Дискриминация при прием първи клас в училище в София?

• 21 077
  • 130
  •   1
Отговори
# 105
  • гр.София

И не разбрах всички вие какво предлагате? Записването в училище да си остане така - индивидуално за всяко училище, с различни и индивидуални критерии за всяко?  #Crazy

Сериозно, да.  Дава някакво право на избор. И място за самоинициатива на родителя /не да бута рушвет Simple Smile/ -да избере  училище.  
 Хем не искаш критерии,хем защо само в едно училище ги получаваш?

Критерият местоживеене за много от училищата покрива само едно каре улици ,макс е стеснен периметъра, и остава възможност за прием на деца далеч извън него.

Интересно ми е - в колко училища би завела на изпит и събеседване детето. Ще обикаляте 10-ина?

В 6-о няма критерии.  Даже заявленията много ми допадат-не искат надълго и широко да описваш,какво работите с бащата.  Понеже другаде и по това "посрещат".  

Видяхте ли за 32-ро,колко оригинално са го измислили-попълваш анкета,какво знаеш и мислиш за училището ?  Какво подмазване ще пада Simple Smile.   Имам сестра,завършила го, и по-забавното-едната ми баба,още когато е било 1-ва девическа /или нещо подобно/. Как мислите,дали ще ми Аресат детето? Хем пише ,смята и малко чете. /няма да подавам  там/

ПП.  Да, учат смятане в ПГУ. Пишат в истински тетрадки.Цифрите, събиране и изваждане до 10. Градината ни е повече от НЕелитна.  Няма да е лесно на учителите в 1-ви клас да балансират между децата,можещи и неможещи.

# 106
blanc, точно критериите водят до това да имам някакво предимство само в едно и затова искам да отпаднат (без "брат/сестра" и "близнаци"). Ако ги няма, тогава има равнопоставеност. Наличието им дава предимство на едни, а на други не. А това се нарича дискриминация.
Примерът Ви за 32-ро доказва. Подобни са ситуациите и в много други. Ако не беше така в 32-ро, е много възможно Вие или десетки други да решат все пак да подадат докумети.
Самоинициатива на родителя има и при липсата на критерии, защото пак трябва да избере в кое училище да подаде документи.
Рушветите са факт точно заради наличието на критерии, а не обратното.
На въпроса Ви - ще подадем документи в общо 9 училища, като две са "елитни" (31, 18). Ще ходим и правим каквото изисква училището.
Причината за бройката е, че в първите 2 НЕелитни, в които подадох ми обърнаха внимание, че детето ми е в набор с бейби бум и щом не отговарям на критериите шанса ми да вляза при тях е минимален. Затова се наложи да избирам още.

jam, защо продължавате да ми слагате думи в устата? Нямам претенции само за елитните 5, нито че има добри учители само в тях и никъде не го писах! Имам претенции, че наличието на критерии ми дава предимство САМО за 1.
Как изобщо се разбира къде имам шанс? Трябва ли да кандидатствам само в 5-те спрягани за най-лоши, само защото там шанса е много, много висок?
Не виждате ли безумието?! Или просто така ви изнася, защото не сте в сходна ситуация или сте от родителите, които имат необходимите връзки?

И да, ок, бих си сменила местоживеенето (най-малкото това е доста лесно като кажа, че живея някъде под наем и заведа "хазяина" в общината и си сменя лична карта), но пак няма гаранция, че все пак това ще помогне. Защото критериите са между 4-8 за отделните училища. Точно тук е парадокса!

Дидева, никъде в програмата за ПГ не пише, че трябва да умеят да четат и пишат - така е. Не твърдя обратното. Ясно написах, че в ПГ децата трябва да се "подготвят", а не до "могат". НО материалите  в ПГ припокриват в много голяма степен тези от 1-ви клас, а това е грешка и тормоз за децата в ПГ (лично мнение).

Andariel, съгласна съм с последния Ви пост.
Престараване в нашата градината няма от гледна точка на родители, а учителите работят по подадените им материали - издателстов "Изкуство, 2010.
Пишат печатно с главни букви, защото така е зададено във въпросното учебно пособие. В тетрадки с тесни и широки пишат ръкописно - всички букви, ченгелчетата - това незнам откъде идва.

Нека да върна всички в темата отново - тя е за критериите - дискриминационни ли са или не са, а не е за личните ми характеристики - социалист, патка или чувстваща се обречена  Wink
И нормално ли е всяко училище да има различен прием, различни критерии и различно класиране, когато образователната система е една?
Някои вече отговориха.
Аз се оттеглям, защото не мога да пиша кратко  Laughing , а и вече изразих мнението си.
Не на последно място - емоционална съм и се впрягам на нападките на някои от вас, което ми е излишно   bouquet

# 107
  • Sofia
Абсурдно е да се говори за каквито и да е било тестове и изпити за първи клас, целта на предучилищната е да подготви децата а не да ги научи и те на 100% да усвоят материала! Всички деца са различни и се развиват по различен начин, а и стреса и притеснението от подобен изпит е голямо как може някой да очаква едно 6-7 годишно дете да се справи  ooooh! Изпити се държат след 7 клас и тогава се вижда кое дете какви възможности има и за това не може да се разчита само на подготовката в училище Peace За толкова малки деца е най-важно училището да е наблизо за да е по лесно и за родителя и за детето.
И аз съм за единна система и също така смятам че основния критерий трябва да е местоживеенето който да носи най-много точки а по другите критерии точките да са значително по малко така няма да има възможност за манипулация.
Когато избирахме семейното ни жилище основния ни критерий бяха училищата и градините в района за които сега не можем да се класираме!

# 108
Имам претенции, че наличието на критерии ми дава предимство САМО за 1.
Е, за колко да ти дава предимство?! Критерия "Местожителство в района на училището" е винаги за едно училище. Няма адреси, които да попадат в районите на повече от едно училище.
Тези които събират повече от едно предимство са много малко. Обикновено това са хората с повече от едно дете. Колко мислиш са, я има я няма, 10-20 човека от опашката. А всяко училище приема поне по 4 паралелки, не рядко 5, дори 6. Като запишат по 25 деца в клас, това са 100-150 първолаци за всяко училище. Пак да попитам, колко от тях ще са с предимства и то повече от едно?
Стига драматизирахте  Rolling Eyes.

Колкото до система за прием по подобие на градинската - Хайде нЕма нужда! Да ми разиграват децата на лотария, супер Shocked .
Вместо да учат в училището пред блока и от втори-трети клас да са самостоятелни, да са в един клас с приятелите си от квартала, ще ги влача през девет планини в десета, ще впрягам цялата рода да ги води и взима до гимназията, 'щото нечие квартално училище било скапано. Сменете си квартала.

# 109
Боже мой,Lulova,къде са 7,6,112,къде е 31? На другия край на София. Защо причиняваш това на детето си. Банално е,но ще го кажа:най-важна е учителката в начален курс,не толкова училището. Съвсем добронамерено пиша,да не се обидиш. За мен също местоживеенето трябва да е основен критерий. Не виждам защо толкова драматизираш положението и се измъчваш.
Да добява,че класирането по резултати от ВО след 4 клас не е надежден критерий. От випуск до випуск има огромна разлика и всеки работещ в училище ще ти го каже.Дори от една от друга паралелка може да има огромна разлика.

Последна редакция: чт, 07 фев 2013, 16:04 от ева17

# 110
  • София
Местоживеенето е добър критерий, когато се отнася до записване в първи клас. Най-добре е детето да е в най-близкото училище, за да се спести прекосяването на цял град. Сутрин душицата му спи на това тете, ти го емни да пътува 45 минути! Че ии на връщане пак по пътищата! В центъра повечето училища са с доста деца от целя град, защото децата в центъра са малко - повече са офисите, магазините и пенсионерите, та доста родители се възползват от опцията за месторабота в района.

# 111
  • Sofia
Ели относно това ще се повторя
Цитат
Тези които събират повече от едно предимство са много малко. Обикновено това са хората с повече от едно дете. Колко мислиш са, я има я няма, 10-20 човека от опашката. А всяко училище приема поне по 4 паралелки, не рядко 5, дори 6. Като запишат по 25 деца в клас, това са 100-150 първолаци за всяко училище. Пак да попитам, колко от тях ще са с предимства и то повече от едно?
Стига драматизирахте  .
в най-близкото за нас училище не можеш да се класираш само с точките за местоживеене и на мен не ми е ясно как така всички са с един куп предимства но е факт за съжаление и то те изпреварват хора от други квартали с доста по малко точки за местоживеене  Whistling

# 112
Защо така? Какви са тези критерии толкова различни? newsm78

# 113
в най-близкото за нас училище не можеш да се класираш само с точките за местоживеене и на мен не ми е ясно как така всички са с един куп предимства но е факт за съжаление и то те изпреварват хора от други квартали с доста по малко точки за местоживеене  Whistling
Кое е това училище? Сори, ако си писала вече  Embarassed.
Как така "изпреварват"? Предимствата за училищата не са с точки, а това за местоживеенето е най-важното.
Ако не се лъжа, по закон нямат право да откажат записване на дете от квартала на училището. Поправете ме, ако бъркам.

# 114
Не бъркаш. Така е. Само не знам как е решен въпросът при така нар. "елитни" училища.

# 115
Ако не се лъжа, по закон нямат право да откажат записване на дете от квартала на училището. Поправете ме, ако бъркам.

Ако на личните карти на родителите е изписано, че се водят на друг адрес, няма да бъдат приети децата им. Дори да живеят от другата страна с/у училището. Лично проверено миналата година за Бастилията.

# 116
  • Sofia
Става въпрос за 73-то, миналата години максимума точки за местоживеене е бил 20 а минимума с който са приемали е 35 имай предвид че доста от приетите деца не са от квартала.
Тази година дават 50т. за местоживеене но като гледам колко точки дават по другите критерии най-вероятно пак ще стане същото.

# 117

Ако на личните карти на родителите е изписано, че се водят на друг адрес, няма да бъдат приети децата им. Дори да живеят от другата страна с/у училището. Лично проверено миналата година за Бастилията.
Но, ако е изписано, че живеят в района на училището?

# 118
Ако има места. Сега с тези проблемни набори....

# 119
Ако има места. Сега с тези проблемни набори....

Не наборите, а квартали, и набедени училища.

Общи условия

Активация на акаунт