Преждевременно родени с пролетно настроение

• 49 957
  • 742
  •   1
Отговори
# 660
pavleta_kolova,

да, има смисъл от следващ, и следващ преглед.
Специално за двигателното развитие - изискванията към детето (какво трябва да прави) се променят през всеки месец и състоянито на детето трябва да се проследява в динамика. Това, че на 3 м. например не се забелязват проблеми или изоставането в двигателното развитие, не означава, че занапред всичко ще е ок.
Относно педиатрите (дори неонатолозите) считам, че колкото и да са добри, не могат да предценят необходимостта от преглед при невролог например. За това трябва да се следи освен от неонатолог и от съответен специалист.
За себе си считам, че всяко недоносено дете трябва да се подложи на следните прегледи - ТФЕ, офтамолог, невролог/лекар по физикална медицина и то толкова пъти, колкото специалистът предцени.

# 661
  • София
А какво е ТФЕ и кой го прави?

# 662
ТФЕ е трансфонтанелна ехография - ехографско изследване на мозъка. Би трябвало да са ви направили още в болницата. В София може да се направи в МД при доц. Слънчева, Яръкова или Вакрилова, в Токуда при Масларска или при доц. Георгиева в педиатрията. Може и на други места да правят. Но това са водещите неонатологии. В МД е платено, при доц. георгиева може с направление, в Токуда мисля в събота има инициатива за безплатни прегледи.

# 663
Моето дете вече е голямо и тогава не беше такава практиката , с пътеки .
Никой не ме е карал да я водя при неонатолог , водех си я по мое желание . Първо , защото педиатърката ми нищо не разбираше от недоносени бебета и второ , защото имах пълно доверие на неонатолога .   bouquet
Това за динамиката е много вярно , бебетата трябва постоянно да научават нови умения и е много важно следенето от компетентен лекар  . Peace

# 664
Както са ти казали, waterlilia, в Токуда всяка последна събота на месец правят безплатно ТФЕ. Сега записват за 30 март, но тъй като има много желаещи е хубаво да се обадиш по-отрано. Аз също подкрепям мнението, че е хубаво да се мине на прегледи при различните специалисти, независимо дали има оплаквания. Каквото и да си говорим, недоносените деца са в по-рискова група. Прегледът при невролог и очен е задължителен според мен. Не си представям, ако недай си боже, не съм завела детето си на лекар и после се появи проблем. Ходили сме при какви не специалисти, не казвам, че от всички съм доволна, но пък като намерим добрия специалист се чувствам спокойна.

# 665
Както са ти казали, waterlilia, в Токуда всяка последна събота на месец правят безплатно ТФЕ. Сега записват за 30 март, но тъй като има много желаещи е хубаво да се обадиш по-отрано. Аз също подкрепям мнението, че е хубаво да се мине на прегледи при различните специалисти, независимо дали има оплаквания. Каквото и да си говорим, недоносените деца са в по-рискова група. Прегледът при невролог и очен е задължителен според мен. Не си представям, ако недай си боже, не съм завела детето си на лекар и после се появи проблем. Ходили сме при какви не специалисти, не казвам, че от всички съм доволна, но пък като намерим добрия специалист се чувствам спокойна.
Подкрепям това мнение. Peace
Моето дете е родено 27 г.с. и не съм останала с впечатление,че са ни пращали напразно на лекари за усвояване на пътеки. Даже по-скоро аз сама се натисках за по-чести прегледи. Свидетел съм как напълно доносено бебе беше с ДЦП само ,защото родителите и педиатъра са решили,че му няма нищо(по думите на бабата,която го водеше на рехабилитации).

# 666
Момичета,бебето ми е родено в 30 г.с. на 27.01.2013г. От болницата ,където беше на доотглеждане не му е правен ТФЕ.Когато попитах защо ,ми отговориха че докторката извършваща това изследване е много заета и едва смогвала.Преглеждали се само деца по препоръка от ИС.Реших,че ще си го закарам при професор Иванов(невролог),който също прави и ТФЕ.Оказа се ,че при него е супер натоварено и прегледа ще е евентуално след месец и повече...
Мисля си за Токуда,но понеже не съм от София искам да попитам майките ,които са по-добре запознати. Може ли с едно посещение да му се направи на бебо пълен скрининг:ТФЕ,ултразвуково изсл.на тазобедрени стави,скрининг за вродена глухота и нарушен слух и др.
На каква възраст бяха вашите деца,когато им бяха направени тези изследвания???

Благодаря

# 667
От изброените, не сме правили изследването за слуха.
Ехографията на тазобедрените стави се прави от ортопед, а ТФЕ от неонатолог , вероятно може и от невролог. Не мисля, че може да стане с един преглед. ТФЕ при всички положения може да се направи и доста по-скоро.
Не проумявам как така не са ви правили. Прави се задължително на 24-ия час, на 72 и на месец от раждането. Сигурна ли си, че няма данни в епикризата?

# 668
dghigova,

ТФЕ се прави задължително на всички недоносени деца, как може така нехайно да са се отнесли. Незнам точно кога трябва да се направи - на моите деца е правена на 14 ден от раждането. След това, в зависимост какво покаже ТФЕ се проследява във времето - тук отново е важно да се гледат нещата в динамика. Ние правихме ТФЕ до 10 месец, през два месеца. Според една невроложка нямало смисъл да се прави след 6 месец, но аз за всеки случай си ги водих, по съвет на неонатоложката, която ги гледа. Препоръчвам ти да направиш ТФЕ възможно най - скоро. Прегледът за тазобедрените стави го правихме на около месец, месец и нещо. За слух не сме изследвани.

# 669
Благодаря Ви,и в двете епикризи на Александьр не е отразено такова изследване.SadМного се притесних сега с това.......

# 670
dghigova , в коя болница беше бебето ?

При проф. Иванов наистина много се чака , не знам дали д-р Пачева не прави ТФЕ .
Може да провериш . Peace

# 671
dhigova,
ти не се притеснявай сега, не си виновна ти за безхаберието на лекарите, просто запази някъде час и го заведи.

# 672
dghigova, ако искаш ще се свържем с доц. Георгиева или с д-р Масларска за ТФЕ. Нямаш проблем, само ми кажи.

# 673
С двете си дъщери сме правили ТФЕ при доц. Георгиева. Изглежда строга, но за мен като специалист е номер едно в тази област. Съветвала съм се с нея и за други проблеми, винаги е откликвала, дори веднъж лично пое бебето и взе венозна кръв за кръвна картина, защото нямаше къде другаде да я заведа, навсякъде отказваха. Много се чака за ТФЕ при нея, има записани часове за месеци напред, често се налага да приема спешни случаи и извън графика. Можеш да се обадиш и да обясниш случая, сигурно ще ви кажат, че можете да отидете, но да се въоръжите с търпение.

# 674
Ние сме правили в МД.
Не сме чакали със седмици. Обаждаме се за консултация с неонатолог,казваме ,че искаме и ТФЕ и ни е правена без проблем. Peace
Опитай и там ,ако искаш. Hug

Общи условия

Активация на акаунт