Автоимунен тиреоидит на Хашимото (Тема 23)

• 97 971
  • 759
  •   1
Отговори
# 315
  • София
В сряда ще бъда на контролен преглед при д-р Начев. Преди това моля за вашето мнение - напоследък често се събуждам с повишена търевожност и нервност, без конкретен повод. Възможно ли е причината да е в болестта или да търся проблем на психична основа?
ТСХ ми е в норма, затова не приемам лекарства, само д-р Начев следи възлите и жлезата.
кога за последно си пусна тсх?

В края на м. януари. Преди това го бях пускала през октомри 2011.

Seti Beti , сигурно има връзка. Но като тсх ми е в норма и не пия лекарсва за жлезата, не виждам как ще боря психичните проблеми. И аз имах пристъпи на страх, сега понамаляха, но не мога да се избавая от сутрешното напрежение. А казват,  утрото е по-мъдро от вечерта Sad

# 316
  • София
Момичета, и аз съм с вас  Rolling Eyes
Мислех си, че е някаква моя си особеност, но явно не е. И аз имам не чак "пристъпи на паника", но така да го кажем "тревожни моменти". Случват ми се по 1-2 пъти месечно за по ден, два. Към момента не мисля, че е нещо притеснително.

# 317
  • София
Prizma, лекар ми каза, че има връзка между Хашимото и психичните проблеми. Моите се изразяват в това, че съм голяма паника. ooooh!
Сакън не знаех,аз също,да не говорим и като ме подгони хипохондрията...

# 318
Момичета, някой от вас има ли пернициозна анемия (невъзможност за усвояване на вит В12) като добавка към Хашимотото. Като заговорихте за панически атаки и псих. проблеми свързани с Хашимото се сетих. Аз всеки месец си слагам инжекция вит. В12, защото не го усвоявам с храната и четох, че по някакъв начин било свързано с Хашито, но не се знаело как точно е свързано. Другото име на този недостиг е атрофичен гастрит, който не се усеща по никакъв начин. Развива се така нар. мегалобластна анемия-уголемени кръвни телца. Та недостигът на вит В12 влияе на психиката по различни начини и също на периферните нерви. В начален стадий тази анемия не се вижда на кръвната картина, а се пуска изследване за количеството на вит. В12 в кръвта. Чак след като това количество падне много се вижда и на обикновена кр. картина.

# 319
Аз също страдам от тревожни мисли -особено натрапчиви, и напълно съзнавам, че са необосновани. Но може би, или ми се иска да се оправдая просто, ми се струва че са свързани с вит В12. Като си сложа инжекцията известен период след това нямам натрапчиви мисли. Но може и да си внушавам, знам ли. Психичното здраве на човека се влияе от много фактори и не може да се обясни просто. Хубавото на този витамин е че не се натрупва в организма и не е токсичен, така че човек не може да се предозира с него.

# 320
  • Sofia
Някоя от вас правила ли си е ехограф при д-р Тасева в Пирогов,доволни ли сте и кога работи...дадоха ми телефона,но не отговаря,звъня в Пирогов,пак никой не вдига,в нет-а също не мога да намеря инфо за нея....Тези дни трябва да правя ехо и кръвни...а нея ми я предложиха като голям специалист

# 321
Doli , аз съм водила детето си при нея преди около 5г. и половина, на мен ми направи много добро впечатление като специалист и като човек.Това, което видя чрез ехографския преглед, определено се потвърди.Да не говорим, че се бяхме уплашили, а тя ни успокои.
Тогава тя ми беше дала някакъв тел.номер, на който да я търся в Пиргов, но аз отдавна не го пазя.
Може би трябва да провериш на място, ако си от София.

# 322
  • София
Prizma, точно в началото на болестта, когато явно се е задвижил процесът в жлезата  и имах горе долу нормално ТСХ около 2, беше ад за мен - паник атаки, тревожност, замаяност, високо кръвно изведнъж. След някакви изследвания уж всичко беше добре, и след 1 година окапах като круша- няма тонус за нищо, шум в ушите и т.н. И тогава вече бях с високо ТСХ около 4 и започнах лечение и влязох в релси.
Сега имам такива напрегнати моменти,ама и стресът ми е много та не обвинявам само Хашимотото. Та с ТСх в норма, явно в началото на възпалителния процес в жлезата бях най-зле и всички си мислеха, че съм нервна и депресирана...пък то си имало причина.
Моето Хашимото си има приятел желязодефицитната анемия, четох че често се случва. Вие имате ли анемия, виждам, че Герри има и тя,ама някаква друга?

# 323
  • Най-сетне у дома
Според мен (и това, което съм чела) е по-скоро обратното - проблемите с щитовидната жлеза ходят по хора, предразположени към трудно преработване на стреса и склонни да се тревожат много. По-впечатлителни, така да се каже "с художествена нервна система"  Laughing, хора, подложени на голям стрес и натоварване.

# 324
Последно хормоните ми бяха добре, но и при мен е така, едно подтиснато, тревожно. А в гърлото все едно съм глътнала буца. Tired

# 325
  • София
При мен ситуацията е както Шмати описва - в началото на болестта, с тсх около 2 и силна тревожност. Имам и лека анемия, но тя е поради по-обилен месечен цикъл.

# 326
И при мен не е ясно дали съм тревожна и нервна от хаши или съм с хаши, щото съм нервак. Но факт. Ще го свалим тоя див хормон, няма къде да ходи.
По едно време си биех вит. В 12 и аз, но се покачиха нивата и зарязах напълно.

# 327
  • Пазарджик

Моето Хашимото си има приятел желязодефицитната анемия, четох че често се случва. Вие имате ли анемия, виждам, че Герри има и тя,ама някаква друга?
И аз съм с  желязодефицитна анемия.Миналата година като ми откриха Хашимотото беше на лице.Тогава щях да лежа в болница заради нея,но се разминах.т декември месец съм отново с нея и вече пет месеца не мога да кача нивата на желязото дори до референтните стойности Sick При мен явно освен наследственото Хашимото съм си наследила и анемията Sick

Последна редакция: пн, 02 апр 2012, 19:47 от maria1986

# 328
  • София
Аз нямам анемия никаква,слава Богу,че иначе с моя мъж нямаше да имаме Жожо и никакви деца въобще...мъжът ми е с Таласемия Минор..и изрично преди да започнем опитите изследвах Патологичен Хемоглобин..

# 329
  • София
А какви са симптомите при анемията?

Общи условия

Активация на акаунт