Трудова борса и обезщетение

• 250 254
  • 1 706
  •   1
Отговори
# 1 665
  • Русе
Здравейте,
Имам следния въпрос - Току що ми се обадиха от БТ да ми предложат работа. Ако не отида на интервю губя ли си обезщетението?

В друга тема четох, че обаждане по телефона не те задължава, на картончето за разписване пише "при писмена покана". При следващото подписване обаче сигурно ще те задължат. И аз много се надявам да не ми се обадят, освен да се държа "неставащо" на интервюто и на всеки въпрос да е "не знам" и "не помня", не виждам друго спасение.

На теб каква позиция ти предложиха? Аз, ако ми предложат по специалността, но да е точно това, което съм завършила, бих започнала, но знам, че вероятността е 0.1%. Самата служителка ми каза, че нямат такива.

За счетоводител. Проблемът е, че заплащането е много ниско и местоположението на фирмата не ми е ок. Други подробности не знам. Притеснявам се да не ми спрат обезщетението ако не се явя.

# 1 666
Ако откажеш два пъти ти спират парите за месец или за три,не запомних точно.После пак получаваш.

# 1 667
  • София
Ако откажеш два пъти ти спират парите за месец или за три,не запомних точно.После пак получаваш.

Откога е тази информация? Преди човек имаше официално право на до 3 отказа, но го промениха. Сега отказите стават по симпатии или с разправии и "под образованието ми е". Мисля, че вече нямаме официално право на отказ с "не ми харесва/далече ми е/ниско заплащане/лоши условия". Може и да бъркам, но и в БТ ми казаха изрично, че се подписвам, че мога да започна веднага и нямам право на отказ. Както и тук във форума така са писали момичета.

Ако имаме официално право, някой може ли да даде извадка от правилника/закона, за да го изтъкнем пред служителите при нежа?

# 1 668
Само не подписвайте т.нар. насочващо писмо, което от БТ ще ви пробутат. Подпишете ли го и не почнете ли работата, веднага имат основание да ви отпишат от борсата със заповед. Чл.20 от Закона за насърчаване на заетостта.
Няма два няма три отказа. В закона няма такова нещо.
Ново записване е възможно след 6 месеца.

# 1 669
  • до най-прекрасния мъж
Ако работодателят напише, че кандидатът не е подходящ, вероятно няма да има проблеми. Преди ставаше, сега не знам. Пускала съм заявка в БТ за набиране на работници и един човек откровено ме помоли да напиша в насочващото писмо, че не става, за да не си изгуби борсата, защото работата не му харесва. Обадиха се, потвърдих, че няма нужния опит и така.  Така и така един човек няма ли желание да работи дадена работа, няма смисъл да се мъчат и двете страни.

# 1 670
  • София
Да, но отиваш при непознат, може, когато се обадят от БТ, да го издадат, че сам е помолил, ти си влязла в положение, но друг може и да не влезе. Аз лично не бих рискувала да подхвана директно, ако ме попитат, сигурно бих признала.

# 1 671
  • до най-прекрасния мъж
Ами то си личи, когато един човек няма желание и увърта. Аз не бих препоръчала на шефа си да наеме подобен кандидат. И за двете страни е по-добре.

# 1 672
Доста работодатели си търсят черни роби да им работят и няма да върнат работник. Дори да ги помолиш. Пресен случай имам с близък.
Вие си преценете. Пак напомням - подпишете ли насочващото писмо, после връщане назад може и да няма.

# 1 673
  • София
Така е, да, и аз това имам предвид, че човек и с поведение мое да покаже. Разбира се, като се държи уважително към отсрещната страна.

Малко са неприятни тези врътки, които се налага човек да прави. В крайна сметка ние всеки месец си плащаме за Безработица, а като на човек му се стовари на главата, гледат как да го прецакат. Съгласна съм, че хора, които от дълго време са на борсата или за пореден път, да има някакво задължение или право на избор между няколко неща. Но за новопостъпили млади хора, с образование и квалификация, ми се струва много некоретко да бъдат тормозени така, защото им се дават позиции под квалификацията им и за по-малко отколкото, ако свободно си я намерят.

# 1 674
Така отчитат ниска безработица. Предлагат работа на висшист за 350лв чисто на 49 км /случая с близък от преди месец/,и като откаже-бам, отписват го и отчитат намаляване на безработицата.
Той е направил обаче грешка и е подписал насочващо писмо. Работодателят е отказал да отбележи, че не го иска.
Ако работата която ви предлагат, не ви устройва, не подписвайте нищо! 😊

# 1 675
  • Варна
Здравейте! От няколко месеца съм на борсата за една година. Вчера отидох да се подпиша в указания преди това час и консултантката ме на кара да подам заявление за включване в курс-обучение, който щял да ми се заплаща. Изрично я попитах дали е задължително, защото аз вече карам платен курс от няколко модула за преквалификация и съм страшно натоварена - даже сега в неделя съм на изпит. Отговорът беше, че е задължително. Днес ми се обадиха утре да отида да подпиша договор и от понеделник започва курса. Въпросът ми е някой знае ли дали наистина могат да ме задължат да се включа в такъв курс?

# 1 676
Според мен не.
Но ако подпишеш и не ходиш или откажеш впоследствие, това е основание да ти прекратят регистрацията.
Все пак се нарича "заявление"...ти го подаваш - предполага се твоето съгласие.
Моя близък също така го подведоха-че било задължително да подпише насочващото писмо. После се оказа, че не било така и не е бил длъжен да подписва.

# 1 677
Май само нащата борса не се грижи за "никого". Нито предлагане на работа, нито курсове. Това на мен за къде повече, а да ми намерят работа трябва да е в университета.

# 1 678
  • до най-прекрасния мъж
Нищо не намират, нито за работника, нито за работодателя. При ясни критерии какво търсиш, се изпращат тотално неставащи кандидати /те хората може да са добри работници, но в тяхната си сфера/. На нас, например, не са ни нужни немотивирани работници, защото работата е специфична, иска обучение, а недоброто справяне струва скъпо на работодателя както на момента, така и доста дълго напред във времето след това.
Но Teta е права - много работодатели си търсят черни роби и ако работата не е отговорна, все им е тая дали днес ще е Пешо, утре Гошо. Важното е някой да работи.

# 1 679
  • Пловдив
Моля да поясните това насочващо писмо ,кога го предлагат да го  подпишеш ?
Когато се регистрираш ли ?
И как да разбера ,че съм подписала този документ ?
Питат ли те или ти дават да подписваш наред ?
Много благодаря ! bouquet

Общи условия

Активация на акаунт