Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 120

  • 118 511
  • 731
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 555
Oхххх, захласнах се да гледам красоти, да си мечтая и забравих какво трябваше да пиша. ... Даааа сигурно вече спадам към ОГН-тата (в превод Остаряло ЕГН) и все по често към аКЪДЕмиците (в случая - акъла) Wink
Таааа не му викайте на Дракончето TOOTHLESS от филма "How to Train Your Dragon" - Динозавър ЕТО, Вижте колко мноого си приличат (тук имаше правописна грешка ама къде  newsm78) страхотна тортичка се е получила Simple Smile
Вал, Благодаря за пожеланията!
И... пак се отплеснах

РЕЦЕПТАТА ЗА КОДРИТ КАДИР (покрай една снимка (незнам как попаднах там на нея) на този сладкиш във Фейсбук-а - публикуваното в италик е цитата от там)
"Кодрит кадир" е арабска торта с крем карамел. Много лесна за приготвяне, атрактивна и ужасно вкусна. В оригинал се приготвя със сухо мляко, но същия вкус се получава и с прясно.

за форма 20-22см и 8см висока:
за карамела:
800 мл прясно мляко
5 яйца
200 г захар
1 ванилия

за кекса:
1 яйце
100г захар
100 мл прясно мляко
100 мл растително масло
1 ч.л. бакпулвер
100 г брашно
2 ч. л какао
За карамела разбиваме яйцата със захарта, добавяме ванилията и прясното мляко.
За кекса разбиваме яйцата със захарта, добавяме млякото, олиото, бакпулвера, брашното и какаото.
Карамелизираме 5с.л. захар във формата за тортата.Добавяме сместа за карамела.След това точно в центъра на формата изливаме кексовата смес.Сложете формата в тава с 2см. гореща вода.
Печем на водна баня около 50 мин на 180С.
Като изстине оставете с водната баня в хладилника за една нощ.На следващия ден обърнете в поднос. Сервирайте.

# 46
  • Мнения: 1 491
Е, кога стигнахте 4-та страница ... Много продуктивни сте всички и то все шедьоври показвате   Mr. Green

А като гледам с какви темпове се пише в последно време, аз в тая тема няма да се разписвам с торти  hahaha

# 47
  • Мнения: 29
Мерси, Шемет, Искра, Марина, Ванче, Иглика,Доня Коприва, Дитсан много се радвам,че тортичката ми ви е харесала! Постарах се въпреки,че едвам имах сили да я направя,но беше за толкова хубав повод,че не ми даде сърце да откажа.
Вал, хубаво е че има и критика от твоя страна Simple Smile Оценявам я !Да ти кажа шиенето не ми приляга,та затова и залепих копчетата Wink Ти си много продуктивна напоследък и коя от коя торта по-хубави...
Марулка, всички торти са страхотни!
Мина, аз съм влюбена във всички торти които си ни показала! То са едни цветове,детайли,излпипаност...Моите адмирации!

# 48
  • Sofia
  • Мнения: 3 566
А сега по същество.. Досега имам една торта. Този уикенд потривам ръчички да започвам втората. Моят татко е страшен  кулинар и в понеделник има рожден ден, та ще правя торта тенджера.  Wink Това за моите възможности  си е грандиозен проект. И като най-нова да попитам най-гурото. т.е Валерия Grinning /кажете сега ,че не съм нагла/
За мой късмет виждам, че скоро си сътворила един шедьовър на тази тема.. въпросчетата ми са: Нак се закрепват дръжките? Със СМС ок ли е или трябва да ги бодна в самата торта за по-здраво  Laughing Също да съдържат ли тел? И капакът ме заинтригува. Ако ми дойде много трудно, ще го пльосна върху самата тенджера, но ми е интересно как го накара да стои така...само от Моделираща маса ли е направен?
Гледам мене питаш и никой не смее да ти отговори и да се намеси, като Силвето дето пуснала там човека с черпаците.  Laughing
И не съм никакво Гуро ако искаш да знаеш!
Не те знам с какво смс ще закрепваш дръжките??? разкажи ми малко повече за идеята си, че нещо не ми достига въображение явно.
Аз на моите им мушнах по едно парче спагет, мацнах с малко айсинг и ги забодох в тортата, подпрях ги от долу с 2 шишенца от боя, че те само ми пасваха по размер и прибрах тортата да стегнат малко в хладилника, след 30 мин вече се беше залепило всичко и махнах шишетата.
Защо ти е да има тел в дръжките, то е разточено достатъчно дебело, че да си се държи и само.
Капакът не съм му се молила много, просто го направих 3 дни предварително в моя случай и той си беше изсъхнал, можех да си го подпра и на главата ако искам, става достатъчно твърд.
Само от ММ е той, да.

Танчето да не се смее, ама Марая аз това филмче не го знам, но много му е рядка оградата на този дракон, той никакви шансове няма да избълва читав огън, сигурно сам си го гаси.
Тортата за съфорумката ти е екстра, кулата ми харесва много.
Мина от векове не си се вясвала гледам.  Laughing
Да ти кажа то да го премесиш с глицерин или с нишесте както е в моя случай е равносилно на това и да си замесиш и сама тесто.

# 49
  • София
  • Мнения: 1 078
Да ти кажа то да го премесиш с глицерин или с нишесте както е в моя случай е равносилно на това и да си замесиш и сама тесто.

Равносилно друг път.  Rolling Eyes

# 50
  • на село
  • Мнения: 1 031
Записвам се че само ровя из форума да ви търся.
Мина пак срази със серия  Shocked Тази със розовата принцеса май ми е фаворит. И с бухала.


Пускам последната си торта, колкото да не е без хич. Пълна излагация, ама колкото - толкова. Чак ме беше яд да я снимам. Домашните искаха торта "шоколадова, кремова, без онова гадното нещо отгоре". Еми... толкоз си мога  Laughing Аз, за разлика от вас, не ставам по- добра с времето...  Laughing

# 51
  • Мнения: 2 590
Отново страхотни торти гледам тук.

А като заговорихте за омесване на тестото, трябва да спомена, че за първата торта сама го месих, може би нещо да не ми се е получило като хората и заради това  Thinking
Формичките като са напълно изсъхнали трудно се лепяха към фондана, има ли някакъв трик?
Сега обмислям торта на някаква музикално метъл тематика за рождения ден на ММ, че е фен.
Не очаквайте обаче да измисля нещо кой знае какво, че хич ме няма с фантазията.

# 52
  • Sofia
  • Мнения: 3 566
Да ти кажа то да го премесиш с глицерин или с нишесте както е в моя случай е равносилно на това и да си замесиш и сама тесто.

Равносилно друг път.  Rolling Eyes
Сега ще онагледя, за да ме разбереш по правилно, че последните дни си много разсеяна.  Laughing

Работа с Пик-ко

Заставам права пред плота и започвам битка с кофата, изрязване на необходимото количество. Поръсване на нишесте по плота, все още съм права, започвам да размесвам, меся, меся, меся, меся, вече ръцете не си чувствам ама меся, меся и пак меся.
Още съм права, а вече са минали едни 30-40мин в които аз меся, натискам и пръхтя.

Работа с бъркано тесто

Заставам права, вадя кантара, отмервам 2-3кг пудра захар в купата на миксера, забърквам си желатина и другите неща на печката, сипвам ги в купата на миксера, минали са точно 5-10 минути, включвам миксера и аз сядам. Пия си кафето, върша си други неща то си бърка и си меси, след още 10 мин ставам вадя фолио за съхранение, увивам готовата продукция и прибирам в плик.
Общо стоях права 10минути и месих точно николко минути.  Mr. Green

Според теб сега в кой от двата случая мислиш се уморявам повече?  Mr. Green
А и съм на мнение, че като си купя нещо готово за ползване то наистина трябва да е готово, а не да му бая по какъвто и да е начин допълнително.
Загубиха ме мен като клиент с техните цигански номера, колко пъти звъня да им кажа, че за нищо не става партидата им, те ме убеждават, че аз не я съхранявам правилно.  Crazy

# 53
  • Мнения: 2 590
Валерия, а в какъв миксер слагаш съставките и има ли някакви по специални бъркалки за целта, а не стандартните? Питам щото вярно това месене голяма борба.

# 54
  • На небето
  • Мнения: 5 530
МаринаД котето е разкошно като истинско е. Как го направи да е толкова реалистично? Пак ли е с рула отвътре? Моля те вече всичко документирай с камера.  Twisted Evil Да не те тормозя. Сега си просиш подробно обяснение за направата на котето.

Марая само сина ми да не види тортата ти, че ще писне за такава. Супер е.  Crazy

Mинa просто разкош, толкова са нежни твоите торти, а цветовете са убийствени просто. Не мога да им намеря кусури просто, ама моля ти се получавам комплекси.  Twisted Evil

# 55
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Тази нощ сънувах тортите на Мина - уникални са, просто съвършени  bouquet!

Показвам ви тортата и бягам към ресторанта...

Торта "Маша и мечока":

# 56
  • Бургас/Пз
  • Мнения: 9 807
Вал, не забравяй обаче,че не всички имаме Китчън айд, а с обикновен миксер далеч не е толкови лесно и бързо. На мен и пудрата захар ми създава доста проблеми-тук нямаме Илчовски, а Оберон изобщо не мога да намеря Sad

# 57
  • София
  • Мнения: 1 078
Ох, Валерке, не става и не става при мен тестото. Макар че след като минах през теб и получих този страхотен подарък, за който няма да спра да ти благодаря!,забъркването става по-лесно, но не ми харесва консистенцята и туй то.



Макар че последния път тестото на Димитрана стана доста не лошо, но не бих могла да покрия цяла торта. Направих за последната торта само плочка отгоре, при това смесено с Пикко.

Аз не водя толкова борба права, като теб.  Mr. Green Е, не съм крива, но и не меся 30-40 мин с нишесте. Само малко, колкото да спре да ми лепне. Но си е вярно, ч и там не става идеално покриването. Като е по-тънко разточено - напуква се или се свлича на места. Като е по-дебело, почва да се набръчква, ако се подмотвам ( а аз се подмотвам, макар че бързам, колкото мога де  Mr. Green ).

Това на Руми още не съм пробвала, но пък използвах СМС и забърках перфектничко гъм пейстче благодарение на Данинцетоbouquet
А ти ми кажи, че съндъка с домашно тестоси направила и ще дойда у вас (пак  Mr. Green) да гледам как месиш. Разкошен е! РАЗКОШЕН!

И така и така съм се разписала, да коментирам поне от началото на тази тема, защото миналата така и не сколасах. Но помня уникалната маска на МаринаД, в която страшно ме впечатлиха паунските пера!  Grinning , а сегашнта ти котка е просто супер!
И също така ме обзе яростна завист към Ванчето за точилката.Crossing Arms

Мираварна
, прекрасна ти е тортата с бебешките пантофки, макар и със залепени копчета.  Laughing
Марулино, твоите фигурки са просто фантастични. На мен ли не ми е правило впечатление или не си правила, но почвайки от твоята Леля Ог си започнала да правиш невероятни фигурки.
Тedy, твоята Торта Кадир направо ми взе ума! Настоявам всички отговорници за попълване на Библиотеката да я включат в нея!    bouquet
Игличе, готин лабрадор, малко повечко охранен, че виж му задните крачета, ама сега с тоя гол кокал ще заслабне де.  Laughing И като ти гледам надписа, се сещам, че много се ядосвам, че няма буква "И" в тези формички, а все трябва наобратно да се слага тяхното "N", което пък се отразява зле на релефа. Та ето ти home work със силикона. Simple Smile
На Микито страхотните кексчета вече съм видяла, но пък забравих да честитя половин годинката на малкия веселяк! Да ти е жив и здрав!   bouquet
Таз пък Хриската как си е зараздавала телефона у форума.  Mr. Green
Марая, физиономийката на Дракона си е същата, както от филмчето. Мацката и кулата са страхотни!  Grinning
На Мина тортите всичките съм ги виждала, но няма да спра да се удивлявам на чистотата на изпълнението!
Татяна77, количките са ти готини, а с другото нали си удовлетворила желанието на семейството? Така че какво друго има да се притесняваш.  Simple Smile
Мариета, Маша и Мечокът са страхотни, но по борда има доста какво да се желае.  Simple Smile

Да покажа и аз какво съм правила, май отдавна не съм показвала...

Мечо Пух и Ко.  Grinning


Winnie the Pooh cake by anna savenko (sVeshti4ka), on Flickr

и някои постъпкови снимки тук http://annasavenko.blogspot.com/2012/02/blog-post.html


Tennis cake by anna savenko (sVeshti4ka), on Flickr

Валентинската измишльотина, която ще правя и за една сватба 130 бройки


Valentine fondant gift box by anna savenko (sVeshti4ka), on Flickr

и постъпково тук

и вчерашната гангстерската торта от някакви супер брутални игри, които в моите представи са далеч от начина на живот на 7-годишно дете, ама...


Grand Theft Auto Cake by anna savenko (sVeshti4ka), on Flickr

и детайли...


Grand Theft Auto Cake by anna savenko (sVeshti4ka), on Flickr

# 58
  • Sofia
  • Мнения: 3 566
Вал, не забравяй обаче,че не всички имаме Китчън айд, а с обикновен миксер далеч не е толкови лесно и бързо. На мен и пудрата захар ми създава доста проблеми-тук нямаме Илчовски, а Оберон изобщо не мога да намеря Sad
Ама с кухненски робот е същата работа, просто количеството готова продукция ще е по-малко.

Ани, аз слагам повече глюкоза, защото ме мързи да я размеквам в микровълновата и я бухам направо от кофата как си е така гъста, но и преди ми е ставало такова и сега ми е същото, така че повредата ти е някъде в рецептата, другата седмица ела да забъркаме няколко дози да ти демонстрирам.
Отивам във фликр, довършила си!  Mr. Green

# 59
  • Мнения: 260
Мина, тортите ти са невероятни. Бях видяла тази с бухала преди време в  СакеСеntral  и зверски я харесах. После като те видях в темата, не можах да повярвам направо.  newsm20



sVeshti4ka
Наскоро попаднах на блога ти и изчетох почти всичко на един дъх! Много неща научих, благодаря, за което. Правиш чудеса! Тортата ти с Мечо пух ми е фаворит. Толкова раздижена и магнетична. Все едно е излязла от филмчето!

mari_eta Твоята тортичка направо ме върна в детството. Това ми беше една от любимите приказки. Много сладка и вълшебна ти се е получила

Татяна, а твоята ми е толкова шоколадова и изкушаваща. Потекоха ми лигите направо  Crazy

 
Валерия благодаря за отговора  Hug И тъкмо навреме, защото сега ще я почвам. Не ми беше хрумвало, че се забучват директно на тортата дръжките и така си съхнат. Аз щях да ги правя, суша и после лепя  Rolling Eyes То това си идва с практиката, но въображението и вниманието и към най-малкия детайл не всеки го може.Така че за мен си си баш гурото, ако че не щеш да си признаваш  Mr. Green

Не те знам с какво смс ще закрепваш дръжките??? разкажи ми малко повече за идеята си, че нещо не ми достига въображение явно.

Моите знания са съвсем теоритични. Четох, че по-тежки елементи от ММ може, за да се закрепят по-стабилно да се използва СМС (или тайлоза) вместо вода/водка, та се чудих само така ли става номера  или трябва отвътре да има арматура. Мислех за тел някаква, но явно номера е спагет  Crazy Има доста да уча  Wink А сега последен глупав въпрос...когато прикрепяш дръжките,  мм покритието върху тортата, втвърдено ли е вече или току що пльоснато и ще си съхнат заедно?

Иначе идеята за тортата ми е - червена тендера. Wink Това тоз път не съм го изплагиатствала от теб,  баща ми готвеше в такава в детството ми и ми навява спомени... Вътре ще бълбука някаква манджа с моркови и грах., бодната лъжица и евентуално капак ако ми остане време. Нищо много оригинално, но като за втори проект ми идва  с много въпросителни ooooh!

Ако все пак нещо се получи ще я изтипосам тук, в темата, да ме покритикувате  Grinning

Стискайте ми палци, а аз отивам да режа моркови и гъби  Simple Smile


Общи условия

Активация на акаунт