Колко бързо времето минава-МАРТенчето на годинка става! - тема 15

• 48 208
  • 746
  •   1
Отговори
# 585
лелеееее hahaha  колко съм застреляна!!  Зина, мерси, че ме светна, аз се чудех защо стелката се вади  Laughing Laughing

Иночкада, на теб също мерси - и със сламка ще пробвам, и с всичко, че вече направооо ooooh!
И бързо оздравяване!! Hug

Мерси много, момичета, за тези хитрини!!! Simple Smile

Мур, за езиците пишеше, че до 3-годиншна възраст не е добре повече от 2 езика да се учат. Когато са само два и то в съответната среда и аз така знам, че се научават много гладко и по-добре, докато са още малки. При нас вече се слушат 2 и не планирам паралелно трети (освен ако не се преместим пак де  Laughing)

Лека нощ и хубави събота и неделя  bouquet

# 586
  • София
love in paris, aз купувам обувки така - обувам на детето и като е стъпило на земята, мушвам пръст зад петата му, ако влезе - значи му е добре на детето - това по съвет на продавачка на обувки. На Бобо му взех 22-ри номер, крачето му е 11,5-12 см, нещо такова. Яна ми е проходила на 1 г. с обувки 17 номер Simple Smile.
За храненето - Бобо не изяжда повече от 180-200 гр на хранене, независимо дали е закуска, обяд или вечеря. Той всъщност има три хранения с твърда храна:
около 9 ч - закуска;
кърмене за приспиване към 11 ч;
обяд около 14 ч;
кърмене за приспиване към 17 ч,
плод към 18.30 и вечеря към 20.30 ч;
после кърмене за приспиване към 22 ч и после през 2-3 часа пак се буди и цока.
Другата седмица ще разбера колко е тежък, но не е повече от 9 кг. Яна на 1 г. е била 8.4 кг и 72 см. И сега е дребна и слаба, но, както се вижда от клипчето, което пуснах, си е жива и здрава Simple Smile.

За миенето на косата - карам го да се облегне назад (нашата ваничка е анатомична) и обливам, като гледам да не попада в очите.

За яслите и градините - забравих да споделя предишния път още нещо от наблюденията си - хората от провинцията най-често са доволни от персонала на градините, от хората от София почти няма доволни. Аз лично си го обяснявам с това, че в провинцията със заплатите, които получават лелите и учителките все пак могат да преживяват, докато в София едно, че 200-300-400 лева за нищо не стигат и това избива в недоволство от работата, друго, че групите се пръскат по шевовете и няма как да се грижат добре за толкова деца. В яслите са събрани деца от 1 до 3 години, една част от които не говорят и грижите на лелите се състоят в обслужване на физическите нужди на един куп ревящи деца - ядене, спане и седене на гърнета. И като се има предвид, че са по 30 деца на двама човека, няма какво да говорим. В градините все пак групите са от деца на сходна възраст, вече комуникиращи по-добре и освен за физическите им нужди, се грижат и да научат нещо.

Нещо смешно от Бобо да ви разкажа: нали като слиза от леглото, се позиционира с дупето към ръба и си спуска крачетата. Та не знам защо го прави, но понякога застава на края на килима по същия начин и се опитва да "слезе" от него, не знам дали ме разбрахте, ама е много смешен Simple Smile. Ние сме го кръстили Бебето-беглец, защото непрекъснато го гоним из стаите. И навън не иска да го държа за ръка и само се измъква, но още не може да пази добре равновесие и постоянно пада по прахоляка ooooh!.

# 587
Честит рожден ден на Далия на Бишкота! Да е жива и здрава и много усмихната!
За мен идеалният вариант е да си имаме още едно детенце и да си се гледаме всички вкъщи  Mr. Green.
sunflower, стискам палци и чакам да се похвалиш с новината съвсем скоро  Hug Още едно слънчице като сладката Дара! На фотосесията толкова добре се е представила! Ена, ваш ред е сега! Ще чакам да споделиш в неделя.
Бета, добър вечер, добра среща  Laughing Големи са сладури Бобо и Яна! А за "слизането" от килима много ме разсмя  Laughing
Да избягваш модел е също модел, което не те отдалечава много от първоизточника.
Да тичаш на воля и да бягаш от някого са две различни неща нали?
Стихийно бедствие, много ми харесва как пишеш, по малко, но всеки път ме караш да се замисля! Още си препрочитам приказката ти за аутизма, но не съм сигурна дали схващам какво точно казваш.
Сега се прибирам от мноооого приятна срещичка с девет готини мами (не знам от кой вид са по принцип, ама всички се бяха докарали с шалчетата Simple Smile  - шегичка, де, красавици са всичките, това си е  истина)
Хехе, нямаше ли и боядисани  Joy Само anelisa и migeo ли си обърнаха внимание?
и без това е слушала всякакви езици, а много рано не било хубаво, че се обърквали децата и трудно проговаряли  Laughing
Относно проговарянето според пловдивска психоложка, при която бях вчера, много пречела и телевизията. До 4 годишна възраст било противопоказно децата да гледат каквото и да било Shocked Те всъщност гледали, но не осъзнавали какво гледат, мозъкът им не бил достатъчно зрял, за да обработи получаваната информация. Това било времето да се развият разни центрове в мозъка, свързани с общуването и говора и гледането на ТВ ги блокирало. Дори и пасивното "гледане", когато ТВ е включен като фон и детето не гледа, било вредно. Постоянно му се раздвоявало вниманието и го отвличало от това, с което се занимава  Thinking
love in paris, Ади много яде, повече от батко си. Не й меря грамаж, но изяжда по една пълна купичка, което според мен е две порции от детска кухня. И е много пощенлива - види ли някой да яде е "първа китка" до него и си иска. Кърмя я сутрин и вечер, през останалото време пие айрян, прясно мляко и вода.
Като се разприказвахте за обувки да питам някое от проходилите дечица стъпва ли навътре? Ади с едното краче освен че стъпва навътре, а понякога (когато е с обувки е много видимо) го замята някак си или го изкривява. Не помня да съм имала с Дени такава ситуация и се чудя да я водя ли на ортопед  newsm78

# 588
Честит Рожден Ден на прекрасната ни Дали! Да е здрава, щастлива и все така чаровна!   bouquet
Честит Рожден Ден на Никол, Мартина, Лъчезар и Елица - все деца с красиви имена! Да растат щастливи и усмихнати дечица!   bouquet

Ех, срещата вчера беше толкова приятна и много празнична  Wink Толкова пораснали сладурчета си имаме,  вече ходещи и щъкащи. А мамите, всички в прекрасна форма, позитивни и усмихнати  Hug
Сиренце, благодарим за комплиментите и ти изглеждаш прекрасно  Hug
Лъки, мисля, че Сиренце искаше да каже, че нямаше нито една от нас по анцунг и шнола, без значение боядисани или не, всички изглеждахме превъзходно /да си се сложа и мене в това число  Joy/  Laughing

Стана въпрос и за общия рожден ден на нашите дечица. На първо четене решихме да го организираме около датите 30 и 31.03., в Южен парк, в зависимост от времето. Нека, онези, които искат да се включат, да го имат предвид. Всеки ще донесе по нещичко приготвено или купено за почерпката.

Днес е моят ден, ще отида на  масаж и маникюр, така де, тези деца имат нужда от доволна, отпочинала и усмихната мама, за да са щастливи и те  Wink

Последна редакция: сб, 17 мар 2012, 07:25 от anelisa

# 589
Честит рожден ден на едно прекрасно дете-Никол на vaniaa!!!Нека е все толкова лъчезарна, все толкова чаровна и все така обградена от любовта на мама, тате и батко!Обичам ви!!! Hug

Честит рожден ден и на още една красива госпожица-Елица на Жени!Да ви радва и да ви носи много щастие!

Честито и на Мартин на Аничка и Лъчезар на smile888!Растете щастливи и безгрижни, мили деца!

за гордите мами един пролетен букет:

Лъки, и двете ми деца стъпваха навътре първоначално-при Емил беше особено видимо. Когато порасна и уравновеси походката, проблемът изчезна. Peace
Бета , и аз се засмях за килима и Бобо. Laughing
Весето, питката е станала страхотна!
love in paris, аз ли съм пропуснала или вие наистина живеете в чужбина?
Ние се стягаме за детско парти-ще ходим на рожден ден на Никол. newsm68
Лек ден, момичета! Hug
П.П.Анелиса, само така!!!

# 590
ЧЕСТИТА ПЪРВА ГОДИНКА НА ЕЛИЦА НА ЖЕНИ, МАРТИНА НА АНИЧКА И НИКОЛ НА ВАНЯ!!! НЕ СЪМ ГИ ВИЖДАЛА ТЕЗИ ДАМИЧКИ НА ЖИВО, АМА СЪМ СИГУРНА, ЧЕ СА ПРЕКРАСНИ, КАКВИТО ВПЕЧАТЛЕНИЯ ИМАМ И ОТ ПИСАНЕТО НА ТЕХНИТЕ МАМИ ТУК!!!
 newsm38 newsm59    ura
АНИЧКА, ТИ БЕШЕ ЕДНА ОТ ПЪРВИТЕ НАШИ МАМИ, С КОИТО КОНТАКТУВАХ В ТОЗИ ФОРУМ, ОБМЕНЯЙКИ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ФРАКСИПАРИНА, С КОЙТО ЕЖЕДНЕВНО ЗАХРАНВАХМЕ БЕБОЦИТЕ В КОРЕМЧЕТАТА, А ЕТО - И ВАШАТА МАРТИНА, И НАШИЯ МАРИО, ВЕЧЕ СА НА ЦЯЛА ГОДИНКА, ЖИВИ-ЗДРАВИ ДА СА СИ!!!  Hug  bouquet

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН И НА ЛЪЧЕЗАР НА СМАЙЛ - и ти драсни някой ред, къде се загуби!!!

ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ ВСИЧКИТЕ РОЖДЕНИЧЕТА, ДА РАСТАТ ЛЮБОЗНАТЕЛНИ И ОБИЧАНИ!!!

# 591
 Не знам кой трябва да покаже снимки от срещата вчера, обаче всички тук чакаме!!!! Simple Smile Дайте да ви видим шалчетата и прическите!
 Честит рожден ден на всички рожденници днес! Усмихнати и здрави да растат!
Нашия режим за хранене много прилича на Бетин Бобовия, само че ние хапваме кисело мляко преди лягане, кърменето вместо да намалява, напоследък ми се струва че зачестява. Като се пробуди към 1-2 и залепва за мен като марка, цока, спи с цицата в устата, не ме пуска никъде. Някои дни аз ставам да събудя баткото за училище, събужда се и тя веднага щом ме няма до нея. Опитвам се да не се настройвам негативно, но се чуствам много изтощена и не виждам как ще я откача от себе си, дори и да искам.... А за количествата храна - Пенмар  #Crazy #Crazy #Crazy. Не съм мерила аз, но най-много да изяде порция от кухнята- май 220 гр е. А това за 2.5-3 бутилки мляко вече ме довърши! Крали Марко си отглеждаш, да ти е жив и здрав и ти да го изхранваш!
 Лъки, моят големия стъпваше и с двете крачета накриво в началото. Даже поради паника на майка ми го водихме при детски ортопед, светило тук. Човекът ни успокои че няма луксация, каза че се израства това , но ако ни притеснява много, да му вземем един номер по-големи обувки и да ги обуваме наобратно, извивката да е отвътре за да избутва крачето. Това преди 12-13 години беше, сега като го пиша и леееко остаряло ми се струва като метод, ама да си кажа. А ти защо ходиш по психолози?
 Кати, къде се губиш ?

# 592
  • София
Днес е моят ден, ще отида на  масаж и маникюр, така де, тези деца имат нужда от доволна, отпочинала и усмихната мама, за да са щастливи и те  Wink

anelisa, пак сме в тандем Wink Аз днес отивам на фризьор, 2-3 часа постригване, боядсване и сешоар, след което отивам на погача Laughing Освен умихната и доволна майка, детето има нужда малко и от баща си Laughing

# 593
  • София
Честит Рожден Ден на Никол, Мартина, Лъчезар и Елица!

# 594
Честит Рожден Ден на Далия на Бишкота!Една много здрава и щастлива мома да си отгледате!
Честит Рожден Ден и на дечицата решили да се появят на бял свят  преди една година-Елица на Жени,Мартин на Аничка,Лъчезар на smile888 и нашето красиво късметче Никол на мама Ваня Честит празник,бъдете много безгрижни и усмихнати!
love in paris момичетата вече са ти казали,аз вземам половин номер по-големи  Peace И аз съм пропуснала,къде живеете?
Стихийно бедствие разби ме с това изречение.И аз не харесвам моя родителски модел.Всъщност няма безгрешен родител,това значи ли,че никой не може да тича на воля?Главоблъсканици си правя самичка.....,но тази тема ми е болна и се старая да разбера повече.
Лъки тук от три дена е 27 градуса.Сложихме джапанките,а аз получих много сладка коледна картичка  Laughing  hahaha Дваж ми е по мило  Hug Hug Hug
  за телевизора мани,мани...многооо гадна тема за мен.Всичко което си написала е така,аз го знам,но не мога да спра да гледам.Ивана не гледа,тоест прави това пасивно гледане,което не е успокоение.. Rolling Eyes Оправдавам се като ученичка пред себе си,но животът в майчинство и то в Америка може да бъде много,много скучен и ако не е телевизора просто можеш да луднеш.
 за стъпването на вътре -Ивана стъпва на криво,но не както Ади с цяло стъпало,а само с вътршната част на ходилото/откъм глезена/ Мисля,че като стане вече много стабилна походката ще се оправи.
Стана сто часа,отивам да си лягам,а как съм гладнааа  ooooh! свършиха ми запасите от сладко  Crazy

# 595
  • София
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ДНЕШНИТЕ МАЛКИ РОЖДЕНИЦИ - НИКОЛ, МАРТИНА, ЛЪЧЕЗАР И ЕЛИЦА!!! Да растат здравички, усмихнати, палави, безгрижни!  Tada

love in paris, имай предвид наистина, че всяка стелка си отговаря на конкретната обувка (ino4kada е права, но предположих, че не е нужно и това да пояснявам Wink )

Нещо смешно от Бобо да ви разкажа: нали като слиза от леглото, се позиционира с дупето към ръба и си спуска крачетата. Та не знам защо го прави, но понякога застава на края на килима по същия начин и се опитва да "слезе" от него, не знам дали ме разбрахте, ама е много смешен Simple Smile.
Ах този Бобо..... има си инстинкт за самосъхранение детето, да слезеш от килима на пода не си е шега работа Grinning

anelisa, пак сме в тандем Wink Аз днес отивам на фризьор, 2-3 часа постригване, боядсване и сешоар, след което отивам на погача Laughing Освен умихната и доволна майка, детето има нужда малко и от баща си Laughing
Grinning Grinning Grinning   redreny, развесели ме рано рано днес.......... Joy

Слънчев и усмихнат ден ви пожелавам  Flowers Sunflower

Последна редакция: сб, 17 мар 2012, 09:48 от zina_

# 596
Честит рожден ден на Никол !
Нека да е много щастливо и палаво детенце!

Моите мъже още спят ... Та да се възползвам да попиша и отивам да правя палачинки!  Laughing

Бетта наистина ме разсмя с това слизане от килима, чак си го представих.  Joy
Редрени , Анелиса блазе ви , напоследък изобщо не ми остава време за такива неща. Дразнители сте вие...  Laughing
Лъки не съм забелязала да стъпва навътре, но като лази , лази с едното краче свито. Като ходи няма проблем, само се клатушка като пате и прибягва лекичко  Mr. Green ..... и се спъва  Joy
love in paris още един съвет за избирането на обувка, маратонка. Когато обуеш детенцето и пръстчето му опира най-отпред , трябва да вземеш по-голям номер.
Пипиллота той яде много ама не е кой знае какъв шишко ... нормални мерки за годинката според мен ... около 12 кг и малко повече и около 80-82 см. Изяжда си всичко доброто прасенце - каквото му сготвя се омита , да не стане зян  Mr. Green

Днес ще бъде един прекрасен ден...   grinning039  car003 newsm49

# 597
  • Бургас
Весето, браво, страхотно се е получила питката - да ти е живо и здраво детенцето.
Честит рожден ден на Никол, Мартин, Лъчезар и Ели   bouquet

# 598
Благодаря ви, мили момичета, за прекрасните пожелания!   bouquet

Искам и аз да пожелая на всички малки февруарско - мартенски рожденичета здраве, усмивки, слънце и песни в сладкото им детство!  Hug
Уникално красиви са ни дечицата, а и умнииии  Heart Eyes (аз съм от мамите, които не пишат, но прочитат всяка буквичка, радват се на всяка снимка и опитват от всяка почерпка  Simple Smile )

Малкият ми рожденик сега спи "закачен" за мен и се надявам за празненството в 17 часа да е в добро настроение, за да усети и той празника  Party Ще се постарая да пусна снимчици с тортата.

Хубав съботен ден ви желая! 

# 599
  • Пловдив
Честит рожден ден на сладките дечица Никол на vaniaa, Елица на Жени, Мартин на Аничка и Лъчезар на smile888!!!
newsm59 nbirthday newsm59

Общи условия

Активация на акаунт