Трудова борса и обезщетение

• 250 278
  • 1 706
  •   1
Отговори
# 1 650
Да, възможно е.

# 1 651
  • София
Благодаря!

# 1 652
  • София

Но не трябва да са минали повече от 9 м от прекъсването на борсата .

# 1 653
Такаааам Grinning
Получих си заповедта за прекратяване на договора и трудовата книжка 4 месеца след като подадох молба за напускане.Писах на Инспекцията по труда,в общи линии ми казаха,че няма закон,който да задължава работодателя да върне тези документи веднага като са готови.
Ама това наистина ли?!Някой има ли идея как стоят нещата?Да наемам ли адвокат и да съдя бившия ми работодател?

# 1 654
  • София
Благодаря!
А при връщане обратно на борсата обезщетението се получава до края на сега определения срок или се отчита прекъсването и се удължава със срока на прекъсване?

# 1 655

Въпросът беше може ли да пробва месец-два.

# 1 656
  • Варна
Благодаря!
А при връщане обратно на борсата обезщетението се получава до края на сега определения срок или се отчита прекъсването и се удължава със срока на прекъсване?

Всъщност месеците са вече 12
"Ако по време на получаване на паричното обезщетение лицето започне да упражнява трудова дейност – основание за задължително осигуряване по чл. 4 или трудова дейност по законодателството на друга държава, която бъде преустановена след по-малко от 12 месеца, изплащането на паричното обезщетение се възстановява за оставащия към датата на прекратяване период, ако регистрацията на лицето в Агенцията по заетостта е направена в срок 7 работни дни от прекратяване на трудовата дейност. Ако регистрацията е направена след този срок по неуважителни причини, изплащането на паричното обезщетение се възстановява от датата на новата регистрация за оставащия към датата на прекратяването период, намален със закъснението."

# 1 657
  • Варна
Благодаря!

Не се удължава с прекъсването

# 1 658
Благодаря!

Продължава откъдето е спрял. Т.е.ако са му останали 5 месеца, си ползва 5 месеца.

Не се удължава с прекъсването
Точно обратното. Удължава се с прекъсването

# 1 659
  • Варна
Такаааам Grinning
Получих си заповедта за прекратяване на договора и трудовата книжка 4 месеца след като подадох молба за напускане.Писах на Инспекцията по труда,в общи линии ми казаха,че няма закон,който да задължава работодателя да върне тези документи веднага като са готови.
Ама това наистина ли?!Някой има ли идея как стоят нещата?Да наемам ли адвокат и да съдя бившия ми работодател?
Защо ще наемате адвокат след като вече сте си получили документите?
Записали ли сте някъде,че ги получавате със закъснение?

# 1 660
Такаааам Grinning
А Вие за какво точно искате да го съдите? Каква би била претенцията Ви?
И имате ли доказателство, че сте искали и активно търсили документите, а те са Ви били отказвани? Имате ли писмен отказ? Защото трудовата книжка няма изходящ номер. И кога сте я получила е трудно за доказване. Ако работодателят каже, че книжката Ви е била готова, но Вие не сте се появила да я получите, имате ли как да потвърдите, че не е било така?
По принцип моментът с трудовата книжка е много особен. Тя трябва да стои в служителя и отговорност на служителя е да я съхранява. И когато я даде на работодателя, трябва да се погрижи да си я получи... да, знам че на практика е трудно, но така е съгласно КТ.

Последна редакция: нд, 11 мар 2018, 08:31 от Нищо лично

# 1 661
  • София
Много благодаря!

# 1 662
Имате ли пари?
Аз днес трябва и да се разписвам.

# 1 663
  • Русе
Здравейте,
Имам следния въпрос - Току що ми се обадиха от БТ да ми предложат работа. Ако не отида на интервю губя ли си обезщетението?

# 1 664
  • София
Здравейте,
Имам следния въпрос - Току що ми се обадиха от БТ да ми предложат работа. Ако не отида на интервю губя ли си обезщетението?

В друга тема четох, че обаждане по телефона не те задължава, на картончето за разписване пише "при писмена покана". При следващото подписване обаче сигурно ще те задължат. И аз много се надявам да не ми се обадят, освен да се държа "неставащо" на интервюто и на всеки въпрос да е "не знам" и "не помня", не виждам друго спасение.

На теб каква позиция ти предложиха? Аз, ако ми предложат по специалността, но да е точно това, което съм завършила, бих започнала, но знам, че вероятността е 0.1%. Самата служителка ми каза, че нямат такива.

Общи условия

Активация на акаунт