Автоимунен тиреоидит на Хашимото (Тема 23)

• 97 972
  • 759
  •   1
Отговори
# 465
Момичета , моля Ви отговорете ми , много ли е голям риска за развитие на бебето при моите стойности на ТСХ (в една лаб. 2,77 в другата 5,77 и повишихме дозата малко, но сега разбрах ,че съм бременна) Знам че писах преди няколко поста , но никой не ми отговори , а чак утре ще получа новия си резултат и сигурно ще е по-висок, тогава ще се видя и с ендото. Ако някой има опит моля да ми разясни  Praynig

# 466
Ния, успокой се!!! Няма нищо страшно даже и 5,77 да е за няколко дни. После нали ще се нормализира. Ти повече си вредиш от притесненията, отколкото от евентуално завишеното ТСХ. За толкова кратко време нищо няма да му стане на бебето!

# 467
Мерси , знам че психясах вече.   bouquet

# 468
  • София
Niq_23, преди това колко ти е бил ТСХ? Със сигурност единия от двата резултата е грешен, изчакай си новото изследване, докато не излезе няма какво да направиш. И на мен веднъж ми изкараха доста по-висок ТСХ в една лаболатория, просто вече не стъпвам там и си пускам изследванията винаги на едно и също място. Просто си пий лекарството и слушай докторите, това е най-доброто, което можеш да направиш за бебчо  Peace Дори и по-високият резултат да е верния, нищо фатално не се е случило, важното е да се вземат мерки за да се нормализира, успокой се  Hug

# 469
Niq_23 според мен трябва веднага да уведомиш ендокринолога си, че си бременна.
В началото преди да забременея TSH ми беше към долна граница и няколко седмици след това скочи на 5 и нещо, за това се усъмних и си направих тест за бременност -оказа се положителен след което веднага потърсих ендокринолога. Вдигнахме дозата и сега се следя през 30 дни. Това е от моя опит -дано да съм ти била полезна. Hug
 Посъветвай се с лекар и мисли положително. Praynig

# 470
Ния-успокой се. Нормално е да се вдигне малко ТСХ в началото, когато бебето потребява хормона и още не може да го произвежда. При мен беше около 4, но знам за момичета са го вдигали и около 10. Аз се наложи да увелича дозата от 100 на 150 веднага и влязох в норма (ТСХ 1.75) за около седмица. Ако искаш да си сигурна, че ТСХ върви надолу при новата доза си пусни още едно изследване след седмица. Ако не е паднало ТСХ  или върви нагоре питай доктора си и най-вероятно пак ще вдигнете дозата.
Моят съвет е да се изследваш контролно, за да видиш каква е тенденцията на ТСХ-нагоре или надолу. Да не чакаш 30 дни за ново изследване, защото все пак дозата на еутирокса се налучква-никой доктор не знае при коя доза с колко точно ще падне или ще се вдигне ТСХ-то

# 471
Благодаря Ви момичета! Всъщност 5,77 е най-високия резултат който съм имала за година и два месеца откакто ми откриха Хашимото. Това беше преди 17 - 18 дни. На следващи ден в друга лаборатория беше 2,77 и еднокринологът ми увеличи дозата (преди беше 2 дни 75 , останалите 50 , сега е 4 дни 75 , 3 дни 50). Много се притесних просто, че може да се увреди плода  Cry
Утре ще излезе резултата и ще тичам към ендото. Дано да не е късно и бебето да е добре  Praynig

# 472
  • София
Ния, каква тъпа и голяма разлика. Като пусках теста за бременност с него и ТСХ и беше ТСХ около 3. Така че, какъвто и резултат да имаш като се видиш с ендото ще ти каже какво да предприемеш. Не се стряскай, бързо ще го свалиш.

# 473
Аз също мисля като Pipi. В американските норми за бременност дават долна граница на ТСХ =0.48
Според мен да се поддържа толкова ниско ТСХ при бременност не е безобидно. Моят ендокринолог твърдеше, че ниско ТСХ натоварва сърцето на бебето и води до сърдечна аритмия и с него спорехме много, защото както Начев е краен за ниско ТСХ, така той е обратното.
Той ми е давал за пример момиче с оперирана щитовидна жлеза, която бил предуприждавал да не смъква ТСХ под 2, но тя не го слушала и увеличила Еутирокса по съвет на другите ендокринолози. Изтървали бебето в деветия месец от сърдечна аритмия. Докторът ми се кълнеше, че е от ненужно високите дози на еутирокс, но дали е от това наистина само господ знае. Аз го слушах само наполовина и гледах да не пада ТСх-то под 0.5. Никога през живота си не съм се доверявала изцяло на лекар, независимо какво светило е. Винаги трябва да се търси и друго мнение, защото в крайна сметка ние сме тези, които решават за здравето си и за бебето си. Всеки доктор може да сбърка.
Има и много истина в това което pipi е написала-щитовидната жлеза на всеки човек, когато е здрава произвежда точно толкова хормон, колкото индивидуалният организъм потребява. Когато си на хапчета няма как лекарят да знае колко ти трябва на теб-за това са референтните граници. Ако ти е повече еутирокса, излишъкът на ФТ4 е токсичен за плода, ако ти е малко еутирокса, тогава недостигът му е вреден. Човек трябва да разбере при коя доза се чуства добре и да го сподели с доктора си и доктора, ако е добър ще го има в предвид-а не всички да ги кара на конвейер с еднакви стойности на ТСХ
to4no taka  smile3501

# 474
  • София
Когато имаш 3 знайни аборта и ненам ти колко незнайни,не само ще се довериш на лекар,ами и не знам какво друго. Светът е шарен и мнения всякакви! Аз лично не бих си позволила да НЕ се доверя на лекар, ендокринологията е жестока наука и не се учи от форуми.А случаи всякакви има.
Когато една жена с диабет например има проблеми и са изпуснали бебе по тази причина, не значи че не трябва да се лекува диабета.

# 475
  • София
И аз мисля, че пациентът трябва да се води освен по лекарското предписание и по собствената преценка. Има някакви допустими граници на това ТСХ и Ф4 как трябва да са, но при стойности започващи с нула директно ме  избива на сърцебиене, разтреперване и вдигане на кръвно и бебето така жално рита милото при тия пристъпи. И по книгите може да пише, че моят резултат не е нисък и трябва още да слезе, така обаче не се чувствам добре. Герри, радвам се че споделяш нещата, които си чела и обсъждала с лекаря си, защото при нас има един монопол на двама лекари, които са чудесни, ама все пак да видим и нещо различно. Омръзна ми да се чувствам виновна, защото се чувствам зле с въпросната доза, пък не само, че няма да ми я свалят,ами мислят и да ми я увеличат.

# 476
Няма защо Герри за мен беше удоволствие да ти помогна до колкото мога, защото знам какво е да се луташ и да търсиш сам. Успех с дискусията с лекаря и не се предавай newsm10

# 477
  • Пловдив
Niq_23,ако не се лъжа ти си от Пловдив.Би ли споделила при кой лекар се следиш?

# 478
Писах ти на лични  Peace

# 479
ния може ли да споделиш при кой лекар ходиш.аз още не съм си намерила нов.чакам да видя дали ще се уредя при орбецова.

Общи условия

Активация на акаунт