Защо няма да ви дам работа

• 27 210
  • 581
  •   1
Отговори
# 330
Проблемът е комплексен и не е само в точките, които бях изредила -

В нашата фирма има служителка, която е в майчински и представи си - като се върне - трябва да я пусна в отпуск 40 дни и да И го платя!!! Това са пак пари от фирмата. Но, моля те - щом държавата е сметнала, че майчинството се води за стаж - да си и плаща тя отпуската. Защо фирмата, където тя не е работила 2 години и където пак ние 2 години плащаме здравните осигуровки е натоварена с това задължение?
Ние плащаме 2 години здравни без да е работила, 40 дни отпуск, който не е заработен, и после не знам си колко време нямам право да я уволня и да искам разрешение от някой който никога не е носил отговорност за заплати и хора!!! После всеки 3 дни от болничните /знае се колко болнични ползват майките в началото/ пак ние ги поемаме.

А държавата къде е?

Работниците ти са хора.
Раждат, отглеждат деца.
Надигна ми се докато те четях.
Може би ще е добре да видиш нещата и от другата страна, че май скоро ще ти се наложи  и ти роб да станеш.
И какво ти е виновна държавата? Ти си в трудови взаимоотношения с работниците си и следователно трябва да си изпълниш задълженията така, както е предвидено в закона.
Все някой ви пречи на вас "работодателите", все космоса ви пречи.

# 331
  • Пловдив
И работникът пита държавата къде е ? Защото всеки един ден и държавата го ощетява с нещо. И все пак държавата играе повече за бизнеса, защото онези, които коват закона, си защитават бизнесите. Те се движат в среди на заможни и успели хора в столицата и изобщо не са наясно какъв е животът извън нея. Значи по-малко рестрикции за биснеса да има, че иначе фирмите щели да фалират. А домакинствата, които фалират ?

# 332
Моля , не се захващайте за всяка дума .Работника и служителя са абсолютно необходими на всяка фирма да съществува ,за всяка работа той очаква да си вземе парите на 30 число и ние (поне досега ) му ги даваме навреме , но нашите клиенти въобще не смятат за необходимо да си платят задълженията на време - за това ДА понякога се налага да вадя от своя джоб за да му платя заплатата .За това положение работника няма вина , но виж държавата за всеки ден просрочен осигуровки ми "реже" главата.И като цяло българина не разсъждава , че той работи за  себе си  , а работи за неговия  шеф , на който той превива гръб - съответно много от тях се опитват да ни крадат , а много трудно да търсиш правата като работодател срещу недобросъвестни работници !!

# 333
Сега чакам и аргументите, че в тази държава има условия за бизнес.
...
За да не си помисля, че и ти просто си мрънкаш, както "мрънка" авторът.

Не, няма, дай да легнем да мрем дружно.

Не ме интересува какво и дали мислиш, но искам да отбележа, че никъде не мрънкам.

Ако те притеснява да говориш за проблемите, защото те натоварва, потиска и ти създава душевен дискомфорт, вероятно си объркала темата, има съседна, в която мислят и правят бизнес позитивно. Визуализират.
Ние тук си говорим за неща, които са реални.

Реални са и осигуровките, които работодателите са длъжни да плащат, за да може  нетрудоспособните работници да ползват пари от съответния фонд.
Да, ама не. Когато се разболеят, пак плащат работодателите.
Когато са по майчинство, работодателят плаща здравните вноски, факт, на лице, което може и да е работило само една година, може и никога повече да не се върне на работа на същото работно място, защото например е решило да си гледа детето до 5, 7 или 18 години. Негова си работа.
Тук изобщо не става въпрос дали работникът заслужава тези пари, а кой трябва да ги плаща, работодател или държава?
Ако работодател, защо?

# 334
Ми да, или един хубав КТ, който позволява всичко на работотдателите спрямо работниците, за да "стимулира бизнеса им"
Например:
1. кюташ по 16 часов работен ден бременни жени.
2. В момента, в който работодателят разбере, че някоя жена е бременна - веднага да я уволни, като тя му заплати глоба за измамата, че не си е давала вид, че ще забременее
3. Работодателят да не плаща осигуровки и данъци. Всички социални плащания ще са за сметка на "заплатата" на работника.
4. Работникът няма право на годишен отпуск. За какво му е?
5. Работникът няма нужда да получава заплата. Ще му се заплаща по мнение на работодателя, ако е гладен или ако е жаден.

...
така харесва ли ти, Бо. На Аушвиц ми прилича на мен. Mr. Green Много е файско. Така работодателят ще го стимулира държавата да взема и назначава все нови и нови служители и работници и няма да има безработица. Всичко ще е цветя и роби. Laughing

# 335
  • Пловдив
Моля , не се захващайте за всяка дума .Работника и служителя са абсолютно необходими на всяка фирма да съществува ,за всяка работа той очаква да си вземе парите на 30 число и ние (поне досега ) му ги даваме навреме , но нашите клиенти въобще не смятат за необходимо да си платят задълженията на време - за това ДА понякога се налага да вадя от своя джоб за да му платя заплатата .За това положение работника няма вина , но виж държавата за всеки ден просрочен осигуровки ми "реже" главата.И като цяло българина не разсъждава , че той работи за  себе си  , а работи за неговия  шеф , на който той превива гръб - съответно много от тях се опитват да ни крадат , а много трудно да търсиш правата като работодател срещу недобросъвестни работници !!

Да, но ако вие плащате навреме, не всички работодатели го правят, налице е същата ситуация със служителя, звънят му от банката, не може да си плати навреме тока, отвсякъде го притискат, защото доходът му не е изплатен навреме. Тъй че и едното го има, и другото.

Държавата е ясно, че се е вкопчила и точи от който може, и от бизнеса, и от работника. Отделно бизнесът да компенсира, гледа да изстиска потребителя от една страна, и служителя си, от друга (не е ли така ?!) И какво излиза, май човекът на наемния труд е най-прецакан, защото няма как да "рекетира" нито държавата, нито работодателя си.

Затова и доста мамят, скриват доходи, крадат. И бизнесът скрива доходи от държавата. И държавата "няма пари". И се завърта порочният кръг, в който живеем.

# 336
Има много некоректни фирми -неоспорим факт  , тука трябва да е ролята на държавата -да контролира , фирмите които не плащат на работниците , да обява бързо фалити и при такива -да се плаща на работниците каквото са заработили ( ако има какво да се продава) има такъв фонд , който да поема до няколко неплатени заплати при фалит.Но реално това не се случва , а се прави по лесното - дайте сега работодателите да плащат и пътните на работниците ( предложение от вчера ) !

# 337
Надигна ми се докато те четях.

учудена съм много от поста ти!
А, когато се запознахме не ти се повдигаше...

Опитваш се да противопоставиш работник срещу работодател.. много елементарно мислене. Нещо насадено от комунизма и залегнало дълбоко в нас... А всъщност държавата точно това прави - разделя и владее.

Смятах, че като си преподавател в ТУ си малко по-умна...
Остави!

# 338
Едва ли Бо иска това. Тя просто каза, че трябва да се свали от плещите й издръжката на една бременна, след като няма принос към фирмата. Преди раждането си има внесено за тая цел. Отделно не може да идваш от отпуск по майчинство и да излизаш в платен такъв. С какво го е заслужила спрямо работодателя си? Може би й се полага спрямо детето, ама какво е видял от нея работодателят през тия две години, освен разходи за здравни осигуровки?
И аз си съкратих работничките. Ми то накрая се оказа, че за мен остава по-малко ( дори имаше месеци и без да остава за мен), отколкото давам на тях.
Да не говорим, че и не им се работи - едната последно време идваше, когато й е кеф и ако не вали дъжд. Беше за дисциплинарно уволнение, ама айде - съкратих я, да иде и на борсата да взима пари. Сега ме е яд, че не я уволних.

# 339
  • София
айде стига глупости с това, че работодателят плащал осигуровките от джоба си! Моля ви се, да не се будалкаме, това да не е благотворителност! Просто работникът изкарва изкарва и бруттната си заплата, и осигуровките. Ако работодателят трябва да ми даде чисто 300 лева, то за да му излезе сметката, трябва да съм заработила същите тези 300 + всичките осигуровки, които той ще внесе (ДОО, ПКБ и Здравно) + съответната Добавена стойност върху труда си. Ако ли не му излиза сметката, просто няма да ми даде 300, а по-малко. Съвсем друга история е как този човек си организира фирмата - дали има работа за хората, колко хора му трябват, как е калкулирал всички разходи по дейността, вкл. заплати и прочие. Ако грам не разбирах от икономика и счетоводство, само на основа тукашните писания, щях да живея с мисълта, че работодателят прави велики дела като едва ли не за своя сметка плаща осигуровки! Да, ама не! Всичко работникът си го заработва, а не му го подаряват!

# 340
айде стига глупости с това, че работодателят плащал осигуровките от джоба си!

не от джоба си, а от бизнеса...

едва ли някой тук е казал такова нещо - "от джоба си".

# 341
  • Пловдив

Опитваш се да противопоставиш работник срещу работодател.. много елементарно мислене.

Че те са противопоставени по логика ! Кога не са били противопоставени ? Ако за единия има повече, за другия има по-малко, и обратно. Скачени съдове. Обикновено има по-малко за онзи, който е в подчинена позиция.  Би трябвало да имат общ интерес, но всъщност всеки гледа своя си интерес. Работодателят да има печалба, разходите (вкл.и за труд) да са минимални. Работникът - да има по-висока заплата и по-добри условия.  Далеч от нас е онази култура на мислене, при която на работодателя му пука за различни аспекти от живота на служителя си, а служителят е доволен и лоялен към фирмата, това няма да стане в България.

# 342
О, извинявай, Бо, но виж си постинга в частта за бременната жена.
Знаеш много добре, че с три констативни протокола можеш да я уволниш когато си поискаш. Достатъчн ти е един свидетел. И да те съди, няма да спечели нищо. Най-много да я назначиш и пак да я уволниш.

За какво ти е да пишеш такива факти. Ясно е има кадърни и некадърни служители, но какво общо има това с бременностите и ражданията?!

Ти, лично, си ми много симпатична. Просто исках да видиш нещата от другата гледна точка.
А се изразих по-емоционално, защото утре може моята дъщеря да е в тази ситуация. Аз свърших с ражданията, поне за сега. Simple Smile
Извинявам се, ако се чувстваш засегната. Съжалявам, наистина.
За мен обаче е важно да се видят нещата и от двете страни. Животът винаги се обръща. ЧОвек трябва да има социална защита, в противен случай наистина е роб, както казва Касита. И рано или късно всички ще сме роби.

# 343
  • София
Тук не забелязах някой дя напише "бизнесът страда", а написаха "аз плащам" и подобни вариации, но от първо лице, еддинствено число. Целият уклон беше точно, че работодателят ги дава, направо ги подарява едва ли не, прави височайша милост на работника, а лошата държава го кара.

# 344
Мишона, ако искаш ме чети с торбичка пред монитора, ако не искаш не ме чети. Погледнах си пак поста и не виждам нищо нередно в него - по-надолу дори писах, че не искам да се противопоставят работник срещу работодател. По-скоро ти си прочети твоя злъчен коментар! И не знам за какви роби ми говориш...
Дори мога да кажа още нещо лично - с това момиче, което е в майчински сме работили доста години и ми е вече по-скоро приятелка, от колкото работник. Но това няма нищо общо с темата.

Въпросът беше друг - как държавата натоварва бизнеса да изнесе на плещите си кризата и плащания, които тя трябва да осигури. Инак се пишат за социална държава.. дрън дрън ярина, но всъщност натоварват бизнеса.

..................................

аз плащам, защото аз се чудя как да осигуря този доход на фирмата, за да отиде в разход за осигуровки...

но това е начин на мислене и няма да мога да ти го обясня по друг начин...

...................................

Но тук много хора се хващат за думата... пишете си...

Последна редакция: вт, 07 фев 2012, 15:27 от Бо_

Общи условия

Активация на акаунт