се подоби материалната база в училищата, или да се увеличи учителският състав и да не се налага учителите да го играят тъкачки-многомашиннички, да се финансират кръжоци за децата и какви ли още не необходими неща, все пари няма в системата, нали така! Как тогава, изведнъж се намират един десет милиона за частните училища? Я ми го кажете как става този номер! Защото аз искам в училище да има повече кръжоци, нали всички рИвът как младежта била изпусната, нямало къде да спортуват и да се развиват децата, а пари все няма! Ако училищата бяха добре, нямаше да се събират допълнително пари за нови дъски, нови чинове, щори, боядисване на стаите и какво ли не още. За мен никак, ама никак не е честно държавните и общинските училища да мизеруват, да се налага да се тъпчат по трийсет деца в клас, а да се дават пари в частните, за да могат децата да са по шестнайсет, че и чувам, на доста места са около десет в клас. Ще имате много здаве да ни савнявате с богатите държави! Дето се вика, те са си надвили на харча, едва ли и най-смотаните им училища са на дереджето на нашенските - да се правят икономии от парно, да се тъпчат децата по много в един клас, на учителите заплатите да са ниски и да е голям зор да се направят ремонти и да има сапун в тоалетните.

# 377
а аз си мисля нещо друго. Значи, като става въпрос за това да се вдигне издръжката на един ученик, или да се подоби материалната база в училищата, или да се увеличи учителският състав и да не се налага учителите да го играят тъкачки-многомашиннички, да се финансират кръжоци за децата и какви ли още не необходими неща, все пари няма в системата, нали така! Как тогава, изведнъж се намират един десет милиона за частните училища? Я ми го кажете как става този номер! Защото аз искам в училище да има повече кръжоци, нали всички рИвът как младежта била изпусната, нямало къде да спортуват и да се развиват децата, а пари все няма! Ако училищата бяха добре, нямаше да се събират допълнително пари за нови дъски, нови чинове, щори, боядисване на стаите и какво ли не още. За мен никак, ама никак не е честно държавните и общинските училища да мизеруват, да се налага да се тъпчат по трийсет деца в клас, а да се дават пари в частните, за да могат децата да са по шестнайсет, че и чувам, на доста места са около десет в клас. Ще имате много здаве да ни савнявате с богатите държави! Дето се вика, те са си надвили на харча, едва ли и най-смотаните им училища са на дереджето на нашенските - да се правят икономии от парно, да се тъпчат децата по много в един клас, на учителите заплатите да са ниски и да е голям зор да се направят ремонти и да има сапун в тоалетните.

Peace

Недей така де;))) Не искаш в ЧУ щото било гадно Simple Smile
А пък на някои като има стане гадно в Ч - хоп в държавното.
Да въведат и да си стои там като ще финансират.

# 378
  • София
ако тябва да бъда искрена, с почуда установявам в последните години, че доста от приятелите на децата ми от разните извънкласни занимания, бяха преместени от частни в държавни училища. И то не защото родителите са стигнали до просешка тояга и не могат да плащат, а защото след всяка следваща година все повече биваха разочаровани, та вече от пети-шести клас местенето става все по-усилено. Най-много се оплакваха, че оценките се надуват още от начална степен и в края на четвърти клас биваха шокирани на външното оценяване, или просто сравнявайки нивото на своите и други деца от групата. (Става въпрос за извънкласните, на които ходят деца от различни училища и са изцяло частни и платени). Следващото беше, че им е писнало децата да се надпреварват на тема дрехи, телефони, екскурзии и други символи на финансови възможности, дори луксове. някои дори плащаха допълнително частни уроци, защото не бяха доволни от качеството на обучението. За тях единственото предимство на частните беше, че децата са по цял ден, имат транспорт и не ги мислят кой, как и къде да ги прибира. Но все повече споделяха, че са много притеснени като как ще се справят децата с кандидатстването след седми клас и дали изобщо си заслужава веднъж да плащат частно училище, и втори път частни уроци или курсове.
Сега, разбирам, че доста хора ще ме опровергаят, но държа да отбележа, че това са нещата, които сме си говорили с други родители, с които децата ни са заедно още отпреди първи клас, вече толкова много години и нормално сме провисявали доста време в чакане да си прибираме и водим децата, та и доста сме си споделяли.

# 379
Andariel, за съжаление вероятно има и такива ЧУ, както има и такива ДУ. Confused Аз пък имам познати от "елитните" ДУ, които си преместват деца в ЧУ и си поемат най-после глътка въздух от тази безумна надпревара (дрехи, марки...) Confused Така че е въпрос най-вече на добра информираност при избора на дадено у-ще.

Последна редакция: ср, 22 фев 2012, 10:11 от Danybon

# 380
Конкретни случаи- всякакви и колко щете. Качеството е там, където има конкуренция реална.

# 381
  • София

Peace

Ужасно против съм "Парите следват детето".
Не ми се влиза в дискусии.
И особено този момент, в който се постигна целенасоченото съсипване на държавното образование е много подходящ за прокарване на проект тип "ден за ден".
Вместо държавните пари да се реинвестират в държавна собственост, те ще се инвестират в нещо, което утре може да го няма.

# 382
  • София
така или иначе, това не отменя факта, че за държавните все няма пари за подобряване на обучението, издръжката на един ученик е същата, а цените на какво ли не скочиха по няколко пъти, има текучество на учителите, а изведнъж се намериха по десет милиона на година за частните.
За надпреварата не мога да кажа, че е някаква безумна, дори мен ако питаш, може още да се направи за подобряване на обучението, например да се дават по-разнообразни задачи, да се пишат повече съчинения и преразкази. Лошото е от гадните учебници и учебните планове и програми. в клас от трийсет деца е трудно да се работи, но едва ли това смяташ за надпревара. Отличниците в класовете едва ли са повече от 5 човека средно, като имам предвид децата от пет и половина нагоре по всички предмети. Колкото и да е ниско нивото като цяло в образованието, дори на места да надуват оценките, пак отличниците са малко.

Къде е реалната конкуренция, джуди? И за каква реална конкуренция можем да говорим при положение, че се удря едно здраво рамо на частните училища за сметка на държавните? Ти не искаш ли твоето дете да има повече кръжоци в училище? Смятам за крайно неправилно от една опоскана финансово (уж?) система да се дават пари на частни училища. Разбирам държавните са бяха като слънце, пък то си е мизерия. Ти просто в момента разсъждаваш от гледната точка на човек, който е финансово добре и най-вероятно ще искаш частна гимназия. Но това не е обществен интерес, а частен.

# 383
За надпреварата не мога да кажа, че е някаква безумна, дори мен ако питаш, може още да се направи за подобряване на обучението, например да се дават по-разнообразни задачи, да се пишат повече съчинения и преразкази. Лошото е от гадните учебници и учебните планове и програми. в клас от трийсет деца е трудно да се работи, но едва ли това смяташ за надпревара. Отличниците в класовете едва ли са повече от 5 човека средно, като имам предвид децата от пет и половина нагоре по всички предмети. Колкото и да е ниско нивото като цяло в образованието, дори на места да надуват оценките, пак отличниците са малко.

Имах предвид надпреварата в дрехи, марки.... За другото съм съгласна.

# 384
те ще се инвестират в нещо, което утре може да го няма.

Те дават пари на нашите деца, не инвестират в частния бизнес. Така че да няма как да се изпарят децата ни утре. (Пу-пу-пу!)

# 385
Доколкото разбирам от интервютата на министъра тези пари, които са за децата от ЧУ и сега си съществуват, но не се отпускат и няма как тези пари за 8000 българчета да потекат към държавни детски градини и училища, защото те просто не учат там. Така че доста грозно изглежда някой да иска да заграби тези пари. Стига ни фактът, че не ни ги дават!

# 386
  • София
да, да, още малко и швепс на клечка!

Верно ли така е казал?  Shocked

Последна редакция: ср, 22 фев 2012, 10:35 от Andariel

# 387
Andariel, аз не случайно все питам какви механизми ще се използват. Няма смисъл да се повтарям и в този пост.

# 388

Те дават пари на нашите деца, не инвестират в частния бизнес. ...

това не е вярно! И как не можете да го разберете... Децата са само посредници /канал/ за тези пари!

# 389
  • София

Те дават пари на нашите деца, не инвестират в частния бизнес. ...

това не е вярно! И как не можете да го разберете... Децата са само посредници /канал/ за тези пари!

Точно така. Канал са.   
Прост пример: Държавата дава 10000лв на ЧУ (изведнъж държавата намира пари за образование). С тези пари то ремонтира училищният си двор в Драгалевци. Инвестицията в частния имот ли е? Или закупува чинове на името на фирма Станьо ООД? И Станьо решава, че след випуск 2020 ще затвори частното у-ще, защото ще живее в чужбина.
Да, нашите деца ще се изучат, но след това?

И още нещо. Все още не могат да заловят фиктивно записалите се по ЕГН ученици в малкото държавни училища. Нов държавен отдел ли ще бъде открит за да следи за фиктивно записани ученици и харченето на парите? С нова сграда, служители?

Не сме узрели още за подобен тип държавни инвестиции.
Когато държавното образование бъде на ниво, тогава държавата може да позволи реална конкуренция и да прелива излишните пари.

Общи условия

Активация на акаунт