Колко бързо времето минава-МАРТенчето на годинка става! - тема 15

• 48 240
  • 746
  •   1
Отговори
# 480
kukumindrela, това "ако ни приемат" е ясно, но на мен ми е интересно принципно какви са желанията на мамите. Надявам се да не стават спорове.

# 481
То и аз по принцип съм против яслите, но понякога ситуацията налага да се примирим с тях, така, че не бива да бъдем и прекалено крайни  Peace Друг е въпроса, че не виждам колко пък толкова може да се социализира едно толкова мъничко детенце, което на тази възраст има много повече нужда от обич и грижа, отколкото от социални контакти в детската ясла.
mur, нищо чудно да разразим някой спор, в най-добрия случай дебат, но няма нищо лошо в това и без това темата имаше нужда от малко разнообразие.

# 482
Здравейтеееее!  Hug

И тук да честитя на всички малко рожденици - да са живи и здрави и много щастливи!!!  bdbaloni

Преди малко драснах няколко реда във ФБ, но и тук да се разпиша Wink
Откакто тръгнах на работа нямам време да ви следя и сега попрочетох последните 2-3 странички......... Sad Наистина не ми остава време, момичета. А вечерно време, когато се прибера, гледам да обърна внимание на малкото мече и на тати и то не остана време. После ми се доспива и айде наново.....  ooooh! Наистина много трудно, но пък се чувствам по-организирана и по-добре. Ех не мога да не си призная, че Дара много ми липсва през деня, но се радвам, че двете с баба й се справят много добре и най-важното - майка ми не се оплаква, че се бях притеснила.  Laughing А пък когато се прибирам - е няма такова щастие - толкова е мила - иска да ме гушка, да ме целува, много е приятно  Blush  Heart Eyes

Иначе все още не се отпуска да ходи самичка. Мисля, че много малко й остава, но все иска да се хване за нещо и всеки път, когато се прибирам очаквам сама да дойде да ме посрещне и да ме изненада, ама явно още не е дошъл момента Wink
Миналата седмица ходихме на при педи и ни взеха кръв и урина - всичко е ОК. Тежим някъде към 11 кг. И за ваксината ни каза да отидем, когато стане на 13 мес.

Това, което ме притеснява е, че не иска да си мие косата - страхува се от водата и плаче. Иначе не й е проблем да се къпе, даже се радва, но не дава да и се мокри главата и направо не знам какво да правя?!  newsm78 Страхувам се да я сложа директно под душа, за да не й влезе вода в ушите Sad Хайде моля ви дайте съвет  Praynig

Друго да питам.....тези, които дават АМ вечерно време - с какъв накрайник го дават? newsm78
И....все още ли ползвате първоначалните лъжички при другите хранения?

Много се радвам за Марти на Лилироуз, че сондажа е минал успешно!  Praynig Стискам палци всичко да е наред!!!!  Hug

Относно яслите - аз също не съм ЗА и определено, ако майка ми не можеше да я гледа, щях да си остана в нас. Обаче като Стихийно бедствие съм ЗА детските градини, но да видим дали ще се вредим. Още не сме се регистрирали  Confused

Хайде лека и спокойна нощ! Ще се опитам да се включа пак утре!

П.П. А какво става със срещата в Пловдив? Нали беше за пролетта  Laughing Да не забравим да се организираме  Wink

# 483
  • София
Не знам дали има майка, която с желание би се отделила от детето си и да го даде на ясла. Но мисля, че финансовата страна на въпроса е решаваща за много от майките. Не е само въпрос дали може да се издържи известно време с 240 лева, където с тях, там и без тях, а е и въпрос на запазване на работата.
Аз също поддържам мнението, че детето до 3 години има нужда изцяло от майка си и че ако някой държи на социализацията, тя може да бъде постигната и по друг начин освен ясла, но засега идеята е(ще отговоря и в анкетата, но отговорът ми не е еднозначен):
- кандидатстваме за държавна ясла с идеята да го дадем на есен и да се върна на рабта;
- ако не го приемат на държавна, ще го дадем на частна, ако имаме възможност;
- ако нямаме възможност за частна ясла ще остана да го гледам до неопределено време, т.е. докато разрешим някакси въпроса;
- всяко решение е предпоследно, дотогава има 6 месеца;

sirence, Bub, друго си е да имаш подкрепата на роднина. Ние нямаме такава възможност. А да си изпратя детето в провинцията и да не го виждам, за мен не е вариант. Радвайте се, че е така и бъдете благодарни.

Предпочитам да го дам на ясла, отколкото, просто ще дам пример, да не мога да му купя АМ, което аз съм решила, че е добро за него и вместо това да го храня с най-ефтиното кисело мляко, защото за него имам пари. Просто с това искам да кажа, че не е въпрос само на лични убеждения, а и на фактори, които те заобикалят.

Последна редакция: вт, 13 мар 2012, 23:20 от redreny2000

# 484
Честит рожден ден на Теодор на Андули! Да е жив и здрав и много усмихнат! Весел празник на цялото семейство!
Весето, Честит ти рожденик и на теб!
Лъки, за сетен път се убеждавам дете да съм в твоята къща Simple Smile
И аз аз искам newsm53
Да ви кажа и на мен ми се иска... направо им завиждам на децата   Crazy А аз се чудя как да се клонирам, че да мога да им обърна достатъчно внимание и на двамата... все ми се струва, че пренебрегвам някое от децата  ooooh!
Против яслите съм абсолютно и категорично, но пък съм абсолютно и категорично ЗА детските градини.
newsm10 И аз съм на това мнение. Кукуминдрела, може да гледаш "Първите 7" с лектор Мадлен Алгафари. Мисля, че доста добре отговаря на твоя въпрос.
В този ред мисли има ли някоя мама, която се опитва да понамали вече кърменето? ... Лъки, спомних си ти какъв парцал беше когато Ади не спеше вечер, аз все повече така се чуствам.
Пипиллота, аз без да се опитвам вече кърмя Ади само сутрин и вечер. През деня ме търси постоянно, иска да е в мен, но не ми вдига блузата. Случва се да почне да ми ближе рамото, шията, но не отказва като й давам други течности, а не кърма. Вечер заспива сама след като я накърмя - оставям я в леглото й и излизам от стаята. Свети си с костенурката, натиска си бутоните на една музикална играчка, дъвче едно магнитче и вече даже и от чувала не излиза. Наистина започна нов етап откакто навърши 11 месеца. През нощта се буди и си заспива без да я взимам, веднъж на няколко вечери се случва да не заспи и да я взема при мен. Една вечер като не ти спи детето не е проблем, но като стане системно не само умората се трупа, а и психически много се натоварва човек. Дано минава бързо при вас този етап!
Г-жа Стихийно бедствие, основно от 2 места купувам играчки - английския амазон (доставката е безплатна до адрес на превозвач в Англия и плащам само транспорта до БГ) и един немски сайт (доставката е 16 евро до БГ, правим общи поръчки и я делим). Eто им секциите за дървени играчки тук и тук. Може да сортираш по различни признаци (цена, препоръки, популярност) и по възраст.
П.П. А какво става със срещата в Пловдив? Нали беше за пролетта  Laughing Да не забравим да се организираме  Wink
Ами хайде, чакаме ви  Hug
Не знам дали има майка, която с желание би се отделила от детето си и да го даде на ясла. Но мисля, че финансовата страна на въпроса е решаваща за много от майките.
redreny2000, за първи път въобще не съм съгласна с теб. Има деца, които не се гледат лесно и майките им не издържат психически. Има и майки, които не са били подготвени да отглеждат деца. Моя приятелка едва издържа до 1 г. да си гледа детето и се върна на работа като прехвърли майчинството на майка си, на 2 г. тръгна на ясла. Тогава гледах неразбиращо и се чудех какво толкова може да не издържа. Ади единствено не спеше 11 месеца, носили сме я на ръце всяка вечер до 2-3 часа, иначе е винаги усмихната и доволна и бях на ръба на нервна криза, не знам какво щеше да е, ако беше и някое вечно ревящо и недоволно дете. Но си признавам, че и на мен са ми минавали мисли от рода на "оставям я в леглото и каквото иска да прави, да реве, да се тръшка, все ще се умори накрая", но сърце не ми е давало да го правя (все пак пробвах 2 пъти). Така че според мен е по-скоро до психическа нагласа - доколко майката е била подготвена да се лишава, да се посвети и подчини на едно малко същество. Нямаш представа колко често ме питат защо не дам баткото на ясла, че да ми е по-леко през деня  Shocked Аз не си представям да съм си вкъщи в майчинство и да мисля за себе си, а не за децата си.
Скрит текст:
Но много ми беше интересно да наблюдавам различни начини на гледане на дете. Моят начин - когато тръгваме на разходка обличам първо себе си и после децата, за да не се изпотят докато тръгнем. Аз мога да го преживея, все пак съм голям човек. Често съм си забравила нещо, но не бих се върнала, ако не е наложително и да оставя децата да нервничат да ме чакат. Ако обаче съм забравила нещо, което те искат, бих се върнала дори и вече да съм се отдалечила много от нас (те не са ми виновни, че забравям). На разходка съм във всякакво време, щом е подходящо за детето. Докато спи добре опаковано в количката ще обикалям, за да не измръзна на едно място. Когато детето е будно е на разходка, за да се разхожда, а не да стои в количката. Другият начин - облича първо детето и го тупва на коридора докато се подготви. Сеща се да отиде и до тоалетната в този момент като реди и успокоителни думи "спокойно, тръгваме". Слиза долу, слага детето в количката, то нервничи на едно място, иска да тръгва да разглежда, отново се чува "спокойно, тръгваме" и се оглежда в прозореца на външната врата и си оправя шала и прическата  Crazy Когато времето не е подходящо да седне на някоя пейка докато детето спи, се счита, че не е подходящо време за разходка. Когато детето е будно търси начин да го задържи по-близо до пейката, на която е седнала, възможно най-дълго

# 485
Любимата ми тема "Яслииииии " Joy
Моят опит: брат ми (сега на 14) тръгна на точно 1год. на ясла и не съм намирала някаква разлика в поведението му НО майка ми и преди това не го е гледала тя,тъй като веднага след като излезе от болницата се налагаше да се върне на работа,така че практически той няма как да е усещал отделяне,изоставяне и т.н.

Анастасия предпочитам да ходи на ясла пред това да я гледа баба ми (сега е момента да стреляте с камъни) по ред мой си причини,които не ми се споделят. И подкрепено от факта,че аз не я срещам с други бебета и деца,понеже нямам такива приятелки,познати,по градинки/паркове и т.н. не ходя,разходките ми лятото са без спиране (не знам сега как ще е,но миналото просто си карах количката и това е) предпочитам яслата пред баба,затова тези дни ще ходя да проверя как стоят нещата.

Буб - радвам се,че се разписа,липсваше ни...

АМ - винаги сме пиели в дупка М на НУК,тъй като Аптамила АР беше мноооого гъст и така си остана

Льжичка - яде с нашите

# 486
  • София
redreny2000, за първи път въобще не съм съгласна с теб.

Лъки, накараме да се усмихна Simple Smile
Съгласна съм с теб. С това изречение по-скоро исках да кажа, че не е само въпрос на желание и убеждения. И аз искам да си гледам детето до 3 години, но както вече споделих има и други обстоятелства, с които трябва да се съобразява човек.
Много ми харесаха разказите ти, а и са много показателни.

# 487
Някой гледал ли е в сайта за яслите? Аз понеже още като се роди Анастасия я бях записала тук в София и сега видях,че е излязло класирането и сме 20 в резервите  Joy Joy Joy Joy

# 488
  • София
marinels, в момента, в който кандидатстваш за дадено заведение, се нареждаш на опашката, не е нужно да излизат класирания.

# 489
ЧЕСТИТА ПЪРВА ГОДИНКА НА АЛЕКСАНДЪР НА ТАША!!!  nbirthday newsm67   bigdance2

ДА РАСТЕ ЗДРАВ, УСМИХНАТ, УМЕН И ДОБЪР!!!
ТАША -  ДЕН, ИЗПЪЛНЕН С ПОЛОЖИТЕЛНИ ЕМОЦИИ ВИ ПОЖЕЛАВАМ!!!  
[/size]  bouquet

И НА ВСИЧКИ ДРУГИ БЕБОЦИ, РОДЕНИ ДНЕС  И ТЕХНИТЕ МАЙКИ - ЧЕСТИТО!!!

Ех, тази Лъки - супер-мама!!!  newsm51
Редрени, вярно си е, че си е друго близък, отговорен и действащ по първия описан от Лъки начин роднина, да гледа детето, ако майката трябва да работи. Просто наблюдавам - дори и сериозните "наети" жени как се отнасят с децата на площадката - ами различно е. А открих кое е най-доброто, поне за мен - да си работя вкъщи, леля ми да го гледа покрай мен, ама аз нищо да не изпускам от развитието му Wink

Последна редакция: ср, 14 мар 2012, 08:55 от sirence

# 490
Пропуснах много рожденици,но много гаден вирус ни докопа.В съчетание с 3 кучешки наведнъж...мале,мале.Добре,че отминава и вече се диша по-спокойно.
та...дано не пропускам никой
Честит първи Рожден Ден и от мен на Радослав на Нотова,Бобо на Мигео,Катерина на Магика, Петя на don4o71 , Борис на Betta , Йордан на mistela, Моника на danaqv,  Александър на petq_alisheva, Катрин на pufita,Янина на kukumindrela , Тодор на Commelina,Теодор на Андули и на днес празнуващото ни коледно късметче Алекс на Таша!
Много здраве и късмет ви желая,мили дечица!Честито на празнувалите вече родители!

За яслите аз не бих дала Ивана,но разбирам майките,които трябва да се върнат на работа и нямат баби под ръка.И на този въпрос няма категорично и твърдо "за" или "против".Никой човек не може да бъде на другия в обувките.
  По повод мамолога и Нана-гледах предаването и без да съм хипохондричка,направо получих нервна криза.Аз имах увеличен лимфен възел,а когато бях бременна /2ри месец/ си открих бучка.Единия доктор искаше да вземе биопсия,а др ме уверяваше,че няма нищо страшно и няма нужда от биопсия.Естествено,че предпочетох да вярвам на втория.Сега вече не напипвам нищо,но все си имам едно наум.След нейната изповед ми едно такова тревожно,но не вярвам някой да е останал равнодушен след предаването.Брррр,какво да ви кажа...живота е хубав,целунете децата  Hug

# 491
ЧЕСТИТА Рожден ден НА АЛЕКСАНДЪР НА ТАША!!! Да е жив и здрав ! Честито и на останалите рожденици, и на тези който съм пропуснала!   bouquet

Против яслите съм...за градините чудеса вършат...особено ако попаднеш на добри възпитатели!
Против яслите съм, защото детето още няма изградени хигиени навици...особено по - големите групи от 30 деца, все ми е на ума, че някой специално ще следи дали ми е изпотено, чисто детето...не се занимават толкова с тях няма толкова стихчета, песнички, рисуване....там обикновено се изсипва 1 кош с играчки и "въпрос на оцеляване"....а и детето в този си период има нужда от   родителя, който да го напътства в опознаването на света.....а и до 3 г възраст децата не играят 1 с друго, а едно ДО друго....каква социализация?! Социализацията е да не реве от непознати!

Истинската социализация започва от 3г-4г. детето е с трайни хигиени навици-тоалетна, миене на ръце, зъби,обличане на дрехи, събличане- неща дето няма да ги мисля  и е момента за градина... Търси компания на други деца, играят 1 с друго различни ролеви игри...на мама и тате, бебета, доктор, имитират различни професии....говора е сравнително развит и се започва ученето на стихчета, песнички, рязане с ножици, правене на картички , танци... няма нужда толкова от обсебващата нужда на мама и тате, а се отделя като самостоятелен индивид... формира се АЗът.

Но уважавам избора на другите да пуснат децата си на ясла, така са преценили така правят-те са родителите и те определят как ще се гледа детето. Въпрос на избор. Аз и да не одобрявам- то си е за мен, нямам право да налагам мнение, както и неща някой да ми налага своето си!

# 492
Таша, да ти е живо и здраво порасналото дете с прекрасно име Александър! Честит празник на всички днешни рожденици! Да растат щастливи и да изпълват с гордост и радост животът ви!

Лъки, според мен случаите, които си дала за пример са доста крайни в описанието си, все пак в отглеждането на едно дете има и нюанси. Вярно, че има по-безотговорни и неподготвени за майчинството, но прекалената отдаденост, която дори на моменти заличава твоята същност според мен също не е добър пример.

Аз съм също много против яслите. Първият ми син преживя пребиваването си там изключително тежко. Беше на 2.5 години когато го дадох, развиваше се доста по-напред от връстниците си и го вълнуваха, съвсем други неща, от тези, които предлагат в детските ясли. За тези, които не знаят, там децата се отглеждат от медицински сестри, които хабер си нямат от детска педагогика. Бях стигнала до там, че да се съветвам с психолози, мислех, че с детето ми се случва нещо страшно. Е, като тръгна на детска градина промяната беше коренна, във възможно най-добрата посока.

# 493
marinels, в момента, в който кандидатстваш за дадено заведение, се нареждаш на опашката, не е нужно да излизат класирания.
Абе пише ми,че на 25.02 е излязло класирането newsm78 Както и да е...

# 494
Аха колко хубава тема подхванах:)
Надявах се на по ожесточен спор Embarassed
Кукуминдрела момичетата са ти отговорили защо съм против яслите, има още едно нещо което пак може да взриви темата, но пък както казват руснаците "В споре рождается истина"
Въпреки че не помним ранното си детство знам че то остава в мозъка ни, като спомен който не осъзнаваме но използваме. Мисля че имаше психолог в темата може да сподели виждането си, но моето мнение че няма как да отгледаш детето си като майка, ако майка ти не те е гледала. Харесваме или не, ние живеем по модел който ни е предаден от родителите (не го приемайте дословно). Знаете ли например статистиката за изоставените деца? Знаете ли че най големия процент на изоставени деца са от жени които са израснали в дом, и не винаги въпрос че няма кой да я подкрепи, просто тя няма модел, не знае как да се справя, не знае как да го гледа, не знае какво да го прави когато реве.  Сигурна съм че повечето момичета (в това число и аз със Емил) които изпитват криза или следродилна депресия, момичета чиито деца ги изтощават, тези които описва Лъки не са имали модел или както в моя случай модела не ми харесваше. Не е нужно даже не е правилно да  осъждаш някой че не може да скача високо или да бяга бързо, просто никой не го е научил.
Най вероятно много малко хора разбраха какво исках да кажа.

Общи условия

Активация на акаунт