Защо няма да ви дам работа

• 27 254
  • 581
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Ами зависи от работата.
Според мен, от определена работа се затъпява.
Ама крайно.
Освен от работата и от човека зависи.
Ако си тъп, няма от работата да поумнееш.

Понякога има ценни кадри.
И един ценен кадър и с деца, и с болнични и без мъж, пак има по-високо КПД от някой свободен като птица, ама тъп като галош, но с добри данни в СВ-то.

# 196
Касита, ти как предлагаш да бъде мотивиран работодателя да те наеме? На 40 дни болнични има право всеки работник, мъж или жена, с деца или без деца. Бащата има същото право като майката да ползва болничен за дете. Според мен законодателството си е ок в това отношение поне.

Наистина ли считате болничния за основен препъни камък? Той е най-малкият проблем.
И не сте наясно всъщност колко време може да се отсъства по болест. Едно е за мен, едно е за гледане на друг човек.

# 197
Касита, ти как предлагаш да бъде мотивиран работодателя да те наеме? На 40 дни болнични има право всеки работник, мъж или жена, с деца или без деца. Бащата има същото право като майката да ползва болничен за дете. Според мен законодателството си е ок в това отношение поне.

ОК за кого?
За Дянков?

Аз например предлагам да започнат от това болничните пак  да се плащат от съответните фондове, в които се отчисляват пари за болнични, а не да се плащат от работодател.
Сегашният модел ми се струва супер несправедлив по отношение на работодателите.

Не става въпрос за избор между можещи и не можещи хора, а за избор между отсъстващи и не толкова отсъстващи от работа при равни други условия.

# 198
При нас като се разболее някой просто се обажда, че е болен и не му правят проблем, с уговорката че ако не е легнал с температура, ще бъде на скайпа. Даже болнични не носим. Аз взех само веднъж, почти в началото, защото не знаех че така процедират. После за детето, нямаше как, но проблем никой не ми е правил. Има фирми и фирми.

Точно, защото "има фирми и фирми" и в повечето случаи не се опира до желанието на работодател, а до възможностите. Защото я си представи колко ще са полезни 10 шивачки в болнични на работодателя си, по скайп  Confused Или каквото и да е друго производство, или в сферата на услугите.
Не знам защо някой като работи в офис и има още 3-ма като него, които могат да му поемат работата или може да си я върши вкъщи, си мисли, че всяка работа може да се организира по същия начин  ooooh! Абе започнете да виждате и по-далеч от носа си бе хора.

# 199
Ясно е, че в производството не става така както в други отрасли.
ПРи нас може, а вече има и фирми, на които им излиза по-евтино служителите да работят дистанционно, отколкото да поддържат работно място. Ходят на работа само за оперативки и заседания. Обаче забелязвам, че на част от служителите не им е комфортно така. Няма пълно щастие.

# 200
  • София
Естествено, че зависи от работата.
Има разлика между умствен и физически труд, как може да се сравнява един юрист с една шивачка в цех, или сервитьорка, за които КПД се измерва с физическо присъствие на работното място.

Да, пестят от офис.
Няма пълно щастие, ама по-добре без офис, отколкото без заплата.

# 201
 Grinning E, да, обаче хората искат да са част от колектива, да са в течение на служебния живот, а така може да останат с чувството, че са изолирани и не точно "първа ръка" служители. Много е трудно с чисто физическите работни места - в центъра пространствата са малки, често няма къде да се смести бюро дори за стар служител, камо ли за нов. Много е проблемно това с дистанционната работа.
Наш познат дори е обзавел работни места в мазето - луксозни бюра, ама в мазе, без дневна светлина. И то за старши служители.

# 202
  • гр. Шумен

Точно, защото "има фирми и фирми" и в повечето случаи не се опира до желанието на работодател, а до възможностите. Защото я си представи колко ще са полезни 10 шивачки в болнични на работодателя си, по скайп  Confused Или каквото и да е друго производство, или в сферата на услугите.
Не знам защо някой като работи в офис и има още 3-ма като него, които могат да му поемат работата или може да си я върши вкъщи, си мисли, че всяка работа може да се организира по същия начин  ooooh! Абе започнете да виждате и по-далеч от носа си бе хора.
И в производството може да има взаимозаменяемост. Проблем става, когато майстор на ключова машина се разболее или излезе отпуск. Но това е нормално да се случи, така че работодателят винаги трябва да има резервна възможност. Но в масовия случай има възможност за заместване. Ако няма епидемия от болни де...

# 203
  • София
Абсолютно обяснимо.
В много от фирмите се взимат такива управленски решения, за да си запазят хората и режат от какво ли не, за да сгласят бюджета, само и само, за да не посегнат на хората.
Препоръчително е да се разговаря и да се мотивира едно такова решение, за да са наясно, че тези решения се взимат в тяхна полза и с грижа за тях, всъщност, а не в техен ущърб.
Въпреки, че онези вечно недоволните е излишно да казвам, че едва ли ще се задоволят, ама карай.

Душица, много мил ми стана този с мазето.
Има толкова работодатели, които са лоялни към хората си и се отнасят към тях с грижа и внимание.
Затова понякога в такива теми малко се разочаровам, когато се говори само за експлоататори и гадни капиталисти и все в този дух.
Защото и аз познавам такива, които на глава застанаха, какви ли не еквилибристики направиха, от какво ли не се лишиха, но на хората не посегнаха.
Въпреки, че много от тях са просто излишни, с оглед трайно намалелия обем работа и на практика никакви изгледи в близката петилетка да се задава тенденция за увеличаване обема на работа.
Ама нейсе.

# 204

Душица, много мил ми стана този с мазето.

Да бе, сигурно живее в палат,  служителите в мазето. Знаем ги ние - чорбаджия-изедник.

Всъщност в статията става дума основно за тези 3 год. , както и за това, че не може да уволни майка, а не за болничните.   

# 205
  • България-Швейцария
Явно е различен законът в Унгария и първите 3 дни не ги плаща работодателят, затова не става дума за болничните.
Ако беше като тук, със сигурност щяха да са споменати.

Колкото до ъндърграунд работните места - и моето от доста години е на подземна кота, но все пак наистина зависи за какво точно мазе става дума.
Между такова в стара постройка или панелка, дори в централната част на града и подземно ниво на административна сграда разликата е доста голяма.

# 206
Ами зависи от работата.
Според мен, от определена работа се затъпява.
Ама крайно.
Освен от работата и от човека зависи.
Ако си тъп, няма от работата да поумнееш.

Понякога има ценни кадри.
И един ценен кадър и с деца, и с болнични и без мъж, пак има по-високо КПД от някой свободен като птица, ама тъп като галош, но с добри данни в СВ-то.

С тази постановка съм абсолютно съгласна. Simple Smile Не може да се отрече - така си е.

# 207
  • София
Да, Андариел, от опит говоря.Нищо в живота ми и не се случило с лекота, бачкам като луда, още от 5-ти клас.И съм хвърлила много усилия да убеждавам преди време майка ми, която остана вдовица, с четири деца на 36 години, че всичко е в наши ръце.И аз, най-малката успявах да вдъхвам вяра и надежда на сестрите и брат ми.

От пети клас? И какво работеше и изобщо кой ти е позволявал да работиш и каква работа ти е давал?

# 208
  • София
Андариел, пак обърка двата щата! Отвори един речник и виж какво означава гурбет и какво означава емиграция и тогава ела да се обясняваш как т.нар. емигранти ( а всъщност говориш за гурбетчии) бачкали на черно и търпели не знам си какви унижения. Не сме всички от директори нагоре (въпреки че има и директори), а сме средна класа - за н-ти път да ти обясня. Това за хушовете винаги ме кара да се смея - къде ги тези хъшове - в Седем часа разлика. Не ми били компоти, най ми били компютри.
Знам, че си бясна, защото няколко пъти те споменях в разни класации като дразнеща личност - ще го кажа още веднъж - не се траеш, вземи си намери някаква работа - барем се успокоиш!

Нищо не съм объркала! Гурбетчиите са емигранти, друг въпрос е дали са легални или нелегални. във всеки случай не са туристи. Отделно, повечето гурбетчии отиват с идеята, ако им потръгне да изтеглят и семействата си и да уседнат там. Колко гурбетчии са с работна виза/право на работа - малко! Останалите са нелегални.

И какво като си ме писала в някакви класации! Голяб праз! Ще взема, че точно ще се впечатля, шъ знайш! Само едно ми обясни - какво толкова ти вади очите моята работа, че все натам върртиш и сучеш. Трябва да се срамувам ли, що ли, в джоба ли ти бъркам, ти ли ме храниш и поиш, че така рипаш!  ОбЯсни ми, ако обичаш! Бай дъ усй, не гледам въпросния сериал.

# 209
Никак не е приятно такова положение в 21 век, но пък въпросната девойка освен, че за няма и година успя да спести сериозна 5-цифрена сума местна валута, работейки полулегално, не особено престижна работа и без да знае дума език (съответно под опека на приятелка, която й удъжаше част от приходите за превод), след още толкова време от гурбетчийка мина в категорията на емигрантите, намирайки си местен мъж.

Действието се развива в Европа, естествено, отвъд океана не става по този начин.

В Европа е пълно с гурбетчии, които живеят при описаните от теб условия. Тази работа обаче със спестяването за по-малко от година на петцифрена сума в Европа, на непрестижна работа, без да знае език е силно съмнителна, освен ако не е практикувала най-древната професия. 
И ние сме живяли в Европа и сме се нагледали на такива "спестовници". 

Общи условия

Активация на акаунт