Защо няма да ви дам работа

• 27 158
  • 581
  •   1
Отговори
# 540
Андариел, според мен не сте изобщо правилно разбрали "идиота", той е обобщил и това, което го притеснява не са работниците, а условията , при които държавата му РАЗРЕШАВА да развива бизнес (в тях, разбира се, влизат и взаимоотношенията с работник):

"Ще ви дам работно място само ако:

Мога да ви уволня в мига, в който пожелая.
ДДС бъде понижен до 20% (а още по-добре до 15%).
Ако държавата взема за себе си "само" 30%.
Ако по-високият доход не носи по-високо наказание.
Ако държавата се бори с корупцията, а не с честните компании.
Докато това не се промени, няма да почна собствен бизнес и да създавам работни места."

ПП. Голяма част от бизнесите преди години започнаха точно като "човекът-оркестър", че и аз съм започнала так, счетоводството ми беше много "сложно" тогава -на ЕТ  взел Кольо, дал Кольо, сама съм си чистела офиса, сама съм правела кафе на клиенти, сама съм си вдигала телефона...замогнах се откъм клиенти, разширих дейността и в други пазарни ниши...наех хора...и така.
Сега бизнесът се връща в изходна позиция, не може да насмогне и на държава, и на криза, това е.
Все отнякъде трябва глътка въздух.

# 541
  • Пловдив
На много хора им се губят години трудов стаж, защото в миналото бизнесът не регистрираше трудовите договори, не плащаше осигуровки, болнични, отпуски......Та в този ред на мисли, да, днес не може да стартираш толкова лесно бизнес. Първоначалното бързо забогатяване, което беше преди 15-20 години днес го няма.

Знам, че във форума бързо забогатели няма и всички от първия работен ден плащат осигуровки на работниците. Говоря за масовия случай.

# 542
или да се опиташ да си продаваш труда срещу по добра цена.

Аз лично ще сторя точно това средносрочно. По-добре без този бизнес, отколкото в такива условия. Нямам никакво намерение да работя в ситуация на пълна безправност, само защото се самоосигурявам и следователно е разрешено да ми свалят 3 ризи от гърба.
До няколко месеца съм аут и оставям пространството на желаещите да развиват бизнес., щото не ставал всеки за бизнес , разбираш ли само страшните пичове...

Последна редакция: пт, 10 фев 2012, 15:34 от 10 c's

# 543
10`с, я кажи, в Италия Вендинг машините бълват ли касови бележки и имат ли връзка с НАП, че ми стана интересно?
Никъде не си спомням да ми е изплювал автомат за кафе касова бележка.

# 544
# 545

Горките, сигурно за това в Италия се говори за фалит, пък ние "бавно и сигурно" излизаме от кризата.  Thinking

# 546
, щото не ставал всеки за бизнес , разбираш ли само страшните пичове...
Бих казала само тези с идеите, сред които аз, за жалост, не съм.

# 547
Не съм запозната аз как плащат тези хора, сигурно нещо фиксирано годишно.
Италия е пред фалит, щото има едра бизнес и политическа класи, които са се ояли тотално в привилегии и алчност, плс недобър контрол за тарикатите от опредлени региони. Не защото е кой знае колко социална, напротив даже аз я намирам по-скоро за несоциална, особено в това, което ни касае като млади жени.

# 548
  • София
На много хора им се губят години трудов стаж, защото в миналото бизнесът не регистрираше трудовите договори, не плащаше осигуровки, болнични, отпуски......Та в този ред на мисли, да, днес не може да стартираш толкова лесно бизнес. Първоначалното бързо забогатяване, което беше преди 15-20 години днес го няма.

Знам, че във форума бързо забогатели няма и всички от първия работен ден плащат осигуровки на работниците. Говоря за масовия случай.

Не просто им се губят години. Има хора, които не могат да се пренсионират в момента, има такива, които са на ръба и то при сегашните условия за пенсиониране. Така, както замислят да повишават години и стаж, нямат изобщо шанс някога да се пенсионират. Със сигурност и в момента продължава на много места осигуряването на минималните прагове.

Тези хора са ограбени, използвани от въпросните "предприемачи", на които сега не им изнася и искат да уволняват на мига, да не плащат здравни осигуровки, платени отпуски, както всъщност са си свикнали да поцедират и досега. Искат още възможности, за да мачкат и експлоатират, ама да им ги узаконят.

# 549
И защо си мислите,че работодателите са срещу трудовите договори?
Когато се случи случка как ще докажеш,че точно този човек е  сътворил белята?
Пак говорите разбрали не разбрали.

# 550
  • София
Работодателят има ли право на платен годишен отпуск и кой трябва да му го плати? Съвсем сериозно питам. Не знам как стои въпроса с болничните, защото вече 12 години не съм ползвала такива за разлика от работниците, та сега се сетих и за отпуските - платените. Също така имайте предвид, че в малкия и среден бизнес работодателят работи наравно с работниците си, па и повече ( поне при мен е така ). Та няма ли нужда от платен годишен отпуск?
Oх:)
Дискусия, или поне полезна дискусия, може да става, когато нивото е близко.
Сега след този въпрос трябва да се върна 10+ години назад и да ти обясня, че работодател не е професия.
В бизнеса има 3 възможни позиции- можеш да продаваш пари, можеш да продаваш предприемачески умения и можеш да продаваш труд. Работодателят по принцип продава второто, ако не успее да върже сметката добавя и от другите две ( ако ги има). И понеже те усещам, че си не просто работодател, а работодател, който полага собствен труд то ще ти отговоря:
ако не можеш да си позволиш нормалните почивки и осигуровки в качеството си на работник може би е добре да пренасочиш капитала си в друга сфера, или да се опиташ да си продаваш труда срещу по добра цена.

И изобщо не е речено, че всеки който не се разписва във ведомост, е бизнесмен или има предприемачески умения, нито, че ако бизнесът не  печели виновни са другите, държавата, бременните или който там сте си избрали да е лош.

Тук абсолютно подкрепям казаното от Рокси.  newsm10

нова,  никой не е казал, че всеки трябва да прави бизнес, хеле пък като този блогър съъс стоте изисквания. Докато четях неговите точки, направо на умам ми беше да допълня "ако баба ми беше мъж..." Кризата е проблем за сигурно 99 процента от населението, независимо в коя роля е - на работодател или на работник. Може на хартия и по закон работникът да има приказни права, но на практика те не се спазват. Какво ме грее, че имам двайсет дена отпуска, и четирисет дена болнични, ако шефът ми се цупи и ме заплашва да ме уволни, ако детето  ми или аз се разболея? И "копче" не мога да му кажа, защото той може много лесно да ме смени, а детето ми да стои хем болно, хем гладно.  Peace

# 551
Ти за човека-оркестър ли говориш - един човек-собственик, който  сам си е работник, сам си е счетоводител, чистачка, секретарка, и др.?

Така започнах, да. Проблем ли е някакъв? Тръгна работа, не можех сама, взех работници, плащах им - имаше и за мен, имаше и за тях, имаше и за държавата. Дойде криза и държавата вместо да натисне големите, които винаги са я ощетявали, създаде правила и закончета уж за тях, които съсипаха нас - дребосъците. Е, пак съм соло. Големите пак си заобикалят правилата, фалитите са ежедневие при нас, безработицата се увеличава от такива като мен ....... и така. Кой е спечели от цялата работа?

Рокси, по друг повод го зададох въпроса за отпуските - един вид на тях им се полага, защото работели за мен. Сякаш аз не работя за тях. Заяждане беше, определено  Peace Нямам против, не съм от хората, бягащи от задължения. Каквото е трябвало, съм го плащала. И по принцип нямам нищо против тях - работниците. Винаги са били с трудови договори, ползвали са си отпуските, болничните и т.н. Имам против системата, която вместо сега да помага, за да не пълним борсата, тя си измисля още куп допълнителни плащания, за да ни унищожи.
И в тоя ред - защо на работник, работещ на 4 часов работен ден му се полага 20 дни платен годишен отпуск, като на 8 часов, а не 10 дни. Това, защото работодателят ще го плаща, нали. Няма значение дали е работил цял ден или половин, ти си длъжен да платиш отпуск, колкото за цял. Обаче, когато идва време държавата да смята, за да ти даде пенсия - аааа, половин раб.ден, не е цял. Имаш още да работиш, за да дойде време да ти плащам. Същото и с болничните - работничка имаше 8 месеца стаж, но на 4 часов раб. ден ( студентки бяха. да не си помислите, че съм злоупотребявала с раб. време сега ). На държавата й трябват 6 месеца, ама 8 часови. За работодателят няма значение колко са и какви са - той си плаща 1-вите 3 дни. НОИ нищо не плати.

# 552
  • София
Ми, точно Съни дей, когато си се разширявала, си имала нужда от работници, а когато се свиваш, вече нямаш нужда от толкова работна ръка и ще съкращаваш. Нормално. Не зная кой е спечелил, подозирам, че големите, защото така вървят нещата - или се разрастваш и ставаш голям, или големите те избутват или поглъщат.  Peace

# 553
Добре де, аз не разбрах, ако махнат платения годишен отпуск по време на майчинство  и трите дни болнични от работодател и поради това работодателите почнат да не "дискриминират" бъдещи майки, а да ги наемат на работа, какво ще загубите?
Оставам с впечатление, че е по-важно не работата, а едни пари сега, веднага, защото ми се полагат, ако не ми се полагат от "изедника", значи ще се мина.

# 554
А и все пак да не забавяме- отново- че всичко има две страни. И че благодарение на 'големите' си купуваме тениски от 10 лв, диван за 200 или куфар от 50 ( за справка на баба ми сватбеният подарък е бил куфар), летим за по 50 евро из Европа, и изобщо рахата за тялото и душата е много по достъпен днес, отколкото преди 50 години.
Някакси в качеството си на купувачи се възползваме щедро от възможностите, а когато дойде ред да продаваме себе си забравяме  Wink

Общи условия

Активация на акаунт