Защо няма да ви дам работа

• 27 153
  • 581
  •   1
Отговори
# 555
Ми, точно Съни дей, когато си се разширявала, си имала нужда от работници, а когато се свиваш, вече нямаш нужда от толкова работна ръка и ще съкращаваш. Нормално. Не зная кой е спечелил, подозирам, че големите, защото така вървят нещата - или се разрастваш и ставаш голям, или големите те избутват или поглъщат.  Peace

ами тогава изобщо да няма малък и среден бизнес и да се върнем към първата страница, където казах че извън корпорациите няма живот.
Да работим всички за корпорации , що ше се мъчиме да кривацаме някакви бизнесчета?

Няма живот извън корпорациите, това е

# 556
  • София
нова, такава е философията на съвременното общество консуматорско - едни пари сега, вееднага, за да ги изхарчим сега, веднага. Едно и също важи и за работниците, и за предприемачите, и за малките и за големите.  Peace Някак се налага да приемем и меда, и жилото на времето.

сега прочетох поста на 10с. Да, така се оказва. Но все пак, няма съвсем да замре малкият и средният биизнес, защото винаги ще има хора, които ще искат да опитват, и ще опитват и ще я добутваат донякъде, някои и до големи.

# 557
Анди, в моята дейност няма "големи", всички сме малки.
Въпросът е, че примерно Лукойл е все на загуба, разбираш ли  Tired Такива като мен, ако решат да се възползват от ДДС ( аз не съм, ама познати при закупуване на автомобил ), веднага им се назначава данъчна проверка. Никой пък не се сети да назначи разни проверки на другарите от Лукойл и на такива огромни предприятия като тях, които са все "на загуба" ( милите), при които половината персонал е с нередовни трудови договори или липса на такива, които укриват огромни данъци, които перат пари, не им се знае имането откъде е ........ Създават законите за тях, а следят нас дали ги спазваме. Тъпотия.

# 558
  • София
Е, защо, 10 c's? Върви да работиш за някой дребен/среден "бизнесмен", да те правят на маймуна. Rolling Eyes

# 559
  • София
Е, здрасти!  Wink  Simple Smile

# 560
Е, баш Лукойл едва ли има работници без трудови договори:) там игрите са съвсем други ( Лукойл пък е хептен частен случай). Да не си смучем аргументи от пръстите, реални има достатъчно, макар че корупцията при данъчните изобщо не е проблемът на бизнеса.

# 561
Нашата квартална сладоледаджийница затвори след почти 30 години бизнес. На това място. Значи е можело. Да си малък, незначителен и да не те погълнат големите и прочие постулати литературни.
А да си изкарваш достойно хляба, да си гледаш децата и да си построиш дома, осигурявайки същата възможност и на още 1-2 души през годините. /щото тука нали.. няма по 1 сервитьорка за всяка маса/ И съответно на икономическите условия и съответните права - 13 заплати плс 1 фонд безработица , платени отпуски и т.н.
Сега икономическите условия са други, а тежестите са същите и по-големи. Как да не затвори човек?

Елица, на мен ми е ясно къде ще работя след няколко месеца, не ме мисли.

# 562
  • гр. Шумен
А основните неща са, че предприемачът прави бизнез, за да печели и наема хора, защото има нужда от труда им,

Тук си грешка - бизнес се прави, за да се печели, а това дали ще наема хора, зависи от пазара. В момента пазарът е свит толкова много, че бизнесът ( говоря за малкия такъв ) няма нужда от работна ръка. Тя му е в тежест вече. Лошото е не че на мен са ми намалели печалбите, а че при работника ги няма никакви (във вид на заплата).
Аз съм на принципа - по-добре по-малко пари, отколкото никакви.

Ти за човека-оркестър ли говориш - един човек-собственик, който  сам си е работник, сам си е счетоводител, чистачка, секретарка, и др.? Така е, ако типът бизнес го позволява, но ако ти трябва пооне още един човек, тогава едва ли имаш избор дали да наемеш или да си работиш сам. Един адвокат или счетоводител може да е човекъът-бизнес, но ако трябва да покриеш двусменен режим на работа в един магазин, ще имаш нужда поне от един работник.

Не че нещо, но познавам семейство, в което двама души сами покриват работата в барчето си. Работят всеки ден от 5 сутринта до към полунощ, на смени. Ако единият не може да дойде, другият му покрива смените като намалява работното време (за сметка на сутрешните и късните вечерни часове).
Дискусията я следя отдавна и виждам, че в последните страници върви към изпростяване в някаква степен. От войната работници-работодатели не знам кой печели, но със сигурност не са нито едните нито другите. Нееднократно съм казвала, че моторът на нашата икономика може да бъде именно дребният и средният бизнес, който обаче е мачкан и съсипван от държавата за сметка на големите играчи. Тъжно ми става като гледам как магазини, малки работилници, ателиета за услуги, аптеки и пр. затварят, защото големи вериги и компании им изяждат хляба. Може би това е тенденцията в съвременният свят, не знам, но все ми се чини, че малкият бизнес, който регистрира бум в началото на промените, умишлено и целенасочено се съсипва. Защото човекът, който образно казано, си е сам чорбаджия е независим, самостоятелен, а не покорен. Къде-къде по-лесно   политиците могат да манипулират наемния работник или безработния на помощи, отколкото собственикът, пък било то на квартално кръчме или на малка работилница за мебели например. Затова в България така и не се създаде истинска средна класа. Или поне не е достатъчна. И намалява. Така че хората на наемния труд нямат интерес от съсипията на бизнесите, права е нова. Аз също съм наемник, но не мисля, че работодателите целят непременно да мачкат хората и едва ли не им прави кеф да ги тормозят. Вярно е, че има некоректни работодатели, такива които искат с трици маймуни да ловят. Но там пак опираме до това, че ако има достатъчно печеливши бизнеси, наемникът ще може да избира и така тарикатите сами ще отпаднат от играта.
Ето една интересна обява за работа, илюстратор на тезата за триците и маймуните (между другото пъровоначално бяха писали заплата 400-500лв, но явно са разбрали, че номерът няма да мине, но и това не е много за тия изисквания де) - http://www.jobs.bg/f1349514

# 563
  • София
Може хич да не ми харесва, но си признавам, че за момента не виждам някакви странни развития в икономиката. Беше нормално преди двайсет години да има бум на малкия бизнес, защото всеки - айде, не всеки, но повечето - искаше да се пробва като предприемач и ако може с едно магазинче да изхрани цялата рода, нещо като бърз вариант на американската мечта. Преди век, век и нещо, е било същото и в Америка, и в части от Европа, когато са се сменяли правилата на играта. Сега си е живаа глобализация, това е положението! Следващата суперсила е Китай, затова да учим китайски.  Wink

# 564
И аз смятам , че темата добива абсолютен просташки уклон .Как всички работодатели в БГ са мошеници , простаци ,манипулатори с робовладелческо мислене .Не искам да навлизам в подробности аз какви работници съм имала и да влизам в същия тон на писане. Не се  разбра идеята на темата , не става въпрос за тия 20-30 лев дето ги размахвате здравни на майките , а за пълния блокаж на държавата от нейните задължения и прехвърлянето и върху фирмите. Всеки месец излизат нови и нови изисквания към нас, освен осигуровки се плащат какви ли не лицензи , три вида Задължителни застраховки , задължителни проверки от оторизирани сервизи, задължителна Трудова медицина ( която е 20 лев на човек , но отделно плащаш 35 лев за мед.прегледи + отделно задължително Оценка на риска ) и още куп такива изисквания , които малко от Вас знаят , че съществуват ! И те са Задължителни за да съществуваш като фирма, без значение имаш или нямаш работа , имаш или нямаш персонал !!А някой пита ли се как в момента се намира работа и моля тези заучени фрази , като конкурентоспособност  да не ми се пишат , че лошо ми става .Тука единствената конкурентоспособност е ниската цена и нищо друго , става въпрос за извиване на ръце до края.
И няма 10 -15 големи фирми в България да дават хляб на 2,5 мнл . работещи ,, не виждам реално как може да се случи!

# 565
Андариел, каквото за всички, това и за работник, и за работодател.
В криза се работи повече за по-малко пари, това е положението.
Социалните придобивки се свеждат до санитарния минимум и се създават условия тези хора да пробват да се изхранват сами, отваряйки малки, най-често семейни фирмички, а не да са трайно безработни.
Работа  и условия за работа.
Какво е полезното от всички тези хора на улицата, къде ги тук големите корпорации, окрупняване на бизнес има тогава, когато има условия за това, първото условие е да има икономика, тук такава няма.

Sessilly, и на мен ми  е  мъчно, носех в едно ателиенце на пазара, две шивачки на кръст...касов апарат, вързан с НАП, трудова медицина, осигуровки, счетоводство...ами няма го вече...няма кой едно копче да ти зашие...а хората, вместо да си изкарват сами прехраната - на опашката за работа пред "корпорациите".
В съседния блок едно магазинче, продават вафли и неща от сорта, така се е "набълбукала" с кинти, че затваря...няма 500 лева за касов апарат, не смее и да вземе на заем, криза е, и тя на опашката за безработни, пред пенсия е жената, не я мисля.

Нищо де, нали има корпорации, ще нося там дънките на дребния да им шият копчета, а за вафли ще ходи в Метро, ей го къде е .

# 566
Рокси, Лукойл съм го дала като калибър и като укриване на данъци. Но е факт, че такива дават ниски заплати и не плащат извънреден труд. Неща, които се следят стриктно при дребосъците.
Всъщност, те свързаха ли се вече с НАП или още време им дадоха?
Ето нещо от съседната тема за кризата - как ни се е отразила:

Цитат
В семеен план се отрази на плановете ни и разходите ни,  в служебен - преди работех в голяма фирма с огромни обороти и огромни печалби, следваха средна хубост заплата и минимална премия, сега в малка фирма с малки обороти и малки печалби, добра заплата и добра премия. Говоря за една и съща позиция, та мисълта ми е , че и фактора "алчност на работодателя" оказва влияние, кризата е чудесен повод да не ти заплащат подобаващо труда.

# 567
Sessilly, и на мен ми  е  мъчно, носех в едно ателиенце на пазара, две шивачки на кръст...касов апарат, вързан с НАП, трудова медицина, осигуровки, счетоводство...ами няма го вече...няма кой едно копче да ти зашие...а хората, вместо да си изкарват сами прехраната - на опашката за работа пред "корпорациите".

Хайде да не зачекваме тази тема. Пиша за последно, пък дано да погледнете малко по широко и да разберете къде всъшност са истинските причини.
Шивашки услуги потребявах редовно, но какво се случваше- старите шивачи изпоизмряха, новите се научина на лесното. Почти никъде в София не остана шивач, който да подгъва мъжки панталони с лента. Правели го с подлепващо- ами довиждане тогава, 3 метра подлепващо за подгъви в магазина струва по малко от пет лева. Ако не предлагаш достатъчно добра услуга няма да съм ти клиент.
Всички магазини, в т.ч. големите, предлагат шев на пердета и покривки, дънките  вече се продават във всякакви дължини, а домашна шевна машина струва 150 лв. Аз просто няма за какво да съм клиент на кварталната шивачка.
Нито пък ще си купя вафлата от малкото магазинче, което на свой ред я е купило от Метро. Това не е бизнес, това е остатък от 20 век, а вече сме в 21. От малко магазинче мога да си купя ръчно изсушена био куркума примерно, щото няма откъде другаде да си я купя.
В крайна сметка идеята на бизнеса е да създава нещо, а не да пренася вафлите от Метро до гаражния магазин.

# 568
Никъде не твърдя, че тези хора движат икономиката на страната, те просто не й тежат.
На самоиздръжка са. Точно толкова изкарват, колкото да успяват да хранят себе си, а не да чакат на социални помощи.
Колкото повече тези хора се множат на улицата, а не по ателиенца, гаражчета и прочее, в условия на криза, толкова повече ще се задъхва държавата з а кой по-напред.

# 569
  • София
още веднъж съм на мнението на Рокси. Аршинът вече е друг, на ме може също много да ми е мъчно за шивашкото ателие, обаче го подминавам. Наскоро ми се наложи да потърся шивашка услуга, викам си, айде, нали на хората това им е работата, защо аз да се мъча да го кроя и шия цял ден като аматьор, като там ще го направят за един час. Ами, такава цифра ми казаха, че като сметнах, решох вкъщи да си го направя сама, та си спестих и главоболието по разкарването втори път. Не зная дали е от всичките разходи, които правят,  но е факт, че си свърших работата сама, и то така, както аз исках, без да ми се налага да правя пазарлъци и компромиси.

Общи условия

Активация на акаунт