Защо няма да ви дам работа

• 27 226
  • 581
  •   1
Отговори
# 285
Когато блогърът напредне до поне 100 души персонал, може да си помисли. Но при 12 човека всеки си има определена работа и отсъствието на 1 може да разстрои работата. Ако имаш 3 магазина с по една продавачка?

Всъщност пропускате нещо много важно - че не може да уволни тези майки. А, повярвайте, има и некадърни майки.

# 286
А, повярвайте, има и некадърни майки.

Шегуваш се, не е възможно. Поне не и БГ мамата.

# 287
А, повярвайте, има и некадърни майки.

Шегуваш се, не е възможно. Поне не и БГ мамата.

Не, не, опазил ме Господ. Те не са от нас.

# 288
Трещи, не се вживявай толкова, де.  Laughing
Кажи ми кой бизнес стартира с парите от един апартамент и хоп! веднага на тепсия 12 служители, които не се знае какво точно трябва да правят, освен да раждат и гледат болни деца.
Всеки, който тръгва да развива собствен бизнес с толкова малко пари, първо тръгва на принципа "Мама, татко и аз...", пък чак тогава, ако нещата потръгнат, започва да се разширява и да назначава чужди хора.
Достатъчно се нагледахме на надути бизнесмени, които срещу една ипотека на семейния апартамент се обзаведоха скоропостижно с лъскав офис, секретарка и нова кола. Както и на грозната гледка на унизителни фалити, изхвърлено на улицата семейство с малки деца, драматични разводи и прочие логични последствия... Защото тези ипотеки трябва и да се изплащат, все пак.
Както има некадърни работници, така има и пишман-работодатели. Жалкото е, че не винаги им личи още отначало.
Вярно е, че трябва да имаш кураж, за да започнеш собствен бизнес, ама се искат и много други работи, най-вече пипе. То си личи кой успява да се развие и кой остава в историята като просто поредния "Господин за един ден".
Гадното е, че в момента кризата удари именно свестните и предприемчиви хора. Може би донякъде вината е тяхна, че не са достатъчно "предприемчиви" и се задоволяват с честен труд, вместо да мошеничат на дребно или по-едро. Ето, тук се крие същинският проблем, а не в хипотетичните права на някоя от страните по трудовия договор - че с честен труд у нас е много, много трудно да се постигне нещо.
Респект пред тези, които успяват! Въпреки и напук.

# 289
Стигаме до въпроса защо изобщо някой е луд да наема жени?!

Сийке, последните ти два постинга ми напълниха душата. Simple Smile Признавам си честно, за ужас на аргун. Mr. Green

# 290
  • София
Кога трябва да ги уволни? Като разбере, че са бременни или докато са в отпуск по майчинство и внезапно разбере, че са некадърни?

# 291
Кога трябва да ги уволни? Като разбере, че са бременни или докато са в отпуск по майчинство и внезапно разбере, че са некадърни?

Аз например разбрах, когато излезе по майчинство.
Заместничката й се справя по-добре. Две години са достатъчно дълго време, за да се усети който и да е работодател.
Но скоро се връща титулярката и по-кадърната трябва да бъде освободена.

# 292
  • София
на мен ми се е случвало - интервю, харесваме се, всичко точно, вече за работното време започваме да си говорим, и като разберат, че съм омъжена, и автоматично всичко приключваше - щом съм омъжена, значи всеки момент ще забременея, ако дори вече не съм бременна в първите месеци и си трая нарочно. Направо очите им помръкваха. А години преди това казваха, че съм твърде млада и съм щяла да ходя по купони. Върви, че ги разбери! що си със шапка, що си без шапка е тяхната работа! Добре че някои хора не мислеха така.

# 293

И за такава ситуация си има начини. Четене му е майката. Или плащане на някой, който е чел.

# 294
Още една пенкилерка! Аз говоря за Квебек, но темата не е за детските градини. Опитай се да овладееш фрустрацията си и не говори наизуст. Аз живея тук ( в престижно предградие на Mонреал, Квебек, Канада) от 7 години и знам как стават нещата. Но мисля да спра до тук, отивам да работя - като се върна, в свободното си време, ако ми се занимава с чавки и ако отворите тема за детски градини, мога да се включа. Също има значение дали говориш френски тук - иначе се оказваш в положение да не разбираш реалностите и да не можеш да се ориентираш в обстановката.

А корупция има, естествено, но е на много високи нива и ние, обикновените граждани, не сме засегнати пряко. Примерно, накой кмет злоупотреби с обществени поръчки или си гласуват премии при напускане или ходят на скъпи почивки - нищо ново под слънцето. Но като отида на лекар не ме гледат в ръцете.

Забелязала съм, че всите живеещи в престижни и по-престижни предградия из всичката чужбина (особено концентрирани в БГ-мамма) са най-наясно със социалните детски градини, връщането на пари (за което се изиска доход под...), социалните помощи и всичките подобни благини. Започвам да се замислям дали това знание не иде с пощенския код и адреса?  Laughing Колкото по-престижно предградието, толкоз по-близък сблъсъка със социалните облаги. Останалите ти разсъждения ги подминавам отма, те само показват колко се е отразило престижното предградие на широтата на мирогледа. Вари го, печи го, ама... И Монтреал не помага.  Whistling Никак не ни влияят обществените поръчки, никак! Хич!  ooooh!

Ясно е на всички къде живееш, уточнявай се просто, да не се обърка някой тръгнал за Канада, това все пак е една огромна държава, в чието лоно Квебек е просто една... ваденка. Със съвсем реални изгледи в не толкова далечно бъдеще да се лиши от доста от спонсорството на останалите провинции.

# 295

И за такава ситуация си има начини. Четене му е майката. Или плащане на някой, който е чел.

Плащането не плаши душите наши.
Днес се сдобих с нов касов апарат за 500 лева, за да е удобно на НАП.
Само преди две седмици си направих електронен подпис срещу още сто лева, за да не се морят, докато си внасям ДДС-то.
Що да не си платя на някой да ме светне как да освободя некадърна майка, при положение, че държавата се е погрижила да ми създаде условия да не мога да го правя?
Нали за това говорим, улеснява ли държавата работата на частника, създава ли му ТЯ условия да развива бизнес?

# 296
Да де, подробностите от пейзажа ви морят вас, не КТ. КТ е правен за работодателя, колкото и да не ви се вярва. Винаги се намират вратички за всичко, все пак и адвокатите трябва нещо да ядат. Simple Smile

Бюрокрацията и корупцията, да си го кажем в прав текст.

# 297
  • София
Аха, държавата да създава условия на частника, който е неспособен да си подбира персонала освен по метода на пробите и грешките, пък жената да остане без майчинство.
Сега можеш да ѝ стъжниш живота и тя сама да напусне, да ѝ намалиш заплатата, да я съкратиш. Все ще измислиш нещо.

# 298

Плащането не плаши душите наши.
Днес се сдобих с нов касов апарат за 500 лева, за да е удобно на НАП.
Само преди две седмици си направих електронен подпис срещу още сто лева, за да не се морят, докато си внасям ДДС-то.
Що да не си платя на някой да ме светне как да освободя некадърна майка, при положение, че държавата се е погрижила да ми създаде условия да не мога да го правя?
Нали за това говорим, улеснява ли държавата работата на частника, създава ли му ТЯ условия да развива бизнес?

забрави и чудото персонален регистър
забрави регистрацията на трудови договори и още хиляди, хиляди бумащини, които хората в нормална държава никога не биха приели
наскоро говорих с познати италианци, те ми казаха, че ако това им се случи на тях с касовите апарати, ще стане война
там още важат регистрационните номера на колите от втората световна и никой дори и през ум не му минава да поиска хората да си сменят табелите
и какво от това
кучетата си лаят, керванът си върви
платих за демонтаж на стария касов апарат
платих за новия
платих на софтуерната фирма за доработка с този фискален апарат
ако искам

в интерес на истината трябва да признаем, че нещата са доста по-канализирани отколкото преди 5 години дори

# 299
Аха, държавата да създава условия на частника, който е неспособен да си подбира персонала освен по метода на пробите и грешките, пък жената да остане без майчинство.
Сега можеш да ѝ стъжниш живота и тя сама да напусне, да ѝ намалиш заплатата, да я съкратиш. Все ще измислиш нещо.

Shocked
Нали не вярваш, че викам врачка на интервюта, за да си подбера секретарка, например?
И при най-прецизния подбор стават грешки, а и хората се променят, на някои им се появяват проблеми, коя с мъж, коя с роднини, не ме интересува, ако това не им става навик и не започва да пречи на работата им.
Фирмата ми не е благотворително дружество.
За твое успокоение, няма да остане без майчинство, нали си е у дома, а не в офиса, нали на мястото й има кадърен работник, който също има семейство, деца...
Кой да предпочета от двамата? Кадърния ли некадърния?

Общи условия

Активация на акаунт