Защо няма да ви дам работа

• 27 203
  • 581
  •   1
Отговори
# 360
Мишона, отпуск се полага за положен труд към съответното предприятие. Работил си - полага ти се почивка. Та с какво е заслужила една жена гледала 2г. детето си вкъщи аз да й плащам. С какво е допринесла за тези 2 заплати + осигуровките към тях?

Има и случаи, когато плаща бившият работодател на бившия си работник. Не де юре, а де факто. Има жени, които след раждането на първото си дете повече не се връщат на работа. И тук, в този форум, също има такива.

# 361
Извинявайте,че се намесвам в разгорещената ви дискусия с офф-топик,но ми стана любопитно-джоджо,като работодател какво против имаш плоския данък?

Малко по темата-работодателите,особено представителите на малкия и средния бизнес,трябва да бъдат улеснени и стимулирани колкото може повече,защото именно на тях дължим икономическия напредък.И колкото по-добре са те,толкова по-добро ще е финансовото състояние на цялото общество.

# 362
Алиса, преувеличаваш, моля ти се. Проблемите са, че държавата събира едни пари от работник и работодател и когато на работника му потрябва да се възползва от тях, тя прехвърля отговорността на работодателя ( 1-вите 3 дни болнични. то повече не се и дават ). Защо? Аз като собственик на фирма, не мога да се възползвам като работника например, защото трябва да платя сама на себе си тези пари. За какво плащам и аз здравни осигуровки? И няма как да не плащам, разбираш ли - няма опция да си работодател и да не внасяш, а има опция да си работник и да не внасяш.
А кой ви каза,че това е така?
Даже сте облагодетелствани.Няма три,няма пет всичко е за сметка на НОИ и за това време се плащат само 4.8% здравни,а ще получите сума за всички дни-така наречени болнични.
Е,хайде сега почете малко,преди да контрирате всеки!
Аз съм изпитала на гърба си това с болничните дни.Започвайки работа,човекът-работодател ми каза в прав текст,аз не обичам хора,които ползват болнични.И аз виждайки,как всеки дръзнал да вземе такъв,не се връщаше на работа,едва не умрях.

# 363

Не знам, ходя си болна като куче на работа и от 2000г. не съм ползвала тоя лукс - да съм в болнични.
Но за моя работничка - оперираха я, дадоха й 30 дни болнични, от които 1-вите 3 дни аз й ги платих, задължително е. Но се оказа, че нямала нужните 6 месеца стаж, а само 4 и от НОИ й "платиха" едно уведомително писмо, че няма право на болнични. Значи държавата си има изисквания за получаването на тези пари, а работодателят няма право на такива. При него тези 6 месеца не важат. В никой случай не казвам, че имам нещо против тия пари ( от мен ) да се дадат на работника, но защо за получаването на такива от държавата винаги има условия. Тя все се измъква и прехвърля топката към работодателя.

# 364
Алиса, преувеличаваш, моля ти се. Проблемите са, че държавата събира едни пари от работник и работодател и когато на работника му потрябва да се възползва от тях, тя прехвърля отговорността на работодателя ( 1-вите 3 дни болнични. то повече не се и дават ). Защо? Аз като собственик на фирма, не мога да се възползвам като работника например, защото трябва да платя сама на себе си тези пари. За какво плащам и аз здравни осигуровки? И няма как да не плащам, разбираш ли - няма опция да си работодател и да не внасяш, а има опция да си работник и да не внасяш.
Даже сте облагодетелствани.Няма три,няма пет всичко е за сметка на НОИ и за това време се плащат само 4.8% здравни,а ще получите сума за всички дни-така наречени болнични.
Аз съм изпитала на гърба си това с болничните дни.Започвайки работа,човекът-работодател ми каза в прав текст,аз не обичам хора,които ползват болнични.И аз виждайки,как всеки дръзнал да вземе такъв,не се връщаше на работа,едва не умрях.

Ежемесечно - задължително 8% здравни се плащат без право на болничен. Ако искаш да имаш такова право то % е още по-голям. И тези пари се вадят не от фирмата, а от собствен, личен джоб!
А тези 4.8% са само по време на самото заболяване.

# 365

Ако си на трудов договор в собствената си фирма ти плаща НОИ, а не работодателят ли?
Може ли линк към онова, което смяташ, че трябва да прочета.

Последна редакция: вт, 07 фев 2012, 18:08 от нова

# 366
Ежемесечно - задължително 8% здравни се плащат без право на болничен. Ако искаш да имаш такова право то % е още по-голям. И тези пари се вадят не от фирмата, а от собствен, личен джоб!
А тези 4.8% са само по време на самото заболяване.
Много моля, не обърквайте и другите!Просто това,което твърдите не е вярно.:не ЗОВ определя това.При постъпване в болница ти проверяват статуса дали си здравно осигурен-това е видно от тези 8%,но ако се налага болнични вече зависи от др.фактори.
Правото на болнични се определя от декларацията,която самоосигуряващото се лице подава в началото на годината в НАП.С или без право на болнични и е 3.5% в повече към осигуровките за ДОО-16.3% вместо осигуровки само за пенсия 12.8%.
И тъй като този осиг праг 420 лв е само за определяне на размера на осигуровките,ако си в болнични хем няма да плащаш осигуровки,хем ще получиш парички.

# 367

Малко по темата-работодателите,особено представителите на малкия и средния бизнес,трябва да бъдат улеснени и стимулирани колкото може повече,защото именно на тях дължим икономическия напредък.И колкото по-добре са те,толкова по-добро ще е финансовото състояние на цялото общество.

+1   bouquet

# 368
Не мога да разбера защо се ежите за глупости- работодатели срещу работници, а не виждате, че проблемите ви са страни на една и съща монета.
Платените болнични са до 60 дни годишно, а за родители на деца до 3 години- без ограничение. Това по мои личн, неофициални и неизчерпателни наблюдения е най голямото число в Европа. Подчертавам, платени. Това ни и отрежда челно място по отношение на неработните дни ( давала съм линк и преди, към клипче на сп. The Economist с данни). Оттам насетне се завърта една порочна спирала- държавата- или по точно управляващите я, нямат волята да променят закона , тъй като това ще генерира напрежение, а същевременно перото ОЗМ е на вечен минус. Затова и се направи опит да бъде прехвърлена топката към работодателите като единственият друг начин за вързване на двата края.
Не казвам, че е справеливо, не казвам, че е логично или правилно. Но има възможни, и невъзможни неща, а възможност за толкова платени дни болнични отваря корупционни практики, пък дори и понякога некорупционни, просто на принципа ' защо не, след като може', натоварва и бизнеса и държавата. Естествено, в един съвършен свят можем да си позволим да сме социални колкото се нуждае всеки, но в реалността -  не чак толкова, особено при нашето ниво на богатство.

# 369
Роксе, твърде тесен е периметъра на проучванията ти, ама не съм фен на споровете. Някой ден, ако имам време и настроение ще се поровя да цитирам опровержението..

# 370
Ало...аз бях работодател.И когато въведоха 10% крещях от ярост.
Защото по старата ставка за 1 000 000 се дължеше около 240 000 лв.,а по новата 100 000.
защо крещя от ярост, нали плащаме по-малко  Shocked

# 371
Не съм писала проучвания, а наблюдения:) Ако бяха проучвания да съм изредила страните със съответния брой дни. А и в Уикипедия има някаква половинчата информация, Швеция стои с огромно число, което пък на шведски сайт намерих доста по малко, но така или иначе темата сме я обсъждали и преди, и това е моетоо икономическо мнение.

# 372
Платените болнични са до 60 дни годишно, а за родители на деца до 3 години- без ограничение.

Може ли да ми цитираш откъде е информацията за 2рата част от изречението ти? Ако пресрочиш 60 дни, май само с болничен от ЛКК може да мине номера. Като тези 60 дни са сборни, няма значение дали ти или детето сте болни.

2009 г лимита бе 40 дни. С дете в ясла, разболяващо се всеки месец минимум по 5 дена, много бързо ги свърших....

# 373
Ей, заинтригувахте ме с това майчинство.
Направо се чувствам късметлийка, сега се връщам от темата за майчинството. Потресена съм.
Не съм имала случай някоя сладурана да се яви, да си вземе платените отпуски, които аз й дължа за това, че не е била на работа, а е била по майчинство (все едно не съм наела работник, ами съм се оженила за нея...заедно и в добро...и в зло) и да напусне.
Всеки втори въпрос е как да напусне без да се мине, не иска да се връща на работа, но иска да си вземе "паричките" от работодателя за отпуските, които е убедена, че й се полагат, поради това, че не е работила.

Повечето девойки, питащи в онази тема са постъпили на работа с идеята да забременеят като работещи, а не за да работят, и с идеята да цицат работодателя до последно, а вие тук говорите за хора, за отношения, за ... ooooh!

Щом ББ (Супермен)  Wink няма дупе (воля) да пребори статуквото, та аз ли да се боря и с какво.
За мен темата се изчерпа, и аз вече бъдещи майки просто няма да наемам на работа. Даже се чудя дали да не се постарая да се отърва от съмнителните такива, които имам в момента в офиса.
Надявам се, че е ясно защо.

# 374
  • В заешката дупка
Как точно ги правиш тези наблюдения, че и в цяла Европа, Рокси, че ми стана и на мен нтересно, след като нямаш данни, които да се сравняват. Grinning Аз веднага мога да ти кажа, че в Исландия можеш да получиш доста повече от 60 дни платени болнични, като над определен брой се плащат от синдиката.

Може ли линк към клипчето на The Economist.

Общи условия

Активация на акаунт