Колко бързо времето минава-МАРТенчето на годинка става! - тема 15

• 48 206
  • 746
  •   1
Отговори
# 600
Честит 1-ви Рожден Ден на Никол на Ваня, Елица на Жени,
Мартин на Аничка и Лъчезар на smile888!
Да растат умни и лъчезарни деца!!!

# 601
Честит първи рожден ден на Никол на vaniaa, Елица на Жени, Мартин на Аничка и Лъчезар на smile888!!!! Да са живи и здрави и да растат много щастливи и безгрижни!
Благодаря на всички, които ми отговориха за изкривеното краченце на Ади! Успокоихте ме, момичета  Hug
Лъки, мисля, че Сиренце искаше да каже, че нямаше нито една от нас по анцунг и шнола, без значение боядисани или не, всички изглеждахме превъзходно /да си се сложа и мене в това число  JoyLaughing
Аnelisa, аз Сиренце я разбрах прекрасно, но нямам нейната дарба да се изразявам така, че и мен да ме разбират. Опитвах се да се пошегувам  Wink
А ти защо ходиш по психолози?
Бях споменала преди време, че Дени мига от време на време с едното око (когато е изморен или сърдит). Водихме го на очен лекар, но не се откри проблем, затова посетихме и детски психолог. Другото, което всъщност ме притеснява е, че все още не говори добре, а личният лекар все ме успокоява, че няма проблем. Аз не че търся проблем, но не ми се иска да стоя със заровена глава в пясъка. Според психоложката, ако до 2-3 месеца не проговори гладко е редно да посетим логопед.
lilincho, не може да бъде! Аз вече си мислих, че някъде се е загубила. Не мога да повярвам, че в крайна сметка е пристигнала след толкова месеци!
Освен умихната и доволна майка, детето има нужда малко и от баща си [/color]Laughing
Grinning Grinning Grinning   redreny, развесели ме рано рано днес.......... Joy
Ох и аз как се смях като го прочетох  hahaha
Хайде оставям ви, че ще гледаме филм  Wink

# 602
love in paris,  ние с кърменето сме като вас и вече много се притеснявам! Максимум ми е изяждал 160гр на хранене (почти никога не са толкова). Колкото и да предлагам след това, не става. Гледам 3 пъти на ден да хапва "твърда храна", през останалото време суче. Най- много ме измъчва нощното сучене. От много време не знам по колко пъти ме буди, но ми се струва, че се засища през нощта и за това ми отказва закуска.
Нещо и по темата с обувките. Купихме обувчици на Колев и Колев размер 19/20, защото предходният номер му бяха малки. В магазина налагахме стелката на крачето, че беше заспал. Сега го гледам, че малко се затруднява да ходи с тях. Като сгъва крачето го вдига доста, иначе се препъва. (Ох, и аз как го обясних...)
Викат ме, честитики на празнуващите! nbirthday

# 603
 newsm67 newsm67  party023  party023  party023
Честит Рожден Ден малки сладури- Мартин на Lilyrose
Лиана на bri
Александър на Ivelina9292
Гергана на tonesto

Да са здравички, послушни и много щастливи и усмихнати деца!!!

# 604
Честит рожден ден на Марти и Сашко ! Нека да растат здрави и усмихнати деца, много обичани от своите родители. Весел празник и на вас мами! Ivelina9292 , lilyrose   bouquet

newsm59 newsm59 newsm59 newsm59  bigdance2 newsm59 newsm59

Happy birthday to you ....... Happy birthday to you  ...........

# 605
СЛАДИЧЪК И КРОТЪК МАРТИ, ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН  Hug newsm59   hbday baloni happy bd baloni

ЧЕСТИТА ГОДИНКА И НА АЛЕКСАНДЪР НА ИВЕЛИНА!!!

ЧРД И НА ЛИАНА НА БРИ И НА ГЕРГАНА НА ТОНЕСТО!!! (драснете нещо, де Wink )

ДА РАСТАТ ЗДРАВИ, ЩАСТЛИВИ, УМНИ И ДОБРИ ВСИЧКИТЕ НИ РОЖДЕНИЧЕТА !

ЛИЛИРОУЗ    newsm51
ИВЕЛИНА   bouquet

# 606
Честит 1-ви Рожден Ден на чаровниците Мартин на Lilyrose
и Александър на Ivelina9292!!!
Да растат усмихнати, добри и послушни деца!!!
Нека празника ви бъде незабравим!

Мами, ползвате ли слънцезащитен крем за децата вече ? Ние вчера цял ден бяхме навън и пазих Момчил да не е прекалено много на слънце, но мен все ме печеше директно и сега съм със зачервен нос, а вечерта ме болеше главата Shocked Малко се притесних да не слънчаса детето  Thinking

Последна редакция: нд, 18 мар 2012, 11:14 от Mur

# 607
  • София
Честит 1-ви Рожден Ден на Марти и Александър!
За бебчовците!

За майчетата!

# 608
Пак да благодаря на всички, които ми дадоха съвети за обувките!!   bouquet

Все пак продължавам да се съмнявам в номерацията, която ползваме или не знам и аз...
Например, Betta, вие имате краче като нашето, а не знам как 22 не са ви големи. При мен опасението идва и от това да не са прекалено големи (Рачолина, ти също имаш това предвид, предполагам) - така детето трябва много да си повдига крака, за да не се спъва.

Горе-долу се ориентирах, но пък след като ме просветлихте, погледнах обувките 21 номер, които съм взела и видях, че на стелката (която се вади  Laughing) даже има означение 'пърфект фит', а ние още не го стигаме (т.е. излиза, че са големи). Ходилото със сигурност ни е 11.5-7 см в момента. Иначе нормално, предполагам, децата да носят различни номера, на мен ми беше интересно съотношението размер на ходилото и номер, който ползвате. Все пак реших да не ги сменям за по-малки на базата на вашите мнения  Hug, и аз като Лилинчо мисля, че половин номер по-големи, ще е ОК.

За храненето също благодаря на всички - успокоих се поне, че не сме само ние  Laughing. Betta, режимът ни прилича на вашия.
И аз не ѝ меря грамаж, но имам представа, защото знам колко горе-долу ми побират тези купички, в които яде. Ние имаме закуска ('твърда') от скоро, попара не хареса, давам банан, кус-кус, овесени трици. Пробвах към тях да добавя лъжица кисело мляко или заквасена сметана или друг пресен плод за доовкусяване, но не ѝ харесва с тези 'екстри'.
Не мисля, че е гладна или не яде достатъчно, единственото ми притеснение е дали яде това, което е най-добре за възрастта. От там и въпросът ми дали вече твърдата храна не трябва да измести повече кърмения  newsm78. Нали сме големи вече Wink Вода - изобщо някаква пие от скоро, айрян и прясно мляко не предлагам, защото имам доста кърма  newsm78. Понякога фреш, но повече от малка кафена чашка не пие.

Лъки, за телевизията - тя сигурно затова още не казва нищо смислено - аз с моите испански филми, евронюз, френски песни, с баща ѝ на български, бременността в Холандия, а сега живеем в Прага - лелеееееееееее Laughing
Но не знаех, че ИЗОБЩО не трябва да гледат. Иначе и аз съм чувала, че не могат да асимилират какво гледат, дори тези образователни филмчета, ако няма някой, който да им обяснява какво виждат.  А слушането на радио отгава, песни??? Аз постоянноооо слушам нещо. Почвам само музика - Моцарт и Бах  Wink
А колко е голямо детенцето, сигурно скоро ще проговори  Hug - моята племенничка проговори на 2.5 г, като тръгна на градина Wink

Хубав ден на всички и честито на днешните рожденици  bouquet

# 609
Марти, Честит Рожден Ден, мило детенце! Бъди много лъчезарен и безгрижен!

Мила Лилироуз, бъди все така чаровна и готина мама! Много да те радва и слушка Марти!

love in paris, точно това имах предвид за обувките. Идват му големички. Вкъщи разчитам на едни вече поизносени буйки и по чорапи, откакто се затопля. Навън ща не ща с тези ще го водя. Чета ти поста и ми идва да го копирам Simple Smile Много подобни неща ни вълнуват в момента- кърмене и заместване на хранения, телевизия, проговаряне... Аз гледам да ограничавам телевизията вече, че малкият все повече се зомбира не само на рекламите. Гледам аз да му говоря. Но не се притеснявам, идва сезонът на парковете. Вчера и днес не сме пускали телевизора през деня!  Flutter

# 610
Ние днес взехме обувки на Марио и той толкова много ходи цял ден, като го държахме, разбира се, далече сме още от самостоятелното ходене,но голям напредък заради обувките. Взехме 21 номер - премериха му ходилцето, че е 12 см, и на тази марка (Перлина) казаха, че това е най-точният номер за него (можеш да бръкнеш с един пръст отзад) , пък и той добре се почувства с тях. Само не знам тази ортопедична стелка дали да не я махна (възможно е), защото знам, че вече ги отричат, ама нямаше почти никакъв избор на такива без? Как мислите? Той добре се усеща и с нея, щом толкова дълго не се спря.

Мур, ти ме подсети за слънцезщитния крем - благодаря за което  Hug, и днес му сложих.

# 611
Момичета,връщам се от много приятна почивка - вчера ходихме на Винария във Пловдивския панаир,а вечерта спахме в Екохотел Здравец - беше супер,къпеш се в топлия басейн и гледаш ски пистата през прозореца... Ето снимки:

Уфффф големия ми проблем са обувките,вчера във ВисВиталис сме измерили сигурно 10чифта и или са й големи на дължина,но пък и влиза крачето или са й добре на размер,но пък не може да влезе краченцето... Sad Не знам какво да търся....

Гледам,че някои си получиха картичките,което много ме учуди,тъй като ги пуснах в четвъртък и петък бяха стигнали (браво на БГ пощи),чакам понеделник другите....

За проговарянето - майка ми се притеснява,че Анастасия е "почнала" да говори и все едно е спряла,но и аз бях чела за теорията,че когато се говори на детето на 2 езика,то проговаря по-трудно и аз несъзнателно по цял ден говоря ту на български,ту на английски... И притеснението идва от това,че все още не казва друго освен ба-ба-ба,ма-ма-ма,та-та...

# 612
Хайде и аз да се включа за двуезичните деца.
На Александър му говорех само на български. Когато се събирахме с други деца (много често), обикновенно казвах нещото първо на български и после на английски. До раждането на София (значи е бил почти на 22 месеца), речниковият му запас включваше 10тина думи - star, bird, one more... Когато София се роди, мъжът ми остана вкъщи 1 месец. И понеже както се сещата, два,ата си говорим на английски, без да съм имала за цел просто спрях това повтаряне на български и английски. Само на английски. И това ми дете като се отпуши - от нищо почти за 1 месец правеше цели изречения (на английски де, както се сещате). След като мъжът ми тръгна пак на работа, пак се опитах да му говоря на български, но Александър изобщо не ме отразяваше... Или се правеше, че не ме чува, или ме гледаше тъпо и ми викаше "What? What are you saying, mummy?" Така, че аз се отказах... отчитам като грешка. Сега мама е тук и той много смешно повтаря след нея - Ще паднеш, Внимание, Лека нощ... Но например в колата, като карам и си говорим с нея на български, той започва да се нервира и крещи, защото явно не ни разбира... И понеже тук няма почти никакви българи, както и българска телевизия, някакси това с ученето на български на мен ми изглежда като мисия почти невъзможна.... От друга страна, мъжът ми приятно ме учуди, че покрай Александър е научил толкова много български, че с мама си говорят двамата без моя нужда. Е, разбира се, понякога трябва да се намеся, но много добре се оправя.
Както и да е - Александър май има по-голям шанс да научи немски (все пак и баба му и дядо му, които живеят до нас са немци и си говорят на немски помежду си).
Маринелка, изобщо не се притеснявай за Анастасия - аз отдавна съм казала - и моята София само някакви писъци надава и сега всичко е бабабабабабаба. Аз не се притеснявам, ама на мен ми е второ дете   Laughing
За обувките - отивам в магазин, меря и ги и после ги поръчвам същите от интернет. Знам, че е глупаво, ама хич не ми се дават с 30 долара повече. Имам от Александър, но няма да ги ползвам, тъй като не съм сигурна, че това е удобно за детето. Всеки човек си има различна извивка и не искам София да и е неудобно. И за обувките аз компромиси не правя. Предпочитам да има 1 чифт хубави обувки - кожа, подметка хубава, отколкото 10 чифта боклуци.
Тихичко да се похваля - вчера си направих тест, който беше положителен. Та тъй да се каже - ще ставаме петима. На лекар обаче ще ходя след 3 седмици, така, че тогава ще Ви кажа със сигурност...

# 613
Честит рожден ден на Мартин на Lilyrose и Александър на Ivelina9292! Да са живи и здрави и много щастливи!
Ех, много е хубаво като се постопли, само за разходки! Чудя се обаче какво да правя, защото баткото напоследък изобщо не иска да излиза. Заиграва се с играчките си вкъщи и не мога да го "примамя" да излезнем даже с любими негови дестинации (да гледаме влака например). Вече се чудя дали да не определя някои любими играчки за игра само навън. Днес сутринта се заигра с пластелина, после се люля на люлката и отказа да излизаме. Следобед добре, че си уредихме срещичка с едно детенце да се видим (уж им било рано на тази възраст за съвместни игри), че заради него излезна с желание. Тръгнахме, после пък не иска да се прибираме...
love in paris, сега погледнах - 20 номер са на Ади обувчиците, с които ходи в момента - преди месец съм й мерила крачето - 11.5 см. Всяка марка обувки си има своя номерация, може би оттам идват големите различия в номера, който носят дечицата. Аз пък друго умувам, докога е хубаво да е до глезенчето обувчицата? Че стават (поне в Пловдив) вече големи жеги и ми се иска по-нисички обувки да слагам. Днес например бяхме навън само по блузи, якетата като се прибирахме към 19 часа чак ги сложихме.
Лъки, за телевизията - тя сигурно затова още не казва нищо смислено - аз с моите испански филми, евронюз, френски песни, с баща ѝ на български, бременността в Холандия, а сега живеем в Прага - лелеееееееееее Laughing
Но не знаех, че ИЗОБЩО не трябва да гледат. Иначе и аз съм чувала, че не могат да асимилират какво гледат, дори тези образователни филмчета, ако няма някой, който да им обяснява какво виждат.  А слушането на радио отгава, песни??? Аз постоянноооо слушам нещо. Почвам само музика - Моцарт и Бах  Wink
А колко е голямо детенцето, сигурно скоро ще проговори  Hug - моята племенничка проговори на 2.5 г, като тръгна на градина Wink
love in paris, баткото ми е вече на 2.6 години. На градина ще тръгва есента, тогава прави 3 години. От година и 2-3 месеца започнах да му пускам филмчетата на Бейби Айнщайн, които са по 20-30 мин, а като стана на година и половина - две започна да гледа и Бейби ТВ. И аз сега чух, че не трябва изобщо да гледат ТВ. Не знам как така не асимилират какво гледат щом синът ми започна да казва "бай-бай" (никой не му е обяснявал), вместо чао  Shocked Но както се шегува мъжът ми "Може да е Айнщайн, но не говори, нали?". Така че явно наистина се "бърка мозъкът" от двуезичната среда, дори и да е само от чуждоезикови филмчета.
Ех, marinels, в нашия вилает вилнееш тихо мълком  Simple Smile Даже не съм чула, че има Винария сега. Браво на теб! А на балкана съм сигурна, че сте изкарали добре, много ни харесва там, пък и ни е много близичко за разходка.
И притеснението идва от това,че все още не казва друго освен ба-ба-ба,ма-ма-ма,та-та...
Ама къде се е запритеснила майка ти за дете на 1 година  Shocked Много добре си се развива Анастасия! Верно е, че има и такива, които вече говорят на тази възраст, но не е масовият случай.
Ена, как мина фотосесията? Похвали се. Ние май ще трябва да я отложим с още 1-2 седмици заради ангажиментите на мъжа ми, пък аз вече нямам търпение като видях снимките на сънфлауър.
Ех, katilias, как ме зарадва с това тихичко похвалване! Тихичко един   bouquet и  Hug и чакам официалното представяне на новината! И понеже ти си оптимист и ги гледаш с лекота децата, ето малко да се посмееш! Пък скоро и сънфлауър и сиренце да се похвалят!
За обувките - отивам в магазин, меря и ги и после ги поръчвам същите от интернет.
Щеше да е хубаво и аз да има къде да меря каквото купувам, но в нашата прекрасна страна са чували за определени марки. Така че рискувам, с питане купувам по интернет (добре че са форумите), пък колкото улуча толкова.

Последна редакция: нд, 18 мар 2012, 22:36 от Лъки

# 614
Леле, Катилиас, супер новина Hug
Ама мнооого ще ви отива да сте петима - стискаме палци тези две чертички да се превърнат в още едно спокойно отглеждано, здравичко, умно и красиво българо-тасманиийче  newsm51

Лъки, ти ни водиш на отчет, а  hahaha Ама споко за мен, още е рано да ме мислите, не сме започнали целенасочените опити.

Маринелка, готини сте си тримцата  - и по смокинг, и по бански  Hug

Общи условия

Активация на акаунт