Преждевременно родени с пролетно настроение

• 50 246
  • 742
  •   1
Отговори
# 360
И нас онзи ден д-р Масларска ни пота дали си казват за гърнето. Определено Марти показва като му се ака и като се е изакал, но пишкането не показва.
Ще видя и ще преценя. Мисля, че мн добре се развиват, щом Йо йо казва, че мама има цици  Joy
Вики, честита лентичка. Аз чак сега видях, много се зарадвах....

# 361
Вики , честито и от мен ! Heart Eyes

# 362
  • София
По повод гърнето - от 10-месечни ходят по голяма нужда почти само в гърнето, защото ги слагаме много често. Правим го, за да свикнат, а и защото ми е по-лесно да бърша дупета с мокри кърпички, отколкото да мия на чешмата, което се случва, когато работата е свършена в памперса. Естествено не могат да си казват, защото са малки и още нищо не казват, освен  "мама", "тата", "баба" и "дай", но се надявам като минат годинка и половина да започнат да казват и разни други неща и съответно да се изказват и по отношение на гърнето. Ще видим. Важното е, че ги учим.

По повод темата за специалистите, засегната от eiffel tower - и аз живея в постоянен страх, някой може да измисли проблеми на децата, за да спечели пари - я от нас, я от Здр. каса. Може би наистина е по-добре някой познат, на когото се има доверие, да каже - трябва ли да се прави нещото, или не трябва. А и всеки сам трябва да се опита да прецени ползите: понякога човек интуитивно е доволен или недоволен от нещо. (Например бях много недоволна от една рехабилитаторка, която закъсняваше с 1 час всеки път, и тя спря да идва, независимо че имахме нужда от такава помощ към онзи момент. Продължих сама да им правя абсолютно същите упражнения. Просто смятам некоректното отношение в случая за синоним на "ненужно". Важното е, че децата в крайна сметка не пострадаха. Това важеше при гимнастиката. За логопеда може да е по-сложно, не знам).

Viki_76, честита "лентичка"!. Да изкараш още 12 седмици Simple Smile !

Последна редакция: чт, 18 окт 2012, 15:51 от AnMary

# 363
  • Варна
Благодаря ви много, момичета!  Hug

# 364
  • София,
Леле Вики и да не се похвалиш досега,  Crossing Arms ми че то почти минало времето! Честито много се радвам че Викторчо ще става батко!!! Я разкажи сега малко повече, ако ти се разказва де, той знае ли вече, какво бебенце чакате, как се чувства, радва ли се? Още веднъж много, се радвам, лека и безпроблемна блременност желая и едно сладко бебче на финала да гушкате в къщи!!!

# 365
Viki_76,честито и от мен,пожелавам ти лека и безпроблемна бременност до финала  Hug Hug Hug
По отношение на логопеда и аз мисля да изчакам още малко ,да видим как ще се отрази яслата на Велинка,защото повечето майки  ми казват ,че като тръгнат децата на ясла и градина много бързо проговаряли.Тя казва най-много кака и тати,на мечо казва папа  Laughing,чао  и бай бай  Joy ,а от няколко дни се опитва да каже и боклук "бакук" ,ще говоря с педиатърката кога е добре да посетим логопед да не изтървем момента.В дома където ходехме на рехабилитация има и логопеди и може да се обърнем към тях при нужда  PeaceА по отношение на гърнето е много сложно при нас не иска нищо да прави в него и това заинатила се е ,почва да плаче и незнам какво да правя  Sad

# 366
  • София
А по отношение на гърнето е много сложно при нас не иска нищо да прави в него и това заинатила се е ,почва да плаче и незнам какво да правя  Sad

Cecitoo, не е добре така да ти прави госпожицата  newsm78  На нашите даваме една кутия с дребни играчки, поставена точно пред тях, и те започват да бъркат, вадят, връщат (изпускат в гърнето) и така докато им омръзне. После сменяме играта - редим кули, строим/разваляме Lego ...

Някой да се е сблъсквал с проблема крипторхизъмSad

# 367
По повод махането на памперса,пиша това веднъж на три години Joy, та може и на вас сега да ви свърши работа скромния ми опит.
Моето дете ,заради купищата проблеми,бях решила да рисувам всичко в думи,не толкова за да я науча да използва тоалетната,защото дори не мислех ,че някога ще успее.Та тогава живеехме с родителите ми още,4-ма възрастни вкъщи,кой как отиде да пикае или друго,аз нон стоп говорех на висок глас- мама отива да пишка,тати отива да .../прави друго/...,баба отива да прави еди кво си и така нон стоп по колкото пъти на ден някой влезе в тоалетната.Хич не съм се и замисляла ,че вероятно съм го набивала на детето в главата,но не за да я уча,просто исках да разпознава звуците от всяка наша дейност.Да обаче,когато стана две годинки,един ден посочи по нейния си начин тоалетната,ама някак странно,дори не помня как точно стана и аз я попитах- до тоалетната ли искаш да отидеш? да пишкаш там ли искаш?,а тя -даааа.Заведох я ,свърши си работата веднага и от този момент памперс повече не сложих.А дори гърне не бях купила,явно подценявах детето си Grinning
Та може да съм ви била полезна.Понякога едно постоянно действие,когато го обясняваме на детето по един и същи начин редовно,може да доведе до желание на детето да подражава на родителите си,всъщност напълно естествено е да иска детето да подражава на родителя.

# 368
  • Варна
Леле Вики и да не се похвалиш досега,  Crossing Arms ми че то почти минало времето! Честито много се радвам че Викторчо ще става батко!!! Я разкажи сега малко повече, ако ти се разказва де, той знае ли вече, какво бебенце чакате, как се чувства, радва ли се?
Дани, няколко пъти започвах да пиша тук и в темата за страховете от следваща бременност, но.. някак не можех да довърша и не публикувах.
Термина ми е същия като с Вики и нещата се развиват аналогично. Гинеколожката ми уж беше обещала да ме следи повече, но... единственото, което следи е самото бебе. Добре, че успяхме да уредим преглед за второ мнение от друг лекар. Още същия ден ме приеха в болница и след няколко дни ми направиха серклаж. Както се казва: хванах последния влак. Сега лежа и не ставам. Излизат разни проблеми, но се надявам с помощта на лекарите, на които попаднах в болницата, да стигна максимално близо до термин.
Вики знае, че ще си има братче и му говори, милва ми корема... Е, мисли си, че когато се роди, ще могат да си играят, да се гъделичкат.... Ще трябва да почака.

А по отношение на гърнето е много сложно при нас не иска нищо да прави в него и това заинатила се е ,почва да плаче и незнам какво да правя  Sad
cecitooo, доколкото помня, при такава ситуация гърнето е по-добре да се скрие за известен период от време и след време да се пробва наново.
Нашето гърне беше с приставка за игра, нещо подобно на това . Слагах гърнето така, че като седне, да може да гледа нещо, което му е интересно и така спря да се бунтува. След време дойде момента, в който сам си търсеше и носеше гърнето.

Последна редакция: пн, 15 окт 2012, 15:29 от Viki_76

# 369
Здравейте,

По повод на логопеда - много съм съгласна с мнението, че както недоносените се нуждаят от рехабилитация (без значение войта, бобат или друга) за двигателното си развитие, така се нуждаят и от лоопед за интелектуалното си развитие. Ние ходим на логопед (сега сме на 9м), защото малкия имаше проблем с храненето с лъжичка. Логопедката ми обясни, че е много важно да работим за развитието на децата - в първите години мозъкът е най - пластичен и податлив (точно както казват и за рехабилитацията). Каза особено след годинката, много интензивни промени настъпват, всеки месец се очаква децата да правят еди какво си...На мен лично би ми бил полезен логопед най - малко за да ми обяснява през дадения месец с какво да занимавам децата за да им помагам за тяхното развитие (може да ви звучи глупаво, но са ми първи деца и всякакви съвети са ми от полза). Така, че съм на мнение, че логопеда би бил полезен, дори и без проблем. Друг е въпроса за злоупотребяване.......В тази връзка за сега съм се спряла на Пумпелина или Камелини Монтесори (ще изчакам децата да минат годинката) - някой има ли опит с тях, ако не - може ли да препоръча своя логопед, ако е доволен - за София. Много ще съм ви благодарна.

Малко да изместя темата - как правите попара? Thinking Аз слагам сухар, сирене, масло и АМ и заливам с вода. Момиченцето ми яде, а момченцето - не. Не е заради сухара, защото го хапва в пюрето. Някакви идеи? Знам, че не всички деца ядат попара - та ако не проядеде попара кажете ми какво друго мога да давам вместо нея за закуска? Още веднъж благодаря за споделения опит:)

# 370
 m_marinova_85 ,аз попарата я правя по следния начин:сухар,обезсолено сирене,масло и вряща вода или чай,слагам и много малко захар,АМ никога не съм слагала Simple SmileЗащо не пробваш кус кус ,пак със сирене и масло  Peace

# 371
Честито на Вики и здраво бебче на финала!
m_marinova_85, моето дете също не ядеше попара. Закусва каша, и то само един вид /вече 1 година/. При всичките ми опити за разнообразие - нулев резултат. Обед и вечер няма проблем с разнообразието.
Ина, ти ме успокои много Hug.
Моете дете на гърнето не иска да седне, дърпа си и плаче. По същия начин като теб и аз винаги обяснявам като ходя на тоалетна какво правя, а дори я вземам с мен, защото тя плаче като остане сама. Буквално от два дни я пробвам на детска дъска - сиди си кротко, интересно и е, пъха хартия вътре. Засега няма резултат. Там основния проблем е, че ако не я държа ще пропадне вътре, дупето ни е малко.

# 372
m_marinova_85 ,аз попарата я правя по следния начин:сухар,обезсолено сирене,масло и вряща вода или чай,слагам и много малко захар,АМ никога не съм слагала Simple SmileЗащо не пробваш кус кус ,пак със сирене и масло  Peace

Аз приготвях попарата по същия начин , но моята дъщеря не я искаше , пасирах я и с триста зора я ядеше с биберон .
Накрая се отказах и й давах мляко с бисквити , това й беше любимата закуска , даже и до днес ! Grinning

# 373
Вики, честито и от мен! Пази се много, а ние всички тук ти стискаме всички палци да изкараш до финала! И съм сигурна, че така ще стане!  Hug  bouquet

За гърнето - Цеци, изобщо не се тревожи! Велинка е още мъничка. Ще свикне със сигурност. Аз също смятам, че трябва да го скриеш за известно време. Аз Софи много рядко съм я слагала на гърне с цел да я уча - изчаквах момента, в който ще се почувства готова и осъзната да казва сама. От всичко, което прочетох по темата стигнах до извода, че всяко дете си има свой момент, в който се чувства готово. Ние също имахме момент, в който плачеше от гърнето и не искаше да сяда. Скрих гърнето и забравих за него. В един момент опитахме отново, и аз като Ина постоянно обяснявах кой какво прави, къде отива, а освен това започнах да я слагам с мен на гърне, когато аз съм в тоалетната. И така, точно за 2-3 дни се научи какво се прави вътре и най-важното беше си напълно осъзнато. От началото на лятото сме без памперс - от тогава до сега е имала не повече от 3-4 пъти да се напишка, а за акането има малко повече пропуски. Но като цяло памперс ползвам само за дълъг път и той е все сух, по-скоро за мое успокоение, иначе имаме портативно гърне за навън, защото клекнала не иска /пък и аз не обичам да наторяваме градинките/. През нощта също е винаги суха - понякога се събужда нощно време за пишкане.

На мен също много ми хареса мнението, че логопеда е като рехабилитацията. Тъй като мен повечето хора ме обявиха за свръх-амбициозна и параноична майка, за това че я водя на логопед толкова малка, но сега се успокоих, че сме си на прав път. Смятам да я запиша още като се върнем в Бг. От няколкото пъти, в които сме ходили смея да твърдя, че лично ЗА мен като родител посещенията бяха много полезни - самата аз научих много интересни неща за това как да играем и да стимулираме децата.

Иначе аз съм много щастлива - от както сме тук Софи започна да повтаря буквално всяка моя дума и да се опитва да прави изречения.  Heart Eyes Вярно, доста по бебешки и някои звукове изобщо не може да казва, но самия факт, че повтаря за мен означава огромен напредък.

# 374
  • Sofia
Добро утро на всички мами!  Hug Честито Вики, лека и безпроблемна бременност! Praynig

Общи условия

Активация на акаунт