Хелп: когато младоженците предпочитат пари пред подарък

• 73 724
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 135
Ваучерите също са алтернатива на пари в брой. Стига да знаеш къде обича да пазарува или отмаря семейството.

# 136
По отношение на подаръци под формата на пари съм много скептична. Малко се отклонявам, но ще дам пример с две събития, на които бях скоро - едното беше погача, а другото рожден ден на дете. И двете майки в поканите бяха коментирали темата за подаръците, че децата имат всичко почти, тоест няма конкретна нужда за подаряване и който иска може да участва в събиране на пари. Аз съм привърженик на подаръците по принцип, обичам да подарявам, да избирам и опаковам с мисъл за човека, старая се и да подразбера какво ще го зарадва най - много или си няма. Откровено си признавам, че пари на ръка винаги бих дала по-малко, а за подарък съм склонна да похарча повече. За погачата взех според мен много приятни дрешки за бебчо от Бенетон, което с опаковката излезе около 90 лева. Ако бях дала пари щяха да са 50. За другото детенце с огромен кеф купих подарък, на който тя безумно се зарадва и ми направи страхотен кеф, който също излезе повече пари, отколкото щях да дам на ръка. В редки случаи участвам в общ подарък пари, където няколко човека се кооперираме. За сватба също е ок пари, но все още си мисля, че трябва да оставим хората сами да преценят дали ще дадат пари или ще купувт подарък. Нека преценят, аз лично на моята сватба ще се радвам да дойдат хора, които ме обичат и споделят щастието ми и които с желание са купили нещо за нас, а не ми отбиват номера оценявайки куверта. Искам да бъда изненадана, да ми е кеф да отворя подарък и да видя нещо харесано за мен. Аз съм страхотно претенциозна и към марки и към дизайн на домакински прибори и прибори за сервиране, но същевременно съм сантиментална и бих запазила всичко, дори да ми е излишно. Не знам, много меркантилно ми идва това цялото с парите, сякаш от това зависи цялото празненство.

# 137
Много ми е грозно това с парите  Rolling Eyes Пък и не виждам какви пари имат да си възвръщат младоженците,като в повечето случаи ( не във всички) родителите плащат за гевезелъците им.Някои даже и кредит теглят за вдигнат сватбата на детито Crazy Честно,не разбирам защо някои така си тормозят родителите.Не обичам да подарявам пари.Избирам подаръците старателно,не гледам да отбия номера.Аз бих се радвала на подарък,пък нека и да е ютия,пък нека и да ми е третата.Не бих задължавала поканените да ми плащат банкета,те биха били мои гости.
Относно спора по-напред,аз също съм от "незаконните",ами...много си ни е добре.Не отричам брака,не казвам,че няма да се омъжа...може би някой ден,когато имам собствени излишни пари Wink

Последна редакция: нд, 06 май 2012, 22:22 от malenagalena

# 138
Пък да ви кажа, че на моята сватба нямаше куверт, така че дори да бях искала пари, нямаше да мога да ориентирам гостите по колко да кихат.

# 139
Аз понеже мога да сведа прясно прясно инфо по темата, че снощи бях на сватба (на собствената си де, ама това е друга тема  Crazy)

Ние предпочитахме да ни дадат пари, не защото не се радваме на подаръци, просто не винаги могат да улучат точното нещо за нашия вкус, откъм обзавеждане имаме всичко вече, живеем от година и нещо заедно.

Когато решихме да направим сватба, не го решихме с цел да съберем пари за нещо. Искахме да отпразнуваме този ден с най-близките ни и така и го направихме. Планирахме всеки един детайл близо година... Не търсехме възвращаемост от сватбата ни. Ние се опитахме да дадем възможно най-доброто от нас според възможностите ни и поканихме най-обичаните ни хора - роднини и приятели. Без оглед на това кой в какво финансово състояние е, защото не това е важното на този празник. Изобщо не сме си и помисляли да каним по-далечни наши познати, само защото са в отлично финансово състояние. И искам да ви кажа, че имахме уникална сватба.

Когато се прибрахме снощи нямахме търпение да си прочетем картичките с пожеланията, не ни пукаше колко пари имаше събрани, просто искахме да прочетем какво са ни написали и се разчуствахме много! Това беше истински ценното, а с парите ще си купим нещо, което много искаме. Не съм очаквала някой да си покрива куверта, там бяха най-близките ни и ако имаше плик с 20 лв. щях да знам, че толкова са могли да отделят, но са го направили от сърце и с много любов. Не всичко е пари и снощи го доказахме - всичко е любов и хора, които да те обичат.

Само за протокола ще кажа, че хората масово са отделили по около 100 лв. на човек. И сме им страшно благодарни, без оглед на това кой колко е дал, а затова че бяха с нас на този ден! Така че подарете картината и колкото може да отделите, важни сте вие и вашето присъствие. Нашата сватба излезе повече, отколкото събрахме, но 1000 пъти да ни питат пак бихме я направили така! Имахме и подаръци и нямахме търпение да видим какви са, те също радват много. Свекърва ми (която много обичам и уважавам само да кажа, да не ме пратите в "оная" тема за свекървите  Laughing) ни подари някаква тава за топло сервиране (освен пари, д ани остане нещо и за спомен), която струва около 200 лв. и е абсолютно неизползваема, но според нея е много ефектна за пред гости... Много се посмяхме с милото ми, защото прилича на подвижна мивка, огромна е и даже няма къде да я сложа...  Crazy Но ни е подарена с любов и грижа да се представим пред гостите  Mr. Green Просто не знам какво да я правим и в този случай 200 лв. биха ни послужили много по-добре, затова и парите са предпочитани няма как. Но никога не бихме написали подобен текст в поканите - това е много неуважително. Имаше хора, които държаха да е подарък и такъв ни и подариха. Аз пък държах да не ни носят букети, защото един букет е около 50 лв., няма къде да ги държим, а не искахме хората да дадат тези пари за цветя, които нито помним от кой са, нито има къде да сложим. За съжаление не всички го приеха и трябваше да изхвърлим повечето, защото бяха увехнали по колите...

Стана ми тъпо, че имахме няколко плика без картички или послание или бяха просто с име от кой са... А най-странният подарък е плик без име с пари (не помня колко) и хапче с неизяснен произход...  Mr. Green Laughing

# 140
Наистина най-важното е присъствието на най-любимите и обичани хора, но има моменти в които по-добре без нищо отколкото с неподходящ подарък.Един братовчед на мъжа ми ни беше подарил много хубава керамична ваза и ни даде човека и пари,но приятелката му така се изгаври с нас и ми стана толкова тъпо и тъжно.Въпросната девойка ни даде подарък и един плик , които в последствие се оказаха един сервиз за кафе в одърпана и разнищена кутия на капака на която беше написано, че е подарък от сватбата на майка и а плика беше празен и си беше написала отгоре името и отдолу с много любов за младоженците.  Tired

След това бяхме ходили на една друга сватба на която седяхме на маса с поне още 10 човека,които нито бяха купили подаръци а в пликовете за пари сложиха по 2 лв.  ooooh!

# 141
Трейси, честито бракуване! Да се обичате много и да остареете заедно!

# 142
Аз понеже мога да сведа прясно прясно инфо по темата, че снощи бях на сватба (на собствената си де, ама това е друга тема  Crazy)

Честито  bouquet
Много радост и любов!
Спомних си за моята сватба преди години.На сутринта разглеждахме красиво опакованите подаръци, всъщност пари ни дадоха само най-близките, а някои нямаха възможност за подарък , донесоха подаръците много след сватбата.Най-мило беше четенето на картичките-всички мои близки и приятели бяха написали поетични послания, картички с цветя, птици, всички приятели на мъжа ми-майтапчийски картички, вкл. имаше картичка с патица с воал Joy

# 143
  • Mars Hotel
След това бяхме ходили на една друга сватба на която седяхме на маса с поне още 10 човека,които нито бяха купили подаръци а в пликовете за пари сложиха по 2 лв.  ooooh!

Е стига де. Разбирам донякъде да следите кой колко е дал на вашата сватба, ама да водите отчет и за чуждите сватби е брутално. Колкото имали хората, толкова са отделили.

# 144
Голям алтруизъм има в темата. Браво!  Laughing

# 145
След това бяхме ходили на една друга сватба на която седяхме на маса с поне още 10 човека,които нито бяха купили подаръци а в пликовете за пари сложиха по 2 лв.  ooooh!

Е стига де. Разбирам донякъде да следите кой колко е дал на вашата сватба, ама да водите отчет и за чуждите сватби е брутално. Колкото имали хората, толкова са отделили.

Не сме водили отчет а се коментираше на всеослушание и повярвай ми тези хора не са едни от най-бедните просто си им е такъв манталитета.

# 146
А най-странният подарък е плик без име с пари (не помня колко) и хапче с неизяснен произход...  Mr. Green Laughing
Хайде хапче чудесно, никога да не поресна  Laughing

Общо взето трейси доказва, че еуфорията от събитието помага да се преглътнат и най-лошите подаръци.

# 147
treisy, честито и много семейно щастие ви пожелавам. ) (да дадеш някоя снимка)

На нашата сватба преди 5г имаше и пари и подаръци. Много се радвах на подаръците, голям кеф ми беше да отварям и да видя какво има вътре.
Близките се бяха постарали и с подарък за спомен и пари.
Половината неща си ги използвам, а други си стоят в кутиите, но ми е много мило да ги виждам.) И на тях ще им дойде реда, като ми се изпочупи другата посуда. ))))

# 148
treisy,
честито и от мен!
щастлив съвместен живот и пълна къща с всичко най-хубаво и желано от вас, двамата!

това за лигавника Интер- много ме разсмя, както и разните хартийки Wink

# 149
  • Пловдив / София
благодаря.
написаното за кувертите ме подсети, че е добре да покрием кувертите, а ние ще сме в по-така ресторант.
 newsm78 и аз се замислям, че искам картината да я подаря. Още повече за тях е рисувана, вярвам няма да се почуствам неудобно като я подаряваме  Rolling Eyes ако никой друг не носи подарък.
въобще, ако младоженците кажат, че събират пари - някой подарява ли и подарък? или не е редно?

Мисля, че от двойка минимумът е 100лв. Ако двойката може да си позволи да даде 200-300, че и нагоре, е добре дошло.
Като ми кажат пари, никога не купувам подарък. Това е и улеснение за мен, защото ми е по-трудно да избера подарък, който да се хареса, а не само да отбиеш номера.
Но, според мен, трябва да им подариш картината. Още повече, че е спец. за тях рисувана. Щом ще давате и пари, всичко е ок.

Скоро бяхме на сватба. Младоженците искаха пари, защото имат готов обзаведен дом. Въпреки това споделиха после, че получили 5 подаръка, които мн. им харесали - ДжПиЕс, шалте за спалнята, картина, винен комплект, кухненски робот и картина.

Общи условия

Активация на акаунт