По същия начин стоят нещата и във фирмените колективи. Ако въпреки положените усилия, не те оценят според заслуженото, ще уважаваш ли шефа си? Ще бъдеш ли доволен от подхода му, когато ти обясни, че това го прави за да те амбицира и дисциплинира повече?
Няма да го уважаваш, но ще се страхуваш от него. Но все пак това работи. Аз знам, че работи, много добре ми е ясна тънката мисъл на настоящата ми колежка и бивша преподавателка - всявам ужас у учениците си, държа ги под непрекъснато напрежение и часа ми протича без нерви от моя страна, движа се винаги по план, материалът ми не изостава и комфортът ми е гарантиран. Всичко ми е ясно. Аз обаче за себе си съм избрал да не съм този персонаж. Имал съм за пример достатъчно добри учители, които не са се държали с учениците си като със концлагеристи, и въпреки всичко сме учели, а и сме ги уважавали. Страх и уважение не е едно и също. И до днес продължавам да контактувам с вече бивши ученици на училището и те продължават да си спомнят с респект и благодарност към тези учители, без да са били Гестаповци. Пожелавам си единствено и за мен един ден да си спомнят със същите чувства. Ще съм сигурен, че съм си свършил работата.