Животът извън града

• 24 197
  • 381
  •   1
Отговори
# 225
Като каза малки прозорци  Laughing - аз не обичам прозорци и слънчева светлина  Crazy Мъжа ми непрекъснато вдига щорите , аз ги пускам ... имаме една - единствена северна стая и ми е любима  Simple Smile А най - много време прекарвам на мансардния етаж , там ми е кабинета и е вечен полумрак  Simple Smile
В този смисъл никак не съм противник на усойните места . Просто исках да кажа , че има и слънчеви и топли къщи , не е задължително щом си в къща , да е = на студено .

# 226
  • София
Като се замисля, аз също съм така, но обичам големите прозорци.
И запердвам после, за да постигна сумрак.
И такова централно осветление не обичам, а от локални лампи по много и навсякъде.

Но защо се отплеснахме в битови тематики, а забравихме да даваме предложения на Кафенце и методики за докопване до централни градски части.

# 227
като се появи онлайн кафето, ще помагаме със съвети  Simple Smile

аз пък умирам за огромни прозорци, светлина и слънце. полумрака го свързвам с тъмничен затвор и усойна, мрачна килия в манастир, и изобщо със студ. нямам точна представа защо имам такива асоциации.

# 228
И аз обичам, но при нас не можеш да пр..днеш без да получиш лиценз от общината, особено, ако решиш да преправяш фасада. Малко мегдан има за свободни съчиния и архитектурни мераци, всичко трябва да е в тон, и общината да събира такси от всичко най-важното Twisted Evil

# 229

Но защо се отплеснахме в битови тематики, а забравихме да даваме предложения на Кафенце и методики за докопване до централни градски части.

е тя нали имала апартамент до Колизеума.

# 230
  • София
Къде при вас? Защото и при нас има драми с промяна на фасада, а задаването на параметри при проектирането също отдавна е факт, но хубавите френски прозорци не влизат в листата на забранените от закона Simple Smile

Аз разбрах, че апартамента при Колизеума е на нейните свекър и свекърва, които са взели управленското решение да поделят къщата с Кафенце и нейния съпруг и деца и да отдават апартамента под наем, простете, ако не съм разбрала правилно.

# 231
  • тук-там
И аз обичам, но при нас не можеш да пр..днеш без да получиш лиценз от общината, особено, ако решиш да преправяш фасада. Малко мегдан има за свободни съчиния и архитектурни мераци, всичко трябва да е в тон, и общината да събира такси от всичко най-важното Twisted Evil

Извинете за отклонението, но да те попитам - това ли е причината в  Рим почти да няма тераси... и наистина все едни такива мънички прозорчета - всички сгради изглеждат като казарми! newsm78
Че и на боя го докарват - едно такова жълто.....еднакво. - не говоря за предградията!

# 232
Предполагам, че да. Има много изисквания, не само за стари сгради, чак до абсурди се стига, напр. имаме познати ( аз живея в Централна Италия, не в Южна и там не знам как е но сигурно е така), но тия хора решиха да си преправят терасата, бяха им се изправили косите, защото и настилката на терасата им била обект на одобрение  Rolling Eyes Аз в някаква степен съм напълно 'за' правилата, но факт, че ако искам френски прозорец  трябва да питам, което е досадно, защото не живея в някаква туристическа зона или дори централно градска:) / много хора разбира се правят промени на свой риск/
Има и изисквания за дворовете. Ако не ринеш сняг си застрашен, ако ти се подава храст над оградата към улицата ( аз имам такъв) пак рискуваш глоба, ако не поддържаш твоето петно улица пред къщата и т.н теоретично, разбира се

# 233
  • тук-там
... но факт, че ако искам френски прозорец  трябва да питам, което е досадно, защото не живея в някаква туристическа зона
Peace Ясно. Но то и в БГ си е горе-долу така - за всяка промяна на фасада би трябвало да се иска разрешение, не че го правят, де. То и затова всеки си остъкли кутийката..., пък си проска гащите на въженце. ooooh!
Сори за колоритността и отклонението! Peace

# 234
Кафе с мед, ако знаеш само колко добре те разбирам и ти съчувствам!

В Германия като отидох да уча, унито беше на 40 км от Мюнхен в градче супер консервативно и малко, издържах там точно 1 година, после се преместихме в Мюнхен в студенско общежитие. В по-големия град нещата са по-добре от към гледна точка на деца, разстояния, кина и забавления.

От 1,5 год съм в БГ, наложи ми се служебно да ме изпратят тук да си свърша работата. Преместих и детето с мен, за да може да понаучи български. Искам да ти кажа, че и в София положението не е розово, и тук пак ще ти се налага да разкарваш деца на у-ще, детска градина, извънкласни занимания, етц. Но културния афиш е тук, и е повече от прекрасен. Въздуха в София е мръсен, донякъде Витоша спасява положението, но само донякъде. Ти ще живееш в Изток, повярвай ми че това е един от малкото квартали в които си заслужава да се живее в София, моето мнение е че останалите са зле. Има още 1, 2 и това е.
Не се сърди човече да ми прости тази волност, че така се изказвам. Wink

В Изток нормални у-ща няма, не вярвам да пуснеш децата в кварталното у.ще, има хубави детски градини....така или иначе отново ще се ангажираш да ги водиш поне докато станат 4клас.

А колкото до живота на село....имаме вила на 60км до София, прекрасна къща на прекрасно място - мечта за всеки който не е живял в нея през зимата. Бях там за Нова година, доста време ни отне докато я стоплим, но се получи, на 2рия ден вече ходехме без шуби и ушанки, изкарахме страхотно иначе. Не бих живяла там постоянно, най-близкия град от селски тип е на 7 км.

Но пък искам да имам къща в Банкя в частта в която има канализация, добре изолирана, с подово и стенно отопление с малък двор.
Не искам да имам къща в село до Мюнхен, не съм такъв тип човек, просто - за мен къщата в Банкя е едно, къщата в село до Мюнхен съвсем друго, и ползата е за къщата в Банкя.

Като цяло да обобщя, че има много негативи в София, намират се и  позитиви, ако това е което искаш, ела поживей тука, но не знам дали манталитета няма да ти писне в един момент. Защото вярно, имаш вероятно приятели, но и те ако имат семейства, вижданията ще бъдат епизодични. А съпруга ти, той какво би могъл да прави в БГ?
Няма ли вариант да наемете апартамент в Рим, на по-комуникативно място? На теб не ти се стои в къщата на свекърите или не ти се стои в Италия,това е което не ми стана ясно?

Аз например не съм взела решение да оставам в София, след като ми приключи ангажимента.

# 235
  • София
Е, то може да се каже, че цял Рим е архитектурен паметник.
Ако започнат да си дялкат по свое усмотрение ще стана страшно.
Разбира се, че трябва да има закон за единна аритектурна среда и това не е само в Италия, а в целия цивилизован свят, ние сме говорили за това и друг път.

Например на гръцките острови има отново много строга нормативна уредба, за да се запази автентичната атмосфера- прозорците само синьо или зелено и все в този дух, на Цикладите- Санторини, Миконос, Фолегандрос и т.н.

У нас в Банско се въведе такава рестрикция- сградите в камък и дърво, не знам дали ви е направило впечатление, но рано или късно има ефект.

# 236
фрайзинг?

# 237

Ахам, точно същия. Не го споменах,защото вероятно Кафето живее в доста по-малък да не ги сравняваме. Peace

# 238

Ахам, точно същия. Не го споменах,защото вероятно Кафето живее в доста по-малък да не ги сравняваме. Peace

Кафето не зная, но аз съм поживяла във Фрайзинг и май в същото общежитие  Twisted Evil
Ех, свет,свет малък ...
Разкошен е Фрайзинг, сърнички по дворовете, ухание на пресна тор,  само че след не помня колко часа няма рейс, та трамбоваш селОто до общежитието да каляваш мусклулатурата, недай си боже да ти се до.... по пътя, загубен си  Grinning

# 239

Кафето не зная, но аз съм поживяла във Фрайзинг и май в същото общежитие  Twisted Evil
Ех, свет,свет малък ...
Разкошен е Фрайзинг, сърнички по дворовете, ухание на пресна тор,  само че след не помня колко часа няма рейс, та трамбоваш селОто до общежитието да каляваш мусклулатурата, недай си боже да ти се до.... по пътя, загубен си  Grinning

да да..аз ако знаеш колко колело съм покарала там, точно заради рейсовете..
Ами света е село, какво се учудваш, кога си била там?

Общи условия

Активация на акаунт