Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

В кухнята на ninfil

  • 177 851
  • 190
  •   1
Отговори
# 45
  • Бургас
  • Мнения: 103
Пълнени пиперки с кайма и ориз



Моя вариант за пълнени чушки е следния:
Запържих 500 грама кайма в малко мазнина. Когато е готова, добавих около 1 - 1,5 ч.ч. почистен и измит ориз, да се запържи и той . Добавих 5-6 средно големи домата, настъргани на ситно, но може да използвате и от консерва или доматено пюре. Аз се възползвах от пресните зеленчуци. Добавих 1 ч.л. червен пипер, повечко чубрица- около 2-3 с.л. и черен пипер и сол на вкус.Имах отворено пакетче зеленчукова пикантина и ръснах 1 ч.л. и от нея, за подсилване на вкуса. Долях около 2 ч.ч. вода и оставих сместа да поври малко. Накрая добавих половин връзка ситно нарязан магданоз.
С тази смес напълних чушките и отворите им затворих с резенчета от пресни доматки, като капачета. Подредих ги в тавичка. Допълних вода почти до нивото на чушките, за да ми остане повече течност, която към края на печенето изваждам и използвам за соса бешамел. След като махна излишния сос, запичам чушките още 10-15 мин до пълна готовност.

# 46
  • Бургас
  • Мнения: 103
Бъркани яйца със сирене



Сигурно огромна част от домакините знаят да приготвят това толкова просто ядене. И всяка една/един от нас си има свой начин на приготвяне. Аз също имах свой. Но една моя вече пенсионирана колежка ми каза малка тайна,с която яйцата да станат още по-вкусни. А именно, 1-2 супени лъжици водичка.
Обикновено ги приготвям на око. Но за тези, които немогат "на око", ще се опитам да напиша конкретни количества.


За 2 порции
2-3 с.л. олио
около 100-150 грама натрошено краве сирене
1 с.л. брашно
1-2 с.л. вода
4-5 яйца

В тиган загряваме олиото. Добавяме натрошеното сирене и изчакваме да се поразмекне. Когато сиренето се е размекнало изцяло, добавете 1 супена лъжица брашно и бъркайте, докато брашното не придобие лек кафеникав цвят. Изтеглете от котлона и добавете 1-2 лъжици вода. Разбъркайте добре, да се получи еднородна кашичка.Сложете отново на котлона и бъркайте 1-2 минутки, колкото да се смеси всичко много добре. Добавете яйцата, бъркайте непрекъснато до тяхната пълна готовност. Сервирайте яйцата поръсени с червен пипер.
Когато съм ги приготвяла без вода, прекалено много се усещаше вкусът на яйцата. Случвало ни се е да ни е тежка тази вечеря. Но откакто научих този вариант, ястието е по-леко, с не толкова тръпчив и тежък вкус.
Колкото и да си мислим понякога, че едно ядене е много просто, то винаги се оказва,че има тънкост за неговия още по-добър вкус.

# 47
  • Бургас
  • Мнения: 103
Кокошка с картофи яхния



Продукти:

1 кг картофи
1 пиле (в случая домашна кокошка)
1 гл.лук
300-400 гр. домати консерва
1 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
джоджен
сол на вкус
бульона от свареното пиле

Сварете пилето и го обезкостете. Бульонът се прецежда.
В тенджера с малко мазнина (около 50 мл) задушете ситно нарязаната глава лук. Когато лука омекне, добавете обелените, измити и нарязани на едро картофи. Леко запържете за 3-4 минути. Добавете брашното, разбъркайте добре да обере мазнината. Сложете червения пипер, доматите от консерва, нарязани на ситно. Долейте от прецедения бульон около 1 литър. Аз сложих малко бульон,останалото вода ,тъй като кокошката пусна много мазно и предпочетох да няма много мазнина в яденето. Ако се наложи, в процеса на готвене може да добавите още малко вода. Посолете на вкус и към края овкусете с джоджен.

# 48
  • Бургас
  • Мнения: 103
Боб с кюфтета



1 кг боб ( за голям глинен съд)
1 прясна пиперка
1-2 моркова
1-2 сухи люти червени чушки
80-100 мл мазнина
1/2 глава кромид лук ( с другата половина правя запръжка накрая) или няколко стръка пресен лук
сол на вкус
джоджен- сух или пресен

Както споменах по-горе, всичко слагам наведнъж. Наливам вода до 2/3 на съда (относително, според количеството боб и големината на съда) и затварям с капака. Някои замесват тесто и замазват капака с него, но аз не го правя. В началото включвам фурната на 250 градуса , за да загрее гърнето добре и като заври, намалям на 150. И така минимум 4 часа. Когато преценя, че е готов, добавям останалите от предната вечер пържени кюфтенца да поврът няколко минути заедно с боба. През това време си наситнявам другата половина от лука, задушавам го в малко мазнина. Добавям и червения пипер. Ако желаете, можете да запържите 1-2 лъжици брашно и да сгъстите боба. Това го правя, когато водата е доста, а и ние го предпочитаме боб-яхния.

# 49
  • Бургас
  • Мнения: 103
Добруджанки



Бързо,лесно и вкусно. Рецепти, които много "уважавам" и прибягвам до тях когато нямам време за по-засукани неща. Ако ви се случи да останете без хляб, спокойно могат да го заместят. Или просто да ги опитате за закуска.

Необходими продукти:

    1 кофичка кисело мляко
    1 ч.л. равна сода бикарбонат
    150 гр. настъргано на ситно сирене
    20 гр масло или маргарин
    кашкавал за наръсване- по желание
    брашно за меко тесто
    щипка сол- ако желаете


Начин на приготвяне:
Разтворете содата в киселото мляко. Настържете сиренето на ситно ренде. В съд сложете около 500 гр. брашно, направете кладенче и в средата му изсипете млякото със содата и сиренето. Ако мислите,че овкусяването само от сиренето ще ви е крайно недостатъчно, можете да добавите малка щипка сол. Замесете меко тесто. Оформете 6 питчици, които се подреждат на разстояние една от друга в намазнена и набрашнена тава. В средата на всяка питка се прави дупка с пръст и се слага малко парченце масло или с върха на ножа маргарин. По желание отгоре може да ги поръсите с настърган кашкавал за разкош. Печете на 200 градуса до златисто.

# 50
  • Бургас
  • Мнения: 103
Пица на клечка



Няма да ви представям рецепта, а една лесна и оригинална идея за злояди деца. С голямо удоволствие синът ми се забавлява,докато оформяхме пиците и ги забучвахме на клечки.
Идеята ми е взаимствана от Кулинарни мисли и разни други неща , а използвах тестото на хот-дог - пица пай. Остана ми едно малко парче тесто и веднага се сетих за тези мини пици. Разточих го на кръг, намазах с доматен сок или каквото имате. Гарнирането е според наличностите вмомента. При нас кашкавал, пушено пилешко филе и риган. Навих на руло и с остър нож изрязох колелца дебели 1 пръст. Подредих в тава с пекарска хартия или просто я намазнете добре. Изпечете на 200 градуса до готовност и готовите пици може да забучите на клечки за зъби или парче клечка от дървено шишче.
Не успях да ги разкрася , колкото в оригиналната идея, но и така бяха много свежи и весели.

Последна редакция: пт, 04 май 2012, 11:17 от ninfil

# 51
  • Бургас
  • Мнения: 103
Хот дог - пица пай



Продукти за тестото:

    250 мл хладка вода
    1 пакетче суха мая (7г)
    1 ч.л. захар
    1 ч.л. сол
    4-5 с.л. зехтин или олио
    около 500 г брашно



3 кренвирша

За пълнежа:

Около 150 г пушено филе
200 г кашкавал
Две шепи нарязани маслини
5 с.л. заквасена сметана
2 яйца
2 с.л. доматено пюре
1 малък домат
риган
чубрица
черен пипер
мащерка


Маята се разтваря във водата. Брашното се пресява. Прави се кладенче и се изсипва олиото. Добавя се солта и захарта, и накрая разтворената мая. Меси се меко тесто. Оставя се да втаса. След това от него се отрязва 1/3. Дъното на тава (използвах такава с диаметър 24см) се намазва с олио. Разстила се парчето тесто с намазани с олио ръце. Така тестото не се събира и става тъничко. Останалото тесто се разделя на три. Всяка част се разточва на правоъгълник с дължината на кренвиршите. Слага се кренвирш и се увива с тесто. Тук отчитам като грешка, че не намазах тестото със сос, преди да сложа кренвирша. Режат се парчета с дължина, равна на височината на тавата, в която ще се пече. Подреждат се до стените на тавата, с разрез нагоре. Доматеното пюре се смесва с настъргания домат. Добавят се подправки на вкус. Аз слагам изброените. Разбърква се хубаво и с тази смес се намазва тестото отдолу и по стените на хот доците. Филето се нарязва. Кашкавалът се настъргва. Яйцата се разбиват леко и се посоляват малко. Към тях се прибавят филето, кашкавалът, маслините и сметаната. Слагат се подправки – по ваш вкус от изброените. Аз сложих около 1 с.л. чубрица, 1 ч.л. риган, 1 ч.л. черен пипер и две щипки мащерка. Всичко се разбърква добре и се изсипва върху доматеното пюре. Слага се да се пече, като фурната не се загрява предварително. Пече се на 180° докато се изпече хубаво тестото, в което са обвити кренвиршите.

P.S. Аз направих леки промени в плънката според наличните ми продукти и подправки. Остана ми малко кренвирш и го нарязах в плънката вътре. Добавих малко пушено филе, маслинки вмомента нямах. Нарязах на ситно 2-3 гъбки.Кашкавала и сметаната бяха задължителни. Единствено реших да добавя малко червен пипер в плънката, видя ми се много бяла. Да не се чудите защо моята е някак по-тъмна. И разбира се не пропуснах да наръся с риган и босилек. Обожавам тези две подправки.

Източник - [/color]]Илиана, Щъркелово гнездо

# 52
  • Бургас
  • Мнения: 103
Тутманика на Аелис



Необходими продукти:

    около 1кг. брашно
    1 кубче мая
    1 ч. лъжица захар
    1 ч. лъжица сол
    4 яйца
    1 ч.ч. хладка вода ( 200мл)
    около 350 гр. сирене
    около 200 гр.мазнина / масло, мас, олио /- аз използвах само олио


Начин на приготвяне:
В чашата с хладка вода прибавяме маята, захарта и малко брашно и разбъркваме на кашичка. Оставяме да втаса. Към пресятото със солта брашно, добавяме леко разбитите яйца, маята, водата и замесваме тестото.

Разточваме тестото на пласт с дебелина около 2см. като се опитваме да получим нещо като квадрат.
Мажем с мазнината и се наръсва с 1/3 количество от натрошеното сирене.Сгъва се като плик, обръщаме с краищата надолу и разточваме пак. Втори път се намазва и пак се поръсва със сирене. Обръща се и трети път се повтаря същата процедура- точене, мазане, наръсване със сирене и сгъване.Последният път не разточваме тестото, а го слагаме в тава със сгъната част надолу. Разрязваме на малки парченца и мажем с жълтъка.
Много красив е начина на разрязване на Angellove. Нарисувала го е много лесно и разбираемо, а и става страшно ефектно.Тутманикът се пече в незагрята фурна. Авторката на рецептата препоръчва да се пече първо отдолу, след това отгоре на 170 градуса, но аз никога не съм практикувала този начин на печене. Целта е тутманика да втаса постепенно във фурната. Приложете този начин а печене, който прецените, че е най-удачен за вашия тип фурна. Аз винаги пека едновременно на долен и горен реотан на 180-190 градуса.

Източник: тъй като рецептата е намерих поне на 3 места, заплениха ме снимките на Angellove, оттам се оказва,че рецептата е на Аелис ,а тя май от своя страна я е намерила ето тук. С две думи, нямам ясната представа кой е първоизточника и за да няма обидени,слагам линкове на всички.

# 53
  • Бургас
  • Мнения: 103
Понички с крем



Необходими са ви
за тестото:
1 коф.кисело мляко
1 яйце
1 ч.л. сол
2 ч.л. захар
1/2 ч.л. хлебна сода
1 с.л. олио
брашно за нормално тесто ( не го измерих, на око, колкото и неточно да звучи)
за крема:
500 мл прясно мляко
5 с.л. захар
1 яйце
2 с.л. брашно
2 с.л. нишесте ванилия (аз използвах общо 4 с.л. нишесте)
2 пак. ванилия
бучка масло

В купа се разбъркват продуктите за тестото, към които постепенно се прибавя пресятото брашно. Бърка се докато тестото се събере на топка в средата на купата, около бъркалката. Измесва се върху набрашнен плот, докато спре да лепне и стане гладко и еластично тесто. Разделя се на 4 топки и се покрива с кърпа.

Крем: Яйцето,захарта, нишестето и брашното се разбъркват с малко мляко на гъста гладка каша, която се прибавя към останалото врящо мляко. Непрекъснато се бърка до получаване на гъст крем. В топлия крем се добавя маслото и ванилията и отново се бърка докато ги поеме. Кремът се оставя много добре да се охлади и стегне.

Горното тесто се разточва на тънка кора. С чаена лъжица се слага от крема на купчинки на разстояние една от друга( върху половината площ на кората). Загръща се и с чаша се изрязват поничките. Пържат се в гореща мазнина, но трябва да се внимава мазнината нито да е прекалено вряла, за да не останат сурови вътре, нито да е слаба, защото ще станат много мазни. Готовите понички се отцеждат върху домакинска хартия и още топли се поръсват с пудра захар.
Можете да сложите друга плънка по ваше желание. Аз лично поничките ги признавам единствено с ванилов крем.

Източник- Вили Конова

# 54
  • Бургас
  • Мнения: 103
Пръчици



Имате нужда от:

    1 пакет точени кори за баница печени на сач (най-тънки и лесни за навиване са корите на баба)
    около 150-200 грама сирене
    мазнина за пържене


В пакетите обикновено има 3 точени кори. Разтворете ги и ги нарежете като торта на 8 парчета. Сиренето се натрошава предварително. В основата на всяко парче сложете толкова сирене, колкото желаете. Сгънете двата края навътре, за да не изпада плънката и навийте на стегнато руло. Готовите навити пурички ги изпържете с гореща мазнина от двете страни. Много бързо се пържат.

# 55
  • Бургас
  • Мнения: 103
Шуменски улични мекици



У дома мекичетата са доста предпочитана съботно-неделна закуска. Тези са част от "колекцията" ми от мекичета. Тук ще се сблъскате и с други видове мекици. Но тези по нищо не отстъпват на които и да било други.

Продукти
1/2 коф. кисело мляко
1 яйце
10 гр. мая
1 к. ч. вода
1 ч.л. хл. сода
1 ч .л. сол
1 с.л. олио
брашно за средно меко тесто

олио за пържене


От горните продукти замесете меко тесто. Оставете го да втаса 30 минути. С намазнени ъце скъсайте топчета, разтеглете с ръце, оформете мекичетата и ги изпържете в горещото олио. Много са вкусни поднесени с пудра захар или сиренце.

# 56
  • Бургас
  • Мнения: 103
Мекици за внуче



Определено внучето в къщата си облиза пръстчетата. Толкова ни се усладиха на всички, че много скоро ме караха да правя отново и то двойна доза.
Стават много мекички и пръхки. Наслада за небцето!

Необходими са ви :

    1 кофичка кисело мляко
    1 ч.л. захар
    1 ч.л. сол
    1 ч.л. хлебна сода
    1 с.л. оцет
    1 кг брашно



олио за пържене

В по-голяма купа смесваме киселото мляко,содата, захарта, солта и оцета. Разбъркваме и след като всичко започне да "кипи", постепенно сипваме брашното и замесваме тесто. Късаме малки топчета, разтягаме ги с ръце и пържим в дълбок тиган с много силно сгорещено олио.

# 57
  • Бургас
  • Мнения: 103
Ушички



Много вкусни и лесни сладки бухтички. Рецептата е от старите тефтери на моята баба.

Продукти

    3 яйца
    1 ч.ч. захар
    1/2 кофичка кисело мляко
    1 ч.л. хлебна сода
    брашно за меко тесто
(не съм мерила в грамажи)

От посочените продукти замесете меко тесто, да може да се разточва спокойно. Оставете около 1 час тестото да престои. Покрийте го с кърпа да не подсъхва. Разточете го на кора дебела около 0.5 см, като за курабийки. Изрежете ромбоидчета или други форми по желание. Бухтичките се пържат в дълбок тиган с повече олио. Ако количеството олио е малко, няма да се надуят много, ще са по-тънки. Отцедете готовите бухти на кухненска хартия. Поднесете с пудра захар.

# 58
  • Бургас
  • Мнения: 103
Пенкейкс



Интересна и по-различна закуска са тези пейнкейксове. На мен лично ми наподобяваха на вкус на сладки бухтички във формата на палачинка. На американската трапеза присъстват с кленов сироп, но поради липсата на такъв заместихме с друг вид сладко, течен шоколад, та дори и със сиренце. Във всички варианти много ни харесаха.

Необходими продукти:
2ч.ч.брашно
2с.л.захар
2ч.л.бакпулвер
1ч.л.сода
1/2ч.л.сол
2ч.ч.прясно мляко
2 яйца
1/4ч.ч.олио


В купа смесваме брашното, захарта, бакпулвера, содата и солта.В друга купа разбиваме яйцата, млякото и олиото. Смесваме двете купи и от получената смес печем пенкейковете.

Източник: Захарно петле от Гответе с мен

# 59
  • Бургас
  • Мнения: 103
Солените бухти на баба



За приготвянето им се изисква 1 кофичка кисело мляко , 1 чаена лъжичка препълнена сода бикарбонат, сол на вкус и брашно за меко тесто. Замесва се меко тесто. Разточва се на дебела кора. Цялата се наръсва със сирене и се навива на руло. Единия край на рулото се завива като охлюв наляво, другия край- надясно като се срещат в средата. Двете получени охлювчета се слагат едно върху друго и се разточват отново на дебела като за курабии кора. Целта е сиренето да се размеси навсякъде,а не да се добива някаква специална форма. Режат се ромбоиди и се пържат в гореща мазнина от двете страни. Не ги правете много тънки, за да не станат много твърдички.

Общи условия

Активация на акаунт