Хелп: когато младоженците предпочитат пари пред подарък

• 73 727
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Според мен 100 лева от двойка е съвсем нормална сума /стига да не са много близки роднини/, независимо дали сватбата е в Шератон или в ресторант Ниагара. Който има възможности да се изхвърля повече - добре дошло за младоженците. Това със съобразяването с куверта категорично не го приемам - всеки да си прави сметка и да се простира според чергата си, а не да разчита гостите да му платят масрафа  Peace Като искат младоженците сватбено пътешествие, вместо да правят сватба със 120 човека, да си направят купона с най-близки приятели и роднини и да си купят билет за Карибите, вместо да разчитат сватбарите да им го платят. Не може "хем това да е в онова, хем душата да е в Рая" Laughing Иначе и за мен паричното изражение е предпочитан подарък, ако хората не са ми прекалено близки. Има и друго - ако не можеш да си позволиш луксозен и изискан подарък, по-добре дай пари.
А тия простотии в поканите "за подарък не се чудете и в плик ни го сложете" или "предпочитаме зелен Алеко"  ooooh! не мога и да коментирам. Споменахте за банковите сметки - вече има и такива случаи - в поканите да се пише IBAN, на който да се превеждат "подаръците"  Laughing

# 151
..... в поканите да се пише IBAN, на който да се превеждат "подаръците"  Laughing
doh

# 152
Дали ще е IBAN или ще е списък с желани от младоженците предмети все тая. Такъв списък ни биде поднесен преди месец. Сватбата ще е през юли. "Изборът" започва от 200 лв. нагоре. Така правят в САЩ, знаете ли? Те не са като нас прости балканци. Могат ги те тези работи.
Нали искате подаръци да правите? Ето, аз искам ютия за сватбата, но в брошура на Зора ми попадна такава за 14,90. Е, имаше и такава от 100. Що да се купува втората? В крайна сметка това е сватба, не надцакване. И тази от 15 кинта глади, нали?

# 153
  • София, център
Чудя се тука и аз какво да напиша.
От една страна наистина е доста меркантилно направо да обявяваш цената, от друга страна такива безумни подаръци се подаряват по сватби, че е нещо страшно.

На нашата сватба въпрос за подаръци с никой от гостите не сме обсъждали предварително, ако са ме питали, а те бяха неколцина, съм казвала, че не искам подарък, от там нататък всеки си е направил извода.

Имаше солидни пликове, имаше и смешно малки, естествено ненадписани. Обаче имаше и подаръчни безумия, ама наистина безумия. Имаше обаче и разкошни неща, от най-близките ни и познаващи ни до болка хора.

Но пък за сметка на всичко останало имахме приказна сватба!

# 154
  • София

Но пък за сметка на всичко останало имахме приказна сватба!

Е то това е изначалната идея на сватбата - яли, пили и се веселили за здравето на младоженците  Peace Сега повече приличат на благотворителни балове за събиране на средства за младото семейство  Laughing

# 155
  • Boston, MA
В разрез с етикета е да се пише каквото и да е за подаръците на поканата. Да не говорим колко е селско да напишеш, че искаш пари. А това умалително парички трябва да го забранят.

... Ако ми напишат "парички" ще им подаря касичка, пълна със стотинки....
Grinning

Друго - по етикет също следва, дори и да не отидеш, да пратиш подарък.

Определено съм за регистъра с подаръци, които да са в разнообразен ценови диапазон.

# 156
Когато младоженците са еснафи, а нямаш пари да купуваш скъпи подаръци без това да се отрази на семейния ти бюджет,по-добре не ходи на сватба.Така нито те нито ти ще сте разочаровани.

Преди години един колега се ожени, за колежка.
Девойката беше от доста заможно семейство.
Ние,колегите,решихме да съберем пари и им дадем плик като подарък.Не бяхме официално поканени,но и никой не го е очаквал.
И малко преди сватбата идва младоженеца и казва-искаме ютия за сватбата,ама трябва да е Тефал,да го имате впредвид..Те тогава бяха по около 100,че и повече лева.
Много грозно.
Като искаш скъп,качествен уред,иди и си го  купи.Не кани хора,които не могат/или не намират за редно вместо да запишат детето си на курс по език ще ти купят по-евтин подарък или ще трябва да теглят заем.

На моята сватба поканих само приятели,които ме познават.Знаят,че не съм по домакинската работа и никой не ми е подарявал тенджери, ютии,тостери,кафеварки и други подобни.
Родителите ми ни подариха халките за сватбата и 2 родопски одеала,които аз избрах.
Приятели,които не разполагат с големи възможности,но са ми много мили,ми подариха икона.
Кумовете ни подариха дърворезба,изобразяваща влюбени мъж и жена.и до днес стои в спалнята ни.Харесвам я,защото е подарък от тях.Продуцентът ми ми подари две много красиви стъклени чаши с метален обков, с пожелание да изпием много червено вино заедно.Винаги се сещам с много хубаво чувство за този човек,когато пием вино в тези чаши,само наши.Свекитата ни подариха един старинен часовник над 100 годишен,който аз много харесах,когато го видях окачен в техния дом,за да нямат край щастливите ни дни заедно.Приятели ни подариха билети за театър,защото ние обичаме да ходим по театри и концерти и представленията бяха от тези,дето поне веднъж в живота си трябва да видиш и чуеш.Сега имаме хубави спомени.

Сватбата си платихме сами.Ако трябва да правя такива тънки сметки,всички подаръци,които сме получили се вместват сигурнов 1/6 от разходите по самата сватба.Не съм се замисляла за това, не съм смятала кое колоо струва и кой колко е изял и изпил.
НО
За мен е много важно подаръците да имат послание,да са с лично отношение.Дори,ако това е едно стихотворение,написано само за мен /нас.Има неща,които не могат да се измерват нито с пари,нито с много пари.
Тостер,мискер и ютия след няколко години ще се развалят и ще ги изхвърля.И ще ги забравя.
Красива картина,старинен часовник,спомени,остават много по-дълго.И правят живота много по-пълноценен,по-истински.

П.С.Майка ми подари на мъжа ми домашно изплетени вълнени чорапи.Всеки път,когато е студено и си ги обуе казва,че това му е най-ценния подарък от "добрата тъща".

Ако сега трябва да се женя според сватбения протокол,бих завела гостите на цирк.Поне е по-забавно,по-евтино и можеш да се забавляваш самия ти, без да се налага да се правиш на маймуна,щото било редно да си в бяло,да си с лимузина/дето не е твоя/да реглят родителите ти заем и после да се чудят с какво да си платят парното,само и само,за да бъде коментирано от клюкарките пред блока каква сватба ,какво чудо,какво недоразумение.

Последна редакция: пн, 07 май 2012, 21:15 от kartinka

# 157
Твоята сватба е била в чужбина, доколкото разбирам. Там такива подаръци се правят. И пари, ако се дават, са неголеми суми. При нас, виждаш, че младоженците очакват от гостите да им покрият разноските, че и на печалба искат да излязат.
Историята с подаръка чушкопек на английската свекърва е много показателна в много отношения!
Интересно ми е баш булката, нашата поамериканчена мома, как е реагирала?

Последна редакция: пн, 07 май 2012, 21:33 от птица

# 158
Птица, аз имах две сватби.Едната беше в Бг.

Сватбата в чужбина беше много семпла,ако се подаряват пари и си поканен на вечеря в ресторант се предполага,че можеш да отделиш 50 евро.Ако си поканен само на почерпка с шампанско и хапки-20 евро.

Ако не си близък роднина и дадеш повече от 100 евро за двойка,може да ти върнат парите.
Смята се за много неуважително да подаряваш прекалено скъпи подаръци,все едно не си убеден в способностите на младото семейство да се справи само.А и когато подаряваш нещо толкова скъпо,малко или много този, на когото го подаряваш се задължава да ти отговори с жест,който може да не иска или да не е в състояние да направи.Свободата е най-важното нещо.Simple Smile
Колегите по принцип ,ако имат желание,както и съседите могат да дойдат да присъстват на церемонията,дори да ти дадат картичка с плик от около 20 евро.Но нито ще се обидят,ако не ги поканиш,нито ще очакват да ги водиш на ресторант- те и сами могат да отидат.

Каква е тази история с чушкопека?

# 159
Ех сватби Simple Smile утре имаме годишнина от нашата.За пари и аз гледам да покрия куверта,и да купя нещо дребно за спомен.На нашата имаше 4-5 подаръка които си знаех просто моите близки директно ме питаха това или това и когато питаха за нещо което вече е купено казвах,така че нямах дублиращи се подаръци,не че имах много,но спомени имам много :
Това за IBAN ме развесели  Joy Joy Joy

След това бяхме ходили на една друга сватба на която седяхме на маса с поне още 10 човека,които нито бяха купили подаръци а в пликовете за пари сложиха по 2 лв.  ooooh!

това се случи и на моята сватба и то от близки хора , ooooh!много глупаво,ако ги бяха сложили в плик ,а те така в ръка ни ги подаваха.Но те са си такива.

Последна редакция: пн, 07 май 2012, 22:10 от J_M_M

# 160
# 161
Картинка, къде живееш в момента ?
Мисля ,че едно тържество не бива да притеснява страните.
Това го направих преди много години и не съжалявам.
Само за едно едно  не се преборих - хора, които не познавах,но
бяха близки на родителите ни.
Към авторката - картина + 100 лв. ! За мен ,личното послание е повече
от една банкнота./лично мнение/

# 162

Имаше солидни пликове, имаше и смешно малки, естествено ненадписани.

Това "смешно малки, естествено ненадписани" много грозно ми звучи  Confused
На последната сватба, на която бяхме, подарихме доста прилична сума пари (младоженците искаха пари), която сложих в НЕНАДПИСАН плик. Има специални пликове за пари, уникално красиви, не са като пликове точно, по-скоро като картички с магнитно закопчаване, за да не изпадат парите  Mr. Green
Понеже много мразя тъпи и клиширани пожелания, а и не съм най-голямата романтичка на земята, за да имислям сама такива, предпочетох да купя много луксозен плик, който се отличаваше от останалите 100. Не беше нужно да го надписвам, младоженците го забелязаха сред тълпата бели пликове (някои пощенски  ooooh!)
Не винаги пликовете не се надписват, защото имало "смешно малки" суми. Смешно малките за едни, са много за другите. Нали уж парите не са ви приоритет, що за изказване тогава?

# 163
  • София
Nenna, съвсем нормално е, когато подаряваш нещо, дори и букет да е, за има картичка от кого е. Това си е етикет. Нищо възмутително няма.

Иначе не се изненадвам от онези, които са сложили цели 2 или 5 лв не са надписали пликовете. Дори се учудвам, че са дали пари за плик.

Като цяло смятам, че сватбите у нас в повечето случаи са една голяма простотия. Жалко, че младоженците не го осъзнават. Има да растем в това отношение.

Радвам се, че около нас хората се изпожениха, а други си живеят на семейни начала, така че в близките години не ни се очертава да посещаваме подобни мероприятия.

# 164
  • Варна
Силно се надявам практиката със сватбения лист да се наложи и у нас. Така хем младото семейство получава подарък според нуждите и вкуса си, хем гостите не се напрягат излишно в търсене на "оригинален" подарък.
Да се подаряват или искат пари като подарък е меко казано неуместно. Само най-близките роднини на младоженците могат да дават чекове. Това е според етикета.

Общи условия

Активация на акаунт