Автоимунен тиреоидит на Хашимото (Тема 23)

• 96 932
  • 759
  •   1
Отговори
# 630
Честито бебе , мамо Джуджанке smile3541

# 631
Здравейте  Hug

Преди 10 дена реших да си направя профилактична ехография на щитовидната, защото според майка ми съм отслабнала  Crazy Заключението от ехографията е, че няма изменения (констатира, че е съвсем малко по-малка вляво, но е възможно и да е защото съм слаба). За всеки случай ми назначиха изследване на fT3, fT4 и TSH.
За мое съжаление резултатите са:
fT3 = 5,43 pmol/l при реф. 3,1-6,8
fT4 = 10,62 pmol/l при реф. 12,0-22,0
TSH = 38,6 uIU/ml при реф. 0,27-4,2

TSH пуснах и в друга лаборатория и резултатът е 36,076  Tired

Странното е, че нямам никакви симптоми...Цикълът ми е нормален.
От утре почвам да пия Л-тироксин по схема - 4 дена по 25микрограма, 4 дена по 50 микрограма и после по 75 микрограма. След месец - контолни изследвания...

С този пост се присъединявам към вас  и дано да има само хубави новини в тази тема bouquet

# 632
Форестче, в тази тема не исках да те виждам  Rolling Eyes
А ТАТ и МАТ не си ли пускала ?
ТСХ-то ти е бая високо, но се надявам скоро да го вкараш в норми  Hug

# 633
momi4eta da vi pitam na4ev v bg li e?

# 634
Ренднце, не съм пускала ТАТ и МАТ. И аз не знам от къде се появи това високо TSH... За сега не са ми назначили повече изследвания...може би като отида на контрола. Как е редно?

# 635
Ами честно казано и аз не съм много запозната и за това редовно и аз питам тук. Момичетата ще споделят мнение и опит  Peace
А иначе доколкото знам ако ТАТ и/или МАТ са извън границите то тогава може да се говори за Хашимото. ТАТ и МАТ са антитела, които се борят с щитовидната жлеза и се мъчат да я унищожат, защото организмът си мисли, че е нещо чуждо, а това е характерно за автоимунните заболявания като Хаши.
Ако нещо греша моля, да бъда поправена  Praynig

# 636
Може би като мине месец от лечението и в зависимост от резултатите, ако се налага ще питам и за ТАТ И МАТ  Crazy
Аз още асимилирам тия изследвания...Всъщност за сега се води, че имам хипофункция. Много силно се надявам с приема на лекарствата да се нормализират нещата  Praynig

Пожелавам го на всички от сърце  Heart Eyes Praynig Hug

# 637
Форест дано  Praynig
Пипи до колкото знам една мацка от друга тема се разбра с него другата седмица да се видят, така че предполагам е в БГ

# 638
  • София
Моля ви за съвет, понеже не мога да се свържа с ендокринолога ми, телефонът му е изключен и надали ще си го включи преди празниците.
Преди 3 седмици последно ТСХ ми беше 1.68, преди това бях на 5 дни в седмицата по 75, 2 дни по 50, след това 1.68 започнах всеки ден по 75. Сега изведнъж ТСХ ми е станало 3.52, FT4 поне е добре - 15.72.
Та, дали да си вдигна сама дозата докато успея да се свържа с ендото и да отида на преглед? И ако я вдигна на 100 дали е много? И въобще кое от двете би могло да навреди повече на бебчо, да потрая още няколко дни с това ТСХ или да си вдигна дозата прекалено много?

# 639
svetla81 от д-р Начев знам, че при бременност е по -добре стойността на ТСХ да е по-ниска (може и на до.на г,аница), отколкото висока. Това ти го пиша за твоя информация, но въпреки това най-добре се консултирай с лекар. Ако трябва с някой друг, щом твоя го няма.

# 640
  • София
svetla81, да не пиеш някое хапче, което нещо обърква смъкването на ТСХ-то, защото тази доза си е добра пък виж как се качва. Не мога да ти дам съвет за смяна на дозата, но няма ли как да се свържеш с ендокринолог.  Не зная къде е д-р Начев, но последно преглежда във вторник и след това 2 седмици няма да го има, така ми казаха като си записвах час.

# 641
  • Русе
Джуджанка, честито ти бебенце! Да ти е живо и здраво, да расте щастливо!  Hug

# 642
  • София
Шмати, нищо не пия, поне нищо по различно не съм започвала - пия си аспирин протект и витамини Прегнакеър, при това изчаквам доволно след като си пия л-тироксина сутрин. Пия и но-шпа понякога, но всичко това си го пия още от началото на бременността. Дори заради топлото време очаквах, че ще ми е спаднало още, да ама не, изведнъж пълна изненада  Shocked В събота и неделя май нямам много шанс да намеря доктор, ще пия по 100 няколко дни, никога не съм била в долните граници, така че няма шанс да навреди, а в понеделник се надявам моя доктор да се появи, но и да не се, през седмициата все ще мога и при друг да се вредя.

# 643
Светле мисля, че ако се обадиш на Начев няма да ти откажа консултация по телефона. Аз когато забременях ми скочи ТСХ-то, а бях в Пазарджик, обадих му се по телефона, той ми каза какво и как да пия докато се видим, така, че предполагам, че и теб няма да върне  Peace

# 644
  • София
Светла, вдигай спокойно дозата от утре сутрин. Начев ми е казвал, че няма проблем да е висока по време на бременност, опасно е да е ниска. Аз до оня ден бях на 125 (в 14 г.с.), сега го намалиха, че при мен много се смъкна.
Форест, пусни направо и антитела преди следващата консултация, за да може ендокринолога да установи дали е хипофункция или Хашимото.

Общи условия

Активация на акаунт