"Парите следват детето" 2

• 51 310
  • 1 165
  •   1
Отговори
# 360
  • волно калдъръмче
Идеалите, в частност идеалът, формира идеологията, прави я достъпна, лесно обяснима, мечтана...Никой не твърди, че" идеология ' е "лоша дума"... Simple Smile

Няма да участвам в безсмислен спор...Затова не искам да знам защо всъщност  ни делиш на Ние и Вие?
Ако има какво ценно да споделиш по темата, можем да дискутираме...
Защо не цениш погледа ми върху данъчното облагане на българите и проектирането му върху вашите желания е ясно - не ти изнася. Апетитът идвал с яденето... или поне така казват!

За теб е безсмислен спор, а за мен повече от смислен. Говорим за едно и също все пак - справедливост, ама на теб вече не ти се говори - разбирам те  Peace

Идеалът отдавна е забравен и не е в основите на идеологиите. Иначе нямаше да има толкова несправедливости.  

# 361
Колко се радвам, че има кого да попитам ...
1. Дали "парите ще следват детето" още от тази есен, че сме 1-вокласници.
2. Дали ще паднат малко поне такците на частните училища?

Почти съм сигурна, че няма да е от тази есен. Всъщност в проектозакона е записано следващата учебна година.
За втория въпрос - от БАЧУ уверяват, че ще стане. Но пък има и друга, ако не бъркам, казва се НАЧУ и там са Меридиан 22. Отделно има и доста независими ЧУ и ЧДГ. И аз това все питам за ясно становище по въпроса - я на всички заедно, я поотделно.
Много ще ми е интересно и какво мислят, например, от Американския колеж по въпроса. Confused

Последна редакция: вт, 21 фев 2012, 20:57 от Danybon

# 362
Уважаема Саморая , тази тема е по-различна, от това, което пишеш. Може би не ти е мястото тук. И защо родители, които избират ЧДГ трябва да се чувстват виновни, че НЕ ЖЕЛАЯТ детето им да е №35 в ДГ с кисела госпожа?Ако искаме демокрация, а не комунизъм, ще дадем право на избор. Е, не всеки ще си го позволи, но това е положението. Искам само да те попитам....ти, явно си от хората, които не.....желаят да ползват ЧДГ.Добре! Няма лошо. Но...ти плащаш ли данъци?!...да, аз също....Ти имаш ли дете, за което искаш избор....да, аз също. Ти имаш ли лични впечатления от ЧДГ....-не?! Е, аз имам. Е, ще ти кажа нещо-аз дълги години работих и в ЧДГ и в общински ДГ. "Ползвала "съм и двете услуги. Така че са ми ясни. Е, защо си мислиш, че аз трябва да плащам данъци, които ще са за издръжка на твоето дете?!Защо аз трябва да съм съгласна с твоя избор-общинска ДГ, защото трябва да се срамувам, че мога да си позволя нещо по-добро?!Е, къде бяха тези пари през годините?!по колко плащате ежемесечно в ДГ за тол.х-я, за пердета, за подаръци на учителките.....е, то ще си стане същото.Лошото е, че хора като теб не могат и не искат да разберат основното- ТОВА СА ПАРИ ЗА ВСЯКО ДЕТЕ-НЕ САМО ЗА ТВОЕТО! Дават се ваучери, пък аз си решавам и имам избор къде да го запиша и ако АЗ преценя ще го поверя в ЧДГ/но не под натиск/. Така че основното, което някои родители не желаят да разберат е- всяко дете има прво на едни 1200лв/примерно/, пък аз ще преценя в коя ДГ ще ги дам.

# 363
А на сайта на асоциацията на частните училища и ДГ има призив към родителите за подкрепа. Интересно ми е толкова ли е голямо лобито на БСП и 90% от медиите ни нахъсват против.Хей, съфорумки, нямамае ли тук журналистка?! Peace

# 364

Последната информация, която ми попадна беше една статия в нета, че парите за частниците ще започнат да се плащат от финансовата 2014г., каквото и да значи това.
За второто е въпрос на виждане на всяко училище/градина само за себе си.

# 365

Почти съм сигурна, че няма да е от тази есен. Всъщност в проектозакона е записано следващата учебна година.
За втория въпрос - от БАЧУ уверяват, че ще стане. Но пък има и друга, ако не бъркам, казва се НАЧУ и там са Меридиан 22. Отделно има и доста независими ЧУ и ЧДГ. И аз това все питам за ясно становище по въпроса - я на всички заедно, я по отделно.
Много ще ми е интересно и какво мислят, например, от Американския колеж по въпроса. Confused

Доколкото знам АК не обучава децата  основно и само по Българските Държавни образователни изисквания. Не са ли по Американска образователна система? Ако е така, не отговрят на условията за финсиране на децата, предвидени по проектозакон....Дано да греша!

# 366

За втория въпрос - от БАЧУ уверяват, че ще стане. Но пък има и друга, ако не бъркам, казва се НАЧУ и там са Меридиан 22. Отделно има и доста независими ЧУ и ЧДГ. И аз това все питам за ясно становище по въпроса - я на всички заедно, я поотделно.

Доколкото знам АК не обучава децата  основно и само по Българските Държавни образователни изисквания. Не са ли по Американска образователна система? Ако е така, не отговрят на условията за финсиране на децата, предвидени по проектозакон....Дано да греша!

Наистина е интересен казус. Но пък същото е и с IB училищата, които са хем по бълг. обр. изисквания, хем по IB програмата.

Всъщност съм чувала, че и АК имат  голям контрол от министерството, което ме кара да мисля, че би трябвало идеята да важи и за тях.

И още една идея в тази насока - за Немската гимназия с немската диплома. Това си е същият случай като АК, но за държавно у-ще. Confused

# 367
Балони, къде го видя този призив на сайта на БАЧУ? Не го откривам изобщо.

Отровка, Балони, по-горе бях сложила линк към Фейсбук група в подкрепа на инициативата. http://www.facebook.com/groups/schoolforall/307434225980555/?not … _t=group_activity
В образователния си блог ми http://danybon-hlapeta.blogspot.com/ направих отделна рубрика "Парите следват детето". Мога да сложа и закова и в основния си.
Сега прегледах през Гугъл на ключова дума "Парите следват детето". Публикациите в блога ми за инициативата и тази тема в бгмама заемат челни позиции в търсачката на Гугъл. А щом сме там - какво по-хубаво!
Ако някои учител, родител, директор иска да пише в подкрепа на инициативата, аз съм насреща и ще я публикувам при мен и ще я разпространя.

Ето и още една публикация за "Парите следват детето" от челните позиции на Гугъл
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4573251

Последна редакция: вт, 21 фев 2012, 21:54 от Danybon

# 368
Аз съм твърдо ЗА частното образование и ако имах възможност, изобщо нямаше да се колебая. За съжаление за момента мога да си позволя 3 500 - 4000 лв. годишно (за всичко, вкл. и транспорт). Като имам и две деца - таксите са ми непосилни. А е толкова хубаво ...
Както и да е. Искам само да допълня нещо:
ДА, парите да следват детето и в частните у-ща, но нека в същото време да дадат повече свобода за събиране на средства и в държавните. Не да се чудим под каква форма да "дарим" някой лев, за да осигурим нещичко повече за децата си. И не на последно място - нека имат право и държавните училища да доплащат на учителите от тези такси, които законно ще събираме.

# 369
kassii, благодаря за подкрепата!   bouquet

# 370

ДА, парите да следват детето и в частните у-ща, но нека в същото време да дадат повече свобода за събиране на средства и в държавните. Не да се чудим под каква форма да "дарим" някой лев, за да осигурим нещичко повече за децата си. И не на последно място - нека имат право и държавните училища да доплащат на учителите от тези такси, които законно ще събираме.

А, не! Само това не! Ще стане работата като с избор на екип в болниците - уж е избор, ама задължителен Sick

Kassii, ти имаш ли представа колко бедни хора има в България и колко много деца отпадат от училище поради бедност??? Май нямаш, защото иначе нямаше да пишеш такива предложения ooooh!

# 371

Доколкото знам АК не обучава децата  основно и само по Българските Държавни образователни изисквания. Не са ли по Американска образователна система? Ако е така, не отговрят на условията за финсиране на децата, предвидени по проектозакон....Дано да греша!

Наистина е интересен казус. Но пък същото е и с IB училищата, които са хем по бълг. обр. изисквания, хем по IB програмата.

Всъщност съм чувала, че и АК имат  голям контрол от министерството, което ме кара да мисля, че би трябвало идеята да важи и за тях.

И още една идея в тази насока - за Немската гимназия с немската диплома. Това си е същият случай като АК, но за държавно у-ще. Confused

Мисля, че за казуса е важно дали покриват нашия стандарт и имат ли акредитация. Какво надграждат не е от значение за избора на родителите и ползването на полагащата им се субсидия /ако се "положи"/. 

# 372

А, не! Само това не! Ще стане работата като с избор на екип в болниците - уж е избор, ама задължителен Sick

Kassii, ти имаш ли представа колко бедни хора има в България и колко много деца отпадат от училище поради бедност??? Май нямаш, защото иначе нямаше да пишеш такива предложения ooooh!

Допълнително материално стимулиране за учителите в Общунските училиша има и сега. То се определя на база на делегираните бюджети и зависи от броя на децата, посещаващи училището. В този смисъл учителите в големите и "търсени" училища вземат средно месечно по-голямо възнаграждение от техните колеги в по-малките. Друг е въпросът, че заплатите съвсем не са толкова големи, колкото заслужава трудът им. Докато детето ми беще в такова училище, всяка учебна година в началото родителите събирахме пари за някаква кауза , но винаги по решение на училищното настоятелство, а не по инициатива на самото училище.

Мисля, че най-затруднени финансово са училищата в малките общини и населени места. Имам приятелка учителка в такова училище. Тя сподели, че единствените и допълнителни доходи са от Проекти, в които участва. Такова право и традиция вече е създадена в много малки и големи училища.Те имат право да участват в редица програми със свои проекти, които им осигуряват допълнително фнансиране.
Незнам, ако се запази сегашното положение, т.е. няма справедливо финансиране на задължителното образование за всички деца, с какво това ще промени положението на по-бедните родители или училища?

# 373
  • волно калдъръмче
Това са пълни глупости. Увеличат ли се децата - пропорционално ще нарасне и броят на учителите и заплатите се редуцират по естествен път.

В малките общини и населени места има друга категория училища. Училищата май бяха три категории, като не помня дали защитените влизаха в това число или бяха отделно.

# 374
Не , не се увеличава броят на учителите, а броят на децата в паралелките...Само в драстично-краен случай се вземат учители и то ако ако има щатни бройки. Те от своя страна се определят в т. нар."образец 1 ", който е своеобразен цялостен план за работа на училището през започващата учебна година и промени по него са невъзможни до следващата. Броят на учителите се съгласува със съответния Инспекторат по Образование и на база бюджет и ред други критерии, се преценява дали да се разкрие ново място за учител.
Била съм в тази система и знам. А ти, Саморая само заради спора ли се захвщаш или имаш инфо? Сподели!

Да, има защитени училища, които не определят бюджетите си по брой деца, а по други критерии- например , че са единствено училище в рамките на голям периметър. Приятелката ми е точно в такова и точно те работят по Проекти и то доста успешно.

Общи условия

Активация на акаунт