Преждевременно родени с пролетно настроение

• 49 958
  • 742
  •   1
Отговори
# 645
Силве, чеестито бебче! Само бъди силна и вярвай, че всичко ще е наред, защото маллкият има нужда от това. Моите щерки са родени в ОБ и бяхаа там 90 дни. За очен доктор специално, дръж детето ти да бъде прегледано от д-р Маринов от ВМИ, които има уговорка с д-р Аргироваа и идва да преглежда в окръжна. Докторката която преглежда недоносените в об не става... Иначе да, преди навършване на 20 дни от раждането не е нужно да се прави преглед, но после е от огромно значение да го направи специалист.
. Здравей.В момента в ОБ очния преглед се извьршва от д-р Лесинска.Не знам що за специалист е.На какви др.прегоеди водихте малките бебки????Ако можеш сподели Wink

# 646
  • Пазарджик
Лесенска беше и при моите беби, но случайно попаднах на една мама тук, която сподели перипетиите с дъщееричката си заради размотаване от въпросната лекарка, та се свързахмее с доктор Маринов, който по принцип  идва  в об като консултант на Лесенска. Той гледа на рет кам. Малките се нуждаеха от спешна криотирапия и той беше човекът който я напраави, а и който видя проблема. Присъствала съм на преглед воден от въпросната лекарка/стоях в стаята за майки/ - това коетто чувах не звучеше сериозно... Попитайте в отделението кога ще дойде Маринов. Кажете, че знаете, че идва и държите той да види детето. Моите са с трета и четвърта степен ретинопатия, а според док. в окръжна, можело още да се чака...
Твоето деетенце е вече на 40 дни. Колко прегледа минаха до сега? предполагам един и резултата е, че няма нищо видимо за момента и ще се направи преглед отново след 2 седмици/в четвърртък беше при нас/.
Надявам се малкия да е добре! Пиши ако нещо те интересува

# 647
  • София
Здравейте, родих в 32 г.с. на 3 февруари момченце 2150 гр. 45 см, изписаха ни след 16 дни, бяхме в кувиоз на кислород. Та въпроса ми е сега на къде?
Педиатърката ни не е много запозната с недоносените. В епикризата ни пише само за очен преглед в Александровска болница, но доколкото чета трябват още много прегледи и се обърках. Моля миналите по този път да ми кажете допълнително следихте ли се при неонатолог и при кой, какви прегледи правихте и при кого? Може и на лични. От София съм.
Благодаря!

# 648
Здравей , waterliliaHug

Не съм от София и с имена не мога да ти помогна , но по принцип е добре да се консултирате с неонатолог поне до годинката .
Педиатрите хич не са наясно с недоносени .
Аз водех дъщеря ми докато проходи , всеки месец при неонатолог .

Гледам , че бебчето е на 25 дни .
Първият очен преглед е на 28 дни . Много е важен , направете го . Peace

# 649
Waterlilia,  аз водя моето дете при доц. Слънчева, ако искаш мога да ти дам кординати. Иначе може да я заведеш и в Токуда, в неонатологията. Оттам ще те насочат при лекарите, които трябва да посетите - невролог, очен и др. За очен аз съм много доволна от д-р Димитрова в Токуда, но трудно се записват часове.

# 650
  • София
Точно доц. Слънчева отказа да приемат бебчо, с диагноза тежка пневмония в петък вечерта. Може като лекар да е много добра, но като човек не бих казала.
Сега бебчо е в Токуда и се лекува още. А за добър невролог някакви идеи?

# 651
Мила, в Майчин дом не могат да приемат бебе, което вече е излязло от неонатологията. Не се сърди.
Просто изобщо не е било вариант.

Аз не мога да ти дам препоръка за неонатолог в такъв случай. За очен-ние ходихме в Детска очна клиника, в Александровска, доволна съм, определено.
Невролог-Литвиненко е добър, но има склонност да претупва, нямам данни това да го кара до допуска грешки. Чувала съм добри отзиви за д-р Калева, а аз съм доволна и от д-р Тодорова от "СВ. София", но тяпък е малко паникьосваща.

# 652
waterlilia, прегледите зависят от потребностите на бебето, ако в епикризата пише, че е необходим очен преглед, но не пише нищо за невролог, трансфонтанелна ехография, кръвна картина и т.н, според мен отидете на очния преглед, там ще ви кажат дали се налагат още очни прегледи и през какви интервали от време, но не се филмирайте излишно, че трябва една година да обикаляте всички възможни лекари. Би било хубаво недоносените да се преглеждат всеки месец освен от педиатър и от неонатолог, но уви, те имат достатъчно работа с бебетата в самите болници и обикновено не се занимават с вече изписани. Само в Токуда има платен прием за преглед от неонатолог, доколкото аз знам. Тук трябва да отбележа, че и от неонатолог до неонатолог има огромна разлика, започнахме да ходим при неонатоложка , която ни препоръча да започнем захранване на 3 НЕкоригирани месеца със сокчета, бебето ми е родено 29 г.с. С други думи положението е сложно и това, което направих аз беше да намеря добър педиатър, който ако има съмнения веднага ни даваше направление за нужния специалист и паралелно с това започнах много да чета и да се уча и да проверявам абсолютно всичко до най-малката подробност, за да мога винаги да направя информиран избор. Вярно, че един неонатолог би трябвало да разбира повече от един педиатър, но по-добре добър педиатър отколкото недобър неонатолог. А относно мнението ви за дц Слънчева, напълно го подкрепям, жалко е, когато лекарите забравят, че работят с хора, а не с неодушевени предмети, които трябва да се поправят.  

Последна редакция: пн, 04 мар 2013, 13:38 от pavleta_kolova

# 653
  • Варна
waterlilia, в момента е много важно да ви следят очичките - т.е. преглед при офталмолог, специализирал се за работа с недоносени бебенца. Има отделна тема - там са спрягани имена нс лекари.
Друго важно към момента е за ваксините. Предполагам  не са ви сложили БЦЖ още. Не помня подробности, но се започва с Манту като се гледа коригираната възраст (не помня след 1 или 2 коригирани месеца). С други думи има отлагане на ваксините. По наше време (2007г) при определени случаи (за нас беше валидно - родено в 32г.с. 1800гр) на бебето не се биеше ваксина срещу коклюш, но може би вече не е актуално.
Като имам време ще си намеря старите записки какви прегледи са препоръчителни (освен офталмолог, ортопед, невролог имаше още).

# 654
waterlilia, всяка майка иска да направи най-доброто за своето бебе, но понякога това да НЕ послушаш лекарите, а майчинския си инстинкт е по-правилното за твоето бебе. Достатъчно е изстрадало то и вие до момента, приберете се живи и здрави и се радвайте един на друг, тези моменти никога няма да се върнат, твърде ценни са, за да ги прекарате в чакане на опашки по болниците, ако може да си ги спестите и не са наистина належащи. Моят съвет е да ходите на тези прегледи, които наистина се налагат, затова и личният педиатър е много важен. Често се спекулира с това, че  трябва да се отиде преди да се е наложило. Личният ми опит показва, че много от прегледите са с основна цел усвояване на пътеки, за съжаление. С първата си дъщеричка късно го разбрах, но все пак навреме,  с втората не позволих да вляза в тази схема и й спестих множество ненужни прегледи.

# 655
   Много трябва да се внимава да не се хлъзнем по една доста спорна пътека. Все пак нека не забравяме, че някои бебета имат по-малко поражения, в следствие на недоносеността от  други. Не може да се каже еднозначно кои са необходимите и кои излишните прегледи, особено ако нямаш медицинско образование и се ограмотяваш основно от интернет.
   Някои деца имат нужда от кардиолог, от логопед, от пулмолог, от алерголог, от дерматолог, но ВСИЧКИ недоносени имат нужда от невролог. В никакъв случай не бих насърчила която и да е майка да си го спести. По същия начин мисля и за офталмолога, абсолютно задължителен преглед за всяко недоносено.

# 656
Напълно подкрепям Хеликаза.
Аз лично съм доволна от доц. Чавдаров, въпреки противоречивите мнения за него.
По добре първата година ненужно да сме разкарвали децата си всеки месец по доктори, отколкото след това цял живот да носят последиците от недоносеността.

# 657

Аз лично съм доволна от доц. Чавдаров, въпреки противоречивите мнения за него.

Да де,ама той НЕ Е невролог Wink и най-си пада да лекува здрави деца,иначе всеки знае най-добре за себе си ,на кой си струва да се довери.

# 658
Аз и в предходните два поста наблегнах върху необходимостта от добър личен педиатър, който трябва да прецени при какъв точно специалист трябва да се отиде. Често и доносени деца се оказва, че имат необходимост от консултация с невролог, офталмолог, ортопед или друг специалист. Това, че едно бебе е недоносено означава ли, че докато проходи и проговори трябва да  е постоянно по болниците, ако няма установен проблем?  Какво имам конкретно предвид - ако първичният и вторичен преглед не са дали съмнения за проблем, нужно ли е да се ходи всеки месец, е, на нас постоянно ни назначаваха следващ и следващ преглед, защо ли, само защото бебето е родено в 29 г.с. , а не защото има установен проблем от даден специалист.

# 659
Така е, той е лекар по физикална медицина.
В болницата по ДЦП "Света София" прегледите са еднакви - без значение дали се извършват от невролог или лекар по физикална медицина......а повечето недоносени деца се изпращат именно в тази болница за преглед.
Аз му се доверих и не съжалявам.

Общи условия

Активация на акаунт