Автоимунен тиреоидит на Хашимото (Тема 23)

• 96 905
  • 759
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Порой, без да съм голям специалист резултатите ми изглеждат доста добри. Всичко е в норма. Само знам , че при бременност докторите гонят стойности на ТСХ от 1 до 2. Иначе всичко изглежда ок.

# 706
Порой, без да съм голям специалист резултатите ми изглеждат доста добри. Всичко е в норма. Само знам , че при бременност докторите гонят стойности на ТСХ от 1 до 2. Иначе всичко изглежда ок.

Благодаря ти за бързия отговор  Simple Smile

# 707
  • София
Порой, все пак пусни и ТАТ и МАТ, иначе засега надали ще пиеш нещо. При мен преди около 2 години TSH също беше съвсем малко над 2, имах завишени само ТАТ и всички лекари тогава казаха че са ок нещата, но миналата година вече се оказа, че съм в хипофункция и с Хашимото в пълна сила. Не казвам, че и при теб така ще стане, но все пак имай едно на ум, ако ТАТ и МАТ са добре, най-вероято нищо няма да развиеш, но ако там излезе нещо най-добре посети специалист, особено ако планираш бременност.

sise_to, надали е свързано с Хашимотото, принципно възможно е и да имаш липса на витамин B12, има някакви неясни изследвания по темата, че липсата на този витамин е свързана с болестта на Хашимото, можеш да си го изследваш във всяка лаборатория.

# 708
Първоначалното ниво но ТСХ беше 0.01. Януари месец започнах с 6 таблетки Метизол.  Месец по-късно минах на 3 таблетки след 8 дневна пауза на хапчетата при резултат на ТСХ - 11.  И ... о изненада -ТСХ >100.
Защо са ти предписали по 3 таблетки метизол при ТСХ 11 ? Това правилно ли е?

# 709
  • Сливен
Здравейте! Имам следното питане :преди около 3седмици си пуснах ТСХ-2.7(реф. 0.32-5.40),вчера си пуснах пак(вече с направление от еднокринолог),резултата е 1.1(реф. 0.4-5).Изследванията са правени в различни лаборатории,не пия никакви лекарства и съм много озадачена от резултата.Следващия ми преглед е на 16.05.Има и някаква вероятност междувременно да съм забременяла,но е рано още за тест.Надявам се някой да ми разтълкува тази голяма разлика за толкова малко време.

# 710
TSH не е постоянна величина. Важно е да е в желаните норми. При ТСХ 1.1 и евентуално наличие на бременност, ако няма автоимунно заболяване, то няма и нужда от лечение при тази стойност.
Но ако ендокринолог е имал съмнения за автоимунно заболяване, то предполагам е поискал и изследване на Anti TPO i Anti tg.

# 711
  • София
Фри, такава е терапията с Метизола. Постепенно намаляване на дозата. А заради тази стойност 11, направих 8 -дневна почивка от лекарството ( по лекарско предписание). Защото от Метизола било нормално да се вдигне ТСХ и за да влезне в норма се прави почивка от няколко дни, но не повече от 12 дни, тъй като след този период хормоните се връщат в изходна позиция. Въпроса обаче е как е възможно при намалена доза толкова много да е скочило ТСХ. Така излиза, че в момента съм с тотално подтисната функция на ЩЖ. Чакам следващото изследване и неговия резултат и ще мисля заедно с докторката...... а може би  ще я сменя.

# 712
svetla81 Предстои ми вторичен преглед при ендокринолог  и задължително ще попитам за ТАТ И МАТ. Благодаря ти   bouquet  

# 713
Фри, такава е терапията с Метизола. Постепенно намаляване на дозата. А заради тази стойност 11, направих 8 -дневна почивка от лекарството ( по лекарско предписание). Защото от Метизола било нормално да се вдигне ТСХ и за да влезне в норма се прави почивка от няколко дни, но не повече от 12 дни, тъй като след този период хормоните се връщат в изходна позиция. Въпроса обаче е как е възможно при намалена доза толкова много да е скочило ТСХ. Така излиза, че в момента съм с тотално подтисната функция на ЩЖ. Чакам следващото изследване и неговия резултат и ще мисля заедно с докторката...... а може би  ще я сменя.
Аз почивка не съм правила.
ТСХ беше 0.005. Започнах 2х2 тирозол. Трябваше да съм на контрола на месец и половина, ама при мен минаха два, че аз отсътвах, доктора отсъства и така минаха 2 месеца. ТСХ беше стигнало 15.
Докторът каза: Нищо притеснително. Минаваш на 1 таблетка Тирозол.
След два месеца ТСХ беше 1.

Сега след ремисия имам рецидив. Отново съм на 2х2 Тирозол за месец, месец и половина, и отново ще отида след общо два месеца на преглед. Пак имам разминаване с доктора. Притеснено ми е, как ще съм реагирала на терапията и какви ще са резултатите, ама избор нямам.

# 714
  • София
Merelenda , съжалявам че си направила рецидив. Отдалече ме подготвяше ендото, че борбата с болестта е продължителна и тягостна. И на мен ми е притеснено какво ще става оттук натам. Просто ТСХ с такава стойност е ненормално. Надявам се да влезнат в норма хормоните възможно най-скоро.

# 715
Така ми е ясно с 1 таблетка при ТСХ 15, но не и с 3 таблетки при ТСХ 11 това ми изглежда много Shocked

# 716
Така ми е ясно с 1 таблетка при ТСХ 15, но не и с 3 таблетки при ТСХ 11 това ми изглежда много Shocked
Именно. Аз просто не успях да отида на месец и половина на преглед, защото отсъствах и той отсъства следващата седмица и ми бе казал - докато не видя резултатите, никакво спиране на лекарства.
След като отидох на 2 месеца, видя че ТСХ е скочил на 15 и ме успокои, че не е нещо фатално, че с голямата доза първоначално се цели ТСХ да скочи нагоре в рамките на месец и половина и след това да се намали дозата. Но аз понеже закъснях е скочил повече ТСХ, но не било нещо непоправимо. Веднага минах на 1 таблетка и след около 10 дена мисля се почувствах доста добре. А за общо 2 месеца ТСХ беше влязал в норми - 1.
След още 2 месеца беше около 2,9. След още 3 месеца беше около 2. Поддържах общо 8 месеца ТСХ в норми с 1 таблетка тирозол и той прецени, че е време да я спре. След като спря терапията първата контрола е на 3 месеца с цел да се хване ранен рецидив. Още на първата контрола при мен се появи рецидива. Симптоми имах, но не бяха кой знае какви.
И сега отново започнах лечението и се притеснявам дали ще реагирам добре на него, както първия път.

А относно това, че при ТСХ 11 дозата е намалена от 4 таблетки на 3 таблетки, мисля че е неправилно. Според моя опит трябва да се намали още дозата.

# 717
  • София
Дозата беше намалена от 6 таблетки на 3 таблетки.

# 718
Дозата беше намалена от 6 таблетки на 3 таблетки.
Извинявай разсеяността ми. Сега се върнах и прочетох назад отново.
Изхождайки от това, че не съм доктор, а говоря на база минала по този път веднъж смятам, че:
Първоначално дозата е била доста висока. Последващо неправилно спиране на терапията за 8 дена и последващо продължаване с доза от 3 таблетки също за мен е неправилно.
Не знам кой доктор те лекува, но по мое мнение е добре да се консултираш с друг.

Относно Хашитоксикоза - аз първоначално бях с диагноза Хашитоксикоза - вероятен автоимунен тиреоидит. Високи стойности на антителата и ФТ4, ФТ3; ниско ТСХ.
Може да говоря малко наизуст, но в процес на лечение съм писала тук, че на листите ми пишеше - вероятен автоимунен тиреоидит, хашитоксикоза, тиреотоксикоза, което е едно и също.
Когато направих рецидив - докторът написа - рецидив на хипертиреоидит при Базедова болест.
В процес на лечение се изясняват доста неща относно заболяването.
Всичките ми симптоми преобладават повече като за Хашимото отколкото за Базедова болест.
И да - заболяването е коварно. 60% имат рецидив още след първото лечение.

# 719
И моето ТСХ от няколко месеца е под долната граница и съм на метизол 2x2. На мен Начев ми каза, че лечението ще трае около 2 години. Тези дни трябва да пусна ТСХ, тъй като мина месец от началото на лечението.

Общи условия

Активация на акаунт